unit trust

Berehat sekejap, khas untuk sembang kosong yang mana tidak berkaitan dengan aktiviti pergunungan

Moderator: matsaiko

Post Reply
chematbugar
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 06 Mar 2008, 17:13
Location: westport, port klang
Contact:

unit trust

Post by chematbugar »

salam buat warga GO
ada sapa2 tau & buleh xplain pasai unit trust x?

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: unit trust

Post by JeNaL »

chematbugar wrote:salam buat warga GO
ada sapa2 tau & buleh xplain pasai unit trust x?
unit trust mana? mungkin eppot dapat membantu

kalu yg masuk guna KWSP tu....saya ada masuk la... dah byk kali "kluarkan" kwsp utk tujuan unit trust ni. tak silap ni dah tahun kedua saya joint.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

chematbugar
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 06 Mar 2008, 17:13
Location: westport, port klang
Contact:

Re: unit trust

Post by chematbugar »

semalam ada satu mamat tu mai kat office n than dia ada offer untuk buat unit trust cimb guna kwsp @ cash...erm...menarik jugak, tapi x berapa faham sangat...

lani masa yg baik ke utk melabur?
mana lg bagus, masuk cash @ potong kwsp?
macammana cara nak kira dia? eiiiii....mereng otak...

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: unit trust

Post by Hangar 18 »

aku baru je sign up ngan seseorng.

bab camna kira2 ni aku pun kurang arif..

btw. nak best.. carik eppot ler. duduk2 sembang2. leh berkira2 secara santai & tak berprotokol sgt.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: unit trust

Post by JeNaL »

sebenarnya mana-mana pun ok... cash atau kwsp.... tp kalu yg kwsp tak semua dana yg boleh masuk la...ada dana-dana tertentu je yg boleh

unit trust ni byk... antaranya cimb, dan public mutual.... tp antara yg top public mutual

tp ini bergantung juga pada agent kita tu.... dia aktif atau tidak...dan lagi satu cara dia manage dana.

unit trust ni ada yg medium dan long term.... bergantung jugak pada risiko dia...

tp mana-mana unit trust pun kalu ikut long term ok la.... lg penting sustain punya investment. bukan masuk sekali pastu lupakan...

antara masa yg paling sesuai nak masuk unit trust ni bg aku la...masa ekonomi tengah down...contoh masa index klci 860mata....pasal masa tu harga perunit murah...so kita boleh dapat byk unit....

apa pun sila bincang dgn agent anda...mungkin dia boleh bg nasihat yg lebih
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: unit trust

Post by Hangar 18 »

aku rasa eppot patut mencelah supaya org lain pun nampak benda ni lebih jelas..

eppot.. on eppot...

tau le ko ada t shirt search.

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: unit trust

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Aku rasa Naza pun patut mencelah bag kitaorang faham lebih lanjut sebab Naza keja dengan Public Bank.
Macam kata Jenal dan Fendi tu ada betulnya sekarang masa yang patut untuk membuat pelaburan sebab Ekonomi baru nak kembang. Sekarang 1.85 ikut kiraan ekonomi maknanya baru naik sedikit dari angka sifar kegagalan ekonomi. Tapi kenan banyak bergantung pada Agen kita la juga jangan dia juga ada komitmen banyak sangat sampai tak terjaga.

Aku pun tak terrer sangat pasal ni dan aku pernah rugi hampir 300K masa ekonomi dropt 97 dulu. Habis terjual rumah dan kereta untuk kaber balik utang bank. Tapi bukan Unit Trust la, itu pasal contra saham.

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: unit trust

Post by sany ADALAH alger »

ASB gak best...err ASB dah luar fatwa halal haram ke??
:mrgreen:
CARPE DIEM!

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: unit trust

Post by JeNaL »

sany ADALAH alger wrote:ASB gak best...err ASB dah luar fatwa halal haram ke??
:mrgreen:
betul tu sany....ASB best... tapi tak leh kluar wang kwsp nak melabur...ASB antara pelaburan paling selamat dan pasif

unit trust biasanya yg kwsp luluskan adalah unit trust yg stabil walaupun terdapat juga risk low, med, high dan belandaskan islamic trust unit...

sebenarnya untuk pelaburan dr kwsp kita tak hilang pun duit tu pasal duit tu kalau kita berhenti dr unit trust akan kembali semula ke kwsp....

cuma kenapa kita nak guna duit kwsp ni nak buat pelaburan unit trust....????...hehehe epot ko jawab la pulak....tak pun nak tau lebih lagi baca buku "financial freedom"

mmmm untuk yg ada byk cash pulak...unit trust ini jika kita sambung pelaburan berterusan sebenarnya pulangan akan melebihi apa yg kita dapat dr ASB/ASN/ASW dan seangkatannya...tp sila rujuk kpd agent anda.

