Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

joun
Pendaki Gunung
Posts: 36
Joined: 25 Aug 2009, 18:55
Location: new castle
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by joun »

tq semua..banyak info yg berguna utk dikongsi.

..............................................
jeejoun@yahoo.com
http://jeejountravel.blogspot.com/

User avatar
Zaidi
Pendaki Gunung
Posts: 51
Joined: 12 Dec 2005, 09:26
Location: Penang
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by Zaidi »

Masa saya buat trans 2003 & 2004, rasanya kem kasut belum wujud. Kalau sudah ada pun memang belum popular masa tu. Kalau dari blue valley, pendaki angkut air dari kem tudung periuk.

Bulan februari lalu, saya buat yong belar dari blue valley - puncak - kem gurkha - 3 boundaries dan bertemulah dengan kem kasut ni. Punca air memang baik tapi sampah yang terkumpul dah nampak macam bukit. Sungguh menyedihkan. Saya rasa kem ini dibuat sebab pendaki yang bermasalah tidak dapat sampai ke puncak dari kem tudung periuk. Lagipun punca air ada.

Memang ada otai gunung yang kurang memerhatikan hal kebersihan gunung tapi saya lihat ramai juga pengotor gunung ini di kalangan pendaki baru yang akibat tidak cukup latihan, membuang sampah malah peralatan yang dibawa untuk meringankan beban yang digalas.

Dalam hal ini, semua pendaki sepatutnya sudah menyiapkan diri secara fizikal untuk melibatkan diri dalam xpdc pendakian. Namun, sekarang gogo menerima aja sesiapa yang nak pergi asalkan dapat membuat bayaran yang diperlukan. Mungkin penapisan peserta, latihan sebelum xpdc memakan masa dan tenaga dan tidak menguntungkan penganjur tetapi saya rasa itulah yang diperlukan.

Pada masa kita mahu lebih ramai orang dapat menikmati keayikan pendakian gunung di Malaysia, kita juga mahu pendaki yang berkualiti dan beretika tinggi.

seremban mai
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 06 Jun 2006, 18:28
Location: dpn pc

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by seremban mai »

pada aq.. kalu rasa kalian bertanggung jawab tuk jaga hutan kita, so jalankn je tugasan anda..
xpayah nk kasi palu kat semua org "aq kutip sampah on trek"..
aq hanya mampu berdoa supaya si pembuang sampah tu tak jadi "sampah masyarakat"..
pas pacak.. pacakkk..
naik lecak ketiak

seremban mai
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 06 Jun 2006, 18:28
Location: dpn pc

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by seremban mai »

btw pada group yg menganjurkn xtvt membersihkan trek amatlah dialu2kn..
semoga usaha n keringat kalian diberkati Maha Pencipta..
jika ada kesempatan, nk gak involve dlm xtvt2 kebajikan cengini.. insyaallah
pas pacak.. pacakkk..
naik lecak ketiak

azlanhuzaifah
Pendaki Gunung
Posts: 125
Joined: 16 Feb 2009, 16:49

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by azlanhuzaifah »

last week aku naik gunung datuk, perghh.... kawasan kemsait dh mcm pusat pembuangan sampah. penuh dgn sampah.

joun
Pendaki Gunung
Posts: 36
Joined: 25 Aug 2009, 18:55
Location: new castle
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by joun »

rentetan daripada informasi diatas .....

XPDC mendaki sambil beramal di Gunung Tebu akan diadakan pada 30 Julai-1 Ogos 2010 ini dgn kerjasama sebuah syarikat dan Jabatan Hutan Negeri....sambil daki gunung sambil cuci trek...

info kt sini,
http://www.gunungonline.com/basecamp/vi ... 024#p62024

penyertaan secara berkumpulan atau individu amatlah dialu-alukan.....

