List & Ranking Gunung-Gunung di Malaysia

Ruangan data dan info gunung terkini berhubung denai dan rintis sebagai rujukan Pendaki

Moderator: bEkamBinG

User avatar
sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

List & Ranking Gunung-Gunung di Malaysia

Postby sid » 06 Jul 2006, 18:22

Kalau salah, tolonh betulkan, kalau kosong tolong isikan...

1. Gunung Kinabalu 13,455 Sabah Kinabalu Park Sabah
2. Gunung Thusmadi 8,669 Sabah
3. Gunung Tambuyukon 8,462 Sabah
4. Gunung Murud 7,946 Sarawak
5. Gunung Mulu 7,795 Mulu Park Sarawak
6. Gunung Tahan 7,174 Taman Negara Pahang
7. Gunung Korbu 7,162 Ipoh Perak
8. Gunung Yong Belar 7,156 erak/Kelantan
9. Gunung Gayong 7,129 Perak
10.Gunung Chamah 7,122 Tasek Temenggor Perak/Kelantan
11.Gunung Yong Yap 7,113 Kuala Mu
12.Gunung Ulu Sepat 7,089 Tasek Temenggor Perak/Kelantan
13.Gunung Batu Putih 6,990 Kg. Sg. Woh Perak
14.Gunung Tama Abu 6,930 Banjaran Tama Abu Sarawak
15.Gunung Irau 6,924 Cameron Highland Pahang
16.Gunung Benom 6,914 Jerantut Pahang
17.Gunung Apd Runan 6,900 Sarawak Kelabit Highland Sarawak
18.Gunung Gerah 6,898 Perak/Kelantan
19.Puncak 6852 6,850 Perak
20.Bukit Batu 6,863 Sarawak
21.Bukit Batu Buli 6,862 Banjaran Tama Abu Sarawak
22.Gunung Tumang Batak6,830
23.Gunung Berembun 6,817 Perak
24.Gunung Bilah 6,812
25.Gunung Berumbun (Wray's)6,808
26.Gunung Bieh 6,800
27.Gunung Belatok 6,800
28.Gunung Junction 6,796 Perak Pahang Kelantan
29.Gunung Gedung 6,776 Taman Negara Pahang
30.Bukit Batu Lawit 6,712 Banjaran Tama Abu Sarawak
31.Gunung Berinchang 6,664 Cameron Highland Pahang
32.Bukit Batu Iran 6,620 Sarawak
33.Gunung Tangga 6,609 Cameron Highland Pahang
34.Gunung Mubu 6,475 Perak
35.Gunung Swettenham 6,434 Taiping Perak
36.Gunung Shoid 6,387
37.Gunung Ulu Kechau 6,380
38.Gunung Liang Timur 6,343 Behrang Ulu/Tg. Malim Perak
39.Gunung Liang Barat 6,342
40.Gunung Berhid 6,334
41.Gunung Challi (Pondok)6,309
42.Gunung Siku 6,284 Cameron Highland Pahang
43.Gunung Tok Nenek 6,284
44.Gunung Noring 6,197 Perak
45.Gunung Bintang 6,110 Perak
46.Gunung Noring East 6,106 Kg. Kuala Balah Kelantan
47.Gunung Beremban 6,041 Pahang
48.Gunung Basor 6,038 Kelantan
49.Gunung Semangko 5,984 Kuala kubu Baharu Selangor
50.Gunung Suku 5,896 Perak
51.Gunung Kuar 5,815
52.Gunung Ulu Kali 5,814 Ulu Yam Baru Selangor
53.Gunung Bujang 5,812 Pahang
54.Gunung Tiga Negeri 5,789
55.Gunung Raya 5,759
56.Gunung Besar 5,737 Lasah/Sg. Siput Perak
57.Gunung Warpu 5,724
58.Gunung Chabang 5,612 Simpang Pulai(Kinta) Perak
59.Gunung Jasar 5,565 Cameron Highland Pahang
60.Gunung Rajah 5,526 Bentong, Pahang
61.Gunung Ulu Semangkok5,473 Kuala Kubu Baharu Selangor
62.Gunung Lotong 5,459 Maliau Basin, Sabah
63.Gunung Bubu (Manong)5,437 Kuala Kangsar Perak
64.Gunung Bah Gading 5,318 Kg. Gedung/Bidor Perak
65.Gunung Pulang 5,259
66.Gunung Perdah 5,173 Cameron Highland Pahang
67.Gunung Ulu Jerneh 5,172 Kg. Kelian Gunung
68.Gunung Tera 5,105
69.Gunung Tangga 15 5,049 Taman Negara Pahang
70.Gunung Rabong 5,047 Gua Musang Kelantan
71.Gunung Ulu Titi Basah5,030 Tasek Temenggor Perak
72.Gunung Lebah 4,992 Kg. Ulu Selim(Slim River) Perak
73.Gunung Tapis 4,960 Kuantan Pahang
74.Gunung Ayam 4,934
75.Gunung Nuang 4,898 Pangsoon/Ulu Langat Selangor
76.Gunung Bedong 4,818 Cameron Highland Pahang
77.Gunung Lawit 4,982
78.Gunung Pangkin 4,797 Taman Negara Pahang
79.Gunung Besar Hantu 4,794 Jelebu, N. Sembilan
80.Gunung Mandi Angin 4,790 Dungun
