Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Aktiviti selain dari mendaki gunung dan topik am

Moderator: matsaiko

Post Reply
User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by matsaiko »

FAKTA PERJALANAN
Day 1 - Bukit Kayu Hitam - Sadao - Songkla - Hatyai - Rattapum - Phattalung - Nakhon Sithamarat - Suratthani - Chumporn - Tha Sae
breakfast di Sadao dan mulakan perjalanan pada jam 10am dan tiba di Tha Sae sekitar jam 1am.Kelajuan sekitar 60-80 km/h.Makan tengahari di Suratthani (dah pukul 3pm pon).Malam pertama kami tidur dlm keta di stesen minyak yang ada kemudahan tandas yang ada bilik mandi dan 7 eleven dan wifi free.Tapi tak semua barang di 7 eleven disana halal.Perjalanan pada hari pertama tiada yang menarik perhatian kami untuk berhenti bergambar kerana suasananya 'biasa2' je.Tak banyak beza dgn tempat kita.Perjalanan pad ahari pertama kami paling jauh kerana dah set akan drive paling jauh yang boleh untuk membolehkan peluang utk tiba destinasi kami yaitu Kanchanaburi pad ahari ke 2.

Day 2 - Tha Sae - Bang Saphan - Thap Sakae - Prachuap Kiri Khan - Kui Buri - Sam Roi Yot - Pran Buri - Cha am - Petchaburi - Samut Songkram - Ratchaburi - Kanchanaburi.
Seawal 7.30am kami mulakan perjalanan.singgah ditepi 'hiway' beli pisang tempatan..untuk 'breakfast' dan 'lunch' kami.Berada pada kedudukan menuju ke Central Thailand pada hari kedua,makanan halal semakin susah ditemui.Suasana sekeliling sudah berlainan..pokok2 seperti di 'musim luruh'.kami dapat merasakan perubahan suasana ini.Dari Ratchaburi - Kanchanaburi kami lalu kawasan pendalaman dan jalan kampung.Syukur GPS Navigator dari Iphone 4s member bertindak amat cemerlang sekali.Setelah berhempas pulas melalui kawasan pendalaman,akhirnya kami selamat tiba di Kanchanaburi sekitar jam 5 petang.Kami terus mencari tempat yang paling terkenal di Kanchanaburi yaitu Jambatan Sungai Kwai.Setelah puas melawat kami pon mencari hotel untuk bermalam.Pusing punya pusing kami ambil luxury hotel dengan bayaran 900 baht..dikongsi kami bertiga hehe.

dari info pekerja hotel, 1km dari hotel ada food court dan ada 2 warung muslim.Alhamdullilah kami bertiga memang dah tahap 'kebulur' nasi dah kerana sepanjang perjalanan siang hanya minum air,makan pisang dan roti buku je hehe..malam tu kami pergi ke food court dan warung tu menjual nasi beriani dan nasi ayam..tapi lain sket tak sama dgn tmpt kita...ini beriyani versi Kanchanaburi...tp sedap jugak (tengah lapar).


Image
Berhenti sebentar untuk merakam suasana disini.agakj menarik perhatian kami dengan pokok2 nya dan puncak bukit didepannya.

Image

Image
Pemandangan lebuhraya sepanjang perjalanan menuju Kanchanaburi dihidangkan dengan pokok2 'savanah'.Gambar ini diambil ketika berada di Petchaburi pada hari kedua.

Image
Awan Nano mengiringi sepanjang perjalanan kami...(shoot dari dalam keta)

Image

Image
Driver + Navigator ...seat belakang turn untuk kami rehat/tidor hehe.kamera memasing bebas untuk 'grab and shoot' hehe


Image
Last 10 km Finally kami tiba di Kanchanaburi.Alhamdullilah..

Image
Penduduk tempatan menggunakan 'boat penambang' untuk berulang alik melintasi sungai Kwai.

Image
pemandu bot berehat dibawah jambatan bersejarah 'River Kwai' sambil menunggu mana2 pelancong yang ingin meronda sepanjang sungai.

Image
Kelihatan sebuah bot membawa pelancong bersiar2 membelah sungai Kwai melewati salah satu restoran terapong di bandar Kanchanaburi.

to be continue
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by abe~G »

wah! travelogue. sabor menanti untuk terus membacanya, pembetulan : danok = sadao ( tempat breakfirst tu. :)

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by JeNaL »

hheh menarik..
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by bargading »

Terbaik lah Mat Syai and da gang....
wah kalau carpackers mau aja henti semua tmpt..... bro terus shoot Meang Karn lah?

