Apa itu TALI (ROPE)

Perbincangan teknikal dan tektikal kumpulan sokongan
User avatar
sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Apa itu TALI (ROPE)

Postby sid » 22 Jan 2009, 12:55

Sebelum ni ada beberapa topik dibincangkan berkaitan tali, seperti penggunaan tali, simpulan dan ikatan, climbing rope & etc. Tapi tahukah kita apa itu tali? kenapa tali digunakan? apakah jenis tali yg ada? tali apakah yg harus kita gunakan? Bagaimanakah kiraan sesuatu tali itu? Bagaimanakah ia bekerja? Aplikasi tali kepada mountaineer? dan yg paling penting sekali, adakan kita selamat menggunakannya?

Topik ini dibuka untuk membincangkan persoalan-persoalan ini. Diharap beberapa rakan-rakan yang arif tentang tali dapat memberikan beberapa ilmuan tentang tali ni.

T.Q
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby sid » 22 Jan 2009, 13:23

Serba sedikit tentang tali dalam pengetahuan saya:


Tali

Tali adalah seutas serat, dipilin atau dianyam bersama untuk meningkatkan kekuatan bagi menarik dan menyambung. Ia mempunyai kekuatan tegangan tetapi terlalu lentur untuk memberikan kekuatan mampatan (contohnya, ia boleh digunakan bagi menarik, bukan menolak). Tali lebih tebal dan kukuh berbanding benang, atau akar.

Bahan yang biasa digunakan bagi menghasilkan tali termasuk serat semula jadi seperti gentian Manila, hem, linen, kapas, sabut, jut dan sisal. Serat buatan dalam penghasilan tali termasuklah polipropilena, nilon, poliester (contoh. PET, Vectran), polietilena (contoh. Spectra) dan Aramid (contoh. Twaron, Technora dan Kevlar). Sesetengah tali dihasilkan melalui campuran beberapa serat atau menggunakan serat ko-polimer. Tali juga boleh dibuat dari serat logam. Selain itu, tali juga telah dihasilkan dari bahan berserat seperti sutera, bulu biri-biri, dan rambut, tetapi tali sedemikian tidak didapati secara meluas. Rayon merupakan serat dikitar yang digunakan bagi menghasilkan tali hiasan.

Tali adalah amat penting dalam bidang seperti pembinaan, pelautan, pengembaraan, sukan dan perhubungan dan semenjak zaman prasejarah lagi. Untuk mengikat tali, sejumlah besar simpulan telah direka bagi pelbagai kegunaan. Takal telah digunakan bagi mengarah kuasa tarikan ke arah lain, dan mungkin telah digunakan bagi mencipta kelebihan mekanikal, membenarkan beberapa utas tali bagi berkongsi beban dan menggandakan kekuatan yang diberikan pada hujungnya. Win dan kapstan pula merupakan mesin yang direka untuk menarik tali.

Tali merupakan peralatan dasar dan tak terpisahkan dalam berbagai kegiatan mountaineering, baik yang tak mempunyai risiko tinggi seperti berkemah atau mendaki gunung, sampai kegiatan yang menuntut tingkat keselamatan (safety procedure) seperti panjat tebing, explorasi gua, merintasi sungai atau olahraga lainnya. Dalam banyak hal nyawa kita akan sangat tergantung dari cara kita merawat dan menggunakan tali. Tali tidak bekerja sendiri dalam melindungi dan memberikan rasa selamat (safety) kepada kita dalam melakukan suatu kegiatan, tetapi merupakan mata rantai dalam rangkaian keselamatan bagi kita. Mata rantai lainnya adalah simpul, carabineer, harness, alat belaying dan sebagainya.

JENIS TALI

1.Serat Alam
Dibuat dari bahan yang diperoleh dari alam, seperti serat tumbuhan, daun atau kulit kayu. Jenis tali ini sudah jarang digunakan oleh penggiat alam. Contoh jenis tali ini antara lain Abaca (serat manila)

2.Serat Buatan
- BRAID ROPE
Umumnya dibuat dari pilinan tiga tali yang merupakan hasil pilinan pula
Kelebihannya :
- Tahan terhahadap hakisan atau haus
-Mempunyai daya lentur (elastic)yang tinggi (sekitar 40%)
-Dalam keadaan darurat tali ini dapat diurai menjadi tiga bagian, yang bila disambung dapat menjadi tiga kali panjang semula

Kekurangannya:
-Setelah pemakain yang cukup lama, cenderung menjadi kaku
-Mudah melintir bila dipakai untuk descending mempergunakan alat (descend)
-Debu dan kerikil halus mudah melekat pada tali, sehingga dapat juga merosak alat
lainnya

- KERNMANTLE
Adalah jenis tali yang dibuat dari bahan Nylon, terdiri dari dua bagian, bagian dalam (core) disebut kern dan bagian luar disebut mantle, dan berfungsi melindungi tali bagian dalam. Jenis tali ini dinamakan Kernmatle. Umum yang dipakai berdiameter 7,6 mm – 11 mm.


a.Jenis Kernmantle
i. Dinamik
Jenis tali ini akan meregang beberapa peratus apabila dibebani (misal; 6,5 ٪ pada beban lurus seberat 80 kg). tali ini dibuat degan kelenturan yang cukup tinggi untuk menahan hentakan sekaligus meminimumkan kecederaan. Bayangkan bila anda jatuh 20 kaki saat memanjat meggunakan tali tanpa daya lentur, pasti tulang belakang anda patah. Penggunaan utama tali dinamik adalah untuk memanjat (lead climbing). Walapun ini bisa digunakan untuk rappelling, top rope and hauling (mengangkat barang) tetapi akan cepat merosak tali.
- Bahagian dalamannya dianyam, bagian luarnya dianyam cukup renggang, sehinggan mempunyai daya lentur (yoyo effect) cukup tinggi (25 %)
- Kekutatan tali bergantung dari diameternya dan beban pemakainnya
- Umumnya digunakan sebgai tali panjat atau backup belay
- Umumnya berwarna cerah dan bercorak
- Untuk pemakai satu tali (Single Rope Tehnique) berdiameter 9,4 – 11mm, pemakaian dua tali 8,1 – 9,1 mm dan pemakaian rangkap dua 7,6 – 9,1 mm.

