Everest 2007

Aktiviti Gunung • Khas untuk aktiviti gunung sahaja

Moderator: nadir

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

aku buat section 104 je biar diaorg xleh terbang
pastu kenakan section 113(2) 100%
:evil:

ehhh...itu Vincent Loh yg naik everest tu owner IPC ke?
kalu ye...mmg logik lah dia boleh naik....sebab itu pun 'mkn' duit rakyat :evil:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

agak2 aku skang ni layak ke kene tax? kalo kene tangkap pon bleh petik name ko tak gogoyeah-yeaahhh? kitekan gudfrenzzzz..ekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

no hal...ko petik je nama aku....mesti diaorg lepaskan ko.
nak lagi bagus....ko petik nama mawi.....
palingggggggggggg besttt....ko petik nama mono.....confirm diaorg melutut kat ko :evil:

User avatar
Dugong
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 31 Jan 2007, 10:14
Location: KL

Post by Dugong »

erkkkk RM1.4 juta !!! memang pembaziran ke tahap dewa... ! might as well dengan RM 1.4 nie depa spend utk launch education program utk pendaki-pendaki yg suka buang sampah kat atas gunung and buat cleaning effort.... daripada duk sponsor VIP yg belum tentu sampai..summit ( yes I do sound pessismistic after heard RM1.4 million...)

Walaupun aku tak suka kena kira plastik cokelat sebijik-bijik masa naik Tahan..or other e.g. Ledang ....but I realize probably that the only way to control malaun-malaun yg tak berdisiplin ni kot..... ????? Irau is the classic example la..hancuh ! so RM1.4 milion worth to spend in this kind of effort rather than this expedition.... but if the money from their own pocket..I don't mind at all...as said..lantak pi depa la.... !

User avatar
Dugong
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 31 Jan 2007, 10:14
Location: KL

Post by Dugong »

Nie yang buat aku bengang lagi malas nak bayor income tax...just for info yg may be ramai dah tahu...aku start from last 2 years dah tak bayo income-tax... langsung but semua amount yang suppose kena tax..aku buat bayor zakat... tak kisah la.. Pusat Zakat Selangor ker..KL ...janji ada resit rasmi.... so 100% reimbursable... so means ko tak yah bayo income tax langsung.... at least aku tahu la duit aku sampai kat 7 asnaf jer..tak la buat sponsor panjat Everest lagi tahun depan.....

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

dugong kalo ko dah bayar zakat... borang b/be ko tetap kena anto jugak...
kalo tak anto borang/lewat anto nnt ko kena bayar penalti.
dalam tuh ader rebat zakat... kalo cukai pendapatan < rebat zakat barulah ko tak payah bayar cukai.
kalo cukai pendapatan > rebat zakat ko kena bayar jumlah yang dah tolak rebat zakat.
ko kenalah declare jumlah zakat tuh dlm borang

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

mawi ;

ada berani brenti keje gomen, masuk swasta laa :evil:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
Dugong
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 31 Jan 2007, 10:14
Location: KL

Post by Dugong »

betul...kabus..! hantor tetap hantar borang b/be... apa nak buat.."lawan tetap lawan"... so apa aku buat..every end of the year.... kira berapa jumlah income tax kena bayor or dah bayor through PCB ...then amik jumlah tu..bayor zakat.... so by logical akan jadik terlebih bayor...la...so next step...write kat LHDN ..mintak kurangkan PCB utk tahun depan ( pasal nak mintak refund..berbuih la..bertahun amik masa...time dia pau kita cepat jer...)..... so far berjayala...and acceptable by LHDN...extra la kerja...tapi puas hati.... erkkk kena bukak thread baru income tax ker nie...actually relate jugak la...menyatakan ketidakpuashatian kerajaan salah guna duit kita RM1.4 juta....

