mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kovea

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kov

Post by mizi »

irmuaaz wrote:
mizi wrote:
irmuaaz wrote:
mizi wrote:bgs cadangan ko ni bang...aku cuma x puas hati tang mula2 nak on api dia jaa..jap2 beso,jap2 kecik..jap2 menyambo bulu idung...pasai apa hahh..kira duk maki ja mula2 :evil:
Mizi pakai dapur apa yang jadi macam ni? Boleh elaborate sikit tak? Stove jenis apa, duduk atas tanah ke atas canister, multifuel ke yang biasa etc. Dia macam macam faktor boleh jadi macam tu. Yang nombor satu jadi macam tu (kalau keadaan cuaca stabil, takde angin, fuel canister yang quality (propane+butane)) adalah regulator valve yang kurang quality atau jet design atau fuel feed design yang sub-standard. Kalau mizi cuba cerita kat saya sedikit sebanyak stove apa mizi pakai mungkin saya boleh bagi pendapat yang lebih spesifik.
ok bang..aku pakai fire maple...gas biasa la jenis canister..bukan nk cerita keburukan brand ni yerr..just share mebi salah pengunaan..canister mmg tido la sbb hose dia pendek sikit kdg2 bule dirikan..cuma masalahnya mmg susah nk kawal api dia..aku dh puas belek mebi valve dia x berapa cantik dan cr kontrol api tu kdg2 buat kt marah...apepon masih buleh d gunakan dan last xpdc kt jeli aritu mmg gampang valve jem terus..sib bek ada camping gaz penyelamat hahha..errr camping gaz 5 thn gn se lasak-lasaknya..tanpa meragam..begitu la ceritanya...klu ada gambar dapor2 yg tahan lasak tunjuklah..
A'kum Mizi,
Kalau fuel line pendek memang itulah masalah dia. Tin kena baring jadi api susah nak kawal. Macam saya cerita dalam posting saya lepas dia sebab gas dalam bentuk cecair keluar terus dari valve itu yang buat dia marak. Tak kira bahaya lagi pasal kalau bocor dekat je valve tu dengan api.
Kalau Mizi nak elakkan gas marak macam tu dan fuel line mizi pendek, saya sarankan pakai canister style tekgas tu lah. Valve dia kat atas dan sebab tu gas yang keluar dalam bentuk gas dan bukan bentuk cecair. Bila gas agak2 nak habis boleh terbalikkan tin kasi keluar lagi yang last2 cebis tu.
Kalau mizi nak pakai jugak tin panjang (tin butane) mungkin cariklah dapur yang hebat sikit valve design dia. Kalau style spider (saya assume mizi pakai style spider la yg baring atas tanah) saya boleh recommend Primus Spider Express. Valve dapur Primus saya rasa skrg paling best dalam industri dan yang paling senang kawal. Selain dari tu mungkin boleh try canister top stove. Ringan dan senang nak bawak. Packing pun kecik. Apa2 brand pun boleh saya rasa. Campingaz saya tak recommend la sgt pasal valve dia tak sekuat valve lindal yang screw terus.
terima kasih bro muaz...klu yg dapor jenis campingaz tu saya ada 1..mmg baik la bg saya n dapor jenis spider ada 1..baik juga cuma itulah masalah2 selalu dihadapi..yg dapur canister top Primus tu mcm camping gaz gak patend dia cuma yg advance dia pelindong angin tuu..jeles i taw haha
climb long trail
p11at

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kov

Post by irmuaaz »

nadir wrote:yaaaa menarik thread nih.... banyak ilmu + gambar...

psssttt nak cepat masak, hitamkan bunutut periuk....hhahahha every little detail counts!
Ada lagi satu ilmu, kalau nak senang buang jelaga hitam kat bontot periuk bila pakai trangia. Salutkan sikit sabun kat bontot sebelum masak. Bila nak basuh senang gila. Lagi satu nak kurangkan jelaga spirit 90%. Bancuh air spirit tu. 1 part air 9 part spirit. Insya allah jelaga tak teruk sangat.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kov

Post by irmuaaz »

