pemilik haversack OSPREY

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

thino
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 12 Jan 2011, 15:47

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by thino »

salam owner osprey. saya pernah terbaca article system airspeed kat bag osprey tak boleh bawa masuk luggage kapal terbang. nanti patah. ada tak cara nak atasi masalah ni.

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by adventure inc »

tak semestinya jugak; atmos aku guna airspeed system, dah byk kali naik flight, so far alhamdulillah sihat je.. depend cara airport staff handle apa jugak baggage/brg2 yg kita check in.
kalo diorg handle dgn baik rasanya takde masalah. kalu tak, hardshell samsonite pun pecah jugak aku tgk...

ada beberapa faktor yg boleh sebabkan baggage/apa jua brg yg kita check in tu rosak:
1. human factor - tgk la cara camna baggage loader tu wat keja :evil:
2. bag/brg bleh rosak masa transfer - kalau beg/straps sangkut kat conveyor belt tu mmg ada
chance tuk rosak/koyak.
3. bila kita check in bag kat check in counter, beg kita akan travel melalui beberapa section, kalo airport
besar cam KLIA, Bangkok, Frankfurt cthnya beratus2 meter jauh, turun beberapa tingkat sebelum sampai
ke built up area for loading. bila beg kita turun dr atas, sendiri bleh bayangkan la bila beg travel trun dari
3rd floor ke gound floor ngan conveyor kat 45deg at least.
bila kat build up area, org yg wat keja2 loading bag kita, diorg takde nye nak letak pelan pelan..
4. bila dah load, bukan beg kita sorang2 je kat dalam aircraft compartment tu, kalau wide-bodied aircraft
beg selalunya loaded dalam container - satu container (jenis LD3) max load 1.5ton, kalo beg ko kat
bottom nasib laaa :lol:

nasihat aku: bila travel pakai backpack, gunakanla rain cover tu, nak lg bagus guna transport cover, nak lagi
lagi bagus, wrap ngan plastic. tak kotor kena stain etc, strap/buckle tak rosak/hilang, beg tak koyak..
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by Luarpintu »

Salam,
ada tengok beg OSPREY Comet 30 L klu xsilap...macam cunnn je..
klu beli ok x??buat hand luggage nek flight jer..klu nk masuk hutan banat,xberapa pasti la..

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by Luarpintu »

Comet 28 L :minum: bau kedai... 8)

leha
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 07 Feb 2008, 23:48
Location: Port Klang

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by leha »

i pun nak join kelab osprey semalaysia la abam orga.
osprey kestrel 58
tp klu dah fully load rain cover x bley nk cover abes la.
klu ade 60L/65L pny rain cover pm me the best price k.
sbb mcm x syok plak nk pakai rain cover brand lain.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by biNGai »

leha..jom aaa pkai begos plakkk
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by adventure inc »

ngai, jom kita sembang kat thread begos laaa, nnt itu abg orga murka.. :evil:

*** psssttt ngai, itu begos pack liner 70-90L mana mao dapat ar?
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

leha
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 07 Feb 2008, 23:48
Location: Port Klang

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by leha »

biNGai wrote:leha..jom aaa pkai begos plakkk
mmg teringin jugak nak try bioflex pack system
tp nnt tgu nnt klu ade rezeki ye abam bingai.......
:lidah:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by biNGai »

abam orga mao murka? aahhh..aku gi makan kedai dia ilang sbelah ketam aku rilek je tkde murka2..tkkan psal aku posting kt sini dia mao murka2 plak..cubet muka dia kang..ekekeke

liner? dlm sejarah idop aku tk penah plak pkai liner nih..elok je tkde basah2..hehe

lehaa, jom deting?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by orga »

adventure inc wrote:tak semestinya jugak; atmos aku guna airspeed system, dah byk kali naik flight, so far alhamdulillah sihat je.. depend cara airport staff handle apa jugak baggage/brg2 yg kita check in.
kalo diorg handle dgn baik rasanya takde masalah. kalu tak, hardshell samsonite pun pecah jugak aku tgk...

