Wilderness Langkawi Challenge kembali !!

Aktiviti selain dari mendaki gunung dan topik am

Moderator: matsaiko

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Wilderness Langkawi Challenge kembali !!

Post by nadir »

S'kum kengkawan semua,

Wilderness Langkawi Challenge kembali lagi tahun ni....
2 kategori bagi semua jenis penggiat rekreasi-
Fast and Furious - kategori professional , disiplin - kayak, navigation, ropes course, mountain bike
Slow and steady - kategori santai, disiplin - kayak, trail running , ropes course

tahun ni ada race clinic bertarikh 15 march jam 10pg - 1tgh di putrajaya wetlands. sapa berminat kena register , ada bayaran rm35.00

merangkumi beberapa topik menarik eg:

Adventure Racing 101 : In A Nutshell
Nutrition 101 : Fueling, Hydrating and Recovery
Gear 101 : To Bring Or Not To Bring?!
Disciplines 101 : Tune Up On Hard Skills
Teamwork & Efficiency : The Winning Formula

untuk maklumat lanjut, sila ke www.wildernessmalaysia.com atau email info@wildernessmalaysia.com atau telefon June/Adilah at 03 –
2730 5000


Image
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Post by lastman »

wa cam best je nader tp sayang rase dah tue + xlarat lg pun
date tu aku gi kk.ko msk ke @ ajk program?

lawa yek poster tu.mau stiker leh?

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

Tahun ni aku jadik sponsor hehehehe, kalau bertuah aku mungkin masuk bertanding sekali.

sticker tak ada, flier adalah.... kalau nak pas pas kat kawan boleh la aku bagi.

race ni boleh kata grand and happeninglah, kalau banding ngan adventure race lain. Banyak media ( race lepas - tv3, B. harian, the star, Kosmo, Astro dll) datang cover event. Malam ada award presentation dinner lagi.

Tapi yang paling syok, tengok kehandalan para marshall ( yg terdiri dpd staff wilderness centre 100%) bungkus kawasan race. setengah jam settle semua..... susah nak cerita, kena pergi tengok sendiri..... heeheh
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

eppott
Pendaki Gunung
Posts: 77
Joined: 23 May 2006, 13:16
Location: KL
Contact:

Post by eppott »

perghh.. mmg menarik..
tapi sayangnyer, gue dah bersara racing2 nih.. hehehe

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

alaaaa.. masuk jer seronok seronok slow and steady, sekurang kurangya dapat bejalan ke Langkawi , dinner pun free...

cakap betul betul ni..... kalau team all womens ( SS + FF ), senang sangat nak menang.....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

eppott
Pendaki Gunung
Posts: 77
Joined: 23 May 2006, 13:16
Location: KL
Contact:

Post by eppott »

nadir,
aku dah tgk race info n entry form..
ada perbezaan FF punya entry fee.. dlm race info kata 400 (early bird).. dlm entry form kata 300.. mana satu yg betul?

lagi satu, kalau biasa masuk FF, boleh tukar masuk SS pulak ke? sbb ada race yg very strict pasal ni..
sorry tanya hang, malas nak call wilderness.. kekeke

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol »

best jugak ni, tak penah lagi try race, boleh try untuk beginner kut 'slow and steady' hehe

. nadir, tanya sat, ko ni keje dgn wilderness ke?
mana tahu mungkin kenal

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

kayrol wrote:best jugak ni, tak penah lagi try race, boleh try untuk beginner kut 'slow and steady' hehe

. nadir, tanya sat, ko ni keje dgn wilderness ke?
mana tahu mungkin kenal
meh aku jawabkan...
dulu dia kije dgn wilderness tapi la ni dah resign
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

tetiap taun teringin tapi tak masuk2 asek tak free
try taun depan lak

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol »

betterman wrote:
kayrol wrote:best jugak ni, tak penah lagi try race, boleh try untuk beginner kut 'slow and steady' hehe

. nadir, tanya sat, ko ni keje dgn wilderness ke?
mana tahu mungkin kenal
meh aku jawabkan...
dulu dia kije dgn wilderness tapi la ni dah resign
itu macam ka bett,
bukan apa sbb aku penah pergi kursus anjuran depa ni 3 kali,
mana tau kut-kut terkenal dan terperasan...

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

epot: rasanya tak ada masalah, ni first time ko nak masuk wilderness langkawi challeng kan? yang early bird tu , nanti aku confirmkan.

Kayrol: waaaaa sampai 3 kali, suke sangat ya? heheeh bila 3 kali tu? sapa trainer ko? jadi guru pengiring ka?
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol »

bukan suke sgt pun, yg pertama tu memang nak pi pun, nak try. Yang kedua pulak dah tak der org nak pergi.

dan yg ketiga tu, pi belayar ke medan naik kapal tunas samudera tu.

