Hypothermia

Perbincangan dan tip rawatan kecemasan di kawasan terpencil
Post Reply
User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Hypothermia

Post by rembau »

Hypothermia berlaku apabila kehilangan suhu badan lebih cepat daripada keupayaan badan mengelurakan suhu. Kehilangan suhu badan ini boleh menyebabkan bdan hilang upaya untuk menjaga diri sendiri. Tanda nya paling senang adalah gigil yg kuat.

Ianya berlaku apabila suhu badan manusai menurun
1. Suhu badan manusia biasanya 35.5 darjah C (96 darjah F).
2. Apabila ianya menurun 35 to 32 darjah C (95 to 90 darjah F), pemikiran yang lembap, sukar membuat keputusan
3. Suhu badan pada tahap 32 to 30 darjah C (90 to 86 darjah F) and menyebabkan otot akan kebas/ kaku/ mengecut bagi mengeluarkan haba badan, perubahan emosi berlaku
4. Jikalau suhu badan menurun sehingga bawah 25 darjah C (77 darjah F), tahap bahaya dah nie boleh bawa kepada kematian.
Last edited by rembau on 24 Aug 2006, 15:58, edited 1 time in total.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

BagaikanPuteri wrote:tajuk nie p3 dapat dari KHK so hope dapat membantu kat GO jugakk..

P/s: kalau salah tolong betul kan..

Hypothermia

The term hypothermia brings to mind visions of cold, windy winter days, with snow blowing across the landscape and Jack Frost nipping at your nose. However, a person need not be stuck outside in a blizzard to succumb to hypothermia. Hypothermia is a silent killer that strikes most often in the Spring, Summer, and Fall.
Hypothermia is, by definition, a drop in the body's core temperature. Any drop below a body temperature of 98.6 is considered the onset of hypothermia. Hypothermia is brought on by exposure to conditions that cause the body to loose heat faster than it can generate it. Cold, wind, and water are the three major contributing factors of hypothermia. A cold environment forces the body to work harder to maintain it's temperature. Cold air, water, and snow all draw heat from the body. Wind causes heat loss due to convection. This effect is known as the 'wind chill'. Water, whether on the skin or on the clothes, greatly increases convectional heat loss and evaporative heat loss. A combination of water and wind can provide deadly heat loss due to evaporation and convection.
So, while it is easy to see that sub-zero temperatures and poor clothing can quickly bring on hypothermia, it is important to realize that it can also be brought on by temperatures in the 50's coupled with some rain and light wind.

SYMPTOMS

The effects of hypothermia range from the mild to the severe. Since the initial effects of hypothermia are mild, they often go unnoticed by the victim. As the body temperature drops and the effects become more severe, the victims thought processes are effected and he/she may still not realize what is happening. It is up to all the members of a backcountry group to keep a close eye on each other.
The table below shows the different stages of hypothermia and the resulting effects.

Body Temp

98 - 95 F - Mild
Chilly feeling - shivering begins. Skin numbness, minor impairment in muscular performance, poor coordination, immobile and fumbling hands.

95 - 93 F - Mild
Violent shivering, more obvious lack of coordination, slow stumbling pace, difficulty speaking, mild confusion and apathy, feeling of deep cold and numbness, skin pale and cold to touch.

93 - 90 F - Mild
Gross muscular incoordination with frequent stumbling and falling, inability to use hands, mental sluggishness with slow thought and speech, retrograde amnesia.


90 - 86 F - Moderate
Shivering stops, severe lack of coordination with stiffness and inability to walk or stand, incoherence, confusion, irrationality.

86 - 82 F - Severe
Severe muscular rigidity, extreem lethargy and desire for sleep, dilatation of pupils, slow respiration and heartbeat, skin ice cold.

82- 78 F - Severe
Unconsciousness followed by death due to heart and respiratory failure.


