Taman Gajah Baru....

Aktiviti selain dari mendaki gunung dan topik am

Moderator: matsaiko

Post Reply
User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Taman Gajah Baru....

Post by forestgump »

Insyallah...saya akan membuka sebuah taman gajah baru - Kuala Lumpur Elephant Park di Taman Rimba Ampang tak lama lagi dengan sokongan pelabur N.Zealand dan France.
Tanah dah hampir 100% dapat dan kami dah dapt 3 ekor gajah besar dari Jeli, staff pun dah di pilih.
Terdapat kawasan hutan balak lama yang cantik sesuai untuk di jadikan kawasan trek bersama gajah bagi pelancung serta aktiviti trekking untuk pelawat overniter.
Bila dah jelas dan official semuanya...saya akan menjemput ahli GO untuk bersama-sama saya masuk ke dalam hitan dan mencari trek yg sesuai untuk pelawat yg berminat untuk overnite dan beraktiviti jungle trekking.
Bolehlah ahli GO menjadi guide part time, terutamanya di hujung minggu.
Tapi.... kena survival course ngan saya terlebih dahulu :-)
Cadangan kami...15 ekor gajah denak semuanya termasuk anak gajah.
Doa2lah agar perancangan kami berjaya, insyallah.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger »

dulu pernah melihat gajah kongkek di Chiangmai...adakah KL Elephant Park ini punyai tarikan yang sama :evil:
apeape pun all the best laaa...
CARPE DIEM!

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

saniboi ;

tolong sopan skit..jgn taip k*****k, nanti manyak org terangsang ekeke


all the bes for the gajah park..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

Tahniah dan syabas
Satu usaha yang cukup baik
ni tmn rimba ampang yg kat bkt belacan tu ke?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Post by nabil »

sokongan padu dari saya.... :lol: :lol:
nanti kalu nk nek gajah bleh la kot nooo... :evil: :evil:
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

all the best...

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

waa...nnt xpyh bwk ank2 trek kemping kt lolo dh..
bwk ank2 nek gajah plak la cm nie..asik tgk gajah kt zoo
jerk..hihhihihi

Along-X
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 28 Jan 2008, 14:38
Location: Rawang

Post by Along-X »

gud luck.. insya'allah...
nanti kasi naik gajah free la..
kkeke...
kishirosan.multiply.com
<b>X-TREKKER</b>
Mencari Rahsia Alam

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Post by span »

tahniah foresgump satu usaha yang bagus selain dapat memelihara binatang liar tersebut sambil mendapat menafaat daripadanya
teruskan usaha yang bagus ini


p/s : leh naik gajah, x penah menunggang gajah cume tunggang mto jew
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Khazanah yang pelihara untuk anak cucu.
Takut cucu aku nanti tak kenal gajah.

Best Bang.

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

Wahhhhhh...pas nee..blh belajar2 wat penyelidikan cam ner binatang ne tido,mkn...dan lepak2.... kire nak wat mcm kuala gandah lee nee yee..
Ke mcm sarkas kat negare org luar tue..Kasi binatang nee main bola... seronok gak klu dpt tgk :lol:

"Tai Ka Hai Tung Pau"

foxxxman75
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 22 Jan 2007, 02:58
Location: bukit sapu tangan

Post by foxxxman75 »

en. fg, kawasan tu bukan ke under Tourism Selangor?

mintobe
Pendaki Tegar
Posts: 280
Joined: 04 Jun 2006, 10:49
Location: Celah Batu
Contact:

Post by mintobe »

tahniah bang...

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Pelabur besar kem gajah nanti adalah tetuanpunya
www.marinescape.co.nz
Kami akan mengadakan pertemuan sekali dengan Selangor Tourism Board minggu depan.
Ya...kami nak replicate apa yg telah di buat di K.Gandah.... saya dah bersama dengan K.Gandah sejak 1990 dan telah mengikuti team tangkap pindah gajah banyak kali.
Sayalah yg pertama sekali bawa dan perkenalkan pelancung luar dan tempatan ke KGandah..so...adalah pengalaman serba sedikit , alhamdulillah.
3 ekor gakah sudahpun kami " booking " untuk taman gajah kami di Taman Rimba Ampang dan mereka la ni ada di Jeli.
Adakah hutan di Taman Rimba Ampang tu bersambungan dengan permatang Gunung Nuang?
Salah satu program yg saya nak ujudkan adalah juga trekking di persekitaran untuk pelawat luar negara.
So..tak lama lagi, saya dan rakan2 akan bersara dari dunia survival :-)
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

kalau mengikut dari segi pemerhatian saya.. Ya memang Taman Rimba ampang, empangan klang gate, bukit belacan sehingga membawa ke semungkis, ulu perdik dan seterusnya ke nuang dan janda baik bukit tinggi... memang hutannya sejajar dan tidak mustahil ia adalah sambungan permatang sehingga ke genting peres di Kuala Klawang N9.

Good Luck FG.... always support in any kind of u needed bro...

foxxxman75
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 22 Jan 2007, 02:58
Location: bukit sapu tangan

Post by foxxxman75 »

tahniah n selamat berjaya bro FG. Banyak lagi destinasi di selangor yang boleh diketengahkan untuk nature tourism. BOD tourism selangor, azlan kachong, elizebeth wong dll le tu ye.

User avatar
jojo
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 18 Sep 2006, 12:01
Location: perak

askm

Post by jojo »

majukan lagi hutan kita n outdoor untuk sekalian umat...
Jiwa Kacau

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Tahniah.
Moga perancangan mendapat kejayaan dari Allah SWT.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone »

:D Tahniah bang... semoga usaha murni ni berjaya...
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

dinseason
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 31 Aug 2006, 21:42
Location: Anywhere
Contact:

Post by dinseason »

congrats.. mmg 1 tindakan yang wajar...
all the best..

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Post by pulut_itam »

erk saya duk kat situ ....hari-hari lah leh tengok gajah lepas ni ...dari rumah ker taman rimba ampang lebih kurang 200meter jerr...!!
Pulut a.k.a pitam

OnePolar
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 22 Jan 2006, 14:00
Location: Malaysia
Contact:

Post by OnePolar »

besh btol layan gajah gemuk2 ni...
eeeee... bleh nek gajah
:kah: Kau Dah Kenapa? :keke:

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

pulut_itam wrote:erk saya duk kat situ ....hari-hari lah leh tengok gajah lepas ni ...dari rumah ker taman rimba ampang lebih kurang 200meter jerr...!!
Ni tengah bust peranchangan shopping gajah denak dari Thailand, Myanmar dan Laos....
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: Taman Gajah Baru....

Post by pulut_itam »

Shopping Gajah Denak....hmm..

ada persoalan sikit.....!
Apa beza Gajah Biasa dengan Gajah Denak....?
Gajah Kat Semananjung ni bukan spesis Gajah Denak ya?
Pulut a.k.a pitam

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Taman Gajah Baru....

Post by forestgump »

pulut_itam wrote:Shopping Gajah Denak....hmm..

ada persoalan sikit.....!
Apa beza Gajah Biasa dengan Gajah Denak....?
Gajah Kat Semananjung ni bukan spesis Gajah Denak ya?

Gajah denak..gajah yg dah di jinakkan dan di gunakan untuk bekerja di kem balak atau tarik gajah liar keluar.
Gajah biasa? Tak faham solan ini...gajah biasa.
Semua gajah di Asia sama je tapi di Sabah ada juga gajah pigmi.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: Taman Gajah Baru....

Post by pulut_itam »

Gajah Denak merupakan Gajah yg jinak! maknanya Gajah yg telah dilatih...Ok noted!

Soalan:
1) Gajah Biasa yg saya maksudkan adalah yg seperti saya biasa lihat di Zoo Negara dan di Kuala Gandah

2) Gajah Pigmi di Sabah? apa kelainan yang ada pada Gajah ni?

3) Sekiranya tak keberatan boleh forestgump terangkan sikit maklumat tentang sifat-sifat gajah disini.

Terima Kasih, Arigato!
Pulut a.k.a pitam

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Re: Taman Gajah Baru....

Post by killerbees »

bro FG,

klu jadi nanti sy nak satu lot kedai/booth untuk jual sourvenier/pelbagai yea... leh tolong ejaskan tak..??
agak2nye bila ek, nak prepare...

leh jumpa gajah tiap2 ari ... :minum:

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Taman Gajah Baru....

Post by forestgump »

killerbees wrote:bro FG,

klu jadi nanti sy nak satu lot kedai/booth untuk jual sourvenier/pelbagai yea... leh tolong ejaskan tak..??
agak2nye bila ek, nak prepare...

leh jumpa gajah tiap2 ari ... :minum:
Insyallah bulan Ogos? Saya akan ke Myanmar Feb 7hb nak uruskan dapatkan gajah denak dari sana.
Tentang souvenir tu..... no komen.
Semua urusan kontrak dan sumber niaga mesti di lakukan " above the board ". Itu kehendak saya dan pelabur new zealand.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Taman Gajah Baru....

Post by maclan »

Nak naik gajah jugak.......

nnt leh la ajarkan care jinakkan gajah... :keke:
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

TuanTanahKedaung
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 06 Mar 2008, 12:11
Location: Bandar Sunway
Contact:

Re: Taman Gajah Baru....

Post by TuanTanahKedaung »

tahniah..sapa kata selangor xdak tarikan semulajadi ;p teruskan usahamurni,insyaAllah..
to RETREAT is to RETRIEVE !!

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Taman Gajah Baru....

Post by forestgump »

Adakah yang berminat nak jadi pelatih gembala gajah?
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: Taman Gajah Baru....

Post by nabil »

forestgump wrote:
killerbees wrote:bro FG,

klu jadi nanti sy nak satu lot kedai/booth untuk jual sourvenier/pelbagai yea... leh tolong ejaskan tak..??
agak2nye bila ek, nak prepare...

leh jumpa gajah tiap2 ari ... :minum:
Insyallah bulan Ogos? Saya akan ke Myanmar Feb 7hb nak uruskan dapatkan gajah denak dari sana.
Tentang souvenir tu..... no komen.
Semua urusan kontrak dan sumber niaga mesti di lakukan " above the board ". Itu kehendak saya dan pelabur new zealand.
err...
ada sesapa tau myanmar part mana dia masuk ni??
kebetulan...
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Taman Gajah Baru....

Post by forestgump »

Awat tanya ni....berkenan nak kirim barang ke?
Baru balik..... gi Yangoon je.... jumpa contat kuat dan kami - saya dan pelabur, insyallah... akan ke sana lagi lewat Februari selama 5 hari nak finalise semua bende...

nabil wrote:
forestgump wrote:
killerbees wrote:bro FG,
err...
ada sesapa tau myanmar part mana dia masuk ni??
kebetulan...
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: Taman Gajah Baru....

Post by nabil »

ooo...
smpai cni roger2 la...
season hotel.. dekat ja...
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

Post Reply