Selain itu, kita juga harus mengetahui beberapa hal yang amat penting. yaitu ;
- Kiraan Impact Force (tested by UIAA)
- Jumlah Fall Rating. Fall Rating adalah batasan berapa kali tali menahan beban jatuh. Standard UIAA adalah 5, tetapi banyak jenis tali yang mempunyai fall rating antara 10-12. Adalah penting mendata setiap kali tali menahan beban jatuh.
- Jumlah Bobbin nya (jumlah tali yang telah disulam pada bagian dalamanya)
-Jenis dan diameter tali
Jenis dan diameter tali juga berkaitan dengan kegiatan yang kita lakukan, namun diameter suatu tali bukanlah ukuran kekuatan tali tersebut, lebih kecil diameternya,maka akan lebih ringan. Umumnya tali yang ringan amat berguna apabila melakukan pemanjatan yang sukar dengan route yang tinggi.

Single Rope, dipakai secara tunggal. Dalam teknik belaying, umumnya belayer akan memakai alat belaying untuk satu tali (Single Rope Technique). Diameter bermula dari 9,4 mm –11 mm.

Half / Double Rope. Dua tali berbeza dengan diameter sama dimana satu utas tali dikaitkan secara terpisah pada runners yang berlawanan, ini bertujuan agar salah satu tali berfungsi sebagai back-up, jika tali satunya gagal berfungsi dengan sempurna. Tali ini digunakan untuk route dimana posisi hanger/runners longgar, kurang selamat, route yang berbahaya, atau jenis batuan yang tajam. Berdiameter 8,1 – 9,1 mm

Twin Rope. Dua tali yang berbeza dengan diameter sama. Dipakai dengan dikaitkan pada runners secara ganda. Umumnya digunakan pada ekspedisi pemanjatan dengan route yang cukup tinggi atau panjang (multi picth climbing). Berdiameter mulai 7,6 mm – 9,1 mm

ii. Statik
Tali statik mempunyai daya lentur yang sangat kecil, tidak banyak meregang apabila dibebani. Jenis tali ini tidak boleh untuk keselesaan pemanjat (lead climbing). Penggunaan utamanya adalah untuk teknik rappelling/abseiling, jummaring/ jugging, ataupun hauling.
- Bagian dalamnya tidak dianyam, bagian luar rapat, sehingga daya elasticnya kecil (10 %)
- Kuat, untuk batas tertentu sesuai dengan petunjuk penggunaan,
- Biasanya digunakan untuk rapplling, jummaring dan hauling.
- Umumnya berwarna dasar putih, hitam
- Berdiameter 9 – 11mm

iii. Semi Static
- Bagian dalamnya tidak dianyam rapat (seperti tali dinamik), bagian luarnya dianyam agak rapat ( seperti tali statik), sehingga daya lenturnya rendah tetapi mudah untuk dibuat simpul
- Umumnya digunakan pada teknik penyelamat (evacuate) dengan teknik menarik ke atas (hauling), Daya lenturnya yang rendah dimaksudkan agar mangsa tidak terlalu banyak mengalami goncangan.

- CORD / PRUSIK
Tali ini lebih dikenal dengan nama tali prusik, kerana sering digunakan untuk membuat simpul prusik. Bentuk dan sulamannya sama dengan tali kernmantle, cuma dengan diameter 3 -7 mm. Warna tali ini pada umumnya merupakan kombinasi beberapa warna.

- WEBBING
Tali yang berbentuk pipih (tape) dengan lebar 20 -2,5 mm. Jenis tali ini adalah tubular tape ( mempunyai rongga) dan non tubular tape. Berguna sebagai set up anchor, sling, sit harness dan sebagainya.


PILIHAN TALI
- Standard (non-dry) Rope
Bentuk tali ini dari warna dan corak dari ujung satu sampai ujung satunya sama. Jenis tali ini mudah menyerap air.
- Dry Rope
Adalah jenis tali yang kalis air (waterproof). Umumnya digunakan untuk pemanjatan tebing ais (ice climbing). Air memang tidak berpengaruh pada kemampuan tali, namun akan menambah berat tali
- Bi-colour Rope
Tali ini sedikit unik, setengah panjangnya bercorak dan berwarna berbeza dari setengah panjangnya yang lain
- Half-n-half Rope
Pada tali ini terdapat tanda pada bagian tengahnya. Seiring penggunaannya tanda tersebut lama kelamaan akan hilang. Sangat penting mengetahuai bagian tengah tali, sehingga dalam suatu pemanjatan kita dapat menentukan apakah kita dapat meneruskankannya atau tidak

Dalam pembelian talipun kita harus bisa dapat memilihnya dengan baik dan disesuiakan dengan keperluan, ada beberapa perkaral yang mesti diperhatikan. Antara lain :
- Panjang Tali
- Fabric
- Diameter Tali
- Nombor siri dan tahun pembuatannya,
- International Standard

*************************************************************************************************************

PEMELIHARAAN TALI
Pentingnya tali sebagai bagian dari keselamatan kita, maka dapat dimengerti mengapa kita harus menjaga dan memelihara tali sebaik mungkin. Beberapa hal yang perlu diperhatikan antara lain :
- Hindari hujung tali yang terurai dengan memotongnya
- Jika harus memotong tali, buat simpul pada kedua bagian yang akan dipotong, sehingga antara bagian luar dan dalam tak bergeser.
- Tali yang baru dibeli dicuci terlebih dahulu untuk menghilangkan bahan kimia yang mungkin masih tersisa dari fabrik pembuatnya
- Pencucian tali yang baik dapat menyatukan bagian luar dan dalam
- Hindari tali dari lingkungan yang bersuhu 215° – 220°C
- Hindari tali dari bahan kimia
- Jangan duduk tali atau memijaknya
- Dalam pemakaian, minimumkan tali dari gesekan pada bebatuan atau pokok
- Hindari turun (descending) dengan cara melompat dan menghentak–hentak
- Bebaskan tali dari semua simpul dan gulung dengan baik
- Periksalah tali sebelum dipakai kembali
- Catitlah (log) penggunaan tali untuk mengetahui kiraan digunakan seperti tarikh pembelian, diameter, jenama, panjang, frekunsi pemakaian, impact force-nya (berapa kali tali menahan beban jatuh)

