sembang SAR Yong Yap

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by yonrawk »

Menarik nih....

Layan transmit dari poncak bubu ke base camp. Pastu bela lipan kat balak pecah... keh keh keh. :lol:

+2 (hehehe)
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

User avatar
En Azlee
Pendaki Tegar
Posts: 280
Joined: 16 Nov 2009, 16:32
Location: putrajaya
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by En Azlee »

poncho wrote:
En Azlee wrote:aku n wife aku nk ikot bleh?
ehem. bakal wife ye? ke..dah nikah belum sanding? heheh. nyakat je.

plan macam nie bagus kalau sembang kat memana jumpa.
kalau kat forum jarang berhasil sangat. jaranglah. harap-harap bleh jadi nyata plan nie.
owh..lupe nk info kat en poncho..my future wife..insya'allah..30 hb januari 2010 kitorang kawin..insya'allah.amin2
" Pengalaman adalah guru terbaik..."
azleemustafa@gmail
0172366218

User avatar
Kasnalagat
Pendaki Tegar
Posts: 288
Joined: 26 Mar 2008, 08:30
Location: pelantar merenung bulan
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by Kasnalagat »

♠ +1 juga..insyaallah. :mrgreen:
"TranQuiLLity.."

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by pgurlz »

klu plan nie jadik....
Team Korbis sedia tuk berkhidmat...
dun worry... setakat 3-4 hari
bekalan sardin dan megi lebih drpd cukup...
se-simple yg boleh

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by yonrawk »

pgurlz_eazmz wrote:klu plan nie jadik....
Team Korbis sedia tuk berkhidmat...
dun worry... setakat 3-4 hari
bekalan sardin dan megi lebih drpd cukup...
Zam... sardin masa sar tu ada lagi ke? gile r... tarikh luput ada tak tu...huhuhu...

Layan gak sardin masak kari tu...best2.
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by pgurlz »

megi ada lagek berkotak2
sardin pon bertin2
milo ada legek 2-3 peket/tin
susu ada lagek rasanyer
beras - disposed - dah berkulat..

kuantiti ngan expire date nanti aku cek balik ekssss
se-simple yg boleh

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by mizi »

pgurlz_eazmz wrote:megi ada lagek berkotak2
sardin pon bertin2
milo ada legek 2-3 peket/tin
susu ada lagek rasanyer
beras - disposed - dah berkulat..

kuantiti ngan expire date nanti aku cek balik ekssss
byk lg rupanya
climb long trail
p11at

Ujang
Pendaki Tegar
Posts: 221
Joined: 15 Dec 2005, 00:22
Location: Damansara
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by Ujang »

nazryst wrote:Salam,

Kepada Sham Castello, Hensem, Ujang dan mereka mereka yang bersama Hasan,

Cadangan:- Apa kata buat satu trip pada 15 February 2010 ke Yong Yap atau 12 February,
Genap setahun Hasan Ghaib.... Kita re-union bersama sama RQ RQ... operasi 3 hari di bubu, tok nenek, agas, dan sekitar parameter termasuk di Summit Yong Yap...

Projek ini hanya sekadar mengingati perjuangan sahabat sahabat yang terlibat secara langsung atau yang menyokong... Kerana Hasan ukhwah kita di Lojing bertambah rapat.... Kepada segelintir yang mungkin rasa perkara ini tidak sepatut berbangkit... saya memohon maaf terlebih dahulu.... bukan mencari publisiti murahan... cuma ku sandar pada harapan.....

Sekiranya ada yang menyokong dan ingin kembali ke Lojing.... maka kita sudah boleh arrangekan apa yang patut...

Terima Kasih kepada yang memahami
Insyallah bro Nazryst... akan dibincangkan dengan kawan2 yang lain...

Ujang
Pendaki Tegar
Posts: 221
Joined: 15 Dec 2005, 00:22
Location: Damansara
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by Ujang »

Salam,

Cuma cadangan dari aku sempena 1 tahun kes Yong Yap (15 Feb 2009) untuk RE-VISIT.

Tarikh : 13-16 Feb 2010 (Sabtu - Selasa)
Perjalanan : Pos Brooke - Yong Yap - Bubu - Tok Nenek - Pos Brooke
Budget : +- RM 150 (Transport KL-Cameron-KL, Powil, Ration n Guide)
Guide : Encik Rajis
Tarikh Tutup + Deposit(RM100 tunai) : 8 Feb 2010 (Isnin)

Peserta Buat Masa Skrg : -
1. Ujang
2. Arry
3. ?
4. ?
5. ?
6. ?
7. budak SAR Yong Yap tak berminat ke? hehehe...

Tentatif:-
12 Feb 2010 (Jumaat)
KL-Cameron Highland
10 malam - Berkumpul di LRT Gombak
11 malam - Bergerak menuju ke Kg. Raja, Cameron Highland

13 Feb 2010 (Sabtu)
Pos Broke - Kem Agas - Balak Pecah
4 pagi - Dijangka sampai di Kg. Raja, Cameron Highland
6 pagi - Solat Subuh, Bergerak ke Pos Broke
8 pagi - Dijangka sampai di Pos Broke dan Saparan Pagi di Titian Ibu Hassan
8.30 pagi - Start Trekking ke Kem Agas
1.00 tghari - Dijangka sampai di Kem Agas (Makan Tengahari)
2.00 petang - Sambung pendakian ke Balak Pecah (lintas sungai 16++)
5.00 petang - Dijangka sampai Balak Pecah (Campsite)
8.00 malam - Makan malam (tidur)

14 Feb 2010 (Ahad)
Balak Pecah - Simpang Bubu - Yong Yap - Simpang Bubu - Kem Hassan - Bubu
7.00 pagi - Bangun n kemas barang, sarapan pagi
9.00 pagi - Start trekking ke Simpang Bubu
10.00 pagi - Dijangka sampai di Simpang Bubu (letak bag)
10.30 pagi - Menuju ke Puncak Gunung Yong Yap
11.30 pagi - Dijangka sampai di Puncak Gunung Yong Yap
12.00 tghari - Turun semula ke Simpang Bubu
1.00 tghari - Dijangka sampai di Simpang Bubu (makan tengahari)
2.00 petang - Start trekking ke Kem Hassan
3.00 petang - Dijangka sampai di Kem Hassan
3.30 petang - Sambung perjalanan ke Puncak Gunung Bubu
5.00 petang - Dijangka sampai di Puncak Gunung Bubu (campsite)
8.00 malam - Makan malam, tido

15 Feb 2010 (Isnin)
Bubu - Lopak Air - Kayong - Kem Kambing - Tok Nenek
7.00 pagi - Bangun dan bersiap-siap, sarapan pagi
9.00 pagi - Start trekking ke Tok Nenek
5.00 petang - Dijangka sampai di Kem Kambing (campsite), Layan View dekat Puncak Gunung Tok Nenek
8.00 malam - Makan malam, tido

16 Feb 2010 (Selasa)
Kem Kambing - Landing Point - Pos Broke - Kg Raja
7.00 pagi - Bangun untuk balik KL, bersiap2 dan sarapan pagi
9.00 pagi - Start trekking untuk hari terakhir ke Pos Broke
1.00 tghari - Dijangka sampai di Simpang Y Yong Yap-Tok Nenek (Makan Tengahari)
2.00 petang - Sambung perjalanan ke Pos Broke
4.00 petang - Dijangka sampai di Pos Broke, di sambut oleh kumar
6.00 petang - Sampai di Kg Raja (Salin pakaian, makan malam)
8.00 malam - Balik KL
11.00 mlm - Dijangka sampai di KL (Bersurai)

Sekian, terima kasih... kalau berminat bgtau...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by poncho »

1st day tu macam ada delay.
mengikut info terkini, laluan banyak tanah runtuh. tanah masih lembik. mungkin kena lalu trek baru sikit.
sungai pun tak pasti dah berapa ada. dulu banyak kena redah tapi enjoy. sekarang kena lalu sebab terpaksa kot.
apapun, usaha ini bagus. kawan-kawan lain takkan baca je? jomlah.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Ujang
Pendaki Tegar
Posts: 221
Joined: 15 Dec 2005, 00:22
Location: Damansara
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by Ujang »

poncho wrote:1st day tu macam ada delay.
mengikut info terkini, laluan banyak tanah runtuh. tanah masih lembik. mungkin kena lalu trek baru sikit.
sungai pun tak pasti dah berapa ada. dulu banyak kena redah tapi enjoy. sekarang kena lalu sebab terpaksa kot.
apapun, usaha ini bagus. kawan-kawan lain takkan baca je? jomlah.
ok ponch, berita terima... kita tgk keadaan masa hari pertama... agak2 tak boleh blah kita tdo taman agash jaya... hehee... trek dari agash ke last water point ok tak?

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by abe~G »

kalau trip ala ala SAR saya nak gak ikut.

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by poncho »

Ujang wrote:
poncho wrote:1st day tu macam ada delay.
mengikut info terkini, laluan banyak tanah runtuh. tanah masih lembik. mungkin kena lalu trek baru sikit.
sungai pun tak pasti dah berapa ada. dulu banyak kena redah tapi enjoy. sekarang kena lalu sebab terpaksa kot.
apapun, usaha ini bagus. kawan-kawan lain takkan baca je? jomlah.
ok ponch, berita terima... kita tgk keadaan masa hari pertama... agak2 tak boleh blah kita tdo taman agash jaya... hehee... trek dari agash ke last water point ok tak?
dari Agas ke Y Kecil teruk gak. tapi tak seteruk area nak masuk ke Agas.
selepas Y Kecil (last water point ke Balak Pecah) tu OK macam biasa. setakat pokok tumbang je. dari Balak Pecah ke LWP pun biasa, trek permatang.

Abe-G, marila marila meramaikan majlis. marilaa..
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Ujang
Pendaki Tegar
Posts: 221
Joined: 15 Dec 2005, 00:22
Location: Damansara
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by Ujang »

poncho wrote: dari Agas ke Y Kecil teruk gak. tapi tak seteruk area nak masuk ke Agas.
selepas Y Kecil (last water point ke Balak Pecah) tu OK macam biasa. setakat pokok tumbang je. dari Balak Pecah ke LWP pun biasa, trek permatang.

Abe-G, marila marila meramaikan majlis. marilaa..
jom abeG... jgn lupa ajak abg aris sekali... ehehe....
ponc... ko mau folo tak? hehee...
tq for ur info...

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by abe~G »

kena ambik cuti 3 hari ler eh? ..insyaallah akan dimaklumkan kepada bro Aris (kulatpusu).
dia mesti pi punya.. dah lama dia dok tanya tu. bab transport masuk dari lojing ke rengill atau starting point kedalam nanti boleh uruskan dengan bro aris. dia memang suka laluan rentas rentas sungai ni, hehehehe.aris!!!!!! mana ko aris depa ngajak ko ni..

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by betterman »

14 feb - ahad
15 feb - isnin
16 feb - cuti gak sbb ahad tu mmg cuti

so banyak hari nie cuti
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by biNGai »

stakat mengira hari je, daa termasuk dlm modul matematik budak skolah darjah 1 bett..meh laa join mengira langkah skali sambil mengusung beg..komonnn bett, yu ken duit!!
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by orga »

ye bett..jom la join skali...
ImageImageImage

Ujang
Pendaki Tegar
Posts: 221
Joined: 15 Dec 2005, 00:22
Location: Damansara
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by Ujang »

Update pasal ini trip...
boleh klik link kat kat bawah..

http://www.gunungonline.com/basecamp/vi ... f=2&t=2784

mekaseh..

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: sembang SAR Yong Yap

Post by solaris »

ape cite thread nie?

Post Reply