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

biNGai wrote:agak2 aku skang ni layak ke kene tax? kalo kene tangkap pon bleh petik name ko tak gogoyeah-yeaahhh? kitekan gudfrenzzzz..ekeke
Ngaizz.. kalo berani petik nama angah belantara laaa..... tengok lepas ke idak.. hehehe :evil:
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

robby ;

dari aku petik name dia baik aku gi petik bunge seroja laaa :evil:


psstt awak nampak berseri2 laa sblom sampai ujung bulan 4 nih nanti :mrgreen:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

ngai..
kalo superman kelemahan dia krypton,kelemahan rob pulak ialah semut ..dia kena elak la kalau taknak kena hurung ngan semut lepas bulan 5 nih ehehehehe....
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
belakangpokok
Pendaki Gunung
Posts: 119
Joined: 06 Nov 2006, 20:10
Location: Perak
Contact:

Post by belakangpokok »

aku ni..maleh nak cerita..setakat everest tu alaaaa...pagi aku naik petang aku turun...



Ford everest ke ?
Leave no trace but tracks

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

Dugong wrote:betul...kabus..! hantor tetap hantar borang b/be... apa nak buat.."lawan tetap lawan"... so apa aku buat..every end of the year.... kira berapa jumlah income tax kena bayor or dah bayor through PCB ...then amik jumlah tu..bayor zakat.... so by logical akan jadik terlebih bayor...la...so next step...write kat LHDN ..mintak kurangkan PCB utk tahun depan ( pasal nak mintak refund..berbuih la..bertahun amik masa...time dia pau kita cepat jer...)..... so far berjayala...and acceptable by LHDN...extra la kerja...tapi puas hati.... erkkk kena bukak thread baru income tax ker nie...actually relate jugak la...menyatakan ketidakpuashatian kerajaan salah guna duit kita RM1.4 juta....
bagus n betul cara ko ni
cuma bab refund lambat ni aku nak jelaskan sikit. biasanya lambat ni disebabkan pembayar cukai (PC) tu masih ada borang yg belum hantar sejak dari LHDN keluarkan borang kepada PC tersebut. mungkin pc ni xsedar dia masih belum hantar semuaaaaaaaaaaa borang. jd bila ada lebihan...dia nak mintak refund...tp lhdn akan cek samada semua borang/hutang sudah disetlekan. tu yg jadi lambat+ada jugak faktor2 kelemahan staff/pegawai yg slowwwwwwww. tp tahun ni di bawah pengurusan baru....lhdn cuba setlekan refund secara effectiv lagi efficient :evil:

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

Rob wrote:
biNGai wrote:agak2 aku skang ni layak ke kene tax? kalo kene tangkap pon bleh petik name ko tak gogoyeah-yeaahhh? kitekan gudfrenzzzz..ekeke
Ngaizz.. kalo berani petik nama angah belantara laaa..... tengok lepas ke idak.. hehehe :evil:
yup...sorang lagi angah belantara....terlepas pandang pulak :evil:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

apsal posting aku daa jadik mejik ekkk?? jab ade jab takde..ekekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

WANITA Asia pertama menawan Antartika, Datin Paduka Sharifah Mazlina Syed Abdul Kadir akan memulakan ekspedisi ke Kutub Utara pada 8 April ini. Misi yang penuh cabaran ekstrem.

FAKTA
Ekspedisi Sharifah ke Kutub Utara

Latihan ke Kutub Utara memakan masa dua setengah tahun

Mengikuti enam fasa latihan bermula di Norway, diikuti Mount Tremblont, Montreal Kanada, Hogastal Norway, Rocky Mountain di Calgary Kanada, Scotland dan berakhir di Herdanger Vidda, Norway.

Dilatih penjelajah terkemuka Broge Osland.

Wajib menjalani kursus menembak

Wajib menambah berat badan hingga 10 kg sebagai syarat memulakan latihan.

Antara cabaran yang menantinya di Kutub Utara ialah beruang kutub, ‘Dense Fog’, ‘Fast Ice’ selain ribut salji dan dihanyutkan bongkah ais.

Akan melakukan perjalanan sepanjang 100 kilometer bermula di Last Degree ke paksi bumi

Selain menguji formula psikologi ciptaannya MEPS Concept, Mazlina juga akan menguji keberkesanan penggunaan pil Kacip Fatimah untuk kesihatan jantung.

