Sahabat kita kena patuk ular

Pengumuman dari Gunung Online

Moderator: pentadbir

Post Reply
betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Sahabat kita kena patuk ular

Post by betterman »

Assalamualaikum...
Aku baru dapat berita yang ada kes sorang sahabat kita yang pegi naik gunung minggu nie kena patuk ular yang dipercayai ular kapak...
now masih dalam perjalanan turun gunung....

Pihak hospital. bomba dan polis telah pun diberitahu dan mereka sedang mengambil langkah berjaga-jaga

siapa dan gunung mana tuh biarlah rahsia buat masa nie...

cuma aku harapkan kita semua berdoa agar sahabat kita tuh selamat...

amin
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

Ular kapak??
minggu ni nye trip!heeem :|
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Aku harap kita janganlah cetuskan apa-apa spekulasi....
Tujuan topik nie dibukak supaya kita semua berdoa agar sahabat kita tuh selamat...
Amin....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

no lah bro, takut kengkawan terlibat sama tuh jer...
k bro. insya'allah pengurusan cekap n berkaliber pasti tak mendatangkan masaalah... doakanlah......
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

seper4alif wrote:no lah bro, takut kengkawan terlibat sama tuh jer...
k bro. insya'allah pengurusan cekap n berkaliber pasti tak mendatangkan masaalah... doakanlah......
amin...
risau aku kalau dengar cerita patuk-patuk ular nie...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

betterman wrote:
seper4alif wrote:no lah bro, takut kengkawan terlibat sama tuh jer...
k bro. insya'allah pengurusan cekap n berkaliber pasti tak mendatangkan masaalah... doakanlah......
amin...
risau aku kalau dengar cerita patuk-patuk ular nie...
yep. dlm hutan nih mahluk ciptaan allah yg zahir ni le yg kita harus perhatikan, sbb dia tak berakal n bukan di cipta utk menghapuskan manusia, dia sekadar mempertahankan diri nya sahaja... apa kita bleh buat... sesamalah kita berdoa untuk mangsa dan peserta2 lain...
Last edited by seper4alif on 05 Nov 2006, 16:52, edited 1 time in total.
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Post by nabil »

mcm boleh agak..
aku doakan smua slamat... aminn...
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
pendaki baru
Pendaki Gunung
Posts: 188
Joined: 05 Jun 2006, 14:30
Location: Kota DamanSara, Petaling Jaya
Contact:

Post by pendaki baru »

aku dapat tuhu berita ni pun petang semalam dari nije...
aku harap semua kawan2 yang pergi selamat...
Nak Tengok Gambar Sila Lah Ke c ni
http://fazrul06.multiply.com/
http://www.myspace.com/9368275
><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>

tokBatin
Pendaki Hebat
Posts: 325
Joined: 26 May 2006, 19:41
Location: kem pasong(selama)
Contact:

Post by tokBatin »

sape yerkk??gunung mana?? :roll:

User avatar
pendaki baru
Pendaki Gunung
Posts: 188
Joined: 05 Jun 2006, 14:30
Location: Kota DamanSara, Petaling Jaya
Contact:

Post by pendaki baru »

nak tahu gunung mana......... biar lah rahsia........................
:roll: :roll: :roll: :!:
Last edited by pendaki baru on 05 Nov 2006, 22:27, edited 1 time in total.
Nak Tengok Gambar Sila Lah Ke c ni
http://fazrul06.multiply.com/
http://www.myspace.com/9368275
><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>¸.·´¯`·.¸><((((º>

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

siapa dan gunung mana tuh biarlah rahsia buat masa nie...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

hai
Pendaki Gunung
Posts: 70
Joined: 02 Jan 2006, 18:56

Post by hai »

:roll: isk risau lak aku minggu nih ada member aku panjat gunung... apapon.. aku berdoa semoga semua yg terlibat tu selamat kembali... semoga yg kena patuk ular tu selamat lah hendaknya....

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 »

hmmm... cam ner nak habaq nih.. :roll:
Last edited by beckham@chayok2 on 06 Nov 2006, 00:28, edited 1 time in total.
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 »

nanti kita akan tahu jugak saper dan gunung mana yg dorang daki, yg penting kita kena doakan keselamatan mereka.. insyaAllah... moga2 mereka selamat.. :arrow:
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

Memi
Pendaki Tegar
Posts: 221
Joined: 04 Dec 2005, 20:18
Location: earth
Contact:

Post by Memi »

harap2 sahabat kita dlm keadaan sehat la ... serammm gak .. dari dulu lagi sejak join outdoor nie benda nie yg aku x sanggup nk dgr...
cruel to be kind

(Ö¿Ö)aRen
Pendaki Hebat
Posts: 305
Joined: 11 Mar 2006, 10:54
Location: Shah Alam.
Contact:

eee

Post by (Ö¿Ö)aRen »

doa kan semuanyer selamat...aminnn♥♥♥
hehe...Luv n peace♥♥♥

(ä¿ä)
aYen

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

aMIN
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

sumer dah ok..... alhamdulilah

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger »

harap semuanye okie
CARPE DIEM!

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

di doakn semua nya selamat..
semuga cpt sembuh..mkn tu nnt
kena berpantang lah sket..

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Post by yongyap »

moga cepat sembuh..
moga kita lebih berhati²....
Kasihan Hutan Kita

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Post by sid »

Alhamdulillah semua selamat. Kepada semua harus mengambil iktibar. Malang tidak berbau walaupun kebarangkaliannya adalah 1:1000, tidak mustahil boleh terkena pada sesiapa.
Kepada team tersebut diharapkan dapat menceritakan pengalaman tersebut untuk tatapan kawan2 yang lain. Dapatlah sekiranya menceritakan saat2 tersebut, dan cara2 merawat sehingga bantuan perubatan. Ini dapat dijadikan panduan kepada kawan2 yang lain, semoga takde yang "quit" semata-mata takut peristiwa ini berlaku.
Sebelum ini ada topik berkaitan dengan snake bite, tetapi itu hanya secara teori. Tetapi dengan pengalaman anda yang dilakukan secara praktikal adalah lebih berkesan. InsyaAllah..
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Takziah pada FAZI (bukan FIZI/PEKATU seperti you aku post sebelum nie)
FAZI peserta untuk trip FIZI!! - sms kasi silap daaaaaa

Gunung Kenderong. Semoga cepat sembuh dan banyak2 bersabar.
Patukan Viperidae spesis memang menyakitkan bila ianya disertakan bisa.

Myotoksin dan menyebabkan kawasan bekas patukan busuk/reput.

Bukan semua patukan disertakan bisa. Harap itulah yang berlaku. Aku doakan semoga cepat sembuh.

muzs
sos
Last edited by adisos2002 on 06 Nov 2006, 16:46, edited 1 time in total.
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira »

alhamdullillah selamat..
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

ayu
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 08 Jun 2006, 22:55
Location: kl
Contact:

Post by ayu »

beckham.. orang yang kene patuk tu geng kite sdiri la.. alhambulillah die xape2.. saksi d tempat kejadian iaitu sarjan urukhai kite sendiri tidak mengalami sebarang trauma... die dah pandai cool skang.. alhamdulillah..

User avatar
napie_mm
Pendaki Gunung
Posts: 107
Joined: 15 Feb 2006, 18:53
Location: bangi
Contact:

Post by napie_mm »

takziah diucapkan dan semoga cepat sembuh..

pengajaran yg dapat kita ambil ialah lps ni kalau ada pi mana2 trip berhati-hati ketika berjalan dan liarkan mata memerhati sekeliling.Kalau dh takdir nak kena jgk nak buat mcm mana kan..dah ujian utk kita.

dia dipatuk ular spt gambo di bwh:

Image


yg spesis ni pon bahaya jgk...

Image

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

ayu wrote:sarjan urukhai kite sendiri tidak mengalami sebarang trauma... die dah pandai cool skang.. alhamdulillah..
sarjan urukhai tak trauma...
dia nangis jerk... :)
sampai orang blakang sumer ingat dia yg kene.... :lol:


:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Viper ni kat mana korang pernah nampak??? selain kes nie???
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Ezrin
Pendaki Gunung
Posts: 129
Joined: 12 Dec 2005, 17:29
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by Ezrin »

biasenye ular kapak gunung yang kaler ijau cantek tu kite jumpe kat tempat2 yang dah tinggi/dah nak sampe puncak...
saye penah terserempak taim kat puncak anak yong belar rasenye...
itupon hampir2 terpijak gak...
ular nie kesejukan so dia akan duk diam2 kat tepi trek, kadang kat tengah trek...
itu yang kene hati2 melangkah tu takot terpijak...
cian dia kompem penyet kene pijak ngan kite kan :?:
~ ava adore ~

User avatar
adlyana
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 04 May 2006, 13:11
Location: KL
Contact:

Post by adlyana »

close up ulau yg menghuru-harakan lokasi kejadian.. pic nih aD amek masa gi Bekelah.

Image

..err, abes la kalau chief urukhai tau sarjan dia nanges, sure kena turun pangkat..
:?:

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Yg kaler hijau tue memang betul laa VIPERIDAE punya famili... Tapi yg kaler coklat tue tak berbisa sangat... dianya jenis COLUBRIDAE famili... makanan dia pun takat cicak jer...

muzs
sos
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

mrflizo
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 19 Jul 2006, 08:19
Location: ..pErmaisuri..
Contact:

Post by mrflizo »

adisos2002 wrote:Takziah pada FAZI (bukan FIZI/PEKATU seperti you aku post sebelum nie)
FAZI peserta untuk trip FIZI!! - sms kasi silap daaaaaa

Gunung Kenderong. Semoga cepat sembuh dan banyak2 bersabar.
Patukan Viperidae spesis memang menyakitkan bila ianya disertakan bisa.

Myotoksin dan menyebabkan kawasan bekas patukan busuk/reput.

Bukan semua patukan disertakan bisa. Harap itulah yang berlaku. Aku doakan semoga cepat sembuh.

muzs
sos

Muzs.. dan semua yang concern...semua yang wish tu...
syukur...aku pon fully recover... dan tempat patuk pon dah tak nampak...so once again trimaz pada semua.
thx... cam tak sabar nak masuk utan balik...

nadwad
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 08 Oct 2006, 17:06
Contact:

Post by nadwad »

harap2 semuanya selamat... :?:

http://nadwad@multiply.com

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Post by castello »

cantik gambar ular tu...pandai ad amik gambar tu...
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

Along-X
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 28 Jan 2008, 14:38
Location: Rawang

Post by Along-X »

mrflizo wrote:
adisos2002 wrote:Takziah pada FAZI (bukan FIZI/PEKATU seperti you aku post sebelum nie)
FAZI peserta untuk trip FIZI!! - sms kasi silap daaaaaa

Gunung Kenderong. Semoga cepat sembuh dan banyak2 bersabar.
Patukan Viperidae spesis memang menyakitkan bila ianya disertakan bisa.

Myotoksin dan menyebabkan kawasan bekas patukan busuk/reput.

Bukan semua patukan disertakan bisa. Harap itulah yang berlaku. Aku doakan semoga cepat sembuh.

muzs
sos

Muzs.. dan semua yang concern...semua yang wish tu...
syukur...aku pon fully recover... dan tempat patuk pon dah tak nampak...so once again trimaz pada semua.
thx... cam tak sabar nak masuk utan balik...
alhamdulillah fazi tlah pun sembuh...
leh la masuk utan lagi...
huhuhu..
kasi la citer sket pengalaman ko fazi..
kishirosan.multiply.com
<b>X-TREKKER</b>
Mencari Rahsia Alam

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Post by soulfly »

adlyana wrote:close up ulau yg menghuru-harakan lokasi kejadian.. pic nih aD amek masa gi Bekelah.

Image

..err, abes la kalau chief urukhai tau sarjan dia nanges, sure kena turun pangkat..
:?:
kalo tak silap aku ular nilah yang patuk member aku dulu kat korbu,kejadian berlaku dalam tahun 99

Post Reply