TREATMENT

Proper treatment of hypothermia depends on the severity of the case and the location in which it happens. If immediate evacuation to a warm, dry shelter is possible, then by all means, it is the best option in all cases. When hypothermia strikes in the backcountry, emergency measures must be taken immediately. All hypothermia victims must be treated gently. Rough handling, shaking, or rubbing could cause cardiac arrest.
For mild cases, the victim should be encouraged to stay active. Wet clothes should be stripped off and replaced with warm, dry clothes. It is imperative that the persons head be covered. The victim should drink some warm (not hot), sugary fluids.
For moderate hypothermia, the victim should be as sheltered as possible, preferably in a tent. Wet clothing should be removed and replaced with as much warm, dry clothing as possible. All extremities should be completely covered. If the victim is able to swallow without danger, he/she should drink warm (not hot) sugary fluids. If possible, warm objects such as water bottles, should be placed next to the victim's groin, head, neck, and chest. The victim should be evacuated to a hospital as soon as possible.
Patients in severe hypothermia are often mistaken for dead. Heartbeat, pulse, and respiration may not be apparent. Severely hypothermic patients must be treaded very gently. Cold clothing should be cut away and replaced with warm, dry clothing. No attempt should be made to rewarm the victim until he/she has been evacuated to a warm and dry shelter - preferably a medical facilitiy. CPR should be administered if possible. Hope should not be lost, hypothermia is an amazing self-preservation technique of the human body. Severely hypothermic victims have been brought back to consciousness hours after loosing all signs of life.

PREVENTION

Of course, the best means of treating hypothermia is to avoid it in the first place. Backcountry travelers should carry clothing appropriate for all possible conditions. Be prepared for sudden weather changes, especially in the mountains. Remember, the phrase "Cotton kills" was not invented as an ad slogan for the wool industry - it is a wise adage. Cotton (read: t-shirts and jeans) looses most of it's insulation value when wet. Wool, on the other hand, retains much of its insulation value when wet. Wool socks, pants, and shirts should be the norm for backcountry travel. Polypro, which wicks moisture away from the skin, is the preferred base layer. Above all else, proper outerwear is a must. A water-proof, preferably breathable (like Gore-tex), outer layer is essential in keeping the body dry and warm. So, remember, even though it might be sunny and warm at the base, be sure to stick a Gore-tex jacket, wind pants, and a wool hat and gloves into your day pack. Prevention is the best cure.

sekian..
__________________________
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

fahaman den je nie.....( maksud sebenor kena bukak buku le)

hypotermia ..kehilangan suhu badan secara mendadak apabila sistem badan tidak berupaya/ gagal mengawal suhu badan yang boleh disebabkan faktor luaran dan faktor dalaman

faktor luaran boleh difikirkan... suhu, angin sejuk, ketinggian, kelembapan udara sekitar, perlindungan yang tidak sesuai, pakaian yang tidak sesuai, air / air hujan,

faktor dalaman/ sistem badan... kekurangan haba badan, tiada bekalan tenaga ( makan dan minuman), sistem badan tidak berupaya menahan kesejukkan, kehilangan haba badan apabila sistem badan cuba menahan perubahan suhu, etc..ini je yg aku terfikir/ teringat sekarang....

dengan apa cara...badan perlu dipanaskan dan semua bentuk yang boleh menyebabkan kehilangan haba perlu dielakkan....


Ada pendapat menyata hypotermia ini berbeza dengan penyakit aras tinggi seperti AMS, SMS , HAPE...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Post by solo »

Bro rembau,
hypothermia boleh belaku semasa kita tidur tak? biasa kita tidur kat puncak ke atau tempat yg sejuk kita kena insulate badan kita....tapi kita sebenarnya lebih banyak hilang haba ke bumi berbanding udara...i pernah baca kena ada minimum 3 layer dari tanah sebelum kita tidur...ground, carry mat, sleeping bag pastu pakaian yg panas....any other method?
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

solo wrote:Bro rembau,
hypothermia boleh belaku semasa kita tidur tak? biasa kita tidur kat puncak ke atau tempat yg sejuk kita kena insulate badan kita....tapi kita sebenarnya lebih banyak hilang haba ke bumi berbanding udara...i pernah baca kena ada minimum 3 layer dari tanah sebelum kita tidur...ground, carry mat, sleeping bag pastu pakaian yg panas....any other method?
kalau rujuk pada definasi dan punca nya sememang akan terjadi hypotermia nie bila waktu tidur jikalau semua punca nya tidak dititik beratkan.

pasal 3 minimum layer tu saya tak pasti....tapi biasa nya pendaki akan tidur dalam khemah atas groud sheet dan dalam sleeping beg...kenapa? kenapa?