81.Pine Hill Tree 4,777 Frasiers Hill, Kuala Kubu Baru Selangor
82.Gunung Ulu Merah 4,757
83.Gunung Hijau (Maxwell)4,751 Taiping Perak
84.Gunung Ulu Perus 4,700 Taman Negara Pahang
85.Gunung Bunga Buah 4,690 Genting Highland Pahang
86.Gunung Temiang 4,098
87.Gunung Stong 4,664
88.Gunung Chingkai 4,583 Kg. Jalong/Sg. Siput Perak
89.Gunung Diwangsa 4,578 Taman Negara Pahang
90.Gunung Ulu Bakar 4,563 Taman Negara Pahang
91.Gunung Bakar (Palas)4,560
92.Gunung Che Tahir 4,523
93.Gunung Ulu Telang 4,516
94.Gunung Gagau 4,513 Taman Negara Pahang
95.Gunung Menyelit 4,467
96.Gunung Talang 4,413
97.Gunung Ulu Bakau 4,421 Selangor
98.Gunung Inas 4,400 Kg. Kenering, Grik, Perak
99.Gunung Penrissen 4,360 Sarawak
100.Gunung Ulu Soh 4,343 Tasek Chenderoh, K. Kangsar, Perak
101.Gunung Padang 4,314 Terengganu
102.Gunung Baha 4,294
103.Gunung Kambing 4,288
104.Gunung Berangkat 4,254 Perhentian Bertam Baharu Kelantan
105.Gunung Saji 4,212
106.Gunung Ulu Tirus
107.Gunung Perlis 4,195 Taman Negara Pahang
108.Gunung Ledang 4,187 Asahan/Sagil/Tangkak Johor
109.Gunung Panggang Paku 4,155Cameron Highland Pahang
110.Bkt Lata Papalang 4,152 Kg. Tg. Pari(Baling) Kedah
111.Gunung Bujang Melaka4,048 Kampar Perak
112.Gunung Surat 4,031
113.Gunung Kenderong 4,011
114.Gunung Biong 3,997 Kg. Baharu Sauk,Batu Kurau Perak
115.Gunung Jerai (Gurun)3,992 Kuala Muda Kedah
116.Gunung Reskit 3,989 Taman Negara Pahang
117.Gunung Gajah Terom3,958 Terengganu
118.Gunung Bokbak 3,934 Perak
119.Gunung Telapa Buruk 3,913 Kg. Ulu Klawang N. Sembilan
120.Gunung Irong 3,908 Pahang
121.Gunung Chintawangsa3,886
122.Gunung Kuak Rimau 3,712 Grik
123.Gunung Kubang Badak 3,650Kg. Surau Baling Kedah
124.Gunung Gabis 3,627 Kg. Bkt Koman(Raub) Pahang
125.Gunung Penumpu 3,590 Taman Negara Pahang
126.Gunung Laris 3,527
127.Gunung Terra 3,503
128.Gunung Peninjau 3,471 Chemor Perak
129.Gunung Serundum 3,462 Pancing/Kuantan Pahang
130.Gunung Lerek 3,441 Kg. K. Sentul Pahang (Maran)
131.Gunung Kachang 3,436
132.Gunung Kub
133.Gunung Birut
134.Gunung Tebu 3,408
135.Gunung Belalai 3,406
136.Gunung Besar 3,398 Johor
137.Gunung Belumut 3,313 Kg. Kahang/Kluang Johor
138.Gunung Perenggan 3,275
139.Gunung Bekok 3,126 Johor
140.Gunung Cherlak 3,065
141.Gunung Datok 2,900 Rembau N. Sembilan
142.Gunung Raya 2,890 Pulau Langkawi Kedah
143.Gunung China 2,890
144.Gunung Perak 2,836 Kedah
145.Gunung Chirgoi 2,804
146.Gunung Ulu Kemapan2,802
147.Gunung Chenuang 2,788 Selangor
148.Gunung Tok Bidan 2,763
149.Gunung Beremban 2,753
150.Western Hill 2,723 (Penang Hill) Pulau Pinang
151.Gunung Jua 2,719
152.Gunung Angsi 2,702 Kuala Pilah N. Sembilan
153.Gunung Santubong 2,657 Sarawak
154.Gunung Ulu Baranang2,654
155.Gunung Ulu Kaho 2,600
156.Gunung Besar 2,595
157.Gunung Kapal 2,592
158.Gunung Bayu 2,549
159.Gunung Berantai 2,520
160.Gunung Tampin 2,507 Tampin N. Sembilan
161.Gunung Mat Chinchang2,339 Langkawi, Kedah
162.Gunung Pulai 2,147 Pulai, Johor
163.Gunung Muntahak 2,339 Kota Tinggi, Johor
164.Gunung Sumalayang2,018
165.Gunung Rajah 1,890 Taman Negara Pahang
166.Gunung Lambak 1,673 Kluang, Johor
167.Gunung Senyum 1,594 Felda Bt. 25/Jengka Pahang
168.Gunung Panti 1,498 Kg. Lukut, Kota Tinggi/ Johor
169.Bukit Takun 1,450 Melawati/Ulu Klang Selangor
170.Gunung Lubok Tedong 1,420 Melawati/Gombak Selangor
171.Gunung Lepo 1,400 Ulu Langat Selangor
172.Bukit Tabuh 1,300 Melawati/Ulu Klang Selangor

