Page 1 of 1

garmin gps 60csx

Posted: 05 Aug 2011, 22:50
by mohdazmanahmad
Salam 1 malaysia...

saya ada garmin gps 60csx tp xtau nak tgk panduan pada peta kawasan topo..
sebab pada gps guna latitude dan longitude tp pada peta ada koordinat 690000, 390000.
mcm mana nak baca tuh??? koordinat tu dalam unit apa? kenapa x sm dgn latitude dan longitude? :roll:
tolong sy....

Re: garmin gps 60csx

Posted: 08 Mar 2012, 04:34
by ironore
senyap je..mana otai2 yang pakar2 ni...tolong share...

Re: garmin gps 60csx

Posted: 08 Mar 2012, 12:47
by orga
tak otai dan ta pakar tp cuba jawab..

peta tu dlm unit RSO (Rectified Skew Orthomorphic)..
cuba masukkan
Position Format: W Malayan RSO
Map Datum: Kertau 1948

Re: garmin gps 60csx

Posted: 08 Mar 2012, 22:01
by irmuaaz
Beb itu default dia pakai GRID WGS84. Boleh pergi tengok menu-settings-unit. Kat situ boleh tukar grid dia dan jugak unit. Tukar la ke RSO nanti baru matching dengan peta topo malaysia.

Re: garmin gps 60csx

Posted: 11 Mar 2012, 14:56
by shahrul
orga wrote:tak otai dan ta pakar tp cuba jawab..

peta tu dlm unit RSO (Rectified Skew Orthomorphic)..
cuba masukkan
Position Format: W Malayan RSO
Map Datum: Kertau 1948
betul dah abam orga..otai dah tu.. (format tu mcm RSO punya)
tapi mungkin kena tukar header dia yg ada dua hurup xX kat belah tepi topo baru dapat lokasi tepat kut..

mau tukar dari RSO ke hddd.ddddd° punya format belum mengaji abis lagi, kena tunggu abg orga bukak kelas la :minum:

Re: garmin gps 60csx

Posted: 21 Mar 2012, 05:48
by orga
blom terer lg sharul..
bab2 gps ni nk blajar lg baek duk seblah2..senang skek

Re: garmin gps 60csx

Posted: 19 Oct 2012, 16:12
by aliph
betul tu.aku pun kadang2 blur gak