ini berdasar pengalaman saya je...

sleeping beg tu ada sistem inuisasi yang boleh menyimpan haba...ianya dibina menggunakan wool, bulu burung atau poly....yg dijahit dengan jahitan tertentu ( melintang/menegak) serta berlapis-lapis

ground pula kalau kita perhatikan ianya daripada benda yang tidak serap air/ kalis air ...ini bertujuan utk mengelakkan serapan haba dari bumi/ tanah le...ada sesetengah jenis tu berwarna kilat...ini pula bertujuan nak mematulkan haba jugak..kenapa tak diletakkan warna gelap? :)

khemah pun sama...kalau kita perhatikan khemah ada dua lapisan..dalam utk kita berlindung dan fly utk kita mengelak dari hujan dan sejuk belah malam kerana ianya jugak dari jenis kalis air...kenapa bagi menghasilkan pengudaraan yg baik dalam khemah....

pakaian pulak pon sama....sebab sistem inunisasi yg baik ialah boleh menyimpan haba badan dari mengalir keluar. tetapi ada haba terperap maka akan terhasil peluh....sebab tu kalau kita pakai beg plastik atau baju hujan maka kita lagi cepat berpeluh dan kalau kita tidur dalam keadaan tersebut walaupon ada baju tebal ..akhirnya kita akan rasa sejuk

baju yang kita pakai tu....boleh menahan haba badan/ pengudaraan yang baik agar tidak berpeluh/ kalis dari punca cuaca luar...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

cara lain

waktu biovouc...guna fly bungkus badan dan tidur duduk kalau tiada ground, pakai baju kering... kalau tak de fly baju hujan pon boleh tetapi kalau badan dah rasa berwap kat dalam kena lap dulu air peluh tu..sebab ia akan buat kita rasa lebih sejuk....tutup kepala dengan pakai topi sebab kehilangan haba paling senang di kepala....apa 2 pon kena tau sebab tindakan tu dibuat le...dan bergantung kepada keadaan ..ini hanya sebagi contoh sahaja
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Post by solo »

emergency blanket pun mempunyai fungsi yg sama kot....soalan bro mengenai warna valid jugak...kalo dikatakan warna gelap menyerap haba dan cerah memantul kenapa warna tak memainkan peranan dlm design equipment yg kita pakai.

saya pernah ditegur supaya secepat mungkin tukar ke pakaian kering and warm bila sampai ke puncak atau suhu rendah...motifnya kerana lebih sukar utk memanaskan badan kalo dah start megeletar.
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

solo,
emergency blanket tu camane eh? cite a sket..

ni aku cume nak kongsi pengalaman je..
biasanye dalam grup aku, kitorang tak galakkan terus tukar pakaian bila sampai kemsait..biasanye kitorang akan monitor kesejukan kat idung ngan cuping telinga dulu, baru tukar baju kering (kalo pakaian trekking basah la..). body kite sebenarnye ade kebolehan melawan perubahan yang berlaku pada tubuh badan, cume ambik masa sket untuk kita rasa effect dia, dan of course kene la bagi peluang kat body kite rasa dulu perubahan tu, baru bleh sistem badan kita counter balik perubahan tu..

sebolehnye cube biarkan body kite adapt ngan suhu sekitaran dulu, baru tukar pakaian..sampai kemsait, 1st sekali bukak kasut ngan stokin dulu then lepak2 la buat2 keje pasang fly ke bukak beg ke..

then kalo cuping telinga dah rasa sejuk, idung pun dah sejuk, tukar la ke pakaian kering, tapi jangan pakai yang maksimum lagi, pakai yang basic dulu, biar badan kita adapt lagi ngan perubahan baru tu..
biasanye puncak2 kat mesia dah ok dah lepas step ni, lagi kalo buat xtvt macam masak ke main kad ke bergurau senda ke..

then bila nak tido baru la pakai yang terbest, tapi pastikan still ade sehelai pakaian spare, mcm kain pelekat ke baju bawak naik bus ke, in case la kot2 tengah tido tu rase sejuk semacam je kan.. :lol:

ni yang aku buat berdasarkan pengalaman aku la..dulu kitorang naik yong belar, hujan lebat time trekking..sampai puncak ada sorang budak pompuan terus tukar baju, then malam tu kene hypo, siap nak pegang lantern , api sume ngeri lak aku tengok..