*thanks sesiapa yg tolong bagi info. saya dah edit serba sedikit. kalau ada lagi tolong post ye.
Last edited by sid on 01 Sep 2006, 11:57, edited 1 time in total.
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

mintobe
Pendaki Tegar
Posts: 280
Joined: 04 Jun 2006, 10:49
Location: Celah Batu
Contact:

Postby mintobe » 06 Jul 2006, 18:54

cayalah sid

tp ko dh inform AH SANG ke blm.. :D :D :D :D nti dia mrh ko br ko th...
Ah Sang sulah besar bapak.... :D :D :D :D :) :)

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Postby gogoyeaha » 06 Jul 2006, 19:55

bykkk gila baban aku xsampaiiiii lagi...........mmglah gunung xlari dikejar....tp umur dan masa????? :?:

User avatar
rat-tat-tat
Pendaki Hebat
Posts: 369
Joined: 29 Mar 2006, 19:19
Location: The Cat's Eye Nebula
Contact:

Postby rat-tat-tat » 07 Jul 2006, 09:04

sid....
nasib baik ko pandai cut & paste..
kalau ko bijak pegi type..mmg aku tabik sama lu laa....bleh bengkak jari wei.... :D :D :)

sid..satu lagik
semua tu nak pegi kena naik van ke? :!: :evil: :D :shock:
Image

User avatar
sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Postby sid » 07 Jul 2006, 11:15

huuhh.... memang banyak gunung2 kat negara kita nih, jenuh nah panjat semua ni. Ade tak yang dah katam separuh dari list tu? boleh dapat kalung kot... :D

Kalau ada yang boleh katam semua tu... wah respek abis la.. Ini baru list dari pengetahuan aku, belum dari kenkawan lain.... kalau ada tambahan sila lah tambah atau ada pembetulan ke, sila lah ubah. tapi make sure yg u punye info tepat baru leh ubah.... :)
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Postby melati » 07 Jul 2006, 11:40

gud joob sid...byk bebeno nama gng yg
aku tk nah dgr dpt ko cari ehh...
ko tk der niat ker nk panjat semua yg dlm
senarai tuh?

tokBatin
Pendaki Hebat
Posts: 325
Joined: 26 May 2006, 19:41
Location: kem pasong(selama)
Contact:

Postby tokBatin » 07 Jul 2006, 16:26

perhgggggg banyak gila tingin nak panjat semmua skaliiiii......... :(

User avatar
adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Postby adisos2002 » 09 Jul 2006, 20:43

1st of all tahniah dan terima kasih kerana sudi berkongsi walaupun sebenarnya ini dah masuk kali keberapa dah pun aku tak ingat yg org posting senarai gunung kat sini... cuma kali nie ada byk updation... good job...

Dan sedikit pertambahan dari saya Sid... @pembetulan

11.Gunung Yong Yap 2168m so dalam kaki 7112.77 atau lebih tepat spt dlm peta adlh 7113 bukan7,110
Kedudukan pula di Kuala Mu.... jauh tue dari Tasek Temenggor..

34.Gunung Mubu 6,475 Perak kawasan mana gunung nie??? silap nie... nie gunung Bub atau dalam peta lama Gunung Bubu di banjaran Titiwangsa...
1974m = 6476kaki

41.Gunung Challi (Pondok)6,307
1923m = 6309kaki.

43.Gunung Tok Nenek 6,284 rasa silap kot... nama gng nie pun takder dalam peta.. dan ketinggian dia tak sampai 6100kaki pun

67.Gunung Ulu Jerneh 5,172 Kg. Kelian Gunung... silap nama kampung jerk

111.Gunung Bujang Melaka4,048 Kampar bukan Tapah..