mizi wrote:
irmuaaz wrote:
mizi wrote:
irmuaaz wrote:
mizi wrote:bgs cadangan ko ni bang...aku cuma x puas hati tang mula2 nak on api dia jaa..jap2 beso,jap2 kecik..jap2 menyambo bulu idung...pasai apa hahh..kira duk maki ja mula2 :evil:
Mizi pakai dapur apa yang jadi macam ni? Boleh elaborate sikit tak? Stove jenis apa, duduk atas tanah ke atas canister, multifuel ke yang biasa etc. Dia macam macam faktor boleh jadi macam tu. Yang nombor satu jadi macam tu (kalau keadaan cuaca stabil, takde angin, fuel canister yang quality (propane+butane)) adalah regulator valve yang kurang quality atau jet design atau fuel feed design yang sub-standard. Kalau mizi cuba cerita kat saya sedikit sebanyak stove apa mizi pakai mungkin saya boleh bagi pendapat yang lebih spesifik.
ok bang..aku pakai fire maple...gas biasa la jenis canister..bukan nk cerita keburukan brand ni yerr..just share mebi salah pengunaan..canister mmg tido la sbb hose dia pendek sikit kdg2 bule dirikan..cuma masalahnya mmg susah nk kawal api dia..aku dh puas belek mebi valve dia x berapa cantik dan cr kontrol api tu kdg2 buat kt marah...apepon masih buleh d gunakan dan last xpdc kt jeli aritu mmg gampang valve jem terus..sib bek ada camping gaz penyelamat hahha..errr camping gaz 5 thn gn se lasak-lasaknya..tanpa meragam..begitu la ceritanya...klu ada gambar dapor2 yg tahan lasak tunjuklah..
A'kum Mizi,
Kalau fuel line pendek memang itulah masalah dia. Tin kena baring jadi api susah nak kawal. Macam saya cerita dalam posting saya lepas dia sebab gas dalam bentuk cecair keluar terus dari valve itu yang buat dia marak. Tak kira bahaya lagi pasal kalau bocor dekat je valve tu dengan api.
Kalau Mizi nak elakkan gas marak macam tu dan fuel line mizi pendek, saya sarankan pakai canister style tekgas tu lah. Valve dia kat atas dan sebab tu gas yang keluar dalam bentuk gas dan bukan bentuk cecair. Bila gas agak2 nak habis boleh terbalikkan tin kasi keluar lagi yang last2 cebis tu.
Kalau mizi nak pakai jugak tin panjang (tin butane) mungkin cariklah dapur yang hebat sikit valve design dia. Kalau style spider (saya assume mizi pakai style spider la yg baring atas tanah) saya boleh recommend Primus Spider Express. Valve dapur Primus saya rasa skrg paling best dalam industri dan yang paling senang kawal. Selain dari tu mungkin boleh try canister top stove. Ringan dan senang nak bawak. Packing pun kecik. Apa2 brand pun boleh saya rasa. Campingaz saya tak recommend la sgt pasal valve dia tak sekuat valve lindal yang screw terus.
terima kasih bro muaz...klu yg dapor jenis campingaz tu saya ada 1..mmg baik la bg saya n dapor jenis spider ada 1..baik juga cuma itulah masalah2 selalu dihadapi..yg dapur canister top Primus tu mcm camping gaz gak patend dia cuma yg advance dia pelindong angin tuu..jeles i taw haha
Takpe kalau nak jugak windshield tu. Karang dah sampai kat kedai saya windshield tu saya roger Mizi. Dalam 3 minggu insya allah sampai.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kov

Post by mizi »

irmuaaz wrote:
mizi wrote:
irmuaaz wrote:
mizi wrote:
irmuaaz wrote:
mizi wrote:bgs cadangan ko ni bang...aku cuma x puas hati tang mula2 nak on api dia jaa..jap2 beso,jap2 kecik..jap2 menyambo bulu idung...pasai apa hahh..kira duk maki ja mula2 :evil:
Mizi pakai dapur apa yang jadi macam ni? Boleh elaborate sikit tak? Stove jenis apa, duduk atas tanah ke atas canister, multifuel ke yang biasa etc. Dia macam macam faktor boleh jadi macam tu. Yang nombor satu jadi macam tu (kalau keadaan cuaca stabil, takde angin, fuel canister yang quality (propane+butane)) adalah regulator valve yang kurang quality atau jet design atau fuel feed design yang sub-standard. Kalau mizi cuba cerita kat saya sedikit sebanyak stove apa mizi pakai mungkin saya boleh bagi pendapat yang lebih spesifik.
ok bang..aku pakai fire maple...gas biasa la jenis canister..bukan nk cerita keburukan brand ni yerr..just share mebi salah pengunaan..canister mmg tido la sbb hose dia pendek sikit kdg2 bule dirikan..cuma masalahnya mmg susah nk kawal api dia..aku dh puas belek mebi valve dia x berapa cantik dan cr kontrol api tu kdg2 buat kt marah...apepon masih buleh d gunakan dan last xpdc kt jeli aritu mmg gampang valve jem terus..sib bek ada camping gaz penyelamat hahha..errr camping gaz 5 thn gn se lasak-lasaknya..tanpa meragam..begitu la ceritanya...klu ada gambar dapor2 yg tahan lasak tunjuklah..
A'kum Mizi,
Kalau fuel line pendek memang itulah masalah dia. Tin kena baring jadi api susah nak kawal. Macam saya cerita dalam posting saya lepas dia sebab gas dalam bentuk cecair keluar terus dari valve itu yang buat dia marak. Tak kira bahaya lagi pasal kalau bocor dekat je valve tu dengan api.
Kalau Mizi nak elakkan gas marak macam tu dan fuel line mizi pendek, saya sarankan pakai canister style tekgas tu lah. Valve dia kat atas dan sebab tu gas yang keluar dalam bentuk gas dan bukan bentuk cecair. Bila gas agak2 nak habis boleh terbalikkan tin kasi keluar lagi yang last2 cebis tu.
Kalau mizi nak pakai jugak tin panjang (tin butane) mungkin cariklah dapur yang hebat sikit valve design dia. Kalau style spider (saya assume mizi pakai style spider la yg baring atas tanah) saya boleh recommend Primus Spider Express. Valve dapur Primus saya rasa skrg paling best dalam industri dan yang paling senang kawal. Selain dari tu mungkin boleh try canister top stove. Ringan dan senang nak bawak. Packing pun kecik. Apa2 brand pun boleh saya rasa. Campingaz saya tak recommend la sgt pasal valve dia tak sekuat valve lindal yang screw terus.
terima kasih bro muaz...klu yg dapor jenis campingaz tu saya ada 1..mmg baik la bg saya n dapor jenis spider ada 1..baik juga cuma itulah masalah2 selalu dihadapi..yg dapur canister top Primus tu mcm camping gaz gak patend dia cuma yg advance dia pelindong angin tuu..jeles i taw haha
buleh masok ka kat camping gaz...rasa mcm buleh jeww hehe
Takpe kalau nak jugak windshield tu. Karang dah sampai kat kedai saya windshield tu saya roger Mizi. Dalam 3 minggu insya allah sampai.
climb long trail
p11at

