GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Perbincangan pandu arah, peta, compas, gps receiver, tanda pada alam
Post Reply
User avatar
azwan23
Pendaki Gunung
Posts: 22
Joined: 04 Jul 2011, 12:30

GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by azwan23 » 08 Jul 2011, 17:13

assalam otai2..
nak tnye..
klu sy ada garmin nuvi yg biasa pkai utk keta tu..

bleh ke diguna pkai utk navigate dlm hutan??
model nuvi 2465..

klu bleh pkai..
garmin tu bleh bca ke topo map??

mintak advise otai2..

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by orga » 11 Jul 2011, 22:20

bole..cuma prob nya kalo bateri abis je..
ImageImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by biNGai » 11 Jul 2011, 23:39

ko bkan ade jual bateri cas semula selit kt beg ke orga?

bole pkai..tp tk digalakkan unless ko ade berpuluh2 unit nuvi tuh..hehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by orga » 13 Jul 2011, 09:47

baik pakai handheld la ngai..screen nuvi tu besar,byk pakai power..solar aqu tu nk sappot lampu memalam je..
ImageImageImage

User avatar
azwan23
Pendaki Gunung
Posts: 22
Joined: 04 Jul 2011, 12:30

Re: GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by azwan23 » 13 Jul 2011, 14:48

ehehe..
actually sy dah try..
aritu time hiking kat sg lepok..

mmg bleh..
cma takut battery je abis..
and very fragile..
kna jga2..
takut terjatuh, or masuk air je..

yelah..kan garmin nih bkn utk outdoor..
utk dlm keta..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by biNGai » 13 Jul 2011, 16:11

handheld? wat de hell yu toking2 roundabout orga?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by Tokwan » 14 Jul 2011, 08:09

Kalau nak guna GPS , pi beli yang sesuai digunakan untuk trekking punya.

User avatar
azwan23
Pendaki Gunung
Posts: 22
Joined: 04 Jul 2011, 12:30

Re: GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by azwan23 » 15 Jul 2011, 10:02

Kalau nak guna GPS , pi beli yang sesuai digunakan untuk trekking punya.
cik tokwan..
skg nih zaman on budget..
klu time zaman ex5 isi rm2 nak muntah2 bleh la nak bli smua tu..
zaman skg kena la improvise..
multitools..
multifunction..

mati2..hahaha..

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by JeNaL » 15 Jul 2011, 12:58

hmm tak silap nuvi battery dia boleh tahan 3 jam jer...

handheld garmin boleh tahan antara 18 jam untuk battery AA alkaline dan tahan lasak (shock & waterprof).

boleh guna nuvi tu, tapi tak sesuai untuk keadaan hutan di Malaysia. byk benda kena pikir dan standby nak bawa dia masuk hutan.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
azwan23
Pendaki Gunung
Posts: 22
Joined: 04 Jul 2011, 12:30

Re: GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by azwan23 » 15 Jul 2011, 15:33

betul tu abam jenal..
sy pkai dlm 10min tops..
pastuh ttp..
bleh la pkai time nak masuk and time nak blik..

klu pkai full nuvi tu, max hour is 3 hours..

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by irmuaaz » 03 Jul 2012, 20:39

aku punya etrex 30 pakai 8 jam sehari seminggu tak habis lagi batterie :)
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by shahrul » 03 Jul 2012, 23:08

aku punya etrex 30 pakai 8 jam sehari seminggu tak habis lagi batterie :)
ko on 24hrs ke.. atau bukak sekejap2 aje :lidah:
_________________
_________________

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by irmuaaz » 04 Jul 2012, 23:12

8 jam sehari aku pakai. Malam duduk camp aku tutup la....
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: GARMIN NUVI GUNA UTK HIKING/OUTDOOR.

Post by am » 06 Jul 2012, 08:15

etrex 20 and 30. mana satu yg lebih baik?
find me more at multiply | blogspot | flickr

Post Reply