tebuan tanah

Perbincangan dan tip rawatan kecemasan di kawasan terpencil
Post Reply
rajahafiz
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 15 Sep 2012, 12:57

tebuan tanah

Post by rajahafiz » 17 Sep 2012, 16:48

Ade sape2 tau rawatan kalau terkena sengat tebuan tanah??rawatan yg pling cepat dan tahan lama bg untuk smpai ke bwh

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: tebuan tanah

Post by shahrul » 18 Sep 2012, 12:59

boleh baca yg ini dulu...

http://www.petuatradisional.com/tips/pe ... tau-tebuan
(petua yg #2 tu boleh guna kalau situasi dlm hutan..)

http://pasbukitbendera.com/index.php?op ... &Itemid=39
(Jika duri tebuan masih terlekat, cungkil dengan pengepit kuku dan jangan digosok.)


p/s: tunggu abam Orga kasi karang baekkk sikit.. :lidah:
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: tebuan tanah

Post by shahrul » 18 Sep 2012, 13:02

Bagaimana Menangani Reaksi Akut Anafilaksis Akibat Sengatan Serangga

Reaksi alahan kecemasan (anafilaksis) jika terjadi dan dibiarkan tanpa rawatan, boleh
membawa maut. Hampir semua orang pernah mengalami alahan namun tidak ramai
mengalami anafilaksis.

Anfilaksis adalah satu bentuk kecemasan akibat reaksi alahan yang paling serius. Ia
boleh berlaku dalam tempoh 30 minit hingga 24 jam dengan gejala yang sangat teruk dan
pantas . Reaksi allergi ini berlaku diluar jangkaan. Gejala yang timbul boleh membawa
maut jika tidak dirawat.

Faktor seperti masalah lelah, eczema dan resdung adalah berisiko berhadapan
dengan anafilaksis disamping faktor ahli di dalam keluarga yang pernah mengalami
gejala alahan.

Ia boleh terjadi apabila seseorang itu alah pada ubat penisilin atau ubat-ubatan lain,
sengatan lebah, penyengat, tebuan dan keluarga semut dan lain-lain. Kacang tanah serta
jenis kacang-kacang lain, susu, telur, ikan, makanan laut bercengkerang dan perisa
makanan tertentu bagi individu yang alah pada makanan tersebut.

Sesetengah reaksi anafilaksis tidak diketahui puncanya.
(baca lagi... http://www.papisma.org/nota/panduan/Anafilaksis.pdf)
_________________
_________________

rajahafiz
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 15 Sep 2012, 12:57

Re: tebuan tanah

Post by rajahafiz » 18 Sep 2012, 18:57

hohoho....petua dan tips yg berguna....bkn ape...kte kne la berwaspada n berjaga2...

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: tebuan tanah

Post by aliph » 18 Oct 2012, 14:50

buat masa sekarang standar KKM (kementerian Kesihatan Malaysia)

1.Antihistamine
2.Pain Killer
3.Sympathomimetic
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: tebuan tanah

Post by irmuaaz » 31 Oct 2012, 17:27

Aliph punya jawapan adalah paling tepat. Cuma nak tambah sikit kalau lebah pastikan buang jarum dan venom gland. Kalau tebuan takde tinggal jarum dgn venom gland. Kalau kena gigit tebuan biasa kulit jadi putih/pucat. Tanda sel dekat situ mati kena venom.
And tengok symptom dan pakai budi bahasa juga. Kalau kena sedas dua takde apa. Tapi kalau kena multiple envenomation tgk dah mcm piau tu evac lah.

Jadi kita dah belajar kat sini apa benda kita patut ada dalam FAK utk gigitan binatang
1. NSAID (Panadol, Ibuprofen, Aspirin)
2. Anti Histamine
3. Hydrocortisone (utk bengkak atau ruam) atau bite relief swab

Nota untuk GOGO, Expedition Leader yang takde training medical rasmi (tak de sijil) :-

1. Anti-Histamine adalah bhn terkawal di Malaysia dan doctor je boleh prescribe/bagi
2. Sebelum bagi apa2 ubatan kepada pesakit tanya dulu patient history iaitu
Ada makan ubat apa yang lain?
Ada allergie kepada makanan apa atau ubat?
Apa sejarah pesakit tu (ada sakit apa sebelum ini atau sedia ada, ada medical procedure dia pernah ambil etc
3. Kalau ada jawapan positive pada soalan2 ni pastikan takde kena mengena dengan ubat yang kita nak bagi
4. Bila kita nak bagi ubat kata kat peserta "Kalau saya awak saya akan makan ubat ini X biji" Dengan cakap macam tu, keputusan utk ambil ubat itu dibuat oleh patient dan bukan kita. Kalau jadi apa2 kita dah selamatkan diri kita di situ.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: tebuan tanah

Post by shahrul » 31 Oct 2012, 18:34

tgh pikir apa ayat selamat kalo nak bagi orang lain makan ubat yg kita bawak.. takut apa2 terjadi kita pulak yg disalahkan.. :lidah:

sbb saya takde training dlm perubatan ni, dan bawak ubat pun hanyalah utk kegunaan sendiri setelah mendapatkan nasihat penggunaan dari doktor/pharmacist..
_________________
_________________

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: tebuan tanah

Post by forestgump » 26 Nov 2012, 23:09

Ade sape2 tau rawatan kalau terkena sengat tebuan tanah??rawatan yg pling cepat dan tahan lama bg untuk smpai ke bwh
sebelum bawa kekawan ke dalam aktiviti...tanya dan dapatkan kemestian terlebih dahulu dari SETIAP peserta akan ALAHAN2 setiap individu kepada sebarang sengatan, gigitan DAN JUGA...kepada ubat2an...
saya senantiasa memastikan maklumat ini ada sebelum saya agree bawa orang lain ke dalam hutan....
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: tebuan tanah

Post by seper4alif » 27 Nov 2012, 09:17

ingat lagik aktiviti trans TT dulu... ada mangsa kena serang tebuan dalam group aku... masa tuh aku dok belakang, tetiba ada org jerit kat depan... tebuan tebuan larik.... dgn aku ada 3 orang, depan aku ada 4 orang... the best is bila part yang depan sekali larik pasal dah kena tembak... aku terus capai flair kat bahagian atas bag aku... aku rasa nih je yang buleh bantu sebab berasap kuat... n yang tetengah nih paling gempak kasi info kat seorang peserta... diam diam... jgn bergerak.... jgn bergeraak... haahahaa.. haahahha... aku punya lah marah bang... tang dahi... mana nya collage ajo kamu.... lari lah.... udah nya 3 das kat kaki mamt tuh... lengan sahbat dan beberapa kat org lain pasal jem yang dia buat kat depan... adoi hai...

citer mat sentul pon ada info kena serang tebuan lari masuk sungai....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: tebuan tanah

Post by Denan » 27 Nov 2012, 09:27

kalau ada individu yg disahkan terdapat alahan kepada sengatan, ubatan, makanan dll... dan tidak membawa sebarang ubatan atau terlupa bawa utk alahan ada lebih baik jgn benarkan ikut... jgn ambik risiko.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: tebuan tanah

Post by seper4alif » 27 Nov 2012, 09:43

hak ah... dok umah nengok canimal... lagi layan
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: tebuan tanah

Post by Denan » 27 Nov 2012, 18:53

kalau alahan stakat bibir jd tebal tu kira ok g... yg ditakuti serangan alahan pada saluran pernafasan.

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: tebuan tanah

Post by shahrul » 27 Nov 2012, 19:06

yang tetengah nih paling gempak kasi info kat seorang peserta... diam diam... jgn bergerak.... jgn bergeraak... haahahaa.. haahahha... aku punya lah marah bang... tang dahi... mana nya collage ajo kamu.... lari lah.... udah nya 3 das kat kaki mamt tuh... lengan sahbat dan beberapa kat org lain pasal jem yang dia buat kat depan... adoi hai...
hahah.. dia ingat macam beruang ke bole pura2 pengsan :lidah:

eh beruang bole buat camtu ke :roll:
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: tebuan tanah

Post by seper4alif » 28 Nov 2012, 09:27

ha ahaa... aku dok tahu... kemside kena sernag ngan dia kau tahu lah.... tapi dia nya aku tak nampak le mana.. pasai kamu dok mandi manda masa tuh.... haahhaa tu ah pasal aku tak tahu apa motif dia suh dok diam jgn gerak... n dari mana info tuh dia dapat.... pasal aku pon panik gak... tapi sebab penah tengok majalah 3 diorang halau tebuan guna asap,... aku pon apa lagi... flair kaler merah lee kluar... haaha kabus satu hutan kah kah kah
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: tebuan tanah

Post by forestgump » 10 Jan 2013, 20:08

Ade sape2 tau rawatan kalau terkena sengat tebuan tanah??rawatan yg pling cepat dan tahan lama bg untuk smpai ke bwh
Seperkara lagi...sebaik je kena sengatan..baik dari tebuan ke....lebah ke ....LARI...dan LARIlah kearah semak sebab depa pasti akan terhenti....

Ni pengalaman....penyengat - sengatanya immediately sakit tetapi tebuan...selang 2-3 saat baru rasa sakit menusuk... menate paling berbahaya dalam hutan adalah menate2 yg senyap dan tak kelihatan..just my one cent opinion berdasarkan kepada pengalaman.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: tebuan tanah

Post by rembau » 23 Feb 2013, 22:26

dapat madu mesti best kan
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Post Reply