PENGGUNAAN TALI
Penggunaan tali (tanpa beban jatuh) tergantung dari
- Frekunsi pemakaian dan cara penanganannya
- Jenis batuan
- Berdasarkan pintalan tali

Tali yang disyorkan tidak dapat digunakan, bila :
- Rosak mekanism (tertimpa batu, terinjak crampon)
- Bagian luarnya (mantle) telah terurai
- Ada bagian yang keras pada bagian dalamannya
- Terkena bahan-bahan kimia
- Sesudah umurnya 5 -7 tahun meskipun tak terpakai
- Sudah mengalami beberapa kali impact force (menahan beban jatuh)


MENGGULUNG TALI
Pada saat disimpan atau dibawa, tali sebaiknya digulung (coiling). Cara umum menggulung tali adalah dengan cara Mountainerr’s Coil dan Butterfly Coil/ Pack Coil. Tetapi itupun juga tergantung situasi, keperluan dan kebiasaan orang terhadap cara menggulungnya. Mountainner’s Coil biasanya digulung kemudian dibawa dengan diselempangkan pada tubuh atau dimasukkan dalam ransel, sedang Butterfly Coil digulung, kemudian dibawa seakan–akan seperti ransel. Adapula teknik penggulungan lainnya, misalnya Chaining Coil digunakan untuk menggulung tali yang sangat panjang (100 – 200 m) terutama tali statik.
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 22 Jan 2009, 14:50

Satu ilmu ni nampaknya.
Aku cuma tahu tali ikat kapal je he he he :minum:

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby maclan » 23 Jan 2009, 02:46

Perlu ke penggunaan tali n harness semase pendakian gunung di malaysia ni?

perlu ke kite bawak tali seperti tali rock climbing tu or just bawak tali kambing jek?

Camne ketahanan tali kambing tuk kegunaan melintas sungai?seswai ke?

kalau jumpe sungai yg perlu cross dgn tali...camne kite nk ikat tali pade seberang sungai sane?las person lak camne?
care terbaik?

hope ade yg sudi menjawab persoalan ini..huhu
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

User avatar
sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby sid » 23 Jan 2009, 13:10

Saya ada beberapa pendapat yang nak dikongsikan.

Tali kambing, tali ampai, tali lembu, tali guni, semua tali ni kuat dan boleh dipakai, tetapi takada proof berapa ketahanan tali tersebut. Tak pernah manufacture tali ni pergi sirim buat load test. So.. lebih baik jangan guna tapi jika terdesak (emergency) boleh pakai tapi dengan kreativiti dan mengambil berat terhadap safety yang tinggi.

Cthnya: jika tali nylon 10mm dianggarkan boleh tampung 50Kg (~0.5kN)
Minimum force impact untuk selamat adalah 12kN. Anda perlukan minimum 24 utas tali nylon untuk mendapat 12kN. Kalau 10 meter tali nylon = RM5 x 24 = RM120.
Jika anda menggunakan prusik rope diameter 5mm, kekuatan tali ni adalah 300kg = 3kN. Untuk mendapat kan 12kN anda perlukan 4 utas tali prusik. Jika 10 meter tali prusik = RM30 x 4 = RM120.

Ini adalah contoh, anda boleh tentukannya sendiri.


Persoalan no 1 tu, rasanya ramai yang sedia maklum. Gunung di Malaysia takde yang tactical climbing, cuma ada segelintir sahaja seperti Gunung Batu Lawi, Nenek Semukut dan beberapa bukit. Jadi takperlu lah nak bawak harness or climbing rope. Kecuali ada aktiviti seperti flying fox, abseiling, rapelling, cayoning, etc.
Tapi persedian perlu ada untuk gunung-gunung yang tak memerlukan tactical climbing untuk menghadapi perkara-perkara di luar jangkaan. Cthnya: air besar, tanah runtuh, pokok tumbang, curam, etc. dan juga untuk rescue & evacuate.
Anda juga perlu tahu apa yang diperlukan dan apa yang perlu dilakukan ketika menghadapi situasi tersebut. Jadi takperlulah nak bawa 100 meter climbing rope, harness, bagai.. just cukup untuk sekadar beberapa utas prusik rope, beberapa utas sling, beberapa unit carabineer, etc. Yang penting u know how to deal with it. Kalau equipment complete, tapi tak tau pakai pon susah gak.
Ini sebagai contoh, anda perlu ada rescue analysis management (R.A.M) sebelum pergi ke sesuatu tempat untuk ber xpdc. Ini adalah teramat penting untuk setiap xpdc. Yang ni nanti kita bukak 1 topik kita citer lain.


Pasal lintas sungai ni, panjang gak cite dia. Apakata, pakar2 survival & tactical curahkan sikit ilmu pasal river crossing ni.
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby matsaiko » 23 Jan 2009, 14:21

teknikal sungguh penerangan dari sid.bagus bro..menampakkan yg ko mmg deep into ROPE teknik syabas
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby sid » 23 Jan 2009, 16:16

Takde lah sangat Cek Mat, yang mana tau je. Ni pon tengah belajar belajar lagi tentang tali ni. Kalo ada pengalaman tu citer la skit, leh kongsi kongsi ilmu. Abg Kamal takan tali kapal je kot? cite la tali helikopter tu skit, nak beli tak mampu.. bukan kate nak test, nak pegang pon takde peluang.

rr... nak tambah skit pasal tali ni. sejarah terciptanya tali dalam tamadun manusia;


Sejarah Tali
Penggunaan tali bagi memburu, menghela, mengikat, menyambung, membawa, mengangkat, dan memanjat bermula sejak zaman purba dan sentiasa penting bagi kemajuan teknologi manusia. Kemungkinannya "tali " terawal adalah gentian tumbuhan sedia ada, seperti pokok memanjat, diikuti selepasnya dengan cubaan pertama memilin dan menganyam beberapa utasan untuk membentuk tali sebenar dalam erti kata moden. Cebisan fossil kemungkinannya "dua pilin talin sepanjang sekitar 7 mm diameter" dijumpai di gua Lascaux, bertarikh dari sekitar 17,000 Sebelum Masihi.

