Camp Tent suggestion

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by irmuaaz » 01 Dec 2011, 17:37

ntah saya tak berapa minat la pakai alcohol stove. Kalau kejap2 2-3 hari ok la kot. Tapi kalau ekspedisi berhari2 tak larat nak bwk spirit byk2.

Gas senang tak messy. Control api senang. Takyah nak angkat periuk baru boleh adjust api, pastu kalau nak masak canggih2 sket cam gulai ke tak risau spirit dalam stove habis tak dan gulai nak masak. Satu canister gas propane butane 230g tu equivelant dgn 2 liter spirit. Jadi utk ekspedisi lelama macam saya tak sesuai lah pakai spirit.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by irmuaaz » 01 Dec 2011, 19:11

Saya pakai gak trangia sebenarnya tapi ngelat pakai gas burner haha
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Camp Tent suggestion

Post by Tokwan » 02 Dec 2011, 08:20

Tokwan bawak satu Trangia mini dan satu lagi alcohol stove yang dibuat dari coke can...sebab Tokwan masuk hutan ala survival sikit..jadi ration pun yang asas...contoh:
masak....bubur nasi makan dgn Bovril.
pancing ikan tengas,
limited kari ayam dalam tin dan telor.

minuman, air masak dgn Bovril, jadi soup drink. Rasa sedap jugak dan energy giver jugak.
Yang syok, kalau dapat ikan tengas, sedap sikit la makan malam ...kalau tak dak...no hal...

Lagipun Tokwan masuk cuma takat 3 hari, jadi 2 botol alcohol...memang cukup....sebab sekali isi dapur, boleh masak nasi bubor...sekali lagi isi boleh masak air, telor goreng dan makan tin...cukup la...makan pun bukan banyak.

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by am » 02 Dec 2011, 09:15

Menjawap persoalan Camp Tent:-

a) Budget Rendah - Penggunaan Kerap - (Local Usage Only) : Saya cadang beli khemah coleman atau mana-mana khemah dlm lingkungan MYR150-350 dan dapatkan sebidang flysheet sebagai penghalang hujan dan angin tambahan. Bahagian ground khemah mungkin masuk air kalau banjir di luar, should be no problem kalau ada ground-mat.

* Kalau Budget Rendah tapi nak guna untuk International Usage (dari 5-15 Celsius) : Pakai Base Layer (Thermal), Down Jacket, Pants & Stokin

b) Budget Tinggi - Ikut suka selera masing-masing.. wang anda, anda berhak membeli apa yang anda pikirkan dan perlukan. Nemo Obi 2P, MSR Hubba Hubba, Eureka! Apex 2XT, dll

-------

Pada am penggunaan stove liquid base (spirit/petrol/etc) dan butane gas sama je. Kalau kita boleh agak penggunaan spirit dgn sebotol gas butane, mesti kita boleh agak berapa liter nk bawak. Mana2 hutan pun takda jual butane gas mahupun petrol atau spirit. So terpulang pada kecekapan masing2 dalam plan bahan api untuk memasak tak kisah berapa lama dlm hutan. Kalau habis gas/spirit, kayu apa ada bah! :D
find me more at multiply | blogspot | flickr

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Camp Tent suggestion

Post by Tokwan » 02 Dec 2011, 10:06

Tak dak masalah sekadar perbincangan.....kadang kadang alah membeli, menang memakai.
Bab masak dalam hutan ni, betui...terpulang nak pakai apa pun, asalkan jangan sampai merosakan/mencemar hutan. Kalau boleh jgn tinggalkan sebarang bekas. Banyak sgt bekas pun , mencemarkan hutan tersebut.
Cadangan Tokwan kalau gunakan kayu...

Buat api menggunkana kayu dalam bekas, seperti menggunakan Hobo Stove, satu bekas metal yang kita tebuk keliling sebagai stove, ia mengurangkan penggunaan kayu tetapi mempercepatkan proses masak sebab bahang api konsentrated dalam bekas tersebut.

Masuk hutan ni lagi simple lagi bagus...hehehehehe...

Kalau nak semua selesa...hehehe..baik aku dok ghumah atau hotel..wakakakakaka

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by irmuaaz » 02 Dec 2011, 12:10

Isy 5-15 darjah takyah la down jacket. Goretex dengan fleece cukup ah. Pakai 2 3 layer. Down ada kelebihan dia tapi ada juga kekurangan dia. Kalau sub-zero temperature baru saya recommend pakai down.

Down ni ringan. Packsize pun boleh kempis kecik2, tapi kalau dia air masuk susah nak kering. Dia jadi berat bila air masuk. Air ni saya cerita bukan dari hujan je tapi jugak dari peluh. Kalau takde dalam cabin yang ada stove jgn harap la nak keringkan down yang basah.

Fleece pun ringan jugak tapi senang kering kalau basah. Takyah nak teruk2 sidai bwh matahari pun boleh kering. Dari haba badan awak sendiri pun boleh kering gak. Bwk 2-3 layer lagi bagus dari satu layer tebal. Ini konsep kulit bawang kita panggil. Kita boleh adjust layer kita mengikut kesesuaian, kalau panas pakai kurang, kalau sejuk pakai lebih.

Am kalau nak gi camping 3 season toksah carik pasal pakai khemah budget. Carik khemah betul 3 season. Kalau pakai khemah budget mungkin ok kalau keadaan cuaca tak teruk tapi saya cerita kalau senario cuaca tetiba extreme. Kalau camping 3 season khemah fail consequence dia main dgn nyawa. Kat sini takpe lagi pasal kalau tidur kat luar bukan boleh mati hypothermia. Hypothermia ni kejap je nak set ini kalau tak perasan. Kalau sejuk tapi rasa ngantuk2 tu jangan la tidur.

Kat sana shelter awak adalah alpha dan omega. Dah pakai stokin, thermals, topi, sleeping bag 3 season duduk dalam khemah pun sejuk babe. Kita tak boleh samakan keadaan physical kita macam biasa dgn masa dalam trip. Fizik badan akan deteriorate setiap hari dan kita tak tip top. Dalam trip kita makan tak cukup, body fat kita burn byk utk compensate dan badan akan rasa lagi sejuk dari biasa sebab bodyfat kita makin kurang. Dgn wind chill lagi nasib tak baik kalau angin kuat (Tapi memang angin selalu kuat pun). Yang selalu buat khemah koyak ni samada snow lekat kat khemah berat patah pole atau angin lah. Angin dia boleh tahan babe. Kalau koyak khemah sakit wooo.Lagi2 kalau kat altitude, pokok pun takde nak buat shelter.

Aku pernah trap 3 hari dalam khemah pasal ribut. Tak berani nak turun khemah pasal sorang2. Kalau terlepas masa nak turun khemah confirm terbang. Angin punya kuat tekan khemah aku masa aku baring ada la sejengkal bumbung tu dari hidung aku. Kalau kau nak tgk aku boleh tunjuk tent pole aku sampai hari ni bengkok sikit. Tapi pole DAC T7. Tak patah dan itu yang penting. Kalau pole fiber confirm dah habis dah dan mungkin aku takde kat sini dah nak post kat G.O ni hari ni..

Tip bagus utk sapa nak pergi 3 season. Rebus air dan tuang dalam botol. Pastu letak botol dalam sleeping bag. Selalu aku letak kat kaki. Tapi gas mau pakai lah haha tu pasal gas kena budget lebih sket ah. Kalau sejuk gak apa lagi bukak la itu mylar blanket haha.

Kalau nak hobo stove tak yah susah2 tokwan. Beli bekas sudu garfu ikea ordning. Memang dah ada lubang byk. Tahan periuk dgn pancang khemah. Murah pun murah 15 ringgit je.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by irmuaaz » 02 Dec 2011, 14:21

Image
Bekas sudu garfu Ikea Ordning. Terbaik sebagai hobo stove.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Camp Tent suggestion

Post by Tokwan » 02 Dec 2011, 14:33

Hahahaha...aku pakai bekaih ayaq siam punya..Rm6.50...tebuk lobang banyak banyak...hehehe...siap ada tangkai nak pegang lagi, ada pelapik kecik ka dalam macam pinggan, siap buat pinggan...hehehehehe...nanti bila jumpa aku tunjukkan...
aku main camping dan hutan kat Mesia saja....jadi, aku punya Coleman Kraz X1 dan Henessy hammock aku memang sesuai...tu pun 2 atau 3 hari saja..memadai la dgn stove dan cookset aku...
Tapi flysheet dan groundsheet amat penting....sebab tak suka terperuk dalam khemah ketika hujan lebat...boleh jugak relak kat luar khemah bawah fly sheet sambil baca buku ka, Al Quran ka, Kitab Yassin ka,....boleh jugak masak dan makan atau minum...

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by am » 02 Dec 2011, 21:56

panjang sangat der awak punye post sampai tak lalu nk baca.. hahahha... exited ek? :D
find me more at multiply | blogspot | flickr

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by irmuaaz » 02 Dec 2011, 22:43

Tak takut kalau cerita separuh orang amik separuh. Kena cerita penuh2 haha. Saja share pengalaman supaya orang lain tak buat kesilapan sama macam aku dulu. Aku byk gi hike 3 season lagi dari hike tropical jungle. 8 tahun babe duduk di sanun. Jadi kat sini boleh la aku sampaikan apa yang aku tau. Tapi bab hutan mesia aku pulak dengar korang cerita. Korang la expert plak. Post aku pasal gas lagi panjang babe.

Anywayz kalau 3 season jangan buat main. Nampak harmless tapi kita memang gantung nyawa kat equipment kita. Sapa nak baca baca la. Tanak baca pun takpe jugak haha. Byk sangat nak cerita. Aritu kita borak bangang2 pun sejam gak. Kau la bukak citer scarpa.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by am » 03 Dec 2011, 07:10

Hehehe.. wokey~ Tp tu lah, mana tak nye omputih reka dapur gempak2 (multifuel), khemah gempak2.. baju gempak2.. semata2 untuk survival diri bila bermain dengan alam semulajadi.. Kesungguhan diorang tu sepatutnya kita contohi dan lakukan sesuatu untuk pendaki tempatan, asia.. kerana kebanyakan teknologi peralatan outdoor skrg semuanya untuk 3-4 season. kite ley pakai summer edition diorang je.. betul tak?
find me more at multiply | blogspot | flickr

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by irmuaaz » 04 Dec 2011, 00:37

Summer tu maknanya pakai gear 3-Season. Tak semestinya summer tu cuun aje cuaca. Kalau nasib tak baik 2 minggu je matahari muncul masa summer. Kalu summer sekalipon goretex tetap bwk. Sleeping bag -15°C. Aku memang buat trip semua masa summer. Bila hujung musim luruh sampai awal musim bunga baru tukar gear 4 season. Baru tarik keluar sleeping bag segedabak -30°C haha. Aku pernah tunjuk Shahrul sleeping bag aku, segedabak 2 kilo lebih. Geleng kepala dia haha. Ada la equipment utk warm climate cam hammock, jacket nipis etc tapi tak byk.

Aku rasa kat sana diorang buat senang untuk recreationist nak beroutdoor. Ada trail system belambak. Semua pun marked atas peta. Ada signboard dan marking atas trek. Topo pun sapa2 boleh beli jadi tak susah nak beroutdoor. Takyah suah nak carik guide etc etc. Kalau nak solo pun tara hal dari segi navigation. Kat sini seram sikit la. Jadi ramai la orang beroutdoor. Market pun besar jadi dema bolehlah develop macam2 product pasal ramai nak beli dan pakai.

Pasal trail system ni lagi bagus kalau kita contohi apa dema buat kat sana. Baru je aku borak panjang lebar dengan abang Jenal semalam. Maybe kita kena start initiative untuk buat marked trails ni dgn KBS dan Ministry of Tourism. Boleh solve byk problem terutama kes orang sesat ni.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Camp Tent suggestion

Post by blacksword » 04 Apr 2012, 15:37

just nak share

ari tu saya berkesempatan pegi langkawi jumpe membe ngan amek barang daripada die...
saya singgah kat kedai outdoor kat langkawi fair..name kedai ni sport daventure...kedainye kecik je
tapi barangnye ok...kebetulan saya terjumpa ngan kemah 1 @ 2 person daripada Vaude, beratnya dalam max 1.5 kg je...memang ringan kalo masuk dalam beg pun bole bawak la...dengan water proffingnye agak tinggi...fly 3000mm n ground dalam 10000mm harganye dalam rm765. saya tak tau macam mane performence kat site bile saya compare water proffnesnye ngan msr n nemo yang ini lebih tinggi dan juga lebih ringan, design mcm A tent...ini antara link yang aku jumpe

http://www.tozai-trek.com/en/2009/06/va ... tralight1/

dalam youtube

http://www.youtube.com/watch?v=kTnqBCQI1h4

jadi kepada siapa yang berminat bole tengok2, just nak share takda untung

Ps: harga Vaude ni lebih murah berbanding dengan MSR (rm 1200) ngan nemo (dalam lingkungan rm 1000++)

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Camp Tent suggestion

Post by Tok Uban » 22 Oct 2013, 13:45

Lama tak masuk....jadi kali ni Tokwan nak jawab bab Ground Sheet dan Fly Sheet.
Tokwan guna ground sheet sebab nak jaga flooring khemah tu...dan juga takut terbocor dan air masuk...selalu guna plastik biru yang murah tu atau pun sekeping space blanket lama yang dah diguna...space blanket tu kalau lipat 2 memanjang, sesuai untuk Coleman Kraz X1 Tokwan.memang tak rasa sejuk tanah atau air pun tak masuk kalau guna space blanket ni...ringan pun ringan dan packing pun kecik.
Fly sheet pulak...sebab kalau hujan, leh juga jadi satu layer tambahan untuk khemah dan lazimnya, fly sheet ni besar banyak dari khemah...jadi buleh jugak relak kat luar bila hujan lebat....boleh jugak masak kat hujung hujung tu ...jadi tak la kelaparan atau dahaga bila taim hujan...
Satu kali, bila guna hammock pun Tokwan masih pasang extra fly sheet...cuma ground sheet saja tak bawa...tapi guna plastik sampah untuk duduk masa nak masak...
Buat simple saja bro...sebab hutan kita ni banyak panas dari sejuk...kalau tak pi ke puncak bukit...tak penah selimut pun...baju pun tak pakai..hehehehe...panas..kat Cameron pun pakai tshirt dan shorts saja...bahana minum air Tongkat Ali banyak sgt...badan dah jadi panas...hehe

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Praire Rx Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:41

Order Direct Amoxicilina Tablets Armagh Acheter Du Cialis En Andorre Acheter Cialis Sur Internet buy cialis online Propecia Insomnia
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Safest Place To Buy Ed Medicens Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:42

Amoxicillin Allergic Levitra Classification cialis Buy Generic Levitra From India Online
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Chinese Pharma Online Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:43

Viagra Comment Ca Marche Where Can I Buy Propecia Tablets Zithromax For Acne п»їcialis Genericos De Propecia
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Amoxil Side Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:43

Cialis 5mg Best Price Australia Propecia Nipples Cialis Professional Pay By Paypal priligy generico farmacia Viagra Prix Paris En Charleville
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Propecia Enlarged Prostate Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:44

Buy Cialis Online Uk Reviews Cvs Viagra viagra Periactin Acheter Kamagra Fr Cialis Farmacologia
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Acheter Cialis Forum Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:45

Fish Disease Amoxicillin Viagra Vente Libre Quebec viagra Online Propecia Forum Which Bacteria Does Cephalexin Treat Cialis Erboristeria
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Canadian Drug Of Greenfeild Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:45

