GPS Vs Cigarete FM transmitter

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

Post Reply
User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

GPS Vs Cigarete FM transmitter

Post by killers »

salam,

nk tny ckit pd kawan2 yg ade pakai GPS, korang ade pakai FM transmitter dlm kete korang x?
jeng kreng

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: GPS Vs Cigarete FM transmitter

Post by vanhemeir »

kalau terdesak jer.. volume slow dan banyak kacau ganggu kalau kat town

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: GPS Vs Cigarete FM transmitter

Post by killers »

aku nk kongsi skit pasal pengalaman aku yg dh jmp 3 biji 60csx yg dh jahanam xleh detect satelit. aku pny hampir jd yg ke 4(selamat aku)..
berdasarkan pengalamn aku dn pengalaman2 kengkawan laen, immediate cause adalah receiver jahanam n root cause nye adalah frekuensi dr FM transmitter yg dipasang dlm kete. Bunyi mcm xlogik ye tak? tp itulah kenyataan nye,

mende ni aku kene mse OTW ke johor,GPS aku wat gile, aku pny signal jd cam haram,kejap2 aku kt tmpt laen..mula2 aku ingt mistik..haha, tp bile aku try n error, padam sume electronic device yg ade dlm kete, akhirnya aku jmp mende yg buat GPS aku jd mess up. ade jugak aku tny kt kengkawan yg dh kene..jawapan yg sama aku dpt iaitu "aku pakai FM transmitter dlm kete"

Kenapa?
GPS pakai UHF, radio biase pakai VHF...xde kene mngena pn? :shock:
perlu di ingat bhw setiap frekuensi yg di pancar, akn ade harmonic frekuensi, harmonic ni la yg mengganggu signal dr satelit ke GPS kita n satu lg pasal jarak transmitter ngn GPS terlampau dekat.

Kesimpulannya, klu sayang GPS jgn la pakai fm transmitter dlm kete semata2 nk dgr lagu kegemaran korang.
jeng kreng

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Re: GPS Vs Cigarete FM transmitter

Post by solo »

belahlah...aku punya dah rosak baru nak bagitau. :twisted:
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: GPS Vs Cigarete FM transmitter

Post by killers »

hahaha...ko pny bkn jd bahan ujikaji ke? :lidah:
jeng kreng

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Re: GPS Vs Cigarete FM transmitter

Post by pakcik »

fm transmitter ni yg player usb yang cucuk kat tempat nyala rokok tu ke?
Never Crack Under Pressure

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: GPS Vs Cigarete FM transmitter

Post by killers »

pakcik wrote:fm transmitter ni yg player usb yang cucuk kat tempat nyala rokok tu ke?
btol la tuh
jeng kreng

User avatar
khairil
Pendaki Gunung
Posts: 113
Joined: 04 Jun 2010, 11:43
Location: putrajaya

Re: GPS Vs Cigarete FM transmitter

Post by khairil »

tanya skit bang..

kalau gps dgn walkie talkie dok dekat2 takpa ka? kalau guna dedua serentak.. maybe dlm konvoi, dedua pon guna serentak..ada kebarangkalian tak jd mcm citer di atas?
What a mountain do to men, it humbles you
------------------------------------------
Gunung Mu, Gunung Ku Jua

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: GPS Vs Cigarete FM transmitter

Post by Denan »

killers wrote:
pakcik wrote:fm transmitter ni yg player usb yang cucuk kat tempat nyala rokok tu ke?
btol la tuh
fuhhh... aku pun pakai tu tp blum rosak g... sib baek korang bgtau... tq2 :minum:

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Re: GPS Vs Cigarete FM transmitter

Post by solo »

khairil wrote:tanya skit bang..

kalau gps dgn walkie talkie dok dekat2 takpa ka? kalau guna dedua serentak.. maybe dlm konvoi, dedua pon guna serentak..ada kebarangkalian tak jd mcm citer di atas?
boleh pakai dua2 sekali. dari segi teori memang ada harmonics yang boleh interfere ngan gps signal, tapi walkie talkie takle receive/transmit memanjang macam fm transmitter.

73s
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: GPS Vs Cigarete FM transmitter

Post by killers »

khairil wrote:tanya skit bang..

kalau gps dgn walkie talkie dok dekat2 takpa ka? kalau guna dedua serentak.. maybe dlm konvoi, dedua pon guna serentak..ada kebarangkalian tak jd mcm citer di atas?

boleh..sbb ko xtransmit continuously..tp xtau la klu walkie talkie tu ko TX 25 jam sehari..bukan setakat GPS, radio ngn engkau2 sekali jahanam..
jeng kreng

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: GPS Vs Cigarete FM transmitter

Post by shahrul »

Image

oo ni le fm transmitter ghupenye..
ada lagike kejadian GPS rosak sebab mende ni?
_________________
_________________

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: GPS Vs Cigarete FM transmitter

Post by killers »

Xtau la..kete skang dh ade yg buleh cucuk usb..xpakai fm transmitter dah.ahaha
jeng kreng

Post Reply