mcm kata abg kamal....yup...sekarang antara masa yg sesuai utk pelaburan kerana ekonomi tgh nak naik....so kita boleh dapat byk unit dgn amount yg ada
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: unit trust

Post by matsaiko »

aku pon berurusan ngan eppot gak..tuk hari tua..heheheh :mrgreen:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: unit trust

Post by JeNaL »

matsaiko wrote:aku pon berurusan ngan eppot gak..tuk hari tua..heheheh :mrgreen:
hehehe dah lama ke reen 8)
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: unit trust

Post by matsaiko »

dah 3 kali keluaran dah
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: unit trust

Post by sany ADALAH alger »

jual unit trust pun masyuk gakkk.
dulu wifey aku pun jual gak.
pernah la cecah 30k per month. tapi keja cam beruk laaa :P
CARPE DIEM!

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: unit trust

Post by JeNaL »

sany ADALAH alger wrote:jual unit trust pun masyuk gakkk.
dulu wifey aku pun jual gak.
pernah la cecah 30k per month. tapi keja cam beruk laaa :P
sany mana ada kerja senang...

sebulan 30K tu dapat komisyen ke...total sales dia... kalu komisyen 30k maknanya sales dia taksilapa aku 600k tu

karang ni wife ko dah stop ke sany
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: unit trust

Post by sany ADALAH alger »

JenaL wrote:
sany ADALAH alger wrote:jual unit trust pun masyuk gakkk.
dulu wifey aku pun jual gak.
pernah la cecah 30k per month. tapi keja cam beruk laaa :P
sany mana ada kerja senang...

sebulan 30K tu dapat komisyen ke...total sales dia... kalu komisyen 30k maknanya sales dia taksilapa aku 600k tu

karang ni wife ko dah stop ke sany

laani wifey aku just terima 'investment' aku jekkk :lidah:

30k komisen dia tue.
CARPE DIEM!

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: unit trust

Post by Hangar 18 »

minggu lepas baru terima statement 2010. 17.something% dividen.

pangjatt
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 08 Sep 2009, 00:58

Re: unit trust

Post by pangjatt »

sany ADALAH alger wrote:ASB gak best...err ASB dah luar fatwa halal haram ke??
:mrgreen:
ASB adalah salah satu bentuk perlaburan juga. dan sudah tentunya, ia dijamin oleh kerajaan. perbandingan antara melabur di ASB dan unit amanah adalah, ASB sudah SEMESTINYA HANYA dalam bentuk 'cash'. sedangkan perlaburan di unit amanah boleh sahaja dilakukan sama ada 'cash' ataupun melalui pengeluaran wang KWSP akaun 1.

pangjatt
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 08 Sep 2009, 00:58

Re: unit trust

Post by pangjatt »

berapa banyak rm dlm akaun 1 yang boleh dilaburkan, bergantung kepada level umur yang telah disyaratkan oleh kerajaan.

isi borang nak keluar kwsp. cap jari. sign.

ejen akan proses

kwsp akan release RM kepada bank. kwsp akan hantar penyata transaksi tersebut kepada kita.

bank (e.g : PBank @ CIMB) akan hantar kpd kita statement yg menyatakan:

1) nama dana yang kita buat pelaburan
2) berapa rm yg kita laburkan
3) berapa harga se unit
4) berapa unit yg kita dapat

so, lagi murah harga per unit, lagi banyak unit yg bleh kita dapat.

apa apa pun, cari ejen, sure dia akan terangkan dhn lebih cerah

pangjatt
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 08 Sep 2009, 00:58

Re: unit trust

Post by pangjatt »

apa apa pun, pulangan melabur dlm Unit Trust labih baik dan best berbanding dok peram rm kat kwsp dan asb.

purata mana2 unit trust pun leh bagi pulangan hingga 20 percent setahun, berbanding kwsp yang hanya x sampe 7 percent dan ASB x sampe 10 percent.

eppott
Pendaki Gunung
Posts: 77
Joined: 23 May 2006, 13:16
Location: KL
Contact:

Re: unit trust

Post by eppott »

aik?? camne buleh terlepas topik ni?
nampak sangat gue dah lama tak jenguk GO :D

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: unit trust

Post by kabusgunung »

huyoooooo topik dah basi up lagi....

eppott
Pendaki Gunung
Posts: 77
Joined: 23 May 2006, 13:16
Location: KL
Contact:

Re: unit trust

Post by eppott »

ooo.. dah tak boleh reply ek?

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: unit trust

Post by JeNaL »

hehehe tersentap ker eppot
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Post Reply