Kemungkinannya orang-orang Mesir Purba merupakan tamadun pertama yang memajukan perkakasan khas bagi menghasilkan tali. Tali Mesir bertarikh dari 4000 hingga 3500 S.M. dan biasanya dihasilkan dari gentian rumput reed air (water reed fibers). Tali lain di masa lalu dihasilkan dari gentian pokok tamar, flax, rumput, papirus, kulit, atau rambut haiwan. Kegunaan tali sedemikian yang dihela oleh beribu pekerja membenarkan Mesir mengalih batu berat yang diperlukan bagi membina mercu tanda mereka. Bermula dari sekitar 2800 S.M., talu yang dihasilkan dari gentian hemp digunakan di China. Tali dan seni menghasilkan tali tersebar sepanjang Asia, India, dan Eropah selama beberapa ribu tahun berikutnya.

Pada Zaman Pertengahan (dari kurun ke tiga belas sehingga kurun ke lapan belas), dari Kepulauan British sehingga ke Itali, tali dibina dalam bentuk yang dikenali sebagai jalan tali, bangunan yang sangat panjang di mana untaian tali sepanjangnya diregangkan dan ditindan (laid up) atau dijalin untuk membentuk tali. Panjang kabel dengan itu ditetapkan oleh panjang bangunan jalan tali. Ini berkait dengan unit panjang yang diistilahkan sebagai panjang kabel. Ini membenarkan tali panjang sehingga 300 ela atau lebih dihasilkan. Tali pendek tidak berguna di kapal tinggi yang memerlukan tali yang panjang, berukur lilit sekata, dan kukuh. Talu pendek memerlukan sambungan untuk memanjangkannya. Bentuk sambungan terkukuh adalah sambungan pendek, yang menggandakan ukur lilit tali pada kawasan sambungan. Ini akan menimbulkan masaalah dalam perkakasan rig seperti takal dan gelendong.

Leonardo da Vinci melakar konsep mesin pembuat tali, tetapi sebagaimana kebanyakan ciptaannya, ia tidak pernah dibina. Walaubagaimanapun, pencapaian pembinaannya yang menakjubkan dicapai tanpa menggunakan teknologi maju: Pada 1586, Domenico Fontana menegakkan obelisk 327 tan di Medan Saint Peter, Rom dengan usaha bersama 900 orang, 75 kuda, dan jumlah takal yang tidak terbilang dan bermeter tali. Menjelang akhir 1700-an beberapa mesin yang boleh digunakan telah dibina dan dipaten.

Tali terus dihasilkan dengan menggunakan gentian semulajadi sehingga 1950-an apabila gentian buatan seperti nilon menjadi popular.


wikipedia
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby rembau » 23 Jan 2009, 21:55

Perlu ke penggunaan tali n harness semase pendakian gunung di malaysia ni?

perlu ke kite bawak tali seperti tali rock climbing tu or just bawak tali kambing jek?

Camne ketahanan tali kambing tuk kegunaan melintas sungai?seswai ke?

kalau jumpe sungai yg perlu cross dgn tali...camne kite nk ikat tali pade seberang sungai sane?las person lak camne?
care terbaik?

hope ade yg sudi menjawab persoalan ini..huhu
dah lama x menaip ini...

banyak tips dah disenth oleh sid...

lintas sungai ini ad beberapa teknik...
secara asas boleh dipecahkan kpd tiga...

1. seberang (guna kaki)
2. lintasan (apung atas air)
3. apungan (buat raft...)

kes berlaku utk ini biasa pada sungai pertengahan...bila banyak akar /anak sungai bertemu dan sungai naik secara mendadak..tanda aras boleh dilihat...

tali utk bawak???...yg penting bagaimana nak hulur tali ke seberang...berenang/ beranyut...terpulang...dan biasa nya akan lajak kedepan (hulu) untuk dpt spot yg dikehendaki....

hulur tali???...kalau terlampau deras susah jugak kan...kalau kecik boleh hulur..tidak guna je buluh kat tepi2..heheh kalau ada...kalau tak de guna tali.....

sebaiknya ada geng yang ada carb...atau atau buat lopping kat working line....

ada member aku kata ada jenis tali pancing yg kuat dan tahan regangan...(sid boleh survey tali apa tak??)...sling jugak bagus ada...atau susah2 korbankan tali beg jadi webbing buat sling...hehehe....

skrg ada beg boleh cabut padding bawah..ini mungkin boleh membantu..aku tak pernah try...mamak boleh advise ke???

paling penting cross river jangan lock chest dan pad ...bukak je...apa2 hal tak tenggelam bersama beg....
pastikan beg itu dibungkus kemas sebelum cross sungai...ambil masa sikit...plastik beg diikat mati.....kalau dapat trap sebanyak mungkin udara dalam plastik tu....

tips lain kita sembang bawah flyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby soulfly » 24 Jan 2009, 02:07

Perlu ke penggunaan tali n harness semase pendakian gunung di malaysia ni?

perlu ke kite bawak tali seperti tali rock climbing tu or just bawak tali kambing jek?

Camne ketahanan tali kambing tuk kegunaan melintas sungai?seswai ke?

kalau jumpe sungai yg perlu cross dgn tali...camne kite nk ikat tali pade seberang sungai sane?las person lak camne?
care terbaik?

hope ade yg sudi menjawab persoalan ini..huhu
dah lama x menaip ini...

banyak tips dah disenth oleh sid...

lintas sungai ini ad beberapa teknik...
secara asas boleh dipecahkan kpd tiga...

