antara karrimor panther 55-65 dengan osprey exos 58??

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

Post Reply
azhar haron
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 08 Feb 2012, 02:05

antara karrimor panther 55-65 dengan osprey exos 58??

Post by azhar haron »

SALAM..

nk kemuka soklan nie..

antara dua subject diatas..sila berikan kebaikan dan perbezaan antaranya..
Sebab tgh pening mau angkt yg mana satu..
sebab nk yang terbaik..sbb dh lama simpan duit utk beli beg yg terbaik utk diri sendiri..

sekian terima kasih =) :minum:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: antara karrimor panther 55-65 dengan osprey exos 58??

Post by biNGai »

kebaikan - dua-dua bole isi barang

perbezaan - dua-dua eja tk sama huruf


tepuk poket, tanye selera..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

azhar haron
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 08 Feb 2012, 02:05

Re: antara karrimor panther 55-65 dengan osprey exos 58??

Post by azhar haron »

hehehe...makasih jawapan yg membina =)

tula..poket ini ada la isi sikit..klu bole nk labur yg terbaik....

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: antara karrimor panther 55-65 dengan osprey exos 58??

Post by Luarpintu »

mungkin azhar nk info psl beg ni..dari segi lasak ke,sedap pakai ke...
tp sorry la sy pun xde xperience..mungkin ada kwn2 sini yg penah guna?

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: antara karrimor panther 55-65 dengan osprey exos 58??

Post by matsaiko »

brp harga kedua2 beg tu?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

outworldstuff
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 01 Sep 2011, 11:57

Re: antara karrimor panther 55-65 dengan osprey exos 58??

Post by outworldstuff »

Osprey Exoz direka untuk orang yang minimalist atau yang fetish pada sesuatu yang ringan tapi functional. kalau dah biasa travel dan packing lightweight, beli la model nie. memang kena taste dan keperluan. yes, keperluan adalah isu utama kalau nak invest something yang agak penting. tapi, kalau belum BIASA dengan style minimalist atau jenis suka packing berat dan padat, Exos bukan beg yang sesuai. sebab nanti kepuasan tak maksima pulak kalau beg seakan-akan menyusahkan tuan punya beg (faktor ketahanan material, keluasan atau sistem sokongan lain) kalau takde pengalaman sangat dengan teknik minimalist (light packing). sebab ada orang yang memang jenis nak pikul semua barang termasuk peralatan yang keras dan mungkin memudaratkan beg yang material kurang lasak. jadi orang yang sebegini sepatutnya cari beg yang lebih lasak dari segi material fabrik. Panther mungkin lebih sesuai sebab ada frame yang lebih stabil walaupun material fabrik sikit lebih kurang (model terkini). berbeza dengan Panther generasi awal yang terkenal dengan fabrik lasak dan kuat, model sekarang agak mengecewakan walaupun ada improvement dari aspek berat dan kalis hujan. dari segi aspek lain, Exos memang superb terutama dari segi sistem hip dan belt, berat (lebih ringan), cepat kering, tak busuk, bergaya dan ada kelas yang tersendiri dalam dunia lighweight packing.

tapi, kalau boleh test pakai dulu beg nie sebelum beli. jangan baca review kat internet sahaja. lain orang lain saiz torso dan saiz ukuran pinggang (tulang). silap gaya, boleh menyusahkan pula di kemudian hari. nama pun pelaburan kan? jadi biar semua risiko dan kemungkinan lain diambilkira dengan pendekatan yang lebih praktikal.

Post Reply