................................
jeejoun@yahoo.com
http://jeejountravel.blogspot.com/
019-2604425

User avatar
lats840
Pendaki Gunung
Posts: 66
Joined: 07 Dec 2008, 09:07
Location: PD
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by lats840 »

azlanhuzaifah wrote:last week aku naik gunung datuk, perghh.... kawasan kemsait dh mcm pusat pembuangan sampah. penuh dgn sampah.

aku pun ade g gak..
kalo tk silap 13hb jun..
kem site kt puncak tu, nauzubilah....
rse mcm nak snap gmbar...
tp rosak lak camera murah aku ni..
huhuhuhu....

ape2 pun, terseksa jiwa raga aku tgk mngkuk2 yg kurang pendidikan sivik ni...
suka2 je buang smpah merata2...
aiiiiii.... nasib2.....

peace
lats840

siti07
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 10 Jan 2007, 17:18
Location: Kuala Lumpur

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by siti07 »

camping gear nak yg canggih n latest n update TAPI mentaliti tak mau plak upgrade.... tak tau la, if anak-anak kita ni sempat untuk melihat indahnya sebuah gunung itu seperti kita melihatnya dulu...
kerja "TUHAN" siapa yang TAHU?

User avatar
red
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 15 Jul 2010, 11:42

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by red »

panjat datuk bulan 2, kul 9am je penuh dgn orang daypack sampai jadi cam funfair. yg camping malam sebelum tu ada 3 group. ada satu group daypack ni makan dalam bekas polysterin pastu dia nak campak dalam unggun api tapi kawan dia tak kasi. katanya nanti plastik terbakar kuar asap racun. pastu diaorang ramai2 gi buang dalam semak. member aku hangin terus sound direct je- kalau tak nak asap beracun, bawak la sampah balik!

satu group camping yg buat unggun api ni ok, semua sampah diaorang bakar dan siap kutip2 lagi sampah kat tepi. pastu diaorang blah naik batu. pastu datang group camping lagi satu gi bakar sampah kat unggun tu dgn tin2 sadin sekali. adoiii... takkan la nak harap api unggun tu boleh kasi lebur tin sadin. tak sekolah ke hape.

bulan lepas aku naik lagi datuk kul 4am, turun kul 9am. masa turun tu selisih satu group 40 orang. diaorang takut sgt group member diaorang sesat, habis ditaburnya trek tu dgn perca kertas dari bawah sepanjang trek. aduhaiiii... sakit mata aku tengok trek tu bersepah dgn kertas yg ditabur. penakut nak mampus sampai trek datuk pun takut sesat. ramai 40 orang lak tu, apa yg takut sgt?? memang la kertas ni organik dan akan reput tapi untuk 2-3 minggu tu menyakitkan mata orang je.

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by mizi »

red wrote:panjat datuk bulan 2, kul 9am je penuh dgn orang daypack sampai jadi cam funfair. yg camping malam sebelum tu ada 3 group. ada satu group daypack ni makan dalam bekas polysterin pastu dia nak campak dalam unggun api tapi kawan dia tak kasi. katanya nanti plastik terbakar kuar asap racun. pastu diaorang ramai2 gi buang dalam semak. member aku hangin terus sound direct je- kalau tak nak asap beracun, bawak la sampah balik!

satu group camping yg buat unggun api ni ok, semua sampah diaorang bakar dan siap kutip2 lagi sampah kat tepi. pastu diaorang blah naik batu. pastu datang group camping lagi satu gi bakar sampah kat unggun tu dgn tin2 sadin sekali. adoiii... takkan la nak harap api unggun tu boleh kasi lebur tin sadin. tak sekolah ke hape.

bulan lepas aku naik lagi datuk kul 4am, turun kul 9am. masa turun tu selisih satu group 40 orang. diaorang takut sgt group member diaorang sesat, habis ditaburnya trek tu dgn perca kertas dari bawah sepanjang trek. aduhaiiii... sakit mata aku tengok trek tu bersepah dgn kertas yg ditabur. penakut nak mampus sampai trek datuk pun takut sesat. ramai 40 orang lak tu, apa yg takut sgt?? memang la kertas ni organik dan akan reput tapi untuk 2-3 minggu tu menyakitkan mata orang je.
cmnilah nasib gunung2 yg senang d akses...sama2lah kita menjaga khazanah negara
climb long trail
p11at

Defcon
Webmaster Team
Posts: 308
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by Defcon »

red wrote:..penakut nak mampus sampai trek datuk pun takut sesat..
Err..saya pun takut huhuhu seyes :)
.::[x]:

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by Ajis_AJ »

Usul disokong.... usaha pembersihan hendaklah dijalankan berterusan. setahun sekali ke..... sebulan sekali ke.... seminggu sekali ke..... tapi perlu diingat jugak..... orang hari2 buang sampah. Pagi ni lu buang, tengahari dia ada balik.... sakit hati beb..... last2.... nama pendaki2 jugak busuk.... orang akan cakap " huh!!! korang mendaki xtau jaga kebersihan ke?"