1. seberang (guna kaki)
2. lintasan (apung atas air)
3. apungan (buat raft...)

kes berlaku utk ini biasa pada sungai pertengahan...bila banyak akar /anak sungai bertemu dan sungai naik secara mendadak..tanda aras boleh dilihat...

tali utk bawak???...yg penting bagaimana nak hulur tali ke seberang...berenang/ beranyut...terpulang...dan biasa nya akan lajak kedepan (hulu) untuk dpt spot yg dikehendaki....

hulur tali???...kalau terlampau deras susah jugak kan...kalau kecik boleh hulur..tidak guna je buluh kat tepi2..heheh kalau ada...kalau tak de guna tali.....

sebaiknya ada geng yang ada carb...atau atau buat lopping kat working line....

ada member aku kata ada jenis tali pancing yg kuat dan tahan regangan...(sid boleh survey tali apa tak??)...sling jugak bagus ada...atau susah2 korbankan tali beg jadi webbing buat sling...hehehe....

skrg ada beg boleh cabut padding bawah..ini mungkin boleh membantu..aku tak pernah try...mamak boleh advise ke???

paling penting cross river jangan lock chest dan pad ...bukak je...apa2 hal tak tenggelam bersama beg....
pastikan beg itu dibungkus kemas sebelum cross sungai...ambil masa sikit...plastik beg diikat mati.....kalau dapat trap sebanyak mungkin udara dalam plastik tu....

tips lain kita sembang bawah flyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
rembau..

backpack aku,pading dia memang boleh cabut,buat masa ni aku tak pernah cuba lagi,padding tu fungsi dia lebih kurang macm harness jugak,ianya lebih selamat kalo kita terus ikat kat pinggang,
pernah sekali aku naik cemerung kami hampir terkandas bila air naik medadak,nasib baik ada tali fly,tali kambing jerk itupun sambung2,
satu perkara lagi bila kita nk lintas sungai tu untuk kita ikat tali di seberang sungai........
ada orang leh jawab tak?
biasanya backpack yang kualitinya bagus bila kita rendam dalam air ,atau kita terjatuh dalam air,ianya lambat meresap@masuk air dengan bacpack itu jugak kita boleh jadikan pelampung,ianya bergantung juga cara kita letak barang dalam backpack kita......

pasal bagpack boleh jadik pelampung tu aku sendiri pernah kena dulu............ilham tengah datang ni boleh ngantuk pulak

sid..bila ngumbee ni??
lama sangat...

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby soulfly » 24 Jan 2009, 02:07

Perlu ke penggunaan tali n harness semase pendakian gunung di malaysia ni?

perlu ke kite bawak tali seperti tali rock climbing tu or just bawak tali kambing jek?

Camne ketahanan tali kambing tuk kegunaan melintas sungai?seswai ke?

kalau jumpe sungai yg perlu cross dgn tali...camne kite nk ikat tali pade seberang sungai sane?las person lak camne?
care terbaik?

hope ade yg sudi menjawab persoalan ini..huhu
dah lama x menaip ini...

banyak tips dah disenth oleh sid...

lintas sungai ini ad beberapa teknik...
secara asas boleh dipecahkan kpd tiga...

1. seberang (guna kaki)
2. lintasan (apung atas air)
3. apungan (buat raft...)

kes berlaku utk ini biasa pada sungai pertengahan...bila banyak akar /anak sungai bertemu dan sungai naik secara mendadak..tanda aras boleh dilihat...

tali utk bawak???...yg penting bagaimana nak hulur tali ke seberang...berenang/ beranyut...terpulang...dan biasa nya akan lajak kedepan (hulu) untuk dpt spot yg dikehendaki....

hulur tali???...kalau terlampau deras susah jugak kan...kalau kecik boleh hulur..tidak guna je buluh kat tepi2..heheh kalau ada...kalau tak de guna tali.....

sebaiknya ada geng yang ada carb...atau atau buat lopping kat working line....

ada member aku kata ada jenis tali pancing yg kuat dan tahan regangan...(sid boleh survey tali apa tak??)...sling jugak bagus ada...atau susah2 korbankan tali beg jadi webbing buat sling...hehehe....

skrg ada beg boleh cabut padding bawah..ini mungkin boleh membantu..aku tak pernah try...mamak boleh advise ke???

paling penting cross river jangan lock chest dan pad ...bukak je...apa2 hal tak tenggelam bersama beg....
pastikan beg itu dibungkus kemas sebelum cross sungai...ambil masa sikit...plastik beg diikat mati.....kalau dapat trap sebanyak mungkin udara dalam plastik tu....

tips lain kita sembang bawah flyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
rembau..

backpack aku,pading dia memang boleh cabut,buat masa ni aku tak pernah cuba lagi,padding tu fungsi dia lebih kurang macm harness jugak,ianya lebih selamat kalo kita terus ikat kat pinggang,
pernah sekali aku naik cemerung kami hampir terkandas bila air naik medadak,nasib baik ada tali fly,tali kambing jerk itupun sambung2,
satu perkara lagi bila kita nk lintas sungai tu untuk kita ikat tali di seberang sungai........
ada orang leh jawab tak?
biasanya backpack yang kualitinya bagus bila kita rendam dalam air ,atau kita terjatuh dalam air,ianya lambat meresap@masuk air dengan bacpack itu jugak kita boleh jadikan pelampung,ianya bergantung juga cara kita letak barang dalam backpack kita......

pasal bagpack boleh jadik pelampung tu aku sendiri pernah kena dulu............ilham tengah datang ni boleh ngantuk pulak

sid..bila ngumbee ni??
lama sangat...

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby maclan » 28 Jan 2009, 13:05

Thanks for de info..

