Malas dah la aku!!!!

Aktiviti selain dari mendaki gunung dan topik am

Moderator: matsaiko

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Malas dah la aku!!!!

Post by pakcik »

Kalu seblom nih ade topik yg tanya knape kite suke nek gunung, arini aku nak bukak topik yg kontra plak yang bertajuk `Malas dah la aku!!!!'

Ape yg malas? tak lain & tak bukan, MALAS NAIK GUNUNG..

aku tak tau la pulak korg penah tak ade perasaan cenggini, rase malas je nak panjat2 ni. mungkin korg sume dr jenis pendaki tegar gile dan x penah terlintas langsung perasaan boring nk mendaki.

aku skarang sedang mengalami sindrom cenggitu, rasa malas nk outing utk xtvt outdoor. bukan sebab aku dah byk nek gunung sampai bosan (baru nek 6 gunung yg level2 biase), tp aku rase mungkin sebab die :-

1) takde kawan (membohong btol, kt GO skit nye ramai org)
-maknenye, takde kawan yg btol2 sekepala, yg btol2 piaw same2 stat
kenal xtvt mendaki

2) takde mase yg btol2 utk buat trip jenis bermalas-malasan.aku nih jenis
suke bermalas-malasan..

3) takde real punye `soul' hutan dlm diri. tak tau la ye ke dak, sbb dulu kalu sbulan x masuk utan, menggelupur beb..mengagau carik beg, lepak Congkak pn jadi la, janji tido disinari cahye lampu kabaid n dlm utan..

4) dah lame sgt x outing, sampai perasaan tu beransur pudar..kirenye,dah xde momentum la...

kengkadang bile pi satu2 tempat (bukan gunung), n tetibe trase 'feel' yg tempat tu mcm penah aku pegi mase xtvt outdoor, trase rindu tak hengat dunia akhirat punye, rase jam tu jugak nak packing, pi masuk utan..

so, korg camne?penah ade perasaan cenggitu? perasaan MALAS DAH LA AKU!!!!!
Never Crack Under Pressure

apexx
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 27 Jan 2006, 09:38
Location: S.A
Contact:

Post by apexx »

Pakcik,

ai skg nie mengalami sindrom tuh...wakkakakaak..mls sbb diri skg nie tgh down..tuh jee..wakakak..nk buat mende pun rasa malas jeee..gi keje pun malas...wakkakaa..nasib baik mkn x malas..tlg daku...

cddin
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 12 Feb 2006, 01:13
Location: 192.168.0.1
Contact:

Post by cddin »

apexx wrote:Pakcik,

ai skg nie mengalami sindrom tuh...wakkakakaak..mls sbb diri skg nie tgh down..tuh jee..wakakak..nk buat mende pun rasa malas jeee..gi keje pun malas...wakkakaa..nasib baik mkn x malas..tlg daku...
kalau pasal makan nko mane bole malas.. nasik berlaukkan powerbar.. kuah 100plus..
kawal emosi, hidup lebih bererti, life is short, make it's sweets

SaweT
Pendaki Gunung
Posts: 49
Joined: 17 Sep 2006, 22:57
Location: Palm Resort

Post by SaweT »

mungkin psal ada komitmen len ..
mungkin psal budget (nek gunung kena pkai duit gak) ..
mungkin psal masa (asik2 wat time cuti, watlah time x cuti) ..
mungkin psal dah tak larat (tenaga dah hilag kat len) ..
mungkin psal "itulah pasal"

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Kalau nak kata dah tua
aku rasa aku jauh lebih tua. Masa engkau belajo kat UPM aku dah keja. Aku rasa pakcik ni kena sindrom... dekat dekat la tu.
Sebelum dekat tu... meh kita naik gunung.
Nak tinggal benih ke atas gunung tu.

User avatar
rakangunungpenang
Pendaki Gunung
Posts: 190
Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Location: Butterworth
Contact:

Post by rakangunungpenang »

SABAQ PAKCIK.......kalu nak ikut semua orng ada malas,tapi apa2 pun kita kena sabaq bnyak...mendaki gunung ni bkn bleh paksa2 diri,ini satu hobi dan minat.....bkn semua orng bleh minat dlm bidang mendaki ni...cuma yang mana ada sekarang jer yng bleh tahan.....modal tu pun sebahagian jugak yang kita bleh masuk,masa pun sama gak...tapi ini semua atas diri kita sendiri...kalu dah malas jgn dok paksa2 diri dah...kalu rasa dah nak bersara...bersara lah pelan2,tapi kalu rasa gian balik nak mendaki...p jer lah bkt mana2 atau gunung2 mana rasa nak panjat.....