128.Gunung Peninjau 3,471 - Chemor,Perak


**sorang sedikit lama2 ok la kan kan
muzs
sos
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Postby beckham@chayok2 » 10 Jul 2006, 00:21

sid... aku nak tambah cket leh?? :)

no 170 : gunung lubuk tedong : tak tau plak ada title gunung.. :roll: tapi yg pasti lubuk tedung ni lebih kepada kg kemensah hulu klang, selangor. sebab dorang trekking memang kena msuk kg nie.. :evil:
pssst: ni kg aku, aku tinggal kat sini gaks.. :) nama lubuk tedung ni dinamakan oleh orang asli di kampung kemensah, pak anjang nama dia. mengikut ceritanya, pak anjang ni waktu dia tengah trekking dalam hutan utk mencari rotan, pak anjang ni terjumpa 2 ekor ular tedung selar yang tingginya bila dia berdiri lebih kurang 6 kaki, so berbekalkan parang yg dia bawak, dan utk melindungi dirinya, dia menebas kepala ke dua dua ekor ular 2. so dari situlah tempat tue mendapat nama... :arrow: wallahhualam...
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Postby rembau » 14 Aug 2006, 12:13

kalau dapat le...dibezakan gunung yg sudah didaki dan belum dibuka kan best........senang le geng sondol nak gi sondol gunung yg masih dara :idea:

kurang2 boleh tau berapa persen yg dah dibuka...mana le tau ada kekawan yg ingat nak ambil PHD le pasal gunung :D .....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Postby cs_goh » 14 Aug 2006, 17:37

kalian

ikut pendapat saya, banyak lagi puncak2 yang tak bernama tapi ada titik ketinggian dalam topo kena dimasukkan juga.

puncak2 bertitik ketinggian tak ada nama, orang tak pergi saja.

beza ketinggian di antara Kinabalu /trusmadi/ Tambuyukon ... pada pendapat saya, mesti ada lagi titik ketinggian lebih tinggi daripada trusmadi.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Postby pekatu » 15 Aug 2006, 11:12

Taiko, kalo mau kira suma gunung dalam titik topo ++ takde nama punya boleh lagi 100 tawun trekking pun x habis woo :) ...

List atas tu baru kaber 10-15% je kot dari suma gunung ... tp yela 4 sure org nak naik gunung yg dah ada nama kan :lol:

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 15 Aug 2006, 12:57

Memang la. Ada banyak lagi gunung masih tak de nama. Biasanya yang diaorang taruh nama yang paling tinggi kat situ ataupun gunung tu berada dititik sempadan antara negeri negeri.

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Postby cs_goh » 15 Aug 2006, 20:54

Taiko, kalo mau kira suma gunung dalam titik topo ++ takde nama punya boleh lagi 100 tawun trekking pun x habis woo :) ...

List atas tu baru kaber 10-15% je kot dari suma gunung ... tp yela 4 sure org nak naik gunung yg dah ada nama kan :lol:
he he Fizi,

banyak lagi. macam Lt Commander kata, lagi banyak puncak tak bernama. hanya masa kita buat Trans hanya ada lalui mereka saja.

kadang2 dia org bagi nama pun banyak interesting
ada Bkt Lohay (bahasa asli buluh halus), then ada G Luhey dekat
ada G Cantik, ada G cantuk di sebelah
ada anak noring, ada noring timur, tapi tak ada Noring....macam2
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 16 Aug 2006, 14:15

Lagipun dudu dulu peralatan tak cukup, teknologi pun kureng. Diaorang pun tak dapat bezakan antara gunung dengan bukit. Ada bukit pangil gunung, ada gunung tapi panggil bukit je. Ada nama tu surveyer taroh nama suka suka je. Ada yang terus tak bernama sebab bukan atas line surveyer.
Nak tunggu Tokey GO buat suryey pulak nanti kumpul semua maklumat pasal gunung kat Msia.
Tapi aku tak jumpa lagi busut atas gunung. Original punya tau.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Postby betterman » 17 Aug 2006, 18:15

goh
gunung noring (anak reng) ada dlm topo
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Postby seper4alif » 18 Aug 2006, 10:54

beb, gng tera ada 2 le dalam nih 68/127..mana satu yg betul. pastu belah mana benda nih.... takda negeri ke dorang nih??

seper4alif
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Postby cs_goh » 19 Aug 2006, 22:00

beb, gng tera ada 2 le dalam nih 68/127..mana satu yg betul. pastu belah mana benda nih.... takda negeri ke dorang nih??

seper4alif
Alif
itu dua ejaan yang tak sama, ketinggian yg tak sama
maksud 2 gunung yang tak sama.