Dijangka berada di Kutub Utara selama dua minggu tetapi berazam menghabiskan ekspedisi kurang dari tempoh itu.

Kesan daripada latihan yang panjang untuk ke Kutub Selatan dan Kutub Utara, Mazlina alah pada cuaca panas.

FAKTA NOMBOR
Kutub Utara

100km - Jarak perjalanan dari 89 darjah utara ke 90 darjah utara
14 hari - Tempoh ekspedisi
24 jam - Waktu siang
-40 darjah celcius - Suhu
lupakan pasal everest..apa komen yg nie plak..ermmm..sekali
baca mcm keje giler...2kali baca nek gerun plak aku..hahaha..
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Sun ... 1/Article/

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

bab kate sedara aku ler..stakat sume ade org sponsor, my grandfather pon bole pegi..

usaha tangga kejayaan..lagi berbaloi kalau sume yg dilakukan melalui hasil titik peluh sendri..stakat sponsor2 nih ai tak respek laa :pig:


tapi pedulik hape ye tak..biar la org nak kate apa pon..bak kate sedara aku gak, pegi melingkup ler <- ayat nak kaver beg sponsor :keke:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Alaaa ngai...kalo ko disponsor pun...mesti ko tutup mulutnya...takut kawan2 ngata.. dah lah g disponsor....menghabihkan duit kerajaan je..huhuhu.....


--------------------------------------------------------------------------------

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

ni adalagi pasti membara!!!!!!!!! :evil:

Muqharabbin berbasikal keliling dunia

Berita Harian
Oleh Irwan Shafrizan

KUALA LUMPUR: Selepas mencatat sejarah sebagai pendaki Everest termuda Asia Tenggara, Muhamad Muqharabbin Mokhtarrudin (gambar), akan memulakan pula misi mengelilingi dunia melalui Ekspedisi Ekstrem Tujuh Benua.

Ekspedisi yang dijangka mengambil masa dua tahun enam bulan itu, dijadualkan bermula pada 23 Mei ini dan berakhir pada 30 Ogos 2009, meliputi empat fasa.

Fasa pertama membabitkan ekspedisi berbasikal merentasi 22 negara, diikuti mendaki lima puncak tertinggi dunia, berenang merentasi Selat Inggeris dan terakhir penjelajahan ke Kutub Utara dan Selatan.

Muqharabbin, 25, pelajar Tahun Kedua Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan Universiti Teknologi Mara (UiTM), berkata idea melakukan ekspedisi itu terdetik selepas beliau membaca rencana mengenai idolanya, mendiang Terry Fox.

Katanya, pelari Kanada yang kudung sebelah kaki akibat barah tulang itu, masih mampu membuat larian bagi mengutip dana untuk pesakit kanser.

“Walaupun dia mati, yayasan mendiang berkembang dan itulah semangat yang ingin saya contohi. Melalui ekspedisi ini, saya mahu mengutip dana bagi membina yayasan sukan bagi membantu melahirkan atlit muda berwibawa,” katanya.

Ekspedisi yang membabitkan kos RM2.4 juta, dianjurkan bersama UiTM dan Kelab Eksplorasi Tujuh Benua. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, bersetuju menjadi Penaung Kehormat ekspedisi itu dan akan melancarkannya pada 19 Mei ini di Dewan Seri Budiman, UiTM.

Muqharabbin berkata, pelbagai persiapan sudah dilakukan termasuk menjalani latihan intensif di Majlis Sukan Negara sejak tiga bulan lalu sehingga 20 Mei ini.

Ekspedisi berbasikal dijangka mengambil masa 500 hari dan dalam tempoh itu beliau juga akan melakukan lima pendakian di Gunung Vinson Massif, Antartika; Aconcagua di Argentina; Kilimanjaro di Afrika; Elbrus di Russia dan Mc Kindley di Amerika Syarikat.