tapi kan solo aku tak pasti la plak kalo cara aku ni konfem betol wpon secara praktikalnye ape yang aku buat ni menjadi..tatau la kot2 ade benda bawah sedar yang kitorang buat yang bantu elak hypo tu :),

mungkin nanti otai2 kat sini leh tolong betolkan..
okeh sekadar berkongsi..
::SRC-Total Outdoor::

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

emergency blanket tu material dia cam baju ujan yg orang bawak naik moto tu.. tebal.. n waterproof kot.. aku pon tak penah try.. tgk je

User avatar
amoi
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 05 Dec 2005, 20:35
Location: jopun
Contact:

Post by amoi »

semoleknyer terus tuko baju kering...
kalu tak nanti sejuk melekat kat badan...
dalam erti kata yg lain...sejuk tuh cam sebati ngan badan....
lambat nak ilang sejuk tuh nanti....
kalu badan basah..kasik lap dulu....
kering..pastu pakai baju kering terus....

jgn tunggu lama².... nanti badan menggigil....
kalu dah kene sejuk tuh....
cara paling senang nak kasik haba...
berpeluk tubuh atau duduk beramai² dalam group..
sebabnyer haba memasing akan go around the circle....
pastu yg sejuk tuh bleh adapt balik ke haba badan yg asal...
kalu sanggup...peluk member yg sejuk tuh...

penting tutup kaki ngan pala....
sebab haba masuk ikut situ...
sebab tuh..sape pakai tudung/snow cap kureng skek sejuk dia...
gosok² jari kaki ngan tangan...
agak dah sedap skek...pakai stokin dan glove....
kasik minum air panas....

kalau demam kasik makan pandol 2 bijik ngan segelas air...
pisLOVEmpathy

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Post by solo »

kambingurun..if it works dont fix it...unik gak cara u

emergency blanket kat sini yg i pernah jumpa cuma dari Coleman..i rasa 5 inggit kot masa i beli..investment yg penting..kecik je, masuk f/aid kit

ni info dari website uk megenai emergency blanket...further details @ http://www.hisystems.co.uk/emergblk.htm

The body loses heat in 5 ways: Convection, Conduction, Radiation, Evaporation and Respiration. The 'Life' Blanket helps reduce heat loss in four out of these five categories.

Convection
When wind blows against the skin, it helps speed up the processes of evaporation, making the person feel much colder (often known as the wind chill factor). The 'Life' Blanket forms an impermeable layer between the skin and the wind, helping to prevent heat loss through convection.

Conduction
Heat may be lost through contact with surfaces at a lower temperature than that of the body. Although the 'Life' Blanket's insulating properties help prevent this (particularly the thicker reusable blanket), the patient should always be placed on an insulated surface, if possible.

The blanket should not be wrapped too tightly, as the air trapped between the blanket and skin provides further insulation, helping to prevent conduction of heat to the outside environment.

Radiation
Heat is lost through radiation from all over the body. The 'Life' Blanket will reflect back over 90% of this radiated body heat, warming the patient in a natural and progressive fashion. It should be noted here that the hands, feet and as much of the head as possible should be covered by the blanket.

Evaporation
Heat is lost through the body's natural cooling system (perspiration) which evaporates from the skin. The Blanket, if used properly forms a closed tube around the patient. This increases the humidity of the air next to the skin, and slows down the evaporation process.

The only other way in which heat is lost is through respiration (breathing), and this should be attended to with an inhalation re-warming unit where one is available, or by covering the mouth and nose area with wool or a handkerchief
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

solo wrote: The only other way in which heat is lost is through respiration (breathing), and this should be attended to with an inhalation re-warming unit where one is available, or by covering the mouth and nose area with wool or a handkerchief
Thank Bro...good info...

ada pendapat menyatakan

bab kehilangan haba semasa bernafas nie..terutama di tempat kelembapan tinggi dan sejjukkkk....boleh membawa kematian bagi mereka yg ada penyakit paru-paru berair (pneumonia) jikalau tidak dirawat....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

solo...TQ input kau bagi tu...

faktor kehilangan suhu disebabkan pernafasan memnag tidak dapat dielakkan...dikurangkan mungkin ada cara atau mungkin dapat dimaksimakan haba yg hilang melalui pernafasan tersebut..entah le..

aku pon tengah tunggu jawapan jugak nie... :? :?

emergency blanket tu..aku rasa kita ok lagi kot kalau nak banding dengan gunung Putih tu...
kita malam je yg sejuk...siang dah ok dah..panas..... :!:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Post by nizran »

ish, saya nak bagi pendapat sedikit, berdasarkan yg pernah saya kene pulak,

Pernah sekali budak yg saya bawak mendaki kene mcm nie masa mendaki malam dalam hujan, sampai di lokasi campsite, cari dan buat shelter juga dalam hujan. bila budak tu kene, kami dalam keadaan tak bersedia sebab First-aid yg dibawa tak lengkap. So, kami buat seperti yg bro2 bgtau kat atas.

beberapa bulan selepas tu, kejadian yg sama berulang di ledang. Tapi pengalaman mengajar utk menyediakan peralatan sepatutnya.

bila di maklumkan kejadian yg sama berlaku, stove terus dinyalakan berdekatan dengan kaki si mangsa, untuk membekalkan haba melalui kaki, mangsa dibalut dengan fly, dan di dalam pangkuan kawan2, supaya dapat menyerap haba badan, mangsa kemudiannya cuba diberi makan madu lebah asli.

so, sebagai penganjur, atau org yg bertanggungjawab atas keselamatan,

makesure kite briefing perkara nie semasa sebelum memulakan aktiviti dan cuba kenali mereka yg berisiko.

mereka yang telah dikenali perlu diberi perhatian supaya diorang makan ubat diorang, bawak pakaian extra yg perlu, tak dibiarkan mandi semasa sejuk, dan mengamalkan memakan madu lebah semasa mendaki, atau berkhemah. Madu sebaiknya diambil sebelum dan selepas mandi..
Selain madu, jamu pun boleh gak, maksud saya benda makanan yg zatnya panas. tapi berdasarkan yg pernah saya lalui, madu lebih mudah di diberi minum walaupun mangsa dalam keadaan separa sedar..

sekian, berikut ajelah tips saya mengenai penyakit nie...
mane satu belakang pokok???
Image

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Hyporthermia..
Terima kasih brother Rembau sebab sudi membuka topik nie..

Mintak maaf dan tumpang lalu.. sedikit perkongsian dari saya..orang baru dalam dunia outdoor nie :o

Pilihan terbaik untuk mengelak dari HYPOTHERMIA
- mengurangkan kehilangan HABA BADAN
- menambahkan jumlah penghasilan HABA BADAN


Bagaimana caranya?:
- melalui pemakaian / pakaian, kasut, topi, selendang
- melalui pemakanan
- melalui aktiviti yang dilakukan
- melalui perlindungan / tempat berteduh

Melalui Pemakaian
1. Baju & Seluar
- kebiasaannya pakaian yang digunakan dalam aktiviti trekking kita menyumbang kepada kurang dari 40% penebat dari kesejukan yang melanda.
- apabila pakaian yang dipakai dalam keadaan basah, maka peratus kehilangan haba badan akan meningkat.
- ingat 2/3 atau boleh dikatakan 90-95% haba dari badan kita hilang / keluar melalui kulit.
- jumlah haba yang boleh dihasilkan oleh tubuh badan kita (metabolisme) dan melalui AKTIVITI adalah jauh lebih sedikit berbanding kehilangan HABA pada persekitaran yang sejuk.

Jenis pakaian yang sesuai untuk mengelak kesejukkan
- jenis kapas (kebolehan menahan 80% haba pada anggota yang dipakainya walaupun dalam keadaan separa basah.
- lain2 jenis yang sesuai seperti goretex, polyster fiber, Polypropylene

***Pakaian jenis JEANS adalah yang paling teruk/menyusahkan dan menambahkan risiko bila dipakai dalam keadaan BASAH.
(jeans yang basah akan menyerap HABA badan kita 240kali lebih cepat daripada badan yang terendam dalam air bersuhu biasa)
- Untuk pakaian waktu tidur atau dikawasn perkhemahan, gunakan beberapa lapis pakaian, bahagian pertama jenis kapas yang mungkin sedikit FIT diikuti lapisan lain yang sedikit longgar berbanding lapisan sebelumnya beitulah seterusnya. Elakkan memakai jenis yang plastik, atau yang boleh meneybabkan anda berpeluh.


2. Penutup kepala
- mungkin sesetengah pendaki baru beranggapan pemakaian snow cap, key, serban diwaktu malam adalah sekadar fesyen. BETULKAN PANDANGAN ANDA
- kulit kepala kita adalah sangat nipis, yang mana dipenuhi dengan pembuluh2 darah.
- pembuluh2 darah ini adalah berfungsi membawa haba keseluruh badan kita..
- apabila ianya terdedah pada HAWA DINGIN maka KEPALA kita dengan sedaya upayanya akan MENGAUT segala HABA yang ada pada lain2 bahagian badan kita untuk memanaskannya.
- jika anda inginkan tubuh badan anda sentiasa PANAS maka pastikan KEPALA anda ditutup.

3. Stokin
- Sebaiknya gunakan dua lapisan / jenis kapas
- Salin stokin anda jika ianya basah semasa digunakan waktu trekking
**tips perah stokin yang basah dan masukkan dalam kasut anda untuk ianya menyerap kelembapan yang ada.

4. Kasut
- Jenis terbaik untuk mengekalkan haba adalah jenis KULIT ianya mempunyai pori2 yang membolehkan kaki "bernafas"
- Kini terdapat jenis yang lebih advance seperti Goretex yang sedikit mahal tetapi sangat berguna.

Pemakanan
- Paling baik jenis makanan yang boleh meningkatkan tenaga dan menambah HABA seperti cokelat, sup dan makanan yang panas & pedas
- Minuman TEH dapat membantu kita meningkatkan HABA badan.
- Selain itu badan kita juga memerlukan air untuk membolehkan jumlah darah yang cukup dialirkan keseluruh badan

bersambung... lotih dah nie mengajar kelas :?:

muzs
sos
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster »

topik yang baik. mintak maaf kerana selama ni saya selalu pandang rendah akan kemungkinan kejadian hypothermia kat mesia, maklum le tempat panas... masa zaman saya aktif mendaki dulu nasib baik tak pernah berlaku kejadian begini, baik pada saya atau pada peserta lain. yang kerap berlaku zaman saya dulu ialah dehydration dan kekadang hyperventilation.

masa kat negeri orang bende ni kerap berlaku, paling teruk kalu disambung dengan altitude disorder. masa kat wales dulu, kat area snowdon team mate saya penah kena sekali depa guna kaedah paling kuno, undress mangsa dan seorang team mate (biasanya buddy dia le) masukkan dalam bivouac bag (kacukan space blanket ngan sleeping bag) dan berpelukan utk panaskan badan, sambil yg lain setup emergency shelter, buat hot cocoa. since mamat tu jugak kena altitude sickness, the moment matehari naik je terus angkat turun...

mengikut pandangan saya yg terbaik adalah penyediaan... especially dari segi pakaian dan peralatan.. make sure pakaian spare disimpan dlm dry bag dan amalkan layering.

kalu ikutkan ajaran dulu-dulu plak. depa suruh sapu minyak panas dan minum air halia. tapi sekarang ni macam-macam ada. saya mula terlibat outdoor ni dari pengakap, then join obs dan lelain, so saya dah terbiasa dengan methodology dan MO yg didrillkan. terutama sekali buddy system. kena titikberatkan buddy sistem yg tolong pantau condition buddy masing-masing supaya sebarang disorder/injury boleh dikesan sebelum serius. juga peserta kena di ajar untuk self-diagnosis, belajar mengenali simptom penyakit-penyakit biasa seperti dehydration, fatigue, hypothermia ni... at least sebelum dah serius. kalu ada geng GO kena masuk TV sebab bomba kena datang selamatkan atau kena naik heli sebab mende mcm ni malu wooo. :oops: :oops:

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Pendapat aku, minda jugak main peranan penting waktu sejuk nie. Sebab apa kita jangan terlalu pikirkan sangat sejuk tuh. Kalau dah asyik pikir, aku sejuk, wah sejuknya kat sini, tak tahan lah sejuk, bapak punya sejuk.... so secara automatiknya otak akan hantar signal ke badan mengatakan sejuk.

Memang betoi benda nie yang akan berlaku, tetapi kita buleh elakkan jadik serius dengan pikir benda lain ataupun pikirkan kepanasan...

insyaAllah benda nie akan membantu secara saikologi (tiada kena mengena dgn mat saiko)
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
Ben_Fitri
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 08 Aug 2006, 09:42
Contact:

ape PERBEZAAN antara HYPOTHERMIA dengan AMS?

Post by Ben_Fitri »

Assalamualaikum....Sorry aku tak berapa pandai la dalam hal ni. So nak tanya la apa itu AMS? Perbezaan dengan hypothermia? Apa nama penuh bagi AMS? :cry: :)

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

s'kum,
AMS adalah singkatan untuk Acute Mountain Sickness , tidak berkaitan / lain terus daripada hyporthermia. AMS terbahagi kepada dua ( kalau aku ingat betul ) HACE ngan HAPE , High altitude Cerebral Edema ngan High Altitude Pulmonory Edema. Kalau tengok nama , cerebral tu berkaitan dengan otak, manakala Pulmonory tu berkaitan dengan Peparu. Edema bermaksud swelling of an organ or tissue due to accumulation of fluid.

AMS berlaku apabila kita naik ke high altitude tanpa acclimatize. Lain badan, lain tahap tolerance terhadap altitude.

maka itulah alkisah sekelip mata pasal AMS. PMS lain cerita juga, pompuan mau crita :)
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Hypothermia

Post by nazryst »

Aku nak kongsi satu perkara yang mungkin agak sensitif dan keterlaluan... Tapi bila dah masuk kira tahap hidup dan mati ni .... biar apa cara sekalipun ia tetap satu ilmu dan terpulang pada individu menentukan..

Dalam keadaan getir kesejukan... selalunya di permatang gunung dan di timpa hujan serta angin... selalunya kalau dah tiada apa apa yang dapat membantu.... ini lah ikhtiar aku nak hidup...

Pada orang lelaki, mengingati dan membayangkan hubungan sex dapat meningkatkan kadar metabolisma dan akan mengurangkan tahap menggigil... kalau gagal menggunakan imaginasi ... paham paham sendiri.. sekira terpaksa melakukan onani... lakukan lah dengan tujuan survive... ingat bukan sampai ke tahap klimax dan titik inzal.... ia hanya adalah aktiviti bagi menaikkan kadar metabolisma dalam badan...

Sekira nya gagal... body to body contact... ni dah tahap serius yang melampau... tapi kalau masih boleh elak kan... elak laaa... ni aku citer sekadar hypo sebagai tahap yang melampau batas...

ilmu tetap ilmu.. sejauh mana nak praktik terpulang pada diri sendiri... korang pandai pandai laa improvise perkara sebegini.... semua dah besar... dan sesiapa yang dibawah umur.... sila mendapatkan nasihat dari mereka yang mengetahui cara penyampaian yang baik...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Hypothermia

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Part ni kami guna berbagai cara.
Dan yang biasa kami guna adalah....
kami minum beer... sebab tu kalau orang kata koja Navy memang tak lepas dari menda menda cam ni. Sebab tu aku tak nyesal kalau bakal mak mentua tolak aku mentah mentah sebab banyak sangat benda tak baik pasal Navy ni.
Tapi aku tak nyesal jadi Navy. Sebab navy lah aku jadi aku, suka suki mak haku.

Semasa menyelam laut dalam kami akan menghadapi malasah nitrodoksis yang menyebabkan nitrojen akan menyerap dalam darah. Sama cam tu jugak. Minumlah Todi Peng Kurang manis ha ha ha. Samsu Haram ke. Ada ke Samsu yang halal...... ha ha ha

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Hypothermia

Post by nazryst »

Nak hidup abang kamal.... apa orang punya pandangan benda haram dan salah... nak buat camana kan .. DARURAT... persepsi orang cakap benda tu salah... tapi sampai time lapar giler baban dan tak bleh jalan... khinzir lalu depan pun sapu ya tak??? Todi pun todi laa....

Post Reply