Backpack Karrimor Pertama Didunia

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

Post Reply
atticustica
Pendaki Gunung
Posts: 192
Joined: 24 Feb 2010, 17:25
Location: Puchong
Contact:

Backpack Karrimor Pertama Didunia

Post by atticustica »

Image

ini adalah backpack karrimor pertama didunia. dimiliki oleh Dave Thomas pada 1983. xtaw la pakcik idup lagi ke x skang... aktikel ini ditulis pada 1983. usia beg ni skarang kira2 53tahun, dimana backpack pertama dibuat oleh karrimor adalah pada tahun 1958. karrimor memang ditubuhkan pada 1946. tapi, masa awal2 dulu, mereka buat beg2 utk basikal. aku just nk berkongsi camne la rupa backpack karrimor yg asal. TQ!

"What sac would you like to replace it?"... "I don't want a new sack.. This one's too much of an old friend. I'd like you to repair it for me".. terharunya....



Adios amigos!
Last edited by atticustica on 16 Feb 2011, 19:47, edited 1 time in total.

atticustica
Pendaki Gunung
Posts: 192
Joined: 24 Feb 2010, 17:25
Location: Puchong
Contact:

Re: Backpack Karrimor Pertama Didunia

Post by atticustica »

aku terpaksa crop artikel ni sebab xle boh pic besar2 dalam ni....

atticustica
Pendaki Gunung
Posts: 192
Joined: 24 Feb 2010, 17:25
Location: Puchong
Contact:

Re: Backpack Karrimor Pertama Didunia

Post by atticustica »

pertambahan info... korang mesti tertanya sape dia Dave thomas? Pada 1957 mountaineer Jimny Rostron dan Dave Thomas bersama2 menghasilkan backpack KARRIMOR yang pertama, untuk expedisi Ama Dablam 1958 yg ditaja oleh United Kingdom. so, inilah beg yg diguna untuk expedisi tersebut. ura2 mengatakan beg ini sekarang ada kat Muzium Karrimor.... abis...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Backpack Karrimor Pertama Didunia

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

TQ atas maklumat
bagi peminat Karrimor ini maklumat jangan tau pakai jer.

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Backpack Karrimor Pertama Didunia

Post by kemm »

trima kasseyy.. aku antara org yg tau pakai je hehehe.. tu pun ikut org..
Wa tanya saja, wa taktau..

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Backpack Karrimor Pertama Didunia

Post by mizi »

gud info braderr...
climb long trail
p11at

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: Backpack Karrimor Pertama Didunia

Post by Luarpintu »

Kalau dlm skinhead,ni kire knowledge ar..hahahaha...

atticustica
Pendaki Gunung
Posts: 192
Joined: 24 Feb 2010, 17:25
Location: Puchong
Contact:

Re: Backpack Karrimor Pertama Didunia

Post by atticustica »

:tembak: skinhead2 ni jgn main sebut bro... kot2 ada brader2 kt cni yg 'skinhead' semulajadi.. sensetip 2... hahaha... ko mmg x sayang nyawa... nasib aku x skinhead lg

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Backpack Karrimor Pertama Didunia

Post by vanhemeir »

eh, email full article tu kat aku, vanhemeir at yahoo d0t c0m

User avatar
shemon
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 19 Dec 2010, 14:26

Re: Backpack Karrimor Pertama Didunia

Post by shemon »

mohon nak share maklumat ni...

Post Reply