Pengalaman saye..pernah guna tali n carab yg dijadikan figure 8 tuk naik n turun bukit yg canak nk mampus time hujan lebat kul 3 pg time tu..licin yg amat n pokok xbyk tuk di pegang...(ni kes sesat..huhu)...nasib baik ade bro yg bawak tali jenis dynamic n carab.. boleh la kami naik n turun dgn slmt lebih2 lg peserta yg injure time tu...

time ni la timbul persoalan perlu ke tali, carab or figure of 8 ni nk bawak g nek gunung...

pengalaman cross sungai lak b4 ni jus gune tali kambing jek..uhhutp rasenye tali ni xsesuai kan tuk cross sungai?
klu xsilap ade jenis beg kecik(daypack) yg boleh dijadikan harness sperti beg lafuma model pe ntah...betul ke?kuat ke..

tali prusik ni tali pe ek..hehe..xtau plak..jenis ni ke yg sesuai tuk di bawa?ringan?
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

User avatar
PETZL@KL
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 18 Jan 2009, 20:03
Location: No.32, Jalan PJU 3/43, Sunway Damansara Technology Park, 47810 PJ, Sel.
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby PETZL@KL » 29 Jan 2009, 03:34

time ni la timbul persoalan perlu ke tali, carab or figure of 8 ni nk bawak g nek gunung...[/quote]

pengalaman cross sungai lak b4 ni jus gune tali kambing jek..uhhutp rasenye tali ni xsesuai kan tuk cross sungai?
klu xsilap ade jenis beg kecik(daypack) yg boleh dijadikan harness sperti beg lafuma model pe ntah...betul ke?kuat ke..

tali prusik ni tali pe ek..hehe..xtau plak..jenis ni ke yg sesuai tuk di bawa?ringan?[/quote]

salam semua,
nk kongsi sket ilmu yg xseberapa ni..
kalo salah harap dimaafi yer..

Pada pendapat sy tali untuk river crossing ni mmg ptt ade la..+ chest harness, crab n small pulley.
stakat tali 5-7mm 25mtr xberat sgt..bg sy bende 2 nmpk ade kepentingan nye untuk cross sg yg deras n dalam..tp bile kite lihat pd situasi plak..kalo dah dlm n deras sgt kite manusia ni mmg bleh cross..
tp xkn kite nk basahkn beg kite plakkn?so bergantung lah la kesesuaian keadaan p masa tersebut..

prussik ni terjadi apabila 1 tali biasenye pjg 1.5-2mtr (diameter 5-8mm) diikat dgn Single/Double/Tripple Fisherman's Knot yg diikat di ke dua2 ujung tali tersebut..
Image

berbeza plk dgn prussik knot..
prussik knot berfungsi sbg rope grab untuk ascending..
prussik knot pulak ade 2 jenis..
prussik, klemhist autoblock & Bachmann

Prussik
Image

Autoblock
Image

Kleimhist
Image

Bachmann
Image

n tali2 2-8mm yg ade jual kt kedai bergulung 2 kite pggl Accessory Cord..
ALLSPORTSEQUIPMENT - theCLIMBINGshop
outdoorISshearing
http://www.petzl.com.my
http://www.allsports-equipment.com

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby maclan » 29 Jan 2009, 11:00

mane nk carik tali jenis ni....mahal ke..
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

User avatar
PETZL@KL
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 18 Jan 2009, 20:03
Location: No.32, Jalan PJU 3/43, Sunway Damansara Technology Park, 47810 PJ, Sel.
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby PETZL@KL » 29 Jan 2009, 16:14

mane nk carik tali jenis ni....mahal ke..
tali ni boleh dapat kt kedai2 climbing..
kalo jln2 dkt 1utama bleh cari ALLSPORTS EQUIPMENT-The Climbing Shop
lokasi : 1st Floor Promanade, berdekatan One World Hotel..
atau nk lebih terang lg dkt bwh TGV Old Wing..
kalo x jmp jgk call kedai 03-7728 0775 / 012-303 8130 (faez)

tali xmhl la..berpatutan dgn kekuatan nye..
5mm - RM4.40
6mm - RM5.50
7mm - RM7.20
8mm - RM9.80
skrg still lg dlm CNY promotion discount 20% store wide..
until 7 February 2009

so see u there...
dun wait...act now.. :!:
ALLSPORTSEQUIPMENT - theCLIMBINGshop
outdoorISshearing
http://www.petzl.com.my
http://www.allsports-equipment.com

User avatar
sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby sid » 29 Jan 2009, 20:09

wah.. cayalah abg abg semua.. macam2 ilmu dah keluar pasal seutas tali nih. bro petzl, nanti kita jumpa ek, kita ngeteh skali kat OU.
time ni la timbul persoalan perlu ke tali, carab or figure of 8 ni nk bawak g nek gunung...
Sepatutnya persoalan ni tak timbul bila kita dah bersedia terlebih awal tentang sesuatu trip. yang penting Risk Analysis Management (R.A.M) perlu ada. Bagi Advance Attitude Mountaineering (A.A.M) -ini nanti kita bincangkan topik lain, meraka akan menganalisis kemungkinan yg akan berlaku. Jadi peralatan apa yg perlu dibawa dapat disenaraikan terlebih dahulu.
Sebagai contoh, utk non-tactical mountaineering, tactical mountaineering, inactive volcano, active volcano, montane forest, lowland forest, secondary forest, littoral forest, coastal forest, ridge forest, cloud forest, etc. Jadi meraka tahu kemunkinan yg boleh berlaku dan cara mengatasinya.
Jika anda kata harness tu leceh nak bawa, boleh digantikan dgn penggunaan sling sahaja untuk tidak membazir ruang dalam backpack anda. Jika anda xde Figure 8 (huit) anda boleh gunakan carabineer. Yg penting anda tau macam mana nak guna dan tau cara ikatan mengikut situasi. Advise dari saya yg kurang ilmu ni, pergilah ambik kursus penggunaan tali. Walaupon mahal, ia penting untuk selamatkan nyawa anda dan orang lain.