Sam Roi Yot tarak singgah ka? spjg perjalanan segenting kra tuh pun byk taman negara...
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by matsaiko »

abe~G wrote:wah! travelogue. sabor menanti untuk terus membacanya, pembetulan : danok = sadao ( tempat breakfirst tu. :)
ok dah ejas :lidah:

abe g: mlm lepas dinner dari krabi tu kite drive dan benti rehat tido kat mana ek? lupe sudah hehe
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by matsaiko »

bargading wrote:Terbaik lah Mat Syai and da gang....
wah kalau carpackers mau aja henti semua tmpt..... bro terus shoot Meang Karn lah?

Sam Roi Yot tarak singgah ka? spjg perjalanan segenting kra tuh pun byk taman negara...
kami sempat singgah 2 national park ...erawan dgn sam roi yot
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by matsaiko »

JeNaL wrote:hheh menarik..
jenal: agak2 gambar2 camni boleh mintak keje ngan VM tak hahahahah
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by bargading »

Mat syai,
crita sket psl Khao Sam Roi Yot tuh....
gamba mabelesh
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by matsaiko »

bargading wrote:Mat syai,
crita sket psl Khao Sam Roi Yot tuh....
gamba mabelesh
sebenarnya sam roi yot nih kami tak plan pon pegi..terjumpa secara tak sengaja masa kami explore jalan2 masa di prachuap kiri khan.sbb dari 'main road' kami nampak banjaran2 gunung sebelah kiri kami so kami decide tukar laluan kearah sana berharap laluan tersebut lebih menarik viewnya..jalan punya jalan terus sampai ke pintu gerbang national park dia haha..

kawasan dia besar..ada beberapa pintu masuk..ada gua,viewpoint,beach yg boleh explore lah ...aku nak citer detail pon tak tau sgt...so google jeklah phob haha
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by matsaiko »

Day 3 - Kanchanaburi - Erawan National Park.
Erawan Waterfall adalah lokasi utama yang membuatkan kami ke Central Thailand ni.Perjalanan dari bandar Kanchanaburi ke Erawan National Park mengambil masa selama 1 jam setengah.Kami menghabiskan 1 hari explore ENP ni..erawan waterfall mempunyai 7 tingkat...setiap tingkat mempuyai landscape yang unik dengan airnya yg kebiruan dan batu batuan yg seperti buatan manusia tapi ia adalah semulajadi.Dalam perjalanan balik kami sempat singgah di Srinagarindra Dam untuk merakam sunset.

Image
sepanjang perjalanan ke erawan national park dihidangkan dengan laluan pokok2 dan bukit 'savannah'...cukup cantik suasanan disini.

Image

Image
pantang jurugambar jumpa pokok2 beranting tanpa daun..kami tak melepaskan peluang merakam suasana sepanjang perjalanan.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by matsaiko »

Image

Image

Image

Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by matsaiko »

Day 4 - kanchanaburi - samut songkhram - Tha Yang - Chaam - Hua Hin - prachuap kiri khan - chumporn - Tha Ran Chang - phanom
hari ni kami meninggalkan kanchanaburi jam 6.30am ...diawal perjalanan kami melalui kawasan ladang tebu dan sempat menyaksikan proses pembakaran ladang tebu secara besar2an dan terbuka...dalam perjalanan pulang kami rancang untuk lalu kawasan tepi laut di Hua Hin pula dimana kami tak lalu masa perjalanan datang.Selepas Hua Hin kami sempat singgah di Khao Sam Roi Yot National Park.

Image
sunrise di kanchanaburi...

Image
sawah padi di Hua Hin

Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by che'gu »

LIKE!

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by rainmaker »

nice pics
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by sany ADALAH alger »

tengok photo saje dah menceritakan segalanya.

lepaih nie terus ke golden triangle.
CARPE DIEM!

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by khalid »

berdarah hidung...gambar marvellous...ada sambungan lagi tak...reen

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by matsaiko »

khalid wrote:berdarah hidung...gambar marvellous...ada sambungan lagi tak...reen
\

ada bang..nanti sy sambung k :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: Roadtrip to Central Thailand : The Travelogue

Post by pulut_itam »

CANTIK Gilerr...gambar....!!
memang terer lerr.....
kat sana macam ada musim autum lak..
tgok pokok-pokok kat tepi jalan ...dgn daun luruh..tinggal ranting..
Tahniah ...Bro!..Terbaik...!!
Pulut a.k.a pitam

Post Reply