Buying Viagra On Line Order Viagra Online Canada generic cialis from india Is Cephalexin A Antiviral Drug Tadalafil Online Purchase Nizagara 100
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Buy Lasix Usa Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:46

Kamagra Online Mastercard Rosa Impex Pvt India Ltd buy viagra Tadalafil Nedir
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Acheter Viagra Pfizer Belgique Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:46

Viagra Alcol commander viagra generique Comprar Viagra En Murcia
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Cialis Todos Los Dias Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:47

Donde Comprar Cialis Internet Cialis Se Puede Comprar Sin Receta Medica cialis Cheapest Fastest Canadian Pharmacy
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Levitra Cuanto Dura En El Cuerpo Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:48

Drug Name Containig Amoxicillin Pharmacie Canadienne Cialis viagra 60mg Super Active Cialis Best Price Cialis 20mg
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Amoxicillin Arm Pain Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:48

How Can You Last Longer300 Mg Fluconazole Online India Provera Irregular Periods Website cialis Asulfadinenoprescription
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Cialis In Polen Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:49

Cytoxan viagra Buy Valtrex Online
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Posologie Cialis Tadalafil Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:50

Generic Worldwide Amoxicilina France No Doctors Consult Mastercard Viagra Pharmacie Sans Ordonnance Baclofene En Suisse cheapest cialis Buying Xenical Online Starlix Is Kamagra Legal
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Dove Comprare Cialis Generico Cerco Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:50

Viagra Versandapotheke Donde Puedo Comprar Cytotec Sin Receta cialis generic Levitra Generico Forum Online Cialis Generico A Minor Prezzo
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Amoxicillin Allergy Rash Information Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:51

buy accutane online reviews viagra Proper Doses For Amoxicillin 750
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Cialis Generico Comprar En Madrid Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:51

Amoxicillin Dose Sinus Infection Cialis Online Pharmacy Reviews Comment Faire Du Viagra Amoxicillin And Blood Pressure
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Cialis Y Foro Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:52

Buy Levitra Vardenafil online pharmacy Cialis 20 Mg Tabletas
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Prix Cialis 20mg En Pharmacie Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:53

Levitra Modo D Uso viagra prescription Amoxicillin 250 Mg Sta
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Cialis No Funciona Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:53

Cialis Canandien levitra 10mg Prednisone Buy Online No Prescription 400 Mg Metronidazole No Prescription Amoxicillin 400mg Suspension Dose For Children
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Dapoxetina Precisa Receita Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:54

Vendo Cialis En Madrid Zithromax Sexually Transmitted Disease Baclofene Sclerose En Plaque cialis 5 mg Viagra Aux Encheres Fedex Bentyl
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Cialis Ou Viagra Lequel Choisir Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:54

Farmaci Contenenti Dapoxetina Levitra Bustine Cymbalta 30 Day Voucher priligy dapoxetine usa Generic Viagra India 100mg Vente De Amoxil Sans Ordonnance
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Diflucan Prescription Medication Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:55

Levitra Discounts Super Cialis Mexico Pharmacies That Sell Celebrex Real Viagra Online Without Prescription Viagra Cialis Levitra Prezzo
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Amoxicillin Resistant Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:56

Propecia Does It Work Women priligy original Prix Cialis 20mg
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Accutane Buy Online Reviews Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:57

Generische Apotheke cialis se vende en farmacias Sildenafil Sales Healthy Male
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Kelzemo
Pendaki Gunung
Posts: 135
Joined: 25 Aug 2019, 08:15

Propecia E Infertilidad Kelzemo

Post by Kelzemo » 05 Oct 2019, 12:57

Generico Levitra 10 Mg Kamagra Bestellen Und Kaufen cheapest cialis Buy Synthroid Using Paypal Cialis Online Mastercard Acticin Medication Drugs With Overnight Delivery Dudley
Pharmaceutical Products Viagra Verapamil Isotretinoin mail order Virginia Beach viagra online prescription Peut On Acheter Du Viagra Sans Ordonnance Diflucan Online Rx Drugs Zithromax Cost Without Insurance

Post Reply