G Tera (no 68) dekat G Ayam.
No 127, no idea

Bett,
topo tulis Anak Noring la tak silap
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Postby betterman » 20 Aug 2006, 00:37

goh
kalau topo yang u bagi mmg tulis anak noring....
tapi dlm i punya topo satu lagi tulis noring (anak reng)..
ntah lah
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Postby seper4alif » 21 Aug 2006, 09:42

beb, gng tera ada 2 le dalam nih 68/127..mana satu yg betul. pastu belah mana benda nih.... takda negeri ke dorang nih??

seper4alif
Alif
itu dua ejaan yang tak sama, ketinggian yg tak sama
maksud 2 gunung yang tak sama.

G Tera (no 68) dekat G Ayam.
No 127, no idea

Bett,
topo tulis Anak Noring la tak silap
tu pasal le cek tanya benda nih kat belah mana... yg cek tau tuh kat ayam laa. satu lagi mana cek tauuu...

seper4alif
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

SaMpOi
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 17 Nov 2006, 15:21
Location: JB - Shah Alam
Contact:

Postby SaMpOi » 20 Nov 2006, 10:30

Assalamualaikum n selamat pagi


Saya nk info pasal gunung2 yg ada kat Terengganu
Ada sesiapa tak yang ada info...kalo boleh tlg infm saya ek..
Kalao ada specific website lg bagus...and kalao ada yg penah naik n ada pengalam mendaki gunung2 di terengganau lagi bagus..

thanks :) :P :arrow:

SaMpOi
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 17 Nov 2006, 15:21
Location: JB - Shah Alam
Contact:

Postby SaMpOi » 20 Nov 2006, 10:31

Assalamualaikum n selamat pagi


Saya nk info pasal gunung2 yg ada kat Terengganu
Ada sesiapa tak yang ada info...kalo boleh tlg infm saya ek..
Kalao ada specific website lg bagus...and kalao ada yg penah naik n ada pengalam mendaki gunung2 di terengganau lagi bagus..

thanks :) :P :arrow:

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Postby betterman » 21 Nov 2006, 11:51

ko try carik dlm website tasik kenyir.
sbb area tasik kenyir pun banyak gunung-gunung kat area tuh mcm gunung gagau, gunung gajah terom DLL
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

SaMpOi
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 17 Nov 2006, 15:21
Location: JB - Shah Alam
Contact:

Postby SaMpOi » 22 Nov 2006, 14:59

thanks betterman
aku akan try cari ...kalo dpt ok...kalo x dpt aku kena try cari source lain plak

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Postby betterman » 22 Nov 2006, 19:38

lagi satu ko buleh try tanya persatuan pengakap kelana terengganu
sbb aku tau diorang mmg rajin menjelajah gunung-gunung kat terengganu tuh
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Postby cs_goh » 22 Nov 2006, 23:05

lagi satu ko buleh try tanya persatuan pengakap kelana terengganu
sbb aku tau diorang mmg rajin menjelajah gunung-gunung kat terengganu tuh
bett

buka trek to G Lawit la.....
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Postby betterman » 22 Nov 2006, 23:55

jauh lah belah-belah sana goh
main belah-belah sini dulu la :)
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

amlapura
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 18 Nov 2006, 18:48

Postby amlapura » 23 Nov 2006, 03:23

Mcm mana ketinggian yg ada ni diukur? Sama mcm yg dibuat juruukur kat tepi jalan tu ke?

Pada tahun 95/96 negeri Sabah ukur semula ketinggian Kinabalu. Asalnya 4101 m, skrg dah jadi 4095 m. Saya tak pasti mcm mana ukuran baru tu dibuat; KM Sabah pun ikut naik atas. Dlm erti kata lain, ketinggian² yg ada di semenanjung tak semestinya ukuran mutlak. Andaikan semua ukuran dibuat oleh org dan waktu yg berbeza, tak mustahil ada gunung yg tinggi rendahnya tak betul - contohnya Tahan boleh jadi lebih rendah dari Korbu.

User avatar
freescale
Pendaki Gunung
Posts: 21
Joined: 20 Dec 2005, 12:28
Location: sebelah jer
Contact:

Postby freescale » 18 Jan 2007, 19:42

as'kum........... 8)
sape tau tentang gng kubah? kat area kalumpang.........
brape tinggi ekk?

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 19 Jan 2007, 12:28

Kalau kat Area Kalumpang tu orang Panggil Bukit Tetek.
Dia ada dua kan sama bentuk
Yang belah kanan tu tajam sikit... pandangan dari tepi jalan dari arah Kuala Kubu ke Tanjong Malim. Masuk ikut Pejabat Hutan. Ada lintasan Keratapi kat situ.