bla ar mamak.. ngumbe x hajak
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
PETZL@KL
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 18 Jan 2009, 20:03
Location: No.32, Jalan PJU 3/43, Sunway Damansara Technology Park, 47810 PJ, Sel.
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby PETZL@KL » 29 Jan 2009, 21:43

yes sid..btl 2...
same dgn Risk Management..
guide or organizer terlebih dahulu kne pikir risiko2 yg ade sepanjang perjalanan..
dan care2 mengatasi risiko tersebut...
ALLSPORTSEQUIPMENT - theCLIMBINGshop
outdoorISshearing
http://www.petzl.com.my
http://www.allsports-equipment.com

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby rembau » 30 Jan 2009, 01:46

ada member aku kata ada jenis tali pancing yg kuat dan tahan regangan...(sid boleh survey tali apa tak??)...
maksud kenyataan aku diatas...

bro petzl boleh kasi comment tak pasal tali utk reqsue dalam air (penyelamat pantai)boleh digunakan utk climbing...sebab kes dimalaysia banyak cerita crossing sungai...

difahamkan tali ini tak tengelam(terbenam dlm dasar laut)...dan kuat...

harap bro Kamal sudi turun ilmu lanun dia :lidah:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby kambinggurun » 30 Jan 2009, 05:35

kernmantel pon ade kategori lain selain yang sid sebut tu (dinamik, statik, semi). kalo di negara barat, dorang salu main canyoneering, jadi dorang (cth: petzl, bluewater, new england) manufacture tali yang tak tenggelam or tak serap air. aku lupe material dia ape.. dyneema ke HMPE ke ape ntah. kernmantel biasa yang dibuat dari polynylon (betol ke nih??) biasanya serap air.. so tak sesuai untuk wat aktiviti yang banyak melibatkan air.. ye la kan kalo tali 50m da basah, mampus nak pikul.

pada aku, kalo kat gunung2 mesia nih, memadai kalo setiap orang praktiskan bawak kernmantel 5, 6, 7mm dalam 10 meter panjang (berat takde berat sangat), tambah crab satu sorang (lebih pon takpe..). nanti kalo da jumpe sungai ngeri, ley a sambung2 tali sikit sorang nak cross.. tali pon cukup kuat untuk kite gune andai kite terpaksa buat emergency decent/accent. tali tu pon kite ley wat jadi harness, crab + smpulan yang sesuai, da ley tolak F8. kalo ade prussik cord lagi cantik..

kwn2 jgn salah paham pasal prussik cord tu.. prussik nih sebenarnya teknik simpulan yang berfungsi sbg rope grab. kebiasaan orang pakai kernmantel saiz kecik dan pendek untuk praktiskan prussik knot nih.. jadi lama2 timbul istilah prussik cord yang bermaksud tali kernmantel yang kecik dan pendek (pendek tu dalam 2 meter, baru ade value) yang biasanya diguna untuk simpulan rope grab (prussik ke kleimheist ke..)
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
PETZL@KL
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 18 Jan 2009, 20:03
Location: No.32, Jalan PJU 3/43, Sunway Damansara Technology Park, 47810 PJ, Sel.
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby PETZL@KL » 02 Feb 2009, 16:23

ada member aku kata ada jenis tali pancing yg kuat dan tahan regangan...(sid boleh survey tali apa tak??)...
maksud kenyataan aku diatas...

bro petzl boleh kasi comment tak pasal tali utk reqsue dalam air (penyelamat pantai)boleh digunakan utk climbing...sebab kes dimalaysia banyak cerita crossing sungai...

difahamkan tali ini tak tengelam(terbenam dlm dasar laut)...dan kuat...:lidah:
dulu Beal ade produce tali untuk canyoning name model nye Cilaos tp untuk kegunaan double rope..
tp skrg dah stop manifacture..xtau psl aper..
then Beal ade produce 1 lg tali baru utk rescue namenye antipodes rescue tp xdijual kpd umum..
hanye untuk agensi2 penyelamat tertentu shj..
tali ni semi static, ade reflector & floating..

kalo psl tali pancing 2 sy xpasti la..
ALLSPORTSEQUIPMENT - theCLIMBINGshop
outdoorISshearing
http://www.petzl.com.my
http://www.allsports-equipment.com

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby rembau » 02 Feb 2009, 20:40

ada member aku kata ada jenis tali pancing yg kuat dan tahan regangan...(sid boleh survey tali apa tak??)...
maksud kenyataan aku diatas...

bro petzl boleh kasi comment tak pasal tali utk reqsue dalam air (penyelamat pantai)boleh digunakan utk climbing...sebab kes dimalaysia banyak cerita crossing sungai...

difahamkan tali ini tak tengelam(terbenam dlm dasar laut)...dan kuat...:lidah:
dulu Beal ade produce tali untuk canyoning name model nye Cilaos tp untuk kegunaan double rope..
tp skrg dah stop manifacture..xtau psl aper..
then Beal ade produce 1 lg tali baru utk rescue namenye antipodes rescue tp xdijual kpd umum..
hanye untuk agensi2 penyelamat tertentu shj..
tali ni semi static, ade reflector & floating..

kalo psl tali pancing 2 sy xpasti la..
tule...pancing tu maksud keje marine/ jabtan ikan heheh bukan line pancing tackle ..tapi tali pancing JAWs :keke:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby Hangar 18 » 02 Jan 2010, 13:39

Perlu ke penggunaan tali n harness semase pendakian gunung di malaysia ni?

perlu ke kite bawak tali seperti tali rock climbing tu or just bawak tali kambing jek?

Camne ketahanan tali kambing tuk kegunaan melintas sungai?seswai ke?

kalau jumpe sungai yg perlu cross dgn tali...camne kite nk ikat tali pade seberang sungai sane?las person lak camne?
care terbaik?

hope ade yg sudi menjawab persoalan ini..huhu
dah lama x menaip ini...

banyak tips dah disenth oleh sid...

lintas sungai ini ad beberapa teknik...
secara asas boleh dipecahkan kpd tiga...