OK PAKCIK APA2 PUN SABAR JER LAH...................

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

ntah..aku pn kekdang rasa mcm mls dh...

tp kalu dok umah lg2 la mls...

mmg aku nie pemaleh lah yea..huhuu

User avatar
Notatus
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 21 Feb 2008, 13:38
Location: Ikut Arah Angin
Contact:

Post by Notatus »

Seiring dengan usia, minat kita dah berbeza.. macam dulu-dulu, kita minat main teng-teng, da besar sket kita minat tackle awek dan da tua kita minat berdangdut.. Semua ikut masa... Minat kita tak akan kekal lama.. Masih minat tu memang ada tapi da makin kurang... priority dah berubah seiring dengan masa..

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Mula mendaki masa umor 13 tahun - Bukit Besi kat Belakang Sungai Besi Kem. Ada menara telekom disitu. Ada jalanraya tapi kami ikut hutan. Siap bermalam 2 hari disana. Waktu malam lampu lampu Kuala Lumpur sangat cantik dan sebelah kanannya ada lombong besar dan open style punya. Lori tu nampak kecik je. Sekarang lombong tu jadi the mine.

Sekarang aku masih mendaki lagi. dangdut tak main. Baru balik Mulu. Moh kita g Murut pulak.

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Post by crampizium »

malas panjat gunung x penah wujud.. tp aku penah fobia xpanjat gunung sebab gemok~ huuhuhuhhu xley terima kenyataan bila berat badan bertambah, pancit dan tengok budak2 yg dulu kita tunda dia time pancit kini yg dok tunda kita.. la ni dlm proses lg na recover buang rasa camtu.. uhuhuuhuhuhu


-SUNGGUH TINGGI EGO AKU- :evil: :evil: :evil:

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

Sawet;
Tenaga ko ilang ke mane?hehe..

Bro Kamal;

Sindrom ape?waaa,jgn macam2....saspen brader...

Notatus;
Aku rase cenggitu gak, minat tu ade,tp makin kurang..

crampizium;
Selamat menguruskan badan..

hhmmm,aku rase aku kene penyakit no. 4 tu la,dah lama sgt x outing, prasaan tu dah pudar...

so, dgn ini, aku telah mengambil ketetapan,bahawasanye ESOK AKU NK PI LIPAK LOLO,nak amek 'feel',nk cr tune smula org kate...pi petang sabtu,ahad tengahari chiow...

so sesape ade lipak lolo sok,tegor2 la ek?samada aku pi sensorg, atau aku pi ngn sorg mamat gemok gile ...hehe,hutan,here i come!!! :evil:
Never Crack Under Pressure

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

pakcik wrote:Sawet;
Tenaga ko ilang ke mane?hehe..

Bro Kamal;

Sindrom ape?waaa,jgn macam2....saspen brader...

Notatus;
Aku rase cenggitu gak, minat tu ade,tp makin kurang..

crampizium;
Selamat menguruskan badan..

hhmmm,aku rase aku kene penyakit no. 4 tu la,dah lama sgt x outing, prasaan tu dah pudar...

so, dgn ini, aku telah mengambil ketetapan,bahawasanye ESOK AKU NK PI LIPAK LOLO,nak amek 'feel',nk cr tune smula org kate...pi petang sabtu,ahad tengahari chiow...

so sesape ade lipak lolo sok,tegor2 la ek?samada aku pi sensorg, atau aku pi ngn sorg mamat gemok gile ...hehe,hutan,here i come!!! :evil:
best nie....mencari Semangat Yang Hilang...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

stop la dulu sementara
benda nie bermusim kerana berbagai faktor..
jgn buang terus
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

ya btullll..dulu musim i kene akta KDN..

skang musim cik mat lak kene akta ISA..2 taun denga cite kan? ekekeke


malas naik gunung tarak, MALAS mau jalan laju2 taim naik gunung ada laa



psssttt reeennn..nanti i lepak padang 3 malam taauuuu wakakaka
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

ko nak buat rumah terus kat sana pon aku tak heran la ekekekeek
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

hehe..nak pi naik tahan turun kuale ke ngai? :evil:
Never Crack Under Pressure

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

malas?
perkara yg selalu timbul time tgh treking(pewai).
rasa...apalah bodohnya aku buang masa treking ni
buat nyusahkan diriii je
baik dok umah layan tv, tilam yg empuk, ada peti ais etc
namun...ku teruskan jua perjuangan yg belum selesai
bila setle xpdc tu...fuhh...rasa best sgttt
yg pasti...bila sebulan dua xmasukkk hutan/gunung...mulalah rasa malas nak duduk umah pulak...mula lah plan itu ini nak naik gunung/hutan.
mcmna tu?

User avatar
rakangunungpenang
Pendaki Gunung
Posts: 190
Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Location: Butterworth
Contact:

Post by rakangunungpenang »

kalu payah2 sngat...hampa bawa la tilam,tv,peti sejuk,astro mcm2 ada...bawa p daki gunung sama...................bleh gang gunung lain bleh tumpang tengok astro,tengok tv dan tumpang tidok atas tilam sekali....

semua tu perasaan saja.......malas tu memang ada gak...tapi semangat tu yang penting...kalu kuat mcmana pun tak dak jiwa semangat setinggi gunung mana pun tak akan sampai.............semangat tu yang penting..

aku pun malas gak..................tapi semangat ada...

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

smangat tu mmg ade RGP..tgk kengkawan siap2,bwk beg reramai,rase kite pn nk p same...tp time ade smgt nk pi,pastu t'pk malasnye nk gerakkk..

gogoyeaaaaaaaaaha!!!!
time dah ade kt dlm utan tu dah xleh watpe dah,kalu malas gak, tinggal je la sensorg kt situ...
Never Crack Under Pressure

tumbrio
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 09 Feb 2006, 17:12
Location: Bawah Tanah

Post by tumbrio »

aku kalau maLas lak bila :

-duit xdok ...
-masa pn xdak ...
-badan xsehat2 ....
-bila memikirkan beg yg bakal dipikul tu berat cipan nk mati ... mmg awal2 surrender .. huuhuhuhuh .. xlarat aku ...
-bila nk start trekking+nk mulakan perjalanan+nk angkat beg ... tapi bila dh angkat .. dh bepeluh ... badan dh flexible.... rasa best pulak ... hueuhuaeuhauhuae ... apa pnya maNusia daa aku ni .. huuhuhuh
Hailz

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

hehe,hamik aku...dah dapat skit dah tune..

gerak pi lolo 0030 mlm td,sampai lolo kol 0200..

lepak kat pondok kat starting trek nk ke puncak..pasang hammock,tido!!

kol 1145 grak trun, kol 1300 sampai renjer..

balik umah,terbongkang!!hahaha,penat wooo!!! :D
Never Crack Under Pressure

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

pakcik

Dekat dekat tu......
Dekat nak gila balik naik gunung. Aku dah kena sindrom tu dulu.
Sekarang kalau mak suruh berenti isap rokok...aku isap lagi. Kalau Kak Mint tu suruh berenti isap rokok aku tak berenti lagi tapi ari tu aku nak pegi Mulu siap boleh berenti isap rokok takut tak cukup fit naik gunung kan.
Lepas tu isap okok lagi ha ha ha
Power tak antu gunung ni.

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger »

berkemungkinan besar niat anda naik gunung tersasar pada awal mulanya so skgr natijah malas mendatangi :|
CARPE DIEM!

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

sany ADALAH alger wrote:berkemungkinan besar niat anda naik gunung tersasar pada awal mulanya so skgr natijah malas mendatangi :|
perghhh,ayat....puitis... :)
Never Crack Under Pressure

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

hehe biasala tu kot.. kekadang angin tu berubah2.. tapi nanti mesti datang balik..

aku lak keinginan membuak2 tapi terpaksa stop dulu atas sebab2 kesihatan.. lagi la tensen

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

Aku MALAS nak dengar orang berhenti nak naik gunung atau masuk hutan... Last sekali HARAM... macam ada kawan aku tu laa.... ada ke kata dia dah nak berhenti last sekali dia naik tambuyukon... tak ajak pulak tu... tak ke hangin......

Moral:- mereka akan malas naik gunung atau masuk hutan dan akan bercerita pada rakan taulan terdekat... tapi yang tak tahannya bila ada projek baik.. mereka akan ghaib dan tak ajak kita...

p/s ni bukan luahan rasa ya... tapi bengang dan MALAS.. hehhehehehe

pa'bu
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 02 Jan 2007, 21:32

Post by pa'bu »

aku pun rasa mcm dah jadi seorg yg pemalas skang ni.
hehehe

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

hahah,gamai yg malas ghupe2nye :roll:
Never Crack Under Pressure

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by solaris »

wa suke panjat2 gunung nie nak plak kat kawsan "moose forest" wa rasa mcm wa belakon dalam cite lord of the ring, bile sampai puncak plak dan tgok kebwah subhanallah segala puji bagi allah...

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

nazryst wrote:Aku MALAS nak dengar orang berhenti nak naik gunung atau masuk hutan... Last sekali HARAM... macam ada kawan aku tu laa.... ada ke kata dia dah nak berhenti last sekali dia naik tambuyukon... tak ajak pulak tu... tak ke hangin......

Moral:- mereka akan malas naik gunung atau masuk hutan dan akan bercerita pada rakan taulan terdekat... tapi yang tak tahannya bila ada projek baik.. mereka akan ghaib dan tak ajak kita...

p/s ni bukan luahan rasa ya... tapi bengang dan MALAS.. hehhehehehe
sungguh berMalasan kau ye....nanti sahabat kau buat lagi kau layan TIDUR le plak... :evil:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

rembau wrote:
nazryst wrote:Aku MALAS nak dengar orang berhenti nak naik gunung atau masuk hutan... Last sekali HARAM... macam ada kawan aku tu laa.... ada ke kata dia dah nak berhenti last sekali dia naik tambuyukon... tak ajak pulak tu... tak ke hangin......

Moral:- mereka akan malas naik gunung atau masuk hutan dan akan bercerita pada rakan taulan terdekat... tapi yang tak tahannya bila ada projek baik.. mereka akan ghaib dan tak ajak kita...

p/s ni bukan luahan rasa ya... tapi bengang dan MALAS.. hehhehehehe
sungguh berMalasan kau ye....nanti sahabat kau buat lagi kau layan TIDUR le plak... :evil:
pastu sahabat tu buat lagi, timbul plak rase "Ahhhh...persetankan semua ini!!" :evil:
Never Crack Under Pressure

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Post by yongyap »

pada aku pulak..

mendaki ni satu hobi / minat.
kalau ada rasa "malas dah aku ' maknanya minat tu dah kurang atau langsung takde.

faktor kurangnya minat mendaki ini berbeza pada setiap individu itu sendiri.
Kasihan Hutan Kita

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

heheheh...
aku pon tgh sindrom malas nak naik gunung nie...
stop je lah dulu...
tahun nie pon tak naik gunung mana2 lagi...
iktu perkiraaan aku bulan 7 je lah nanti baru nak start balik naik gunung

huhu
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
faisall
Pendaki Sondol
Posts: 484
Joined: 02 Jul 2007, 16:25
Location: bandar uda utama
Contact:

Post by faisall »

aku pun malas juga.....
tanya sama itu hud hud

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

wahahahahahhahah.....ramai ghope2nye.....bett pon malas juge..hahaha..

hehe,bende buat slalu2 sgt pn x best gak kan?so, slow down la dulu...nnt agak2 air dah naik kpale, baru masuk blk utan...baru rase die nye klimax tu...heheh..

err,lagi satu,dulu aku penah rase maleh nk naik gunung sbb aku tgk die cam dah jd trend..emm,x tau la bleh pakai ke x tanggapan aku tu..
Never Crack Under Pressure

User avatar
IAmSoDamSian
Pendaki Gunung
Posts: 116
Joined: 17 Sep 2007, 14:24
Location: Kluang Johor

Post by IAmSoDamSian »

faisall wrote:aku pun malas juga.....
dan dan je ko... :evil: :evil:
Image

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Malas ni kadang-kadang dia datang kita pun tak sedar...
Aku penah malas 4 tahun..
Tapi minat "trigger" balik lepas tgk view puncak Tahan rasanya.

Maybe Pakcik leh rilek kejap lar. tp jgn lama sangat,
nanti hilang tune lak klu da bertahun.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

nak kata malas...tak juga,nak kata tak juga malas...malas gak....satu faktor malas dlm diri aku nak nek gunung ni.....faktor transport.

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

haah,btol tu frostice, bile tgk2 blk gamba2 lame, time tu la die trigger...dan2 tu jugak nak packing...
Never Crack Under Pressure

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

pasni tuka jer laa Gunung Online ke Malas Naik Gunung Online
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Post Reply