Misi berenang di Selat Inggeris pula dijangka bermula Ogos 2008 bersama pasangan adik beradik perenang marathon, Salman Ali dan Zahra Masoumah Abdul Halim, manakala cabaran penjelajahan ke Kutub Selatan dan Utara dijadual pada November 2008 dan April 2009.

Muqharabbin berkata, menerusi misi itu juga beliau akan membawa mesej keamanan dan menceritakan pengalamannya menawan Everest pada Mei 2004 dan Gunung Kosciousko, Australasia pada Julai 2005.

“Saya akan menjadi duta kecil keamanan bagi menyampaikan ceramah di lima Universiti terpilih setiap negara dan menceritakan keindahan serta keharmonian di Malaysia.

“Malah, saya akan berkongsi pengalaman saya mendaki Everest dengan pelajar di sana sambil berusaha mengumpul dana yayasan sukan,” katanya.

Beliau bagaimanapun berkata, usaha menubuhkan yayasan berkenaan bukan bertujuan mengambil alih peranan Kementerian Belia dan Sukan, tetapi bagi membantu melahirkan atlit cemerlang dan memajukan sukan negara.

Mana-mana pihak yang berminat menjadi penaja atau memberi sumbangan boleh menghubungi Pengarah Projek, Mejar (B) Mokhtarrudin Ismail (013 9772266) atau Pengerusi Biro Penajaan, Asrul Abu Seman (019 2545451).

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

melati wrote:.... Antara cabaran yang menantinya di Kutub Utara ialah beruang kutub, ‘Dense Fog’, ‘Fast Ice’ selain ribut salji dan dihanyutkan bongkah ais.

Akan melakukan perjalanan sepanjang 100 kilometer bermula di Last Degree ke paksi bumi.....
Ingatkan frost ice td. Lain lak ejaan dia.. :kah:
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

Freelance wrote:ni adalagi pasti membara!!!!!!!!! :evil:
mmg bara :evil:

User avatar
CRAZYhAMStER
Pendaki Terlampau
Posts: 592
Joined: 05 Dec 2006, 12:12
Contact:

Post by CRAZYhAMStER »

bila dah selesai sume nanti, hang jangan nyombong lagi Muqharabbin!! :twisted:

[ADVENTURE IN LIFE] SURVIVAL through degrading nature

www.crazyhamster.multiply.com

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

haaaaaa atleast ada bende baru yang menarik..... tapikan.... harapkan sorang aja ka? kalau dia sorang terkandas, apa jadi dengan projek? kalau tanya aku, baik hantar satu team - 4-5 orang, so kalau jadi apa - apa kat sorang / dua, ada lagi yang boleh teruskan dengan misi.

Ada aku baca buku Goran Krop ( details - nama buku dah tak ingat dah...), pendaki everest yang berbasikal dari sg nil sampai ke kaki everest , pastu panjat everest solo. ...... ngeri jugak pengalaman dia berbasikal... kene ugut, kena pukul dengan kayu, kena maki hamun dll.....

semoga berjaya....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

otai Nadir,
nama sebenar dia Goran Kropp. buku tuh title dia "Ultimate High: My Everest Odyssey" edisi 1999-2000 kot

sekadar menambah nasi
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Tambahlah seperiuk lagi :x

AdUka
Pendaki Gunung
Posts: 48
Joined: 11 Sep 2006, 21:36

Post by AdUka »

beb gua tak sokong mana2 pihak bagi gua
kita sepatutnya sebagai rakyat MALAYSIA kena banga gan apa yg
diaorg buat bukan nak kritik meraka.

jadi gua nasihat utk kwn2 semua kita jangan perlekehkan mereka
sebaiknya kita yg bersatu dalam GO berikan sokogan kat diaorg
majulah pendaki GUNUNG dlm MALAYSIA
SORRY BEB SAPA YG TERASA..........

User avatar
Dugong
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 31 Jan 2007, 10:14
Location: KL

Post by Dugong »

AdUka wrote:beb gua tak sokong mana2 pihak bagi gua
kita sepatutnya sebagai rakyat MALAYSIA kena banga gan apa yg
diaorg buat bukan nak kritik meraka.

jadi gua nasihat utk kwn2 semua kita jangan perlekehkan mereka
sebaiknya kita yg bersatu dalam GO berikan sokogan kat diaorg
majulah pendaki GUNUNG dlm MALAYSIA
SORRY BEB SAPA YG TERASA..........
he..he..ada paedah ker bersatu menyokong orang menghabiskan duit pembayar cukai... ??? bukan jeles..tapi menegakkan kebenaran...takbir !!!

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Post by killerbees »

ye laa..duit tuh...kan ke duit rakyat...takde pekdah pon ....aku tak sokong...naik gunung aku sokong, tp pakai duit rakyat..aku tak setuju....

klu betul2 smngt patriotik..buatlah dgn duit sendiri atau sponsor by swasta ke..atau badan2 selain dari guna duit rakyat ler....
yg ini aku pon nak klu ade sponsor... :evil:

ps- semuanya nak GLAMERRRRRRR... :lol: :lol:

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

lagi satu benda bongok yang mat-mat rempik gi terjun kat kutub utara tuh...
itu semua politik je tuh....
ketua briged pemuda tuh nak menonjolkan diri dia lah tuh...
ye lah tahun depan kan ke pilihanraya
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Post by ajon »

Memang le sokong rakyat Malaysia gi Everest.....

tapi,,turun gunung, balik Malaysia...polis dah tunggu..nak tangkap..ape punya pendaki la macam ni. :twisted:

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

sorang lagi pompuan (lupa lak nama) yg pi menapak kat kawasan berais tuh pon dgrnye dah selamattttt .............peghabihkan duit rakyat :evil:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Mereka tu semua bukan penjelajah sejati.
Macam Bett cakap taun depan or hujung taun ni pilihanraya umum. Leh jadi point nak jadi calonnnnnnnnnn kuat makan duit rakyat.
Jenis ni la kalau naik gunung buang sampah merata dan buat musnah alam sekitar :evil:

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

dalam tahun antara yang akan tercatat dlm sejarah nih (50 tahun merdeka), xde ke petanda kejayaan bagi kita khasnya dari warga pendaki dan pencinta alam semulajadi?

projek 50 puncak mcm sepi aje.. :roll:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Post by yonrawk »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Mereka tu semua bukan penjelajah sejati.
Macam Bett cakap taun depan or hujung taun ni pilihanraya umum. Leh jadi point nak jadi calonnnnnnnnnn kuat makan duit rakyat.
Jenis ni la kalau naik gunung buang sampah merata dan buat musnah alam sekitar :evil:

Cayalah.... betul tu.

Cara pancing undi untuk orang-orang yang tak tahu menilai erti IKHLAS menjelajah. :evil:
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

poncho wrote:dalam tahun antara yang akan tercatat dlm sejarah nih (50 tahun merdeka), xde ke petanda kejayaan bagi kita khasnya dari warga pendaki dan pencinta alam semulajadi?

projek 50 puncak mcm sepi aje.. :roll:
bukan sepi tapi low profile
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

ye ke? ade perkembangan ke? kat mane tu bett? PM? IM? atau forum lain?
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »


akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Post by akademiks »

bende ni wat kabur pandangan kita je
konon nak banggakan negara
penat je kita keje..........
org lain yg terima hasilnya.
inilah antara salah satu tanda2 hari akhirat yg semakin hampir.
Sedarlah wahai manusia........dunia adalah sementara.Hargailah apa yg telah dicipta olehNYA

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

macam mana diorang solat ye?
nak gak tau....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Post by deep purple »

bett...

sebenarnya x susah nak solat, air mutlak pun banyak utk wudhuk...guna aje salji tu... :shock:

yg takutnya, kat sini pun liat nak solat. dah sampai sana confirm x tahan nak solat sbb dugaannya banyak, terutama bila nak berwudhuk tu, sejuk giler. :roll:

anyway, program ni memang satu pembaziran yg maha besar :evil:

Post Reply