ada beberapa faktor yg boleh sebabkan baggage/apa jua brg yg kita check in tu rosak:
1. human factor - tgk la cara camna baggage loader tu wat keja :evil:
2. bag/brg bleh rosak masa transfer - kalau beg/straps sangkut kat conveyor belt tu mmg ada
chance tuk rosak/koyak.
3. bila kita check in bag kat check in counter, beg kita akan travel melalui beberapa section, kalo airport
besar cam KLIA, Bangkok, Frankfurt cthnya beratus2 meter jauh, turun beberapa tingkat sebelum sampai
ke built up area for loading. bila beg kita turun dr atas, sendiri bleh bayangkan la bila beg travel trun dari
3rd floor ke gound floor ngan conveyor kat 45deg at least.
bila kat build up area, org yg wat keja2 loading bag kita, diorg takde nye nak letak pelan pelan..
4. bila dah load, bukan beg kita sorang2 je kat dalam aircraft compartment tu, kalau wide-bodied aircraft
beg selalunya loaded dalam container - satu container (jenis LD3) max load 1.5ton, kalo beg ko kat
bottom nasib laaa :lol:

nasihat aku: bila travel pakai backpack, gunakanla rain cover tu, nak lg bagus guna transport cover, nak lagi
lagi bagus, wrap ngan plastic. tak kotor kena stain etc, strap/buckle tak rosak/hilang, beg tak koyak..
betoii..
leha wrote:i pun nak join kelab osprey semalaysia la abam orga.
osprey kestrel 58
tp klu dah fully load rain cover x bley nk cover abes la.
klu ade 60L/65L pny rain cover pm me the best price k.
sbb mcm x syok plak nk pakai rain cover brand lain.
okeh nnt abg updet ye leha..hehe
raincover eh..noted
biNGai wrote:abam orga mao murka? aahhh..aku gi makan kedai dia ilang sbelah ketam aku rilek je tkde murka2..tkkan psal aku posting kt sini dia mao murka2 plak..cubet muka dia kang..ekekeke

liner? dlm sejarah idop aku tk penah plak pkai liner nih..elok je tkde basah2..hehe

lehaa, jom deting?
gi trip tak jadik mmg la tak basah ngai..haha
aqu ganti kepala lobster mao?
ImageImageImage

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by matsaiko »

ospreyy? euiiyuuuu :lidah:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

leha
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 07 Feb 2008, 23:48
Location: Port Klang

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by leha »

biNGai wrote:lehaa, jom deting?
i akan date dgn bakal suami je la abam bingai
tp klu pelawaan mendaki gunung no problem nyer :minum: :minum:

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by shahrul »

masuk je trip cus buckle ospreyku sudahpun patah
viper 7 & aether 70 dua2 buckle patah di bahagian dada :(

harini mau antar repair, kalo cover under warranty lagi cun :minum:
_________________
_________________

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by orga »

tengok apa brand quick release buckle tu shahrul..national molding ke?
ImageImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by shahrul »

orga wrote:tengok apa brand quick release buckle tu shahrul..national molding ke?
mekasih bang orga :) ,,dah antar claim warranty pun
dia cover under all-mighty warranty policy by osprey
Image

means walau xde resit, tak kira kita antar sendiri atau on behalf, kecuaian sendiri atau manufacturing defect, tetap dia akan repair :minum:
_________________
_________________

User avatar
shah_1816
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 31 Jan 2011, 13:31

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by shah_1816 »

salam incik shahrul..anta kat kedai mana tu..info skit..

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by shahrul »

antar kat authorized distributor/dealer die le..
cam saya kat Tearproof, MV :D
_________________
_________________

User avatar
shah_1816
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 31 Jan 2011, 13:31

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by shah_1816 »

OK..TQ.. :D :mrgreen:

User avatar
khairil
Pendaki Gunung
Posts: 113
Joined: 04 Jun 2010, 11:43
Location: putrajaya

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by khairil »

salam geng Osprey..
last week pi kat Tearproof Midvalley pi buat Custom Moulding IsoForm Hipbelt...
Org Tear Proof ckp lepas ni brg2 osprey takda lg diskaun 25% semasa sale, suma rebate RM20 untuk setiap RM100 ja.. contoh kalau beli beg osprey RM570, dpt diskaun RM20x5=RM100 la... ok gak la daripada takda diskaun langsung..
What a mountain do to men, it humbles you
------------------------------------------
Gunung Mu, Gunung Ku Jua

