garmin gps 60csx

Perbincangan pandu arah, peta, compas, gps receiver, tanda pada alam
Post Reply
mohdazmanahmad
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 05 Aug 2011, 00:10

garmin gps 60csx

Post by mohdazmanahmad »

Salam 1 malaysia...

saya ada garmin gps 60csx tp xtau nak tgk panduan pada peta kawasan topo..
sebab pada gps guna latitude dan longitude tp pada peta ada koordinat 690000, 390000.
mcm mana nak baca tuh??? koordinat tu dalam unit apa? kenapa x sm dgn latitude dan longitude? :roll:
tolong sy....
man janggut

ironore
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 19 Feb 2009, 03:01

Re: garmin gps 60csx

Post by ironore »

senyap je..mana otai2 yang pakar2 ni...tolong share...

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: garmin gps 60csx

Post by orga »

tak otai dan ta pakar tp cuba jawab..

peta tu dlm unit RSO (Rectified Skew Orthomorphic)..
cuba masukkan
Position Format: W Malayan RSO
Map Datum: Kertau 1948
ImageImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: garmin gps 60csx

Post by irmuaaz »

Beb itu default dia pakai GRID WGS84. Boleh pergi tengok menu-settings-unit. Kat situ boleh tukar grid dia dan jugak unit. Tukar la ke RSO nanti baru matching dengan peta topo malaysia.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: garmin gps 60csx

Post by shahrul »

orga wrote:tak otai dan ta pakar tp cuba jawab..

peta tu dlm unit RSO (Rectified Skew Orthomorphic)..
cuba masukkan
Position Format: W Malayan RSO
Map Datum: Kertau 1948
betul dah abam orga..otai dah tu.. (format tu mcm RSO punya)
tapi mungkin kena tukar header dia yg ada dua hurup xX kat belah tepi topo baru dapat lokasi tepat kut..

mau tukar dari RSO ke hddd.ddddd° punya format belum mengaji abis lagi, kena tunggu abg orga bukak kelas la :minum:
_________________
_________________

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: garmin gps 60csx

Post by orga »

blom terer lg sharul..
bab2 gps ni nk blajar lg baek duk seblah2..senang skek
ImageImageImage

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: garmin gps 60csx

Post by aliph »

betul tu.aku pun kadang2 blur gak
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

Post Reply