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kov

Post by irmuaaz »

windshield tu patut mana2 dapur kaki 3 boleh muat. Tapi sebab valve easy click tu saya tak pasti la boleh muat ke tak. Kena test la dulu. Kalau 4 kaki confirm tak boleh. Kalau kovea punya dapur 3 kaki boleh saya pernah test.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

take5
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 02 Oct 2011, 11:38

Re: mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kov

Post by take5 »

tumpang tanya... campingaz twister plus boleh masuk ke dengan fire maple Tripod Remote Butane Adapter

atau ada cara lain kalau nak jadikan dia remote canister stove.

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kov

Post by bargading »

Latest dlm 2minggu yang lepas, saya ada gi Evergreen Tmn Midah, dkt sana dah ada jual tekgas, tong gas jenis lyndal.
Stove kovea ada beberapa jenis. Dan saya difahamkan juga jenama Primus pun akan dibawa masuk tetapi tidak pasti bila masanya.

Image

Transformer;
Image

Tapi kovea nih x penah pakai, sapa penah pakai sila komen sket... TQ
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kov

Post by nadir »

take5 wrote:tumpang tanya... campingaz twister plus boleh masuk ke dengan fire maple Tripod Remote Butane Adapter

atau ada cara lain kalau nak jadikan dia remote canister stove.
tak boleh bro, sbb campinggaz pakai valve dia sendiri, firemaple, kovea, msr , primus, jet boil, brunton, coleman semua guna jenis lyndal ( http://www.lindalgroup.com/en.product.php?id=6 )
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kov

Post by nadir »

Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kov

Post by irmuaaz »

bargading wrote:Latest dlm 2minggu yang lepas, saya ada gi Evergreen Tmn Midah, dkt sana dah ada jual tekgas, tong gas jenis lyndal.
Stove kovea ada beberapa jenis. Dan saya difahamkan juga jenama Primus pun akan dibawa masuk tetapi tidak pasti bila masanya.

Tapi kovea nih x penah pakai, sapa penah pakai sila komen sket... TQ
Ikut kata Amri staff dekat Lafuma bangsar dia pakai stove spider kovea ni. Kuciwa. Dia kata baru 6 bulan pakai kepala burner tercabut. Saya kata kenapa tak claim warranty? Dia kata warranty ape? Kesian gak member. Tapi tak tau la mungkin dia pakai lasak kot.

Primus dah sampai dekat Evergreen Tmn Midah. Insyaallah by next month akan ada di cawangan lain. Juga boleh beli di Outdoor Center Ampang, Lafuma Bangsar dan online di kedai bro Sam Lusuh. Primus warranty 1 tahun dari manufacturer defect. Janji beli dekat authorized dealer lah. Boleh baca lebih lanjut di sini http://www.footsteps.com.my/index.php/c ... /49-primus
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kov

Post by shahrul »

primus baru nak masuk ke?
saya dah pakai lama dah :lidah:

stove dia jenis spider tu mmg terbaik kat permukaan rata
kalau kat tanah lembut, letak pangku kayu kiri dan kanan utk stabilkan.. boleh jadi main stove utk masak secara berkumpulan
_________________
_________________

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kov

Post by irmuaaz »

Cewah, nkau cable direct terus ke supplier shahrul :)
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: mana lebih best?? dapur camping gaz vs fire maple vs kov

Post by betterman »

thread yang sangat informatif. banyak sungguh ilmu gas yang aku dapat. terima kasih!!
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Post Reply