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

kayrol.... wooo itu macham kalu, mesti pegawai niiiii.... tanak masuk race ker? wilderness adventure camp dah prgi, Puteri Mahsuri dah naik.... race jer belum... apa lagi? :evil:
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

epot: aku dah check, earlybird punya harga is rm400.00. yang dalam borang tu silap.

Ni first time ko masuk WLC kan? tadak hal masuk SS . cuma macam team vat 69 , cabai rawit, eco wizards tu kena masuk FF lar.... dah categori otai....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

epot nak masuk? confirm ke ni.. aritu rindu nk masuk tapi bile pk trening dah terus malas.. :P

pott kita masuk all women nak? slow n stedi cukup ar.. keke

eppott
Pendaki Gunung
Posts: 77
Joined: 23 May 2006, 13:16
Location: KL
Contact:

Post by eppott »

nadir,
dah pikir habis2.. aku tak masuk la.. tak cukup training.. lagipun dah lama sgt rest.. last race bulan 4 thn lepas.. almost a year..
anyway thanx for the info..

pisha,
jomm kekeke.. takyah la.. ko rest betol2 kasi recover dulu..
thn depan la pon kalau nak start race balik.. thn ni nak lepak2 jer.. :D

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

eppott wrote:nadir,

pisha,
jomm kekeke.. takyah la.. ko rest betol2 kasi recover dulu..
thn depan la pon kalau nak start race balik.. thn ni nak lepak2 jer.. :D
posa sikit sis...nanti dah OK baru le...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

Woi.... ada masa lagi nak training..... masuk slow and steadylar, bukanya teruk sangat, lari atas jalan / trail , pastu kayak ngan ropes course aja. kalau laju 2 jam + settle, kalau biasa, 3 jam lebih.

race awal may , bulan april ada lagi masa untuk training.... jom laaaaaaa. Bila lagi nak hantar wakil dari Gunung Online..... tambah tambah kalau team all womens, memang ada can nak menang, harumkan nama Gunung Online......
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

alamak abg rem dah sound ai la pott.. kene posa skek la
taun depan la pon kalau nk masuk :P

waa nadir punya racun power laa.. abih la ko pott.. keke

User avatar
nowa
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 25 Aug 2006, 17:12
Location: mazar-e-sharif,Afghanistan

Post by nowa »

woahhhhahaha..
ada race lagi ke?..
eh nak tanya..LINC (langkawi International Nature Challenge) tuh Wilderness orgonaise jugak ke?

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

nowa: oh tidaaaaaakkk LINC tu orang lain yang organize, setahun sebelum Wilderness Langkawi Challenge ujud. Tak ada kena mengena langsung antara WLC dengan LINC , kecuali lokasi race disekitar Pulau Langkawi.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

nadir,
kalau fast and furious
offroad dia teruk tak?
byk downhill giler2 tak?
citer la skek trail beskal dia..
saje utk knowledge, bukan nak masuk.. :P

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

tu yang syok tu ngan race wlc ni... kategori FF ni dia guna point system. setiap checkpoint ada point tersendiri. lagi susah check point tu, lagi tinggi point. downhill kaw kaw tak ada ( safety reasons), kalau yang point biasa biasa, semua area accessible - dekat jalan, ujung tanjung, ujung jeti, tapi kalau yang tinggi, mungkin kena pikul basikal , trek canak dll.

kalau kurang cekap mtb, pilih point yang dekat dekatlar....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Post by lastman »

aiseh nadir date tu aku kt kk lak kalo x leh g lepak langkawi.
sesekali tuka angin best gak.

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

kategori FF ni dia guna point system. setiap checkpoint ada point tersendiri
ohh kira bleh strategize sendiri la nk kumpul point.. kalau tak de skill bleh pilih checkpoint lain yg tak berapa susah.. huhu best best at least ada choice utk racers

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol »

nadir, citerlah sikit pasal kategori ss tu, aku memang teringin,

dia punya kayak dari mana ke mana, rope course dia nak kena buat apa dan lari tu pulak jauh mana dan masuk hutan jugak ker

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

nadir,
nk lagi senang ko bagi complete route terus la.. dengan soklan2 bocor sume :kah:

User avatar
nowa
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 25 Aug 2006, 17:12
Location: mazar-e-sharif,Afghanistan

Post by nowa »

nadir, citerlah sikit pasal kategori ss tu, aku memang teringin,

dia punya kayak dari mana ke mana, rope course dia nak kena buat apa dan lari tu pulak jauh mana dan masuk hutan jugak ker
betul tuh nadir..cerita sikit..aku pun cam minat nak masuk yg SS tuh. Skang nih tengah racun boss aku join race nih. Boss aku skang tengah minat bab2 outdoor...nih tengah bagi dia pendedahan untuk join race nih. Disiplin kayak tuh berapa jauh?..rope course tuh pulak camne?..absail ke atau apa?..aku bukan tahu sangat bab2 tali nih..tali skipping tau lah. lari tuh berapa jauh pulak?..ada trail running ke?

