Allergik

Perbincangan dan tip rawatan kecemasan di kawasan terpencil
Post Reply
nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Allergik

Post by nazryst » 08 Jul 2010, 17:54

Salam,

Ni ada satu topik yang memang aku dah tau tapi disebabkan alpa, benda ni laa membuat sesuatu projek raksasa menjadi jammed simaksima... sebenarnya dah terkena kat aku di Trans Inas... jadi no offense nak kena kan sesiapa ya....

Kepada sesiapa yang tahu dia allergik... dari sengatan sengatan serangga berbisa, atau sengatan abang berbisa... atau alah pada makanan, alah pada panadol, alah pada sesetengah ubat... apa protokol yang perlu di lakukan....

1. Pandangan dan pemulihan dari segi perubatan moden
2. pemulihan dari tradisional
3. proses tindakan awal
4. mengenali keadaan pesakit
5. perhubungan ... siapa dulu (doktor, polis, JPA3, bomba)


B) Perlukah GO mempunyai nombor Doktor Kesihatan yang perlu di hubungi didalam kecemasan.

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Allergik

Post by deep purple » 08 Jul 2010, 21:02

Salam...

:P Allergic/alahan tidak boleh diubati tetapi boleh dielak. Jadi, setiap peserta perlu tahu segala bahan yang menjadi alahan kepadanya. Misalnya Panadol. Saya pun alah kepada Paracetamol di mana bahan ini digunakan secara lumrah sebagai painkiller/ubat tahan sakit. Panadol adalah nama dagangan/trade name untuk Paracetamol, begitu juga dengan Uphamol. So yang x boleh makan Panadol tu, carilah alternatif lain seperti Ponstan dan Aspirin.

Bagi serangga berbisa seperti lebah dan penyengat, ubatan seperti Antihisthamine boleh mengurangkan kesan sengatan. Whatever pun, peserta sepatutnya mengenalpasti punca alahan kerana sesetengah bahan ini boleh membawa maut. So, janganlah hendaknya kekurangan anda ini menjadi masalah kepada peserta dan gogo. Zaman dah moden, bukan susah nak identify bahan yang menjadi alahan kepada anda. :cry:

"COLD AS ICE" ~FOREIGNER~

http://phototrek.wordpress.com/

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Allergik

Post by nazryst » 09 Jul 2010, 02:14

Terima kasih deep... tujuan kat sini untuk meng"educate"kan peserta dan gogo... dan ini lah masalah puncanya... kerana ada segelintir peserta di saat saat akhir baru menceritakan perihal alahan yang bila dah terkena....aku memang berharap trade ini akan di jadikan pedoman dan guideline paling serius... biar aa terlupa nak bawak spender atau baju.... jangan lupa ubat alergik sendiri....

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Allergik

Post by nadir » 09 Jul 2010, 12:43

deep purple: apa reaction allergy ko bila termakan paracetamol?
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Allergik

Post by JeNaL » 09 Jul 2010, 19:10

nadir, solo dan kengkawan yg lain... jika salah tolong diperbetulkan...

antara yg aku tau

Allergic reaction and anaphylaxis
- terjadi apabila badan mengeluarkan histamines dalam sistem pertahanan badan dalam tindakbalas terhadap allergens asing seperti pollens, makanan, minyak sayuran, serangga dan dadah.
- Allergic reaction boleh dikira dari mild (hay fever) sehingga yg parah (anaphylaxis)
- Mild / Modarate - overproduction of histamine dan allergic reaction
sign & symptoms
- bengkak sekitar sengatan
- kemerahan dan gatal pada kulit
- bintik-bintik pada kulit
Asas rawatan
- alihkan allergen atau persekitaran yg mengganggu
- ambil oral antihistamines (contoh polaramine)
- perhati bengkak sekitar muka dan juga pernafasan
- Anaphylaxis - ancaman nyawa disebabkan bronchospasm (kesukaran bernafas - bronchial tubes close down), leaking blood vessels and massive vasodilation (vasogenic shock - urat darah mengecut)
sign & symptoms
- sign & symptoms sama seperti mild & modarate
- bengkak seluruh badan
- Kesukaran bernafas dan bercakap
- tanda-tanda untuk shock (renjatan)
rawatan
- alihkan allergen atau persekitaran yg mengganggu
- bila mangsa boleh bercakap beri oral antihistamines
- jika berkelayakan... untuk kesukaran penafasan yg melampau inject epinephrine
evacuation
- evacuate mangsa yang mengalami allergic yang tenat. Secondary reaction boleh terjadi antara 12 ke 24 jam berikutnya.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Allergik

Post by JeNaL » 09 Jul 2010, 19:12

deep purple: apa reaction allergy ko bila termakan paracetamol?
nadir... aku ada member yg akan jd mcm ni gak... dia tak boleh makan panadol... kalu makan jugak muka dia akan bengkak
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Allergik

Post by deep purple » 10 Jul 2010, 18:42

deep purple: apa reaction allergy ko bila termakan paracetamol?
heart beat naik mendadak, sakit kepala-berdenyut2, rasa x selesa yg keterlaluan, x larat, rashes all over the body, swelling-bibir, telinga, kelopak mata-sampai hampir2 tