Asas Komposisi - Landscapes

Sebagai kenangan yang terindah.......

Moderator: matsaiko

Post Reply
User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Asas Komposisi - Landscapes

Post by matsaiko »

Ketika merakam gambar,ada beberapa rules dan teknik boleh dipraktikkan agar gambar lebih menarik.Komposisi asas perlu difahami sebagai panduan ketika kita merakam gambar.Antara asas2 yang perlu kita ketahui adalah

1-Rule of Third (RO3)
2-Leading Line
3-Layers
4-Curve
5-Perspektif

Landscapes photography juga tak terlepas daripada perlunya asas komposisi.Kesemua elemen2 diatas boleh diaplikasi dalam merakam gambar landskap.Gambar dibawah adalah contoh gambar yang mengaplikasikan asas komposisi.

Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by lastman »

huiiii x faham bende electronic ni..

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by matsaiko »

Antara elemen yang diaplikasi pada gambar diatas adalah adalah Rule of Third.Asas RO3 ialah 2 garisan melintang dan 2 menegak seperti imej dibawah.Ia merupakan panduan ketika kita merakam gambar.Sesetengah model kamera ada 'grid line' RO3 ini didalam viewfinder untuk memudahkan pengguna mengaplikasi RO3.

Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by matsaiko »

Salah satu 'rules' dalam asas komposisi adalah meletakkan subjek di titik pertemuan garisan RO3.Dalam kes gambar diatas,Genting Highland merupakan subjek utama saya.Maka sy meletakkan subjek itu pada titik pertemuan seperti imej dibawah:

Image

Bersambung..
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by JeNaL »

Ringkasan Tips untuk Landscape Photography

1. Maksimumkan Depth of Field
2. Tripod
3. Focal Point
4. Foreground
5. Awan
6. Garisan
7. Capture Movement
8. Cuaca
9. Golden Hours
10. Horizons
11. Tukar Point of View

p/s sapa boleh huraikan…..
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by matsaiko »

yahhh otai dah masuk tuk memeriahkan lagi diskusi..meh2 sharing is caring :lol:
ni huraian cara aku lah:

1. Maksimumkan Depth of Field
maksud max DOF adalah didalam landscapes,kita mahukan kesemua kiri kanan depan belakang imej sharp.Maka penggunaan lobang aperture yang kecil seperti f8 keatas diperlukan.

2.Tripod
Penggunaan tripod penting untuk mendapatkan imej yang pinsharp dan bebas dari imej yg blur akibat gegaran.Lebih2 lagi jika kita shoot ketika lowlight (sunrise/sunset) ditambah penggunaan aperture yang kecil (f11 - f22) akan mengakibatkan shutter yang rendah.Dan penggunaan shutter yang rendah adalah mustahil kita akan dapat imej yang sharp.

3.focal point - tak paham apa yg nak di huraikan

4.Foreground
FG penting dan ia termasuk dlm elemen2 yg perlu ada dlm landscapes photography.FG umpama pelengkap gambar,menceritakan keadaan/suasana dihadapan sunjek,membuatkan mata viewer meneroka kesekeliling gambar dan kesemua itu akan menjadikan gamabar itu menarik utk dilihat.

5.Awan/langit
awan dan langit adalah salah satu sifat nature.dan landscapes photography tak boleh lari dari salah satu sifat2 nature tersebut.maka shoot ketika langit yang biru dan awan berkepul2 akan menimbulkan dramatik mood lantas membuatkan gamabr lebih impaknya berbanding langit putih atau berjerebu/gelap.Maka keadaan cuaca amat pentng dlm landscapes photography

6.Garisan
memasukkan elemen garisan agar mata viewer akan mengikut leading line terus membawa kepada subjek..sama seperti no 4..akan memberikan 'depth' pada gambar.

7. Capture Movement - mintak jenal huraikan boleh huhu :lidah:

8.Cuaca
ohh cuaca amat amat amatlahh faktor utama yg perlu diambil kira dlm landscapes photography.Ia mempengaruhi hasil gambar kita kerana photography adalah bermain dengan cahaya.jika cahaya cantik,maka cantiklah gambar anda :D

9.Golden Hours
moment feveret aku huhu..time ni cahaya cukup amazingggg..dan permainanan sillhoutte imej akan memberikan lagi impak pada gambar kita..selain golden hour,aku jug asuka ketika 'blue hour' dan akan melompat2 jika dapat 'purple hour'

alamak ade keje..nanti aku sambung lagi yer..atau jenal leh sambung lagi :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by che'gu »

matsaiko wrote:
9.Golden Hours
moment feveret aku huhu..time ni cahaya cukup amazingggg..dan permainanan sillhoutte imej akan memberikan lagi impak pada gambar kita..selain golden hour,aku jug asuka ketika 'blue hour' dan akan melompat2 jika dapat 'purple hour'
Abe Mat...
Golden Hour dan blue hour selalu gak jumpa. Tp purple hour ni yg jarang2 jumpa/tak penah jmpa. Nk sangat aku jmpa dengan dia. Agak2nya waktu cam maner yg bleh jumpa purple hour ni yer? Atau pun kehadirannya diperolehi dng trick2 kamera spt penggunaan ND/GND filter, in camera setting, etc...?

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by matsaiko »

che'gu wrote:
matsaiko wrote:
9.Golden Hours
moment feveret aku huhu..time ni cahaya cukup amazingggg..dan permainanan sillhoutte imej akan memberikan lagi impak pada gambar kita..selain golden hour,aku jug asuka ketika 'blue hour' dan akan melompat2 jika dapat 'purple hour'
Abe Mat...
Golden Hour dan blue hour selalu gak jumpa. Tp purple hour ni yg jarang2 jumpa/tak penah jmpa. Nk sangat aku jmpa dengan dia. Agak2nya waktu cam maner yg bleh jumpa purple hour ni yer? Atau pun kehadirannya diperolehi dng trick2 kamera spt penggunaan ND/GND filter, in camera setting, etc...?
mmg susah nk dapat..bergantung keadaan cuaca,timing dan kebersihan langit ketika tu..purple terjadi ketika golden nak ke blue hour..
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by matsaiko »

10.Horizon
horizontal yg tepat dan lurus penting dlm landscapes photography.takmo senget2 mcm wedding photography :-)...horizontal juga boleh diaplikasi dlm RO3

contoh gambar dibawah dimana horizontal diletak secara 1/3 langit

Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by khalid »

matsaiko wrote:10.Horizon
horizontal yg tepat dan lurus penting dlm landscapes photography.takmo senget2 mcm wedding photography :-)...horizontal juga boleh diaplikasi dlm RO3

contoh gambar dibawah dimana horizontal diletak secara 1/3 langit

Image
fuh tip yang menarik.... dah booking tokina 11-16mm f2.8 wide lens utk landscape...minggu depan sambar D7...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by matsaiko »

khalid wrote:
matsaiko wrote:
fuh tip yang menarik.... dah booking tokina 11-16mm f2.8 wide lens utk landscape...minggu depan sambar D7...
pehhh gempakkk :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by pr oli »

matsaiko wrote:
khalid wrote:
matsaiko wrote:
fuh tip yang menarik.... dah booking tokina 11-16mm f2.8 wide lens utk landscape...minggu depan sambar D7...
pehhh gempakkk :D

abg khalid...
nanti leh review itu D7 kat sini.....
barang baek....
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by che'gu »

abg khalid,
bleh share berapa harga dan kat mana beli lense tokina 11-16mm f2.8 tu?

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by khalid »

che'gu wrote:abg khalid,
bleh share berapa harga dan kat mana beli lense tokina 11-16mm f2.8 tu?
beli kat photo excel depan komtar penang.
dulu tgk masa baru keluar rm 2200.
minggu lepas beli rm 2390 utk lens tokina.
D7000 dapat body rm 3850.
nak review tak berapa pandai lagi guna dlsr ni. kat fb saya adala contoh gambar sikit.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by matsaiko »

brg dah gempak tu bro..happy shooting k :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

SaaB
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 16 Jun 2010, 09:23

Re: Asas Komposisi - Landscapes

Post by SaaB »

menarik dan infomatif...juta terima kasih..ilmu yg bermanafaat.:)

Post Reply