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

amboiiii semua nak tanya pasal route.... sorry la yer... cuma boleh bagi race format aja.....hehehe

Uglysister: Ya, untuk kategori FF, boleh pilih checkpoint, cuma setiap disiplin ada checkpoint compulsory , biasanya yang senang senang aja, tepi jalan dll. compulsory checkpoint cuma untuk check participant kat mana , condition, dll. Checkpoint lain tu ikut suka nak pergi ke tak. contohnya kalau berkayak, diberi masa 3 jam, pastu ada 10 checkpoint. 3 cp dekat giler, 4 cp boleh gagah, 3 cp jauh bapak..... ko budgetlar berapa cp ko nak kaut. yang pentingnya, jangan terlebih masa ( lebih 3 jam atau 2 jam atau masa yang diberi) , sebab penalti dia memang teruk.... seminit lambat, potong 15 point camtu... kalau sampai awal, takder tambah point yer...

selalunya team yang kurang cekap contonhya dalam disiplin mtb , dia akan amik cp yang mudah mudah aja, simpan tenaga untuk disiplin yang dia power. Tapi kalau buat macam tu, kena cover baliklah point dalam disiplin lain, kalau tak takder can nak menanglar....

Kayrol:
Slow and steady tu untuk orang yang sesaja nak cuba, so takderlah teruk sangat, 3 jam lebih boleh settle lah kalau orang biasa. Aku nak kasik betul betul berapa km, aku sendiri tak tahu, tahun lepas lain, tahun ni kemungkinan besar lain ( FF dan SS punya route bertukar setiap tahun ). masuk lar, seronok seronok. ropes course senang aja..... jangan risau, marshall ramai , nak guna crab + communication semua dia cover on race skill test/registration day. malam tu ada race briefing.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster »

wei nadir, gila2 ko promote ni ngalahkan staf wilderness center... ada komisen ke? :evil:

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

takder commisionlar..... buat kerja dengan jujur dan ikhlas :evil: :evil:
Last edited by nadir on 24 Mar 2008, 17:42, edited 1 time in total.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Along-X
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 28 Jan 2008, 14:38
Location: Rawang

Post by Along-X »

waaaaaaaa...
takut tak larat jerk nanti...
kishirosan.multiply.com
<b>X-TREKKER</b>
Mencari Rahsia Alam

lypan
Pendaki Gunung
Posts: 22
Joined: 31 Jan 2006, 02:39
Contact:

Post by lypan »

ropex course camne?? abseil ke main wall??
err mystery test tu leh bocor soklan tak hehehe...

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

ropes course dia biasa jer.... tadak apa nak heboh heboh, kalau sama dengan tahun lepas la. bukan wall, bukan abseil.. tapi ada activiti lepas ropes course tu yang agak mencabar, tapi gerenti ingat + fun giler.....

participation aku depat berita dah sampai 72 team dah..... meriah woooooo
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

mak aii 72 team? meriah giler.. kalau split 2 category pon 36 team. huhu mesti best

aku ingat yg taun lepas zurek citer buat ala2 pirate.. terjun kapal dari platform.. best giler

lypan
Pendaki Gunung
Posts: 22
Joined: 31 Jan 2006, 02:39
Contact:

Post by lypan »

perghhh ramainya...

thn lepasnya camne lak ropes course tu :D
ni mcm ada test ssh2nya ni huhuhu
prepare tok mental ni tu yg nak tau...

ni pun kalau sempat masuk le.. xkompom lagik
da la early bird da lepas..

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

update terbaru, dah ada sejumlah 109 team yang dah register untuk categori FF dan SS. kalau sapa berminat, baik cepat register, tempat tinggal sikit jer nih... meriah woooo meriah....

lypan: ropes course dia takde ape... jangan risau yang tu.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
nowa
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 25 Aug 2006, 17:12
Location: mazar-e-sharif,Afghanistan

Post by nowa »

bro nadir...
ko masuk tak race nih?..
agak2 kalu terperasan aku kat sana tegor2 lah...
boleh bawak aku naik gunung mat chincang sekali...

ekceli aku dah register ini race...
aku tag team ngan boss aku..
masuk category SS je..

tak sabo gak nih...trening pun ala kadar je..

hadda road
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 19 Dec 2006, 17:17
Location: putrajaya

Post by hadda road »

nadir..

aku register dah.. jumaat tgh hari kot sampai ke Kuah.. ada skill test dan workshopkan pada pagi/petang jumaat tu?

kak eppot - jom aa kak.. kita konvoi dari kl.. hehe.. takde partner?

nowa - jumpe kat sane nanti..



-daud-

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

cantiklah daud..... nanti jumpe kat sana. aku ada masa skill test , nyibuk nyibuk amik gambar korang kot.... hehehe
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Post Reply