Bangkai Kapalterbang

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

cengitu wrote:nak tanya kat korang, siapa yang selalu naik gunung nuang? dari pansun ke first camp tu tada jumpa apa2 kete kebal ke?
Kereta kebal tu susah laa boss... tapi kalau kita track rekod trail ke gunung nuang... dulu duluuuuuuu trail ke nuang ikut palong air... masaa tuuu track balak takder lagi... masa Balai polis di Rumah TNB besar tu beroperasi...

Tapi... kalau track Chenuang di congkak memang ada laa orang terjumpa Kepala lori lama... kat sini ada laa kemungkinan besar...

Tahun lepas masa IKBN buat renovation.. ada jugak bangkai kereta kebal dan lain lain... maklum laa dari tahun 40 an sampai sekarang.. banyak yang dah tenggelam... Pada pendapat saya laa.. kalau ada metal chip detector adalah lebih bagus utk cari benda benda ni...

Kalau nak kata jepun ada di kawasan Nuang... ada jugak maklumat dari orang asli mengatakan Jepun pernah penggal kepala di batu hampar di jalan nak ke puncak pacak..(last kem site) di lolo yang ada pondok tu...
Tapi nak kata ada trail kereta kebal susah sikit laa boss...

Damn hulu langat pun buat pada awal 60 an tak silap saya... dan pokok alpine kat situ ditanam dalam tahun tu jugak lah... sebelum wujudnya damn langat... kawasan tu laa air terjun pangsoon dan memang tinggi.. apa apa pun sedikit maklumat ni boleh memberi sedikit kelapangan pada tuan utk membuat spekulasi dan kebarangkalian yang mungkin...

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

Sambungan... pasal bangkai kapal terbang di Nuang... ada kemungkinan orang terjumpa Trail Nuang ke Janda Baik ... ikut jalan Puncak Pengasih ke Janda Baik.... Bukan dari Puncak Nuang.... Kot kot ada otai yang boleh beri maklumat...

Kalau ikut kan dari segi Log penerbangan... Kawasan Hulu Langat memang kawasan pesawat buat training terutama chopper, kapal terbang ringan... tetapi kebanyakan yang ambil kawasan ni sebagai latihan adalah juruterbang TUDM atau pun bekas juruterbang TUDM... utk comersial pilot jarang sangat.... Rasanya maklumat ni dah boleh membantu tuan nak mulakan B.O.I dari mana dulu....

Track ke janda baik - hulu langat boleh ikut trail nuang, trail sg lopo, trail sg. Semungkis... dan trail ni kebanyakan nya orang asli dari janda baik ke langat atau sebaliknya... Dan kebanyakan trail ni adalah trail seludup beras masa zaman jepun dulu...

Termasuk lah trail Gunung Hitam di genting peres di Kuala Klawang - Hulu Langat...

Rasanya ok laa kot sedikit sebanyak maklumat yang boleh membantu tuan ... tuan boleh mintak Tuan Rembau peta kawasan hulu langat.... atau tuan boleh berjumpa kami sambil mengeteh di kawasan hulu langat ni pada malam minggu...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Rasanya ini yang brother FG nak cari. Dakota yang jatuh sekitar ni sebab sebelahnya adalah Gunung Sempah. Hujung Nov ni nak kesan semula melalui Genting.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

kalau gunung kat umah aku tu wreck tak de la... tapi kalau tempat pengeluaran padi atas gunung masa zaman darurat milik british tu ada lagi la sampai sekarang.....benda ni ada kat gunung perak... aku blum gi lagi la...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

dedek
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 11 Jun 2008, 19:09

Post by dedek »

aper kat gunung nuang ader kete kebal..?? sayer selalu gak naik tak tau lak citer..
DEDEK
0192507730
NATURE EXPLORER ENTERPRISE

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Post by cengitu »

Dakota kat Gunung Sempah? Kat mana tu?

Yang saya maksudkan area Hulu Langat batu 18. Ada org ckp jumpa bangkai kapalterbang ww2. Area Pangsoon tu ada sorang warga emas bagitau saya. Dia jumpa bangkai kete kebal kat area situ. Nanti minggu ni saya cuba jumpa dia balik dan dia sanggup nak bawak saya ke tpt kete kebal tu..

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Post by cengitu »

ni gmbr dari xpdc saya ke bangkai dakota KN630. Gmbr lain akan menyusul di laman web mhg.mymalaya.com nanti

ImageImage

ImageImage


ImageImage

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

wow!!! best nih! :shock:
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
vermisse
Pendaki Gunung
Posts: 81
Joined: 04 Jan 2006, 16:58
Location: timur

Post by vermisse »

bagus la bro! pekara2 macam ni banyak nilai nyer..
Ich_Vermisse_Dich

dedek
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 11 Jun 2008, 19:09

Post by dedek »

cengitu wrote:Dakota kat Gunung Sempah? Kat mana tu?

Yang saya maksudkan area Hulu Langat batu 18. Ada org ckp jumpa bangkai kapalterbang ww2. Area Pangsoon tu ada sorang warga emas bagitau saya. Dia jumpa bangkai kete kebal kat area situ. Nanti minggu ni saya cuba jumpa dia balik dan dia sanggup nak bawak saya ke tpt kete kebal tu..
minggu nie biler bro??? maner la tau leh join ker...
DEDEK
0192507730
NATURE EXPLORER ENTERPRISE

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Ops Heli Genting batal sebab brader NST tu kata tak ada apa2 di sana memandangkan beliau dengar cerita dari pihak pihak yang nombor tiga - cerita atas cerita atas cerita!!!
Anyway.... sekarang ada target baru pulak... dengar cerita bangkai k/terbang Jeoun di dalam kawasan Hutan Reserve Hidupan Liar Krau.
Saya dah dapat narrowkan lokasi dan tunggu lepas musim hujan baru nak buat assault.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

WanPenang
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 01 Nov 2008, 21:24
Location: Penang
Contact:

Post by WanPenang »

nadir wrote:dulu masa saya naik gunung bintang kat sedim , guide tu cakap ada heli hempas kat area hutan tu. Tataulah betul ke tak, sebab kami tak lalu kat sana. guide to orang kampung sedim, nama pak chot , kalau gi tetanya kat kampung tu ramai kenal kot....

Mat Nadiag,,nama dia pak Chop kut...aku tau rumah dia besa p banyak kali..dia ada campsite kt Sedim kan?
Trimasihhhhhhhhhhhhh.... :)

,"as long as the signal can be reach,,we're friend" 73's - 113 SD 106

WanPenang
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 01 Nov 2008, 21:24
Location: Penang
Contact:

Post by WanPenang »

cengitu wrote:ni gmbr dari xpdc saya ke bangkai dakota KN630. Gmbr lain akan menyusul di laman web mhg.mymalaya.com nanti

ImageImage

ImageImage


ImageImage
Wow...best nih,,,tahniah bro..cepat siapkan laman web tuh... 8)
Trimasihhhhhhhhhhhhh.... :)

,"as long as the signal can be reach,,we're friend" 73's - 113 SD 106

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

WanPenang wrote:
nadir wrote:dulu masa saya naik gunung bintang kat sedim , guide tu cakap ada heli hempas kat area hutan tu. Tataulah betul ke tak, sebab kami tak lalu kat sana. guide to orang kampung sedim, nama pak chot , kalau gi tetanya kat kampung tu ramai kenal kot....

Mat Nadiag,,nama dia pak Chop kut...aku tau rumah dia besa p banyak kali..dia ada campsite kt Sedim kan?
Ha betoi la tu.... pak Chop.... Halim ada bawak aku pi kem dia kat sedim tu, lani ada lagi ke tak tataula...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Post by cengitu »

bangkai jepun kat Krau? Bila nak gi tu?

http://mhg.mymalaya.com/dakota_kn630.htm ni dah updatekan dlm website saya

Brader NST tu Sager Ahmad ke? hehe

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

cengitu wrote:bangkai jepun kat Krau? Bila nak gi tu?

http://mhg.mymalaya.com/dakota_kn630.htm ni dah updatekan dlm website saya

Brader NST tu Sager Ahmad ke? hehe
Kamu x yah gi lah...dah cukup glamour ngan Dakota tu. Bagi lak can kat orang lain ya? Ada 2 bangkai k/terbang sebenarnya dan satu lagi di luar kawasan Krau, Pahang. Ada satu lagi bangkai k/terbang di antara Pos Kemar dan Pos Dala. Saya akan pergi ke bangkai k/terbang tu selepas monsun dengan orang luar dan team saya je. Tunggulah bila kita dah rakamkan semua, baru saya akan hantarkan maklumat kpd MHG group kamu tu.

Malahan kawasan di persekitaran Gunung Titiwangsa pun ada sebuah lagi bangkai k/terbang!!!!

Saya pernah sebut kat brader NST tu tentang penemuan Dakota yg kamu rakamkan tu ketika buat rondaan tahun 80an. Tapi masa tu tak tahu pulak aoa jenis k/terbang, cuma sebut kat dia rangka yang besar dan berlumut.
Masa tu kita cari PGK dan bukanya bangkai k/terbang!
Bila terlihat gambar2 dalam newspaper dan kawasan tersebut, teringat pulak bangkai k/terbang yg kami terjumpa tu, dan terletak di antara G. Musang dan sebuah gunung.
Tq
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Post by cengitu »

forestgump.

saya pernah diberitahu gak ngan brader NST ni pasal satu kapalterbang berlumut kat situ cuma tak pasti kapalterbang yang mana. Ini mungkin dari info forestgump jugak ye..Info berlumut dan trek laluan yang jauh..

Saya bukan nak kejar glamer ke apa cuma nak mengkaji dan membuat penyelidikan. Bangkai kapalterbang yang forestgump ckp tu ada nilai sejarah dan perlu dikaji. Paling elok kalau saya dpt turut serta..hehehee..

Hati2 kalau bawak org luar especially foreign people. Ada muslihat gak mereka ni. Recce utk bawak keluar dari malaysia dan jual. Yang rugi kita lah pasal benda ni dah takde. ( Dikebas ). Mcm apa yang terjadi kat Janda Baik. Ada info bangkai pesawat tempur Jepun Ki-43 Oscar tapi dibawa keluar dari negara kita. Sayang sekali lah..

Kat Pos Kemar ada satu Single Pioneer. Crash landed kat situ tapi RAF dan RMAF dah salvage barang yang perlu. Tinggal cockpit section aje dok parking tepi rumah.

Ada info kat area Sungai Galas ( kelantan ) ada org jumpa bangkai kapalterbang 4 enjin. Tak tahu jenis apa lagi. So far kita takde lagi info 4 enjin wreckage ni. Maybe hidden mission during ww2.

anyway, terima kasih atas sokongan rakan2 OG semua.. Majulah Sejarah utk negara..

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Ada nilainya pada negara.
Kalau ada lagi Racc nak cari menda ni. Kalau tiada program lain saya sudi ikut. Sebagai Pesara Tentera saya rasa terpangil untuk bersama sama memeliharanya.
Ada bebarapa program yang saya ikut untuk mencari Kapal Laut yang tenggelam masa WWR dulu. Semuanya kena Dive. Saya dah tak berapa larat lagi Dive dalam dalam sebab masalah dada dan telinga. Saya pernah menyelam dalam di Terusan Timur Labuan sehingga lebih 200 m dalam arus laju dan hanyut sampai Pulau Papan.

ironore
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 19 Feb 2009, 03:01

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by ironore »

ada lagi ke sambungan cerita post nie?

User avatar
kurmajalis
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 20 Feb 2009, 17:15
Contact:

Re:

Post by kurmajalis »

cengitu wrote:forestgump.

saya pernah diberitahu gak ngan brader NST ni pasal satu kapalterbang berlumut kat situ cuma tak pasti kapalterbang yang mana. Ini mungkin dari info forestgump jugak ye..Info berlumut dan trek laluan yang jauh..

Saya bukan nak kejar glamer ke apa cuma nak mengkaji dan membuat penyelidikan. Bangkai kapalterbang yang forestgump ckp tu ada nilai sejarah dan perlu dikaji. Paling elok kalau saya dpt turut serta..hehehee..

Hati2 kalau bawak org luar especially foreign people. Ada muslihat gak mereka ni. Recce utk bawak keluar dari malaysia dan jual. Yang rugi kita lah pasal benda ni dah takde. ( Dikebas ). Mcm apa yang terjadi kat Janda Baik. Ada info bangkai pesawat tempur Jepun Ki-43 Oscar tapi dibawa keluar dari negara kita. Sayang sekali lah..

Kat Pos Kemar ada satu Single Pioneer. Crash landed kat situ tapi RAF dan RMAF dah salvage barang yang perlu. Tinggal cockpit section aje dok parking tepi rumah.

Ada info kat area Sungai Galas ( kelantan ) ada org jumpa bangkai kapalterbang 4 enjin. Tak tahu jenis apa lagi. So far kita takde lagi info 4 enjin wreckage ni. Maybe hidden mission during ww2.

anyway, terima kasih atas sokongan rakan2 OG semua.. Majulah Sejarah utk negara..
apa saja posting yg bro cenggitu tulis, smua bermaklumat..

dan boleh dikatakan smua bro cenggitu tahu pasal info details kapal2 terbang ni..

tahniah... cerita la pengalaman bro yg paling best waktu nak cari kapal terbang ni..

jumpa hantu ke, air terjun best ke, dll.. :wink:
saya budak, nak belajar..

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by cengitu »

tahun ni ada beberapa tempat akan kami lawati. Nanti jika ada apa2 yang kami temui, saya akan post dlm ni...

ni gambar saya masa pulang dari bangkai pesawat ke base camp kat Sg Penching. Air terjun ni tak pasti berapa tingkat tapi mmg panjang dan kena cross air terjun ni. Kalau waktu hujan, mmg tak boleh cross lah. Dari air terjun ni ke site kena mendaki lagi 1 jam. Sorry la gmbr tak jelas. Kawan punya kamera..

Image
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by cengitu »

maaf kalau posting saya ni keterlaluan.

pinta saya pada rakan2 yang buat SAR Hassan tu, err korang semua trekking masa SAR tu ada jumpa apa2 bangkai kapalterbang tak?

masa SAR Umai dulu, ada org jumpa wreck kat g.gedong..tapi tak pasti di mana..huhu..

maaf kalau ada yang terasa, kalau ada, saya akan remove post ni...
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by JeNaL »

cengitu wrote:maaf kalau posting saya ni keterlaluan.

pinta saya pada rakan2 yang buat SAR Hassan tu, err korang semua trekking masa SAR tu ada jumpa apa2 bangkai kapalterbang tak?

masa SAR Umai dulu, ada org jumpa wreck kat g.gedong..tapi tak pasti di mana..huhu..

maaf kalau ada yang terasa, kalau ada, saya akan remove post ni...
tak salah bang bertanya.....sambil menyelam minum air.....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by JeNaL »

takde projek terbaru ke nak cari wreck ni
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by cengitu »

ada ada...nanti saya informkan kepada rakan2 kalau ada lagi trip mencari burung besi...
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Wah menarik tu.
Bolehlah infom kami kami ni.
Dulu saya selalu terlibat cari Ikan Besi :kah: (Kapal Karam la bukan Karam Sing valia)

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by cengitu »

Insyallah...nanti kami inform. Buat masa ni tgh kumpul data utk mencari satu bangkai B-24 kat area Gunung Bayu, Baling. Saper2 ada map tahun 1955 yang masih mempunyai grid ref, sila la inform kat saya ye...tq
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by JeNaL »

mmm gunung bayu dan lata bayu ni dikawasan yg sama ke?
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by nadir »

cengitu wrote:Insyallah...nanti kami inform. Buat masa ni tgh kumpul data utk mencari satu bangkai B-24 kat area Gunung Bayu, Baling. Saper2 ada map tahun 1955 yang masih mempunyai grid ref, sila la inform kat saya ye...tq
ha kalau kat baling, boleh la saya ikot.....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by kabusgunung »

aku pun nk ikut... errrrrr.... tadek saper gi cari pesawat air france yg terhempas kat laut pasifik

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by nadir »

hahah hantu ko mawi...... yang tuh ramai dok cari. bukak tv tengok ler..... :lol:
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by cengitu »

Nope..Lata Bayu and GUnung Bayu lain lokasi nya...
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by cengitu »

Alhamdulillah..

Misi KL654 di Gunung Telapa Burok berjaya dilaksanakan. Misi berjalan selama 10 hari dengan bantuan Muzium Tentera Darat, Team KL654@UK dan MHG. Nanti saya beri report dan gambar2..
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by rembau »

cengitu wrote:Alhamdulillah..

Misi KL654 di Gunung Telapa Burok berjaya dilaksanakan. Misi berjalan selama 10 hari dengan bantuan Muzium Tentera Darat, Team KL654@UK dan MHG. Nanti saya beri report dan gambar2..
taniah bro.........
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by cengitu »

ada beberapa gambar dari misi ini. lain tu tak boleh post lagi..kena embargo..

Image
ni kawasan perkhemahan. Atas permatang. Bangkai pesawat 150m ke bawah dengan kecerunan 45 degree..10 hari mcm ni. Sejuk, berangin dan nasib kami mmg baik hanya sekali je hujan.

Image
Kawasan nahas yang dikatakan tempat impak pesawat diberi perhatian oleh misi kami untuk mencari dan memeriksa setiap inci tanah untuk memastikan artifak dan tulang jika ada tidak tercicir semasa eskavasi.

Image
selamat 8 hari kami menggali mengikut petak yang disediakan dan kami berpuas hati tiada benda yang tercicir. Setiap tanah yang dikeluarkan akan ditapis mengikut beberapa peringkat untuk mencari artifak dan benda yang berkaitan dengan kru pesawat yang terbunuh

Image
Ni adalah saya yang berangan2 nak jadi tail gunner untuk B-24. Sebahagian dari Consolidated Tail Turret yang tercabut. Difahamkan sebahagian dari tail turret ini telah diumpil dan diambil oleh mereka yang melawat kawasan ini sebagai souvenir dan ini amatlah menyedihkan kerana terdapat barangan yang hilang boleh dijadikan maklumat bagi kami menyiasat punca kemalangan dan sebagai clue mencari mayat anggota yang hilang.

Image
Ini adalah rupa kawasan yang telah dieskavasi oleh pasukan kami. Setelah yakin semua kawasan sekeliling telah disikat abis, kami menamatkan misi dengan meletakkan bunga dan bendera dua negara. Juga cross yang diletakkan oleh team uk sebagai penghormatan kepada kru yang terkorban.

Image
Diakhir hari xpdc, bendera union jack diletakkan dlm pesawat. Hanya ekor pesawat je yang tinggal. Lain tu musnah dek kebakaran semasa terhempas. Byk barang telah dijumpai dan tunggu siasatan dari pakar forensik je ..
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by cengitu »

cengitu wrote:
Image
Ini adalah rupa kawasan yang telah dieskavasi oleh pasukan kami. Setelah yakin semua kawasan sekeliling telah disikat abis, kami menamatkan misi dengan meletakkan bunga dan bendera dua negara. Juga cross yang diletakkan oleh team uk sebagai penghormatan kepada kru yang terkorban.
Rakan2 boleh melihat tanah tebing yang berwarna hitam. Itu adalah tapak impak pesawat dimana sebahagian pesawat B-24 telah menjunam dan menghempas lereng bukit ini dan terbakar. Akibat dari kebakaran besar, besi pesawat lebur dan tiada pokok yang tumbuh dikawasan ini. Dikawasan hitam ini byk artifak dan barangan peribadi kru pesawat dijumpai dan tidak musnah oleh kebakaran. Kesemua barangan diambil dan direkodkan oleh pihak xpdc.
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by biNGai »

saspek laa ini trip..tahniah!!
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

ironore
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 19 Feb 2009, 03:01

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by ironore »

Tanniah bro....org awam pun ada terlibat sama ke dlam misi KL654 ni?

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by cengitu »

org awam yang pi under MHG je. Lain tu semua tentera atas faktor keselamatan.
www.kembara.net
mhg.mymalaya.com
9W2RML

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Bangkai Kapalterbang

Post by adventure inc »

congrats untuk bro cengitu....

n untuk sume warga GO, sambil kita pajjat gunung, redah belantara,
sama sama kita track aircraft wrecks ni... salah satu warisan sejarah
yang patut kita pulihara dan pelihara....

bro cengitu, trip gunung bayu tu leh kita ikut?
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

Post Reply