1. seberang (guna kaki)
2. lintasan (apung atas air)
3. apungan (buat raft...)

kes berlaku utk ini biasa pada sungai pertengahan...bila banyak akar /anak sungai bertemu dan sungai naik secara mendadak..tanda aras boleh dilihat...

tali utk bawak???...yg penting bagaimana nak hulur tali ke seberang...berenang/ beranyut...terpulang...dan biasa nya akan lajak kedepan (hulu) untuk dpt spot yg dikehendaki....

hulur tali???...kalau terlampau deras susah jugak kan...kalau kecik boleh hulur..tidak guna je buluh kat tepi2..heheh kalau ada...kalau tak de guna tali.....

sebaiknya ada geng yang ada carb...atau atau buat lopping kat working line....

ada member aku kata ada jenis tali pancing yg kuat dan tahan regangan...(sid boleh survey tali apa tak??)...sling jugak bagus ada...atau susah2 korbankan tali beg jadi webbing buat sling...hehehe....

skrg ada beg boleh cabut padding bawah..ini mungkin boleh membantu..aku tak pernah try...mamak boleh advise ke???

paling penting cross river jangan lock chest dan pad ...bukak je...apa2 hal tak tenggelam bersama beg....
pastikan beg itu dibungkus kemas sebelum cross sungai...ambil masa sikit...plastik beg diikat mati.....kalau dapat trap sebanyak mungkin udara dalam plastik tu....

tips lain kita sembang bawah flyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
rembau..

backpack aku,pading dia memang boleh cabut,buat masa ni aku tak pernah cuba lagi,padding tu fungsi dia lebih kurang macm harness jugak,ianya lebih selamat kalo kita terus ikat kat pinggang,
pernah sekali aku naik cemerung kami hampir terkandas bila air naik medadak,nasib baik ada tali fly,tali kambing jerk itupun sambung2,
satu perkara lagi bila kita nk lintas sungai tu untuk kita ikat tali di seberang sungai........
ada orang leh jawab tak?
biasanya backpack yang kualitinya bagus bila kita rendam dalam air ,atau kita terjatuh dalam air,ianya lambat meresap@masuk air dengan bacpack itu jugak kita boleh jadikan pelampung,ianya bergantung juga cara kita letak barang dalam backpack kita......

pasal bagpack boleh jadik pelampung tu aku sendiri pernah kena dulu............ilham tengah datang ni boleh ngantuk pulak

sid..bila ngumbee ni??
itu citer CNY 2007 kalo tak silap.
abg rosmal yg sampai awal kat situ sempat tengok air sungai naik mendadak dari paras paha ke paras dada dlm masa 10 min.
aku mmg yakin mamak boleh cross berenang dlm air yg deras tu dgn tali diikat kat pinggang beliau sbb mamak antu air.
sampai ke ari ni aku masih seriau mengingatkan peristiwa itu sbb kita bermain dgn nyawa jika tersilap langkah.
tika tu alatan masih tak cukup.. tali kambing yg disambung jadik bahan. mmg amat berisiko.
ekoran dari kes ari tu. untuk ke trip konservasi Chemerong KHK 2009 aku dah stand by tali yg betul, sling dan crab sekali.
kalo bleh elakkan le guna tali kambing yg sebesar jari kelingking tu untuk wat tali fly. kalo leh beli tali nylon merah merah putih yg sizenya besar sket dari jari telunjuk. ianya lebih menyakinkan sket..

tojen
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 21 Apr 2008, 12:27
Location: KL
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby tojen » 25 Jun 2010, 18:26

sebenarnya setiap aktiviti perlu adakan HIRARC (Hazard indifiction rist acessement rist control...) *sory kalo speling x betul...
terutama aktiviti pengunaan tali..

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby kambinggurun » 28 Jun 2010, 15:15

bang ley cite lagi tak ape step2 HIRARC tu.. secara umum ke.. detail maybe panjang sangat..

atau ade mane2 website terntentu nak dirujuk?
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby nazryst » 29 Jun 2010, 14:31

Bang....

Aku harap tak salah topik laa bang... Korang dah citer semua tali dan memang dah bleh panggil master sifu..
Kot ada sesiapa kat sini bleh citer yang conventional atau Kuno punya tali tak.... contohnya... dalam hutan kita takder tali...mungkin akar pokok bleh di buat tali... kalau jumpa pokok belebas... kulitnya bleh buat tali.. dan banyak pokok ni kat tepi sungai... lepas buang kulit pokok dari batang... ambil kulit tadi ketuk dengan kayu kasi lunyai sikit ajer... dan dah bleh ikat apa apa yang patut.. sebagai contoh ajer laa... asal kan citer pasal tali rasanya ok kot.... biar maksimum tali kuno dan tali modern

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby kambinggurun » 29 Jun 2010, 16:34

pak da baha dulu ade tunjuk kat aku tumbuhan menjalar nama dia "lipat ribu". tak bulat, mcm flat sket. aku potong la menda nih dalam satu meter, pastu lipat2 tak patah mcm biasanye tumbuhan menjalar. so sangat sesuai untuk wat ikatan dan simpulan untuk bivok. kekuatan maksimum dia tatau la bape kN. tak test lak.. hehehe..

tp lipat ribu nih aku lom penah jumpe lagi kat utan lain selain utan stong tengah.
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby JeNaL » 29 Jun 2010, 16:57

sebenarnya setiap aktiviti perlu adakan HIRARC (Hazard indifiction rist acessement rist control...) *sory kalo speling x betul...
terutama aktiviti pengunaan tali..
tojen.... adakah HIRARC ni sama ngan RAMS (Risk Analysis Management System)???
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

tojen
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 21 Apr 2008, 12:27
Location: KL
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby tojen » 02 Jul 2010, 15:55

jenal..
Lebih kurang same je.. nama je lain..
same jugak cam JSA (job Analisis Acessment for Risk)
skit2 tau hal2 cam ni... :)

User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

Re: Apa itu TALI (ROPE)

Postby sukahatiadam » 07 Jul 2012, 22:09

tali apa yang sesuai untuk buat busur panah ?


Return to “Pengurusan Tali”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron