Statistik Kemalangan Bukit Tabur

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

Post Reply
User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Statistik Kemalangan Bukit Tabur

Post by matsaiko »

Salam Sejahtera
Saya perlukan bantuan anda untuk menjejak kembali segala peristiwa2 dan kemalangan di Bukit Tabur.Sekiranya anda terjumpa mana2 artikel atau sumber (YANG SAHIH) sila letakkan disini.Terima Kasih

1-Oct 2008
Kemalangan Lam Siew Cheng, 20 akibat terlepas dari tali

2-Mac 2009
Kemalangan yg mengakibatkan kematian Dr. Haliza Mohd. Shafie dan Dr. Amin Tai Abdullah

3-Ogos 2005
Kejadian sesat selama hampir 12 jam Francis Poh Chun Tat, 24 dan Eric Teng, 24

4-Ogos 2006
Kejadian sesat Danny Wong Chong Kin, 31 dan Koay Kuan Nee, 31, (masa kejadian aku ada di bukit tabur)

5- Feb 2009
perempuan wartawan Sinar Harian tak dapat nak turun dari puncak tabur sebab masalah kaki

6-Jan 2004
Kemalangan yang mengakibatkan Kematian ketika berkhemah.Khairul Shafrizal Kamaruddin, 22, (masa kejadian aku ada di bukit tabur)
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
PaCATGUNung
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 19 Jun 2011, 15:26
Location: Bukit Berapit

Re: Statistik Kemalangan Bukit Tabur

Post by PaCATGUNung »

Terbaru 11 September 2011, Sundar Ramachandran 28 Tahun
http://ondscene.my/operasi-menyelamat/p ... more-13993
GoMa NuKiH Mo MaNjEk

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: Statistik Kemalangan Bukit Tabur

Post by ikan-lelumba »

9-Nov 2010 - Sekumpulan pelajar universiti (kira2 10 org) sesat ketika cuba bermalam di puncak tabur. Mangsa2 berjaya di bawah keluar dan turun kira2 jam 2 pagi 10-Nov. Tiada kecederaan dilaporkan dan semua mangsa dilaporkan selamat.
Kesilapan yg dilakukan :
- tidak membawa bersama orang2 yg biasa ke bukit tabur
- tidak melaporkan pendakian pada balai polis berdekatan


lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Statistik Kemalangan Bukit Tabur

Post by lastman »

dei kabusgunung..itu nuang kalo bukak cite mamak sempat naik chamah pun tarak abis woo..
ape pun aku ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada gombak 4x4 atas bantuan kerja penyelamat..
4 biji jentera digunakan..48 JPAM 1 pegawai dr dang wangi
operasi penyelamat tamat jam 1210..
info ringkas dr aku..

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Statistik Kemalangan Bukit Tabur

Post by irmuaaz »

Payah sangat nak beli peta topo kat Malaysia ni. Memang la ramai orang sesat....
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
pittolahoya
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 04 Dec 2011, 03:12
Location: SENTUL,KL
Contact:

Re: Statistik Kemalangan Bukit Tabur

Post by pittolahoya »

Baru2 ni tali utk turun( puncak ke bape xingat) putus lagi...seb baek tak jatuh sioott...ngam2 smpai bwh putus hiiiiii...seram aku...tp bukan akulaa hehe...tp still Tabur tmpat yg common utk orang KL lepas gian mendaki...
Beg DEUTER yg stylo utk,hiking,travelling,dll
Saya jual both ORIGINAL dan imitation,
kontek saya APIT- 012 645 6855 atau view web sy:
Deuter Original : http://deuteroriginal.blogspot.com/
Deuter Imitation : http://deuterbackpack.blogspot.com/

Post Reply