User avatar
khairil
Pendaki Gunung
Posts: 113
Joined: 04 Jun 2010, 11:43
Location: putrajaya

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by khairil »

alamak tertekan 2x..
What a mountain do to men, it humbles you
------------------------------------------
Gunung Mu, Gunung Ku Jua

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by shahrul »

khairil wrote:salam geng Osprey..
last week pi kat Tearproof Midvalley pi buat Custom Moulding IsoForm Hipbelt...
Org Tear Proof ckp lepas ni brg2 osprey takda lg diskaun 25% semasa sale, suma rebate RM20 untuk setiap RM100 ja.. contoh kalau beli beg osprey RM570, dpt diskaun RM20x5=RM100 la... ok gak la daripada takda diskaun langsung..
diskaun 25% tu dah lama tamat bang.. lepas ni susah dah nak dapek :lidah:
_________________
_________________

User avatar
khairil
Pendaki Gunung
Posts: 113
Joined: 04 Jun 2010, 11:43
Location: putrajaya

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by khairil »

shahrul wrote:
khairil wrote:salam geng Osprey..
last week pi kat Tearproof Midvalley pi buat Custom Moulding IsoForm Hipbelt...
Org Tear Proof ckp lepas ni brg2 osprey takda lg diskaun 25% semasa sale, suma rebate RM20 untuk setiap RM100 ja.. contoh kalau beli beg osprey RM570, dpt diskaun RM20x5=RM100 la... ok gak la daripada takda diskaun langsung..
diskaun 25% tu dah lama tamat bang.. lepas ni susah dah nak dapek :lidah:
hehehe yerker??? aisey...nampak sgt lama tak pi midveli...
What a mountain do to men, it humbles you
------------------------------------------
Gunung Mu, Gunung Ku Jua

thino
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 12 Jan 2011, 15:47

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by thino »

adventure inc wrote:tak semestinya jugak; atmos aku guna airspeed system, dah byk kali naik flight, so far alhamdulillah sihat je.. depend cara airport staff handle apa jugak baggage/brg2 yg kita check in.
kalo diorg handle dgn baik rasanya takde masalah. kalu tak, hardshell samsonite pun pecah jugak aku tgk...

ada beberapa faktor yg boleh sebabkan baggage/apa jua brg yg kita check in tu rosak:
1. human factor - tgk la cara camna baggage loader tu wat keja :evil:
2. bag/brg bleh rosak masa transfer - kalau beg/straps sangkut kat conveyor belt tu mmg ada
chance tuk rosak/koyak.
3. bila kita check in bag kat check in counter, beg kita akan travel melalui beberapa section, kalo airport
besar cam KLIA, Bangkok, Frankfurt cthnya beratus2 meter jauh, turun beberapa tingkat sebelum sampai
ke built up area for loading. bila beg kita turun dr atas, sendiri bleh bayangkan la bila beg travel trun dari
3rd floor ke gound floor ngan conveyor kat 45deg at least.
bila kat build up area, org yg wat keja2 loading bag kita, diorg takde nye nak letak pelan pelan..
4. bila dah load, bukan beg kita sorang2 je kat dalam aircraft compartment tu, kalau wide-bodied aircraft
beg selalunya loaded dalam container - satu container (jenis LD3) max load 1.5ton, kalo beg ko kat
bottom nasib laaa :lol:

nasihat aku: bila travel pakai backpack, gunakanla rain cover tu, nak lg bagus guna transport cover, nak lagi
lagi bagus, wrap ngan plastic. tak kotor kena stain etc, strap/buckle tak rosak/hilang, beg tak koyak..

thanks adventure inc :minum:

azkramm
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 09 Jul 2012, 12:09

Re: pemilik haversack OSPREY

Post by azkramm »

baru memiliki beg osprey argon 70. tak pernah test lagi..

3 nov ni akan dirasmikan di gunung nuang InsyaAllah.

:lol:

Post Reply