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Postby beckham@chayok2 » 24 Jan 2007, 20:52

err... tumpang tanya cket leh???
gunung tumang batak tuh terletak kt area mana?? :oops:
saya budak baru belajar, tumpang lalu... :oops:
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Postby cs_goh » 25 Jan 2007, 11:12

as'kum........... 8)
sape tau tentang gng kubah? kat area kalumpang.........
brape tinggi ekk?
kanan itu bukit kubah 533m
kiri tu tak ada nama, macam lebih tinggi 20-30m


beckham
itu kat utara Liang East
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Postby beckham@chayok2 » 01 Feb 2007, 12:16

Oooooo... itu tumang batak dekat iti liang east ka???
ok.. thank you a taiko... 8)
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 02 Feb 2007, 10:11

Utara Liang
Punca air Sungai Behrang
Nak pegi sekarang sebab empangan baru akan dibena disini disungai Behrang untuk support air ke Lembah Klang. Mungkin start taun depan. Sekarang masih buat kajian Hidrigrafi dan akan bentang ke Jemaah Menteri pertengahan taun ni.

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Postby beckham@chayok2 » 03 Feb 2007, 13:48

tapi rasanya projek tue x jadik..
cause ada org besar masuk campur..
mmg aku sokong la.. :wink:
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Postby abe~G » 03 Apr 2007, 03:45

Gunung Janin Barat ketinggian 1300 - 1400 (tak ingat angka tepat)
Lokasi bersebelahan Kuala Jasin ( Taman Negara Endau Rompin)

Belum ada dalam senarai 172 tu..

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: List & Ranking Gunung-Gunung di Malaysia

Postby forestgump » 06 Nov 2008, 09:50

Kalau salah, tolonh betulkan, kalau kosong tolong isikan...

1. Gunung Kinabalu 13,455 Sabah Kinabalu Park Sabah
2. Gunung Thusmadi 8,669 Sabah
3. Gunung Tambuyukon 8,462 Sabah
4. Gunung Murud 7,946 Sarawak
5. Gunung Mulu 7,795 Mulu Park Sarawak
6. Gunung Tahan 7,174 Taman Negara Pahang
7. Gunung Korbu 7,162 Ipoh Perak
8. Gunung Yong Belar 7,156 erak/Kelantan
9. Gunung Gayong 7,129 Perak
10.Gunung Chamah 7,122 Tasek Temenggor Perak/Kelantan
11.Gunung Yong Yap 7,113 Kuala Mu
12.Gunung Ulu Sepat 7,089 Tasek Temenggor Perak/Kelantan
13.Gunung Batu Putih 6,990 Kg. Sg. Woh Perak
14.Gunung Tama Abu 6,930 Banjaran Tama Abu Sarawak
15.Gunung Irau 6,924 Cameron Highland Pahang
16.Gunung Benom 6,914 Jerantut Pahang
17.Gunung Apd Runan 6,900 Sarawak Kelabit Highland Sarawak
18.Gunung Gerah 6,898 Perak/Kelantan
19.Puncak 6852 6,850 Perak
20.Bukit Batu 6,863 Sarawak
21.Bukit Batu Buli 6,862 Banjaran Tama Abu Sarawak
22.Gunung Tumang Batak6,830
23.Gunung Berembun 6,817 Perak
24.Gunung Bilah 6,812
25.Gunung Berumbun (Wray's)6,808
26.Gunung Bieh 6,800
27.Gunung Belatok 6,800
28.Gunung Junction 6,796 Perak Pahang Kelantan
29.Gunung Gedung 6,776 Taman Negara Pahang
30.Bukit Batu Lawit 6,712 Banjaran Tama Abu Sarawak
31.Gunung Berinchang 6,664 Cameron Highland Pahang
32.Bukit Batu Iran 6,620 Sarawak
33.Gunung Tangga 6,609 Cameron Highland Pahang
34.Gunung Mubu 6,475 Perak
35.Gunung Swettenham 6,434 Taiping Perak
36.Gunung Shoid 6,387
37.Gunung Ulu Kechau 6,380
38.Gunung Liang Timur 6,343 Behrang Ulu/Tg. Malim Perak
39.Gunung Liang Barat 6,342
40.Gunung Berhid 6,334
41.Gunung Challi (Pondok)6,309
42.Gunung Siku 6,284 Cameron Highland Pahang
43.Gunung Tok Nenek 6,284
44.Gunung Noring 6,197 Perak
45.Gunung Bintang 6,110 Perak
46.Gunung Noring East 6,106 Kg. Kuala Balah Kelantan
47.Gunung Beremban 6,041 Pahang
48.Gunung Basor 6,038 Kelantan
49.Gunung Semangko 5,984 Kuala kubu Baharu Selangor
50.Gunung Suku 5,896 Perak
51.Gunung Kuar 5,815
52.Gunung Ulu Kali 5,814 Ulu Yam Baru Selangor
53.Gunung Bujang 5,812 Pahang
54.Gunung Tiga Negeri 5,789
55.Gunung Raya 5,759
56.Gunung Besar 5,737 Lasah/Sg. Siput Perak
57.Gunung Warpu 5,724
58.Gunung Chabang 5,612 Simpang Pulai(Kinta) Perak
59.Gunung Jasar 5,565 Cameron Highland Pahang
60.Gunung Rajah 5,526 Bentong, Pahang
61.Gunung Ulu Semangkok5,473 Kuala Kubu Baharu Selangor
62.Gunung Lotong 5,459 Maliau Basin, Sabah
63.Gunung Bubu (Manong)5,437 Kuala Kangsar Perak
64.Gunung Bah Gading 5,318 Kg. Gedung/Bidor Perak
65.Gunung Pulang 5,259
66.Gunung Perdah 5,173 Cameron Highland Pahang
67.Gunung Ulu Jerneh 5,172 Kg. Kelian Gunung
68.Gunung Tera 5,105
69.Gunung Tangga 15 5,049 Taman Negara Pahang
70.Gunung Rabong 5,047 Gua Musang Kelantan
71.Gunung Ulu Titi Basah5,030 Tasek Temenggor Perak
72.Gunung Lebah 4,992 Kg. Ulu Selim(Slim River) Perak
73.Gunung Tapis 4,960 Kuantan Pahang
74.Gunung Ayam 4,934
75.Gunung Nuang 4,898 Pangsoon/Ulu Langat Selangor
76.Gunung Bedong 4,818 Cameron Highland Pahang
77.Gunung Lawit 4,982
78.Gunung Pangkin 4,797 Taman Negara Pahang
79.Gunung Besar Hantu 4,794 Jelebu, N. Sembilan
80.Gunung Mandi Angin 4,790 Dungun
81.Pine Hill Tree 4,777 Frasiers Hill, Kuala Kubu Baru Selangor
82.Gunung Ulu Merah 4,757
83.Gunung Hijau (Maxwell)4,751 Taiping Perak
84.Gunung Ulu Perus 4,700 Taman Negara Pahang
85.Gunung Bunga Buah 4,690 Genting Highland Pahang
86.Gunung Temiang 4,098
87.Gunung Stong 4,664
88.Gunung Chingkai 4,583 Kg. Jalong/Sg. Siput Perak
89.Gunung Diwangsa 4,578 Taman Negara Pahang
90.Gunung Ulu Bakar 4,563 Taman Negara Pahang
91.Gunung Bakar (Palas)4,560
92.Gunung Che Tahir 4,523
93.Gunung Ulu Telang 4,516
94.Gunung Gagau 4,513 Taman Negara Pahang
95.Gunung Menyelit 4,467
96.Gunung Talang 4,413
97.Gunung Ulu Bakau 4,421 Selangor
98.Gunung Inas 4,400 Kg. Kenering, Grik, Perak
99.Gunung Penrissen 4,360 Sarawak
100.Gunung Ulu Soh 4,343 Tasek Chenderoh, K. Kangsar, Perak
101.Gunung Padang 4,314 Terengganu
102.Gunung Baha 4,294
103.Gunung Kambing 4,288
104.Gunung Berangkat 4,254 Perhentian Bertam Baharu Kelantan
105.Gunung Saji 4,212
106.Gunung Ulu Tirus
107.Gunung Perlis 4,195 Taman Negara Pahang
108.Gunung Ledang 4,187 Asahan/Sagil/Tangkak Johor
109.Gunung Panggang Paku 4,155Cameron Highland Pahang
110.Bkt Lata Papalang 4,152 Kg. Tg. Pari(Baling) Kedah
111.Gunung Bujang Melaka4,048 Kampar Perak
112.Gunung Surat 4,031
113.Gunung Kenderong 4,011
114.Gunung Biong 3,997 Kg. Baharu Sauk,Batu Kurau Perak
115.Gunung Jerai (Gurun)3,992 Kuala Muda Kedah
116.Gunung Reskit 3,989 Taman Negara Pahang
117.Gunung Gajah Terom3,958 Terengganu
118.Gunung Bokbak 3,934 Perak
119.Gunung Telapa Buruk 3,913 Kg. Ulu Klawang N. Sembilan
120.Gunung Irong 3,908 Pahang
121.Gunung Chintawangsa3,886
122.Gunung Kuak Rimau 3,712 Grik
123.Gunung Kubang Badak 3,650Kg. Surau Baling Kedah
124.Gunung Gabis 3,627 Kg. Bkt Koman(Raub) Pahang
125.Gunung Penumpu 3,590 Taman Negara Pahang
126.Gunung Laris 3,527
127.Gunung Terra 3,503
128.Gunung Peninjau 3,471 Chemor Perak
129.Gunung Serundum 3,462 Pancing/Kuantan Pahang
130.Gunung Lerek 3,441 Kg. K. Sentul Pahang (Maran)
131.Gunung Kachang 3,436
132.Gunung Kub
133.Gunung Birut
134.Gunung Tebu 3,408
135.Gunung Belalai 3,406
136.Gunung Besar 3,398 Johor
137.Gunung Belumut 3,313 Kg. Kahang/Kluang Johor
138.Gunung Perenggan 3,275
139.Gunung Bekok 3,126 Johor
140.Gunung Cherlak 3,065
141.Gunung Datok 2,900 Rembau N. Sembilan
142.Gunung Raya 2,890 Pulau Langkawi Kedah
143.Gunung China 2,890
144.Gunung Perak 2,836 Kedah
145.Gunung Chirgoi 2,804
146.Gunung Ulu Kemapan2,802
147.Gunung Chenuang 2,788 Selangor
148.Gunung Tok Bidan 2,763
149.Gunung Beremban 2,753
150.Western Hill 2,723 (Penang Hill) Pulau Pinang
151.Gunung Jua 2,719
152.Gunung Angsi 2,702 Kuala Pilah N. Sembilan
153.Gunung Santubong 2,657 Sarawak
154.Gunung Ulu Baranang2,654
155.Gunung Ulu Kaho 2,600
156.Gunung Besar 2,595
157.Gunung Kapal 2,592
158.Gunung Bayu 2,549
159.Gunung Berantai 2,520
160.Gunung Tampin 2,507 Tampin N. Sembilan
161.Gunung Mat Chinchang2,339 Langkawi, Kedah
162.Gunung Pulai 2,147 Pulai, Johor
163.Gunung Muntahak 2,339 Kota Tinggi, Johor
164.Gunung Sumalayang2,018
165.Gunung Rajah 1,890 Taman Negara Pahang
166.Gunung Lambak 1,673 Kluang, Johor
167.Gunung Senyum 1,594 Felda Bt. 25/Jengka Pahang
168.Gunung Panti 1,498 Kg. Lukut, Kota Tinggi/ Johor
169.Bukit Takun 1,450 Melawati/Ulu Klang Selangor
170.Gunung Lubok Tedong 1,420 Melawati/Gombak Selangor
171.Gunung Lepo 1,400 Ulu Langat Selangor
172.Bukit Tabuh 1,300 Melawati/Ulu Klang Selangor