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by castello »

Assalamualaikum...

Wah ramai nya otai2 bersuara pasal sampah ni yer...bersemangat semua. Semuanya nampak baik jer....tak pernah buang sampah...hehehe boleh caya ke?. Saya tak nampak lagi ada otai yang mengaku dia pernah buang sampah walaupun sebesar batang mancis. Semuanya baik kan...alhamdulillah. So semua angkara ni orang baru punya kerja lah ni. Otai semua tak buat.

Dalam perkara ni...tak perlu kita nak bising-bising. Kalau rasa diri kita memang penuh dengan rasa bertanggungjawab, kita pergi jer buat kerja buang sampah ni. Kalau tak boleh angkut sekali semua...angkut sikit2...lama2 habis ler. Ibarat guruh di langit berdentum bukan main kuat lagi tapi air hujan setitis pun tak turun. Janganlah lantang bersuara mengatakan orang sana salah, orang sini salah. Sedangkan orang yang lantang bersuara tu pun tak tentu boleh buat lagi.

Dalam hal kerja amal ni, kalau nak buat.....buat ajer. Tak perlu nak kena merungut, menuding jari kat orang lain...baru nak buat. Kadang2 diam itu lebih baik dari berkata-kata.

Dalam islam haram mengaku diri baik. Sebab apa? sebab bila kita rasa diri kita baik, kita tak akan nampak yang diri kita sendiri ada berbuat salah. Yang kita nampak orang lain jer yang salah.

Dalam hal ni perkara terbaik adalah semua pendaki gunung tak kiralah yang baru belajar, yang dah lama belajar, yang dah pencen, yang dah gantung beg....apa kata kita bersama-sama, beramai-ramai anjurkan program membersihkan hutan ni. Apa kata kita bukak topik "Projek membersih hutan" daripada kita bukak topik "Masih ada pendaki mentaliti kelas 3". Kita nak perbincangkan hal ni...tapi adakah kita pasti yg kita bukan salah sorang pendaki mentaliti kelas 3?. Banyak bertindak lebih baik dari banyak berkata-kata. Renung-renungkanlah.
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

haziq
Pendaki Gunung
Posts: 43
Joined: 20 Dec 2010, 03:59

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by haziq »

rasanya takde masalah usaha nak menegur para pendaki lain ni. bukan ke dalam Islam juga dituntut untuk menegur yang salah; bahkan hukumnya wajib.

menegur tu taklah bermaksud dalam masa yang sama kita declare diri kita ni baik, nauzubillahminzalik la kalau ada rasa camtu. memanglah yang menegur tu tak lekang dari kesilapan, yang menegur tu pun manusia jugak. (lainlah yang tegur tu makhluk lain; kalau iye aku awal2 dh cabut lari :cry: )

manalah tau berkat menegur tu boleh kurangkan kesilapan sang penegur sendiri lepas ni; atau yang lebih penting, manalah tau pendaki2 lain yang tak pernah terpikir psl bab2 sampah sebelum ni ada baca thread ni, lepas tu sedar.. tak ke ada hasilnya tu? dapat pahala lagi, insya allah...

Allahualam.

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by Tokwan »

joun wrote:Assalamualaikum & Salam Sejahtera kepada semua warga pendaki dan warga GO..

Terlebih dahulu aku memohon maaf andai kata topik ini agak sensitif bagi sesetengah individu.Dizaman ini pelbagai barangan outdoor yg mahal2 telah mmpu dimiliki,segenap pelosok dan cerok akan diterokai asalkan ada individu yg menganjurkannya.Dan individu yg meminati xtvt ini terdiri drp pelbagai golongan spt vvip,golongan profesional hinggalah ke budak2 sekolah.Maknanya kita telah maju kedepan....

Tetapi adakah anda sedari masih ada pendaki2 yang:
-buang sampah merata..
-b*#ak kt trek@kat last water...
-Merosakkan harta awam,tandas,papan tanda dll. (teruk org nk buat kt dlm hutan tuu..)
-x jaga kebersihan kawasan perkhemahan
atau apa saja yg seangkatan dengannya.Jadi sama2lah kita pikir dan bincangkan......



..............................................
jeejoun@yahoo.com
http://jeejountravel.blogspot.com/

Ini berlaku kerana masih ada "so called outdoor lovers" yang bukan "nature lovers' yang sejati.
Tengok orang buat, depa pun nak buat, tapi yang sebenaqnya depa buat sama aktiviti lasak ini ialah kerana ialah "wanabe's" . Sebab itu mentaliti depa macam tu.

Selalu tengok orang orang kita suka buang samaph sabna sini, dan juga pernah menegur, sampai nak bergaduh. :cry:

User avatar
red
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 15 Jul 2010, 11:42

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by red »

memang elok buat projek cuci gunung, cuma sayang la kalau lepas tu kotor balik. kalau boleh projek sebegitu dipublisitikan agar ada kesedaran di kalangan orang ramai terhadap perkara ni (panggil crew majalah 3 misalan). kita nak lepas kita cuci tu, dah kurang orang buang sampah. aku pun tak tau camne nak buat, harap otai2 ada idea.

kutuk2 orang buang sampah ni ada eloknya. bila orang baru tengok betapa pengotor ni dikutuk, dia tahu la kes buang sampah ni benda serius bila kita masuk hutan.

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by bargading »

Salam,
ingin saya buat aduan rakyat kat sini, smlm saya daypack ke Bukit Kutu dan inilah hasil yg saya dpt;

Image

&

Image

Masih ada mentaliti pendaki yang masih tidak mencapai kesedaran. Rasanya kat rumah depa pun sama mcm ni ka hidup dgn sampah di sekeliling rumah.... :tembak: :tembak:
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
pittolahoya
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 04 Dec 2011, 03:12
Location: SENTUL,KL
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by pittolahoya »

Diorang ni bknnya pendaki...tp sama dengan je yg melolong atas pokok tuh...akai ada ka!!!
Beg DEUTER yg stylo utk,hiking,travelling,dll
Saya jual both ORIGINAL dan imitation,
kontek saya APIT- 012 645 6855 atau view web sy:
Deuter Original : http://deuteroriginal.blogspot.com/
Deuter Imitation : http://deuterbackpack.blogspot.com/

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by soulfly »

assalamualaikum..dan salam rekriasi
apa kata kita bincang di meja bulat,
aku sedia untuk jadi orang tengah..
apakah resolusi yang kita dapat dari perbincangan meja bulat ni nanti?
boleh bagi info tak?nama persatuan,atau gogo perseorangan, or CLUB2 yang masih wujud dan aktif mendaki
ini penting untuk kita buat kerja,dari sini kita akn akn paggil setiap wakil dari persatuan atau club2 tersebut,
untuk berbincang apakah langkah2 yang perlu..
sekadar beri cadangan..
lama sangat...

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by Tokwan »

Nak bincang ka? Perkara ni sepatutnya jadi satu kebiasaan..."what you bring in, you take ou", atau..." you only leave behind your footprints"..
Nanti depa minta letak tong sampah pulak....

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by bargading »

Tokwan betoi,
perkara cam ni sendiri mau ingat lah... kesedaran masih di bawah tahap minimum,
tahap integriti kita masih rendah berbanding dgn mereka kat negara jiran, apa sudah jadi huhu?
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by soulfly »

:lol: :lol:
lama sangat...

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by soulfly »

ini XTVT tahun baru 2011,dah nk genap setahun tempat ni di bersihkan...
Image

yang ni kem kasut...
Last edited by soulfly on 28 Dec 2011, 02:13, edited 1 time in total.
lama sangat...

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by soulfly »

Tokwan wrote:Nak bincang ka? Perkara ni sepatutnya jadi satu kebiasaan..."what you bring in, you take ou", atau..." you only leave behind your footprints"..
Nanti depa minta letak tong sampah pulak....
soulfly wrote:assalamualaikum..dan salam rekriasi
apa kata kita bincang di meja bulat,
aku sedia untuk jadi orang tengah..
apakah resolusi yang kita dapat dari perbincangan meja bulat ni nanti?
boleh bagi info tak?nama persatuan,atau gogo perseorangan, or CLUB2 yang masih wujud dan aktif mendaki
ini penting untuk kita buat kerja,dari sini kita akn akn paggil setiap wakil dari persatuan atau club2 tersebut,
untuk berbincang apakah langkah2 yang perlu..
sekadar beri cadangan..
Image
Image
bro inilah yang aku maksudkan kita bincang macm mana kita nk merialisasikan,ada banyak cara kalo kita nak bawak turun sampah..nak ngan tak nak jer...tq :minum:
lama sangat...

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by Tokwan »

Ramai "wanabe's" yang kata mereka nature lovers dan selalu join apa apa hiking trip atau climbs. Trip trip sebegini selalunya ada orang yang lead dan orgy. Kalau dah ahli pada masa itu tak tau bab menjaga kebersihan, maka leader atau orgy patut pastikan penerangan diberikan dan pastikan kawasan tersebut bersih sebelum ditinggalkan....

apa hal pulak dgn nak kena hantar grup lain pulak atau perlukan orang lain bersihkan tempat itu.....?
Sikap menjaga kebersihan ini bermula dari kecik lagi....mungkin mak bapak diaorang tak ajar kot?

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by JeNaL »

kem kasut masih ok lagi ke sekarang
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
burningredberry
Pendaki Gunung
Posts: 44
Joined: 04 May 2011, 09:43
Location: Balakong
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by burningredberry »

abang2 dan akak2 semua, saya ada kemuskilan

dulu masa join pengakap kat sekolah (suatu ketika dulu) cekgu tu ada ajar masa camping, sampah2 tu tanam

pastu skrg, berjinak2 panjat gunung. ada abang guide tu bgtau "dalam rekreasi takda konsep tanam sampah". macam plastik bakar je, yg mcm tin bawak turun

tapi tu la, bila dah dari kecik kat sekolah dah di ajar dalam kalau camping sampah kene tanam.
Nature.is.the.art.of.God | "Aim for the moon, at least you'll fall among stars"
Image Image

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by kabusgunung »

masa tuh dah berlalu.... masa skang nih bawak sampah keluar

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by JeNaL »

burningredberry wrote:abang2 dan akak2 semua, saya ada kemuskilan

dulu masa join pengakap kat sekolah (suatu ketika dulu) cekgu tu ada ajar masa camping, sampah2 tu tanam

pastu skrg, berjinak2 panjat gunung. ada abang guide tu bgtau "dalam rekreasi takda konsep tanam sampah". macam plastik bakar je, yg mcm tin bawak turun

tapi tu la, bila dah dari kecik kat sekolah dah di ajar dalam kalau camping sampah kene tanam.
bagus soalan ni....

perkara macam ni ada contoh yang terbaik kalau nak tengok. cuba pergi ke air terjun puteri, gunung ledang. dan tempat yang tepat adalah lebih kurang 50meter dari kolam atas tu... orang dulu kata , sampah kena tanam. apa yang terjadi bila kita tanam adalah.

1. berapa dalam yang kita tanam. <- bila pergi panjat gunung atau rekriasi ni semestinya kita tak akan bawa cangkul. jadi bila tanam pun mesti tak dalam. paling dalam mungkin satu kaki jer. jadi apa akan terjadi adalah bila ada hakisan tanah, secara automatik sampah ini akan terkeluar juga.

2. dalam hutan ni jugak, *ditapis* suka korek tanah cari cacing, biasanya bila ada sampah yg kita tanam, cacing pun suka... secara automatik jugak, kita tanam dan *ditapis* akan korek cari cacing, jadi sampah akan bertaburan jugak.

3. kalau tanam pun, sampah ni ambik masa yang lama nak reput atau menghurai. tambah pulak benda yg kita tanam tu seperti stokin, kasut, seluar dalam, baju dalam perempuan, tuala wanita, baju hujan plastik, botol air minuman bergas dan tin gas.

4. kalau nak bakar pun kena ada cara jugak. bukannya bila bakar dan tinggal jer. kena pastikan betul-betul api kita padamkan dan baki sampah yg kita bakar tu kena bawa turun jugak.

5. selain dari campsite, biasanya sampah ni sering kelihatan sepanjang trek seperti bungkusan gula-gula dan botol minuman.

6. selalunya sampah yang kita tanam adalah sampah dari perut kita jer..hehehehe
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
burningredberry
Pendaki Gunung
Posts: 44
Joined: 04 May 2011, 09:43
Location: Balakong
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by burningredberry »

bang jenal

*ditapis* tu vavi :pig: ker?

hahahaa
Nature.is.the.art.of.God | "Aim for the moon, at least you'll fall among stars"
Image Image

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by rembau »

burningredberry wrote:abang2 dan akak2 semua, saya ada kemuskilan

dulu masa join pengakap kat sekolah (suatu ketika dulu) cekgu tu ada ajar masa camping, sampah2 tu tanam

pastu skrg, berjinak2 panjat gunung. ada abang guide tu bgtau "dalam rekreasi takda konsep tanam sampah". macam plastik bakar je, yg mcm tin bawak turun

tapi tu la, bila dah dari kecik kat sekolah dah di ajar dalam kalau camping sampah kene tanam.
ajaran mana nie???

scout ada konsep sampah kering dan sampah basah...
kata lain basah tu benda boleh lupus dan kering tu x boleh lupus...

bukan basah tu...tin yg disimbah air
bukan kering tu..ikan kering....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by kambinggurun »

alamak King Scout jgn la marahhhh.. heheheh..
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by Hangar 18 »

kambinggurun wrote:alamak King Scout jgn la marahhhh.. heheheh..

anak serigala baru nak marah... sekali king scout udah marah.

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by shahrul »

JeNaL wrote:kem kasut masih ok lagi ke sekarang
masih bersampah walau tak setinggi dulu.. :(

http://imgur.com/sWIdz
http://i.imgur.com/sWIdz.jpg

30 Mar 2012
_________________
_________________

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by Freelance »

kt kemsite lebah..gunung bujang melaka.. ada kesan pembakaran sampah..tong gas butane.. ditinggalkan.. tong gas tu dah ditebuk..mungkin untuk keluarkan gas..tapi dicampak dlm tempat pembakaran sampah.. lily ada amik gambar..nanti lily up gambar tu.. so tin2 butane gas sudah dipungut dan dibawa turun ke bawah... yang pelik mau nak maki pun ada gak.. masa naik dah confirm tin gas tu penuh kan..larat lak pikul sampai ke campsite.. bila dah kosong.. tak mau lak bawak turun.. mana kepala otak depa ni..ahaks!!!

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by betterman »

isu sampah ialah isu never ending story...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 129
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by sukahatiadam »

setiap kali nak turun , kutip sedikit sampah orang lain .

kalau nampak team lain "menyampah" , bagitau guider mereka .

kalau nampak team sendiri "menyampah" , bagitau gogo .

kalau member baik "menyampah" .. tolong kutip , senyap2 letak dalam beg dia

kalau diri sendiri "menyampah" ... sumpah diri sendiri lah macam tu

Image

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Masih ada pendaki yg mentalitinya kelas ke-3...

Post by Tok Uban »

Masih bab sampah.....kalau tak nak tinggalkan samaph dan nak kurangkan bawa samaph keluar, salah satu caranya, kurangkan bawa makan tin..sebab selalunya...orang malas nak bawak sampah tin keluar. Satu lagi, kalau setakat kutip samapah masukkan dalam plastik samapah, ikat dan tinggalkan satu tempat pun tak guna jugak...masih tinggalkan sampah...
Tokwa selalu bawa makan "ready to eat" contoh nya ration tentera atau makanan siap yang hanya dipanaskan untuk makan...seperti nasi dan lauk oleh Pak Berahim....kalau bawak barang mentah pun, cuma perlu bawak kelaur benda seperti kulit awang atau biji cili jaa..jadi bila nak keluar, senang nak bawak samapah seperti pek plastik saja...masukkan dalam plastik dan ikat kat beg pack tu...

akhir sekali ..pesanan dari Solo Hiker Tua ni...

Kalau tak tau nak bawa kelaur samapah...jgn masuk hutan.....jgn pi berkhemah, jgn pi berkelah...dok rumah atau pi bercuti kat hotel ja.

Post Reply