Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

Post Reply
cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by cvlchin »

Just wondering guide kat situ guna coleman ke alpine ke lafuma ke atau flysheet dan ground sheet saja. Tenttage ni berat juga dan hendak mencari cara kurangkan berat. Harap para pendaki yang dah selalu ke Tahan dapat ceritakan kongsi sikit ilmu tu.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

hambe pakai fly jee.... tadok masaalah lagi untuk kami yang lelaki... wanita lah agak sukar sikit.....


guide pula mmg pakai khemah kat sana... kecil cap ayam je pon..... takda brand... bagi mereka yang penting ilmu jgn di politik kan.... biar murah janji selesa..... heehehehe
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by shahrul »

tanya guide kat tahan aje ke? :)
_________________
_________________

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by bargading »

Yeah setuju dgn atan, fly mmg terbaik.
Selesa nak bergerak, masak dan lepak. X mcm tent agak isolate dgn org hehe

Fly ringan pun ringan dan mmg praktikal dgn cuaca khatulistiwa kita....

Khemah agak berat tapi dak sure jugak gaid tahan pakai khemah apa....
Tapi dulu ikut depa rasanya pakai fly jugak kot
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by Denan »

sebelum ni ambe g tahan guide dia pakai fly jek... sabri kalo x silap nama beliau...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

diorang bawak dedua nya pHOBY....... cuma bila tempat ok diorang pacak gak khemah.... fly stil gantung luar gak tutup khemah.....
kat gedung diorang pacak khemah... kami yang pakai fly menung takda tempat nak ikat tali fly.... pacak besi kat tanah pon tak mahu plak tuh... keras gile haahahaha.... pepe pon khemah terbaik.... tapi fly termudah dan murah... tuh jee yang aku rasa kena dengan kata kata
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by bargading »

ya at gedong batu dan beku siot....
khemah mmg terbaik atas puncak batu atau g. berapi.... tahan angin dan leh campak aja kat mana2....
fly kalau kwsan pokok akar mmg terbaik...

khemah 2men kalau kurang 2kg mau harga dia dkt 1k...
jenama camp ok jugak dlm 600-800kot 2men hehe
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

aku pon simpan seketul untuk singgle nya mummy.... bellow sekilow je beb berat dia.... untuk 2 men ten ada gak satu coldman light.... buleh tahan gak lah rengan dia... but masa pacak kat tambuyukon... ayor masuk ke lantai plak.... adoi hai....


denan.... klu giude kosong mmg pakai fly... giude yang guna tenaga batin kena pakai khemah.... tamau kacau angin heehehehe
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by Denan »

seper4alif wrote:denan.... klu giude kosong mmg pakai fly... giude yang guna tenaga batin kena pakai khemah.... tamau kacau angin heehehehe
aik tu mcm nak betapa je tan... tak pun menurun :mrgreen: :keke:

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by bargading »

aik terbalik kaa...
ingatkan yg ada tenaga batin x pyh khemah x pyh fly... kering ajaaa haha
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

nih batin ada jual dekat klinik punya tenaga haahaha... jual kira hun... dalam strow kah kah kah


PHOB:::: ko nih apa daaa... bukan baru dapat baby kee... ko lagi terbalik.... mana ada tenaga batin kering... mana best kah kah kah
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

hish... nampak bebeno GO nioh dah tak berpenghulu... klu dulu korang pos cenggini kat topik orang kompom kena sound nya... nak nak nama aku plak tuh yang buat.... haahahahaa haaa....


back to topic!!!!!!!
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Defcon
Webmaster Team
Posts: 308
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by Defcon »

:)
.::[x]:

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by rembau »

aku galak sekurang2 ada 1 khemah dalam satu gerakan
sebab kes emengency boleh guna...
aku pernah bawak khemah.. tapi bawak luar je...jenis 2 layer...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by shahrul »

seper4alif wrote:hish... nampak bebeno GO nioh dah tak berpenghulu... klu dulu korang pos cenggini kat topik orang kompom kena sound nya... nak nak nama aku plak tuh yang buat.... haahahahaa haaa....


back to topic!!!!!!!
anb.. semua dok men fb :lidah:
_________________
_________________

cvlchin
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 07 Apr 2013, 19:48

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by cvlchin »

terima kasi....bole lah sya berpanduan dari nasihat teman semua...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

yap bang rembau...... sebab tuh saya da simpan 3 jenis khemah... singgle, two mena tent, ngan 4 org.... so setiap benda pasti ada kegunaan terutama... singgle... tak lebih pon besar dari betis saya..... ringan n compak... tapi nak lagi mudah.... beli fly askar dari negara jiran.... dia berbentuk kemah A tent.... sebenarnya benda tuh fly juga... tapi ber pintu zip lagik cuma tak berlantai..... tuh pon ringan... dok tahu ujud le ke idak benda tuh
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by Denan »

Image

mcm ni ke tan...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

yap..... tapi askar indon nya bang...
dia takda lantai... dia cuma ada fly dengan pintu beserta zip tuh jee....
mmg terbaik... dulu ada dan guna masa scout jeer.... lantai biasanya ada geng lain bawak groun leh pakai sekali
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

.
Last edited by seper4alif on 22 May 2013, 08:55, edited 1 time in total.
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

jemin75
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 15 Feb 2013, 10:04

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by jemin75 »

menarek gelert solo tu. akan chuba beli dr ebay.

jemin75
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 15 Feb 2013, 10:04

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by jemin75 »

oppss lupa..adik kawan aku study kat UK sana...boleh chuba minta bantuan beliau utk belikan...hehehe
ada suggestion menarek lagi?

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

huh sana banyak... carik jeeer... sini kena tengok gambau... sana g kedai macam macam ada... nak senang g kedai beskal kat sana... mmg banyak yng cutting nih
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

jemin75
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 15 Feb 2013, 10:04

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by jemin75 »

kalau nak terbaek, kena ada 3 jenis tmpt tidor, satu khemah (solo/2p) dan satu tarp/fly dan hammock (utk kws bawah yg banyak pokok). nak ultralight tapi mahal. duit semua tu.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

hammock aku is sleeping bag aku... so aku takda iseu kat situh....
aku buat sendiri hammok aku guna kain parachute...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

jemin75
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 15 Feb 2013, 10:04

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by jemin75 »

perghh buat sendiri.....tabek (nak cari kain parachute pun tak tahu kat mana ada kat malaysia nie).
kain parachute oleh jd sleeping bag jugak ka? aku baru nak try hammock pulak. carik kat ebay dan
beli ajerlah...hehehe.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

huh kat sini rm 30 ke rm50 bro ngam ngam size sleeping bag... mahu kah?
leh carik jee klu mahu... cuma nak jahit g lah kedai jeans... diorang lagi cun jahit....

parachute!! yap lagi cun dia kedap udara dan haba..... cuma dia tak de le lapisan untuk menahan sejuk. sebab bila lapisan dia tekena kulit... peeergh melengkung badan haahhaa...
aku biasa pakai sua panjang dan t shirt lengan panjang dah cukup... walaupon tido kat puncak camah, young belar, irau...
tambuyukon je aku tewas haahahah

sua panjang aku pon material parachute juga........ super light
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

jemin75
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 15 Feb 2013, 10:04

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by jemin75 »

sleeping bag aku ada dah (branch deuter beli kat sportdirect waktu sale....hahaha)....cuma terkejut ada jugak sleeping bag dr kain parachute psl kain tu nipis jer. jadi kompomlah tempat sejuk dia failed...hehehe

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by kambinggurun »

seper4alif wrote:yap..... tapi askar indon nya bang...
dia takda lantai... dia cuma ada fly dengan pintu beserta zip tuh jee....
mmg terbaik... dulu ada dan guna masa scout jeer.... lantai biasanya ada geng lain bawak groun leh pakai sekali

tan, ade jual ke flly cam kemah pengakap nih?
tapi seingatnye kemah pengakap nih berattt wooo.. :lidah:
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

skang dah tak jumpa dah/..... klu ada jual kamu beli dua kamu kasi oter dekat kedai jahit lee ini macam..... dah takda cara lain....
tapi klu ada kawan seberang cer tanya tanya... nak nak belah batam... sana senang dapat dulu..... klu mahu aku kasi no kawan belah batam... kamu call le dia.... abang mus ngan mat... dia leh tolong apa saja... mahu kawni pon buleh.... mahu ayam penyet buleh... ayam [akai selipar pon buleh.....


laalalalalallalalala
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by Denan »

ayam pakai selipar...??? yg boleh kentut le tu ye dak... lalalalala

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

heem buleh laa juga.... nak kee? haa haaa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by seper4alif »

taaapiii... saya tak tahu pon.... macam mana kamu tahu ek? macam pernah hidu jeer....

laalaallalalaaaa jugak
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Gunung Tahan Guide - Tent Jenama apa meraka guna

Post by Denan »

ada orang bagitau jaaa... :mrgreen:

Post Reply