*thanks sesiapa yg tolong bagi info. saya dah edit serba sedikit. kalau ada lagi tolong post ye.
Soalan saya.....
Adakah Gunung Reskit juga di anggap sebagai sebuah gunung memandangkan ia merupakan sebahagian daripada permatang dari Wray's Camp ke G. Gedung?
Biasanya... gunung di anggap gunung apabila ketinggianya melebihi 4000 kaki!
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 07 Nov 2008, 08:34

Ada gunung dengan ketinggian 1498 kaki lebih je. (Panti)
Persoalan ini masih menjadi perdebatan antara Geologis dan Para Juruukur sebenarnya.
Dan saya membawa persoalan yang lebih pelik kepada mereka.
Gunung Bawah Laut. Mengikut Juruukur ia (-) tapi geoligist kata Gunung juga.

Mengikut Nota pembelajaran saya yang tak setinggi mana dulu. Setelah saya Translate dari bahasa asalnya. Ha ha ha
Gunung adalah struktur yang terbena dan berdiri diatas Plate atau batu dasar bumi yang menonjol atau terkeluar ke permukaan bumi. Perbezaan antara bukit dan Gunung adalah. Bukit hanya terletak tetapi strukturnya tidak bercantum hingga ke Plate Bumi. Contoh Bukit Kutu di Kuala Kubu Bharu dengan ketinggian 3000++ adalah sebenarnya terbentuk dari rekahan atau gelinciran Gunung Semangkok. Sebab itu dalam Civil Engenaring atau Structure Engenaraing, Pile akan dicucuk hingga ke Plate Bumi. Tapi kalau tempat tu Gunung tak payak Pile sebab itulah juga Plate Bumi yang menjadi dasar Bumi.
Gunung Bawah laut. Banyak sebenarnya sebab tak banyak yang diketahwi oleh manusia. Tapi dia memang ujud. Di sepanjang antara Pulau Lanyang Layang hingga ke pantai Pahang sahaja terdapat 3 Banjaran Gunung Bawah Laut dan Pulau Lanyang Layang atau Spartly tu sebenarnya adalah salah satu puncak Gunung Bawah Laut.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Postby orga » 07 Nov 2008, 09:08

aqu setuju dgn penerangan abg kamal..
gunung dikatakan gunung bukan sbb ketinggian ttp krn struktur terasnya yg bercantum dgn plat tektonik bumi..
cuma bila byk penamaan gng dilakukan oleh surveyor dan bukannya geologist, ada jugak kekeliruan ujud pd penamaan gng dan bukit yg ada skang..
ImageImageImage

User avatar
askwhat
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 14 Sep 2008, 01:08

Postby askwhat » 20 Nov 2008, 18:26

salam...
kawan gunung skalian...
ader sesapa tak bleh bagik info pasal gunung telapa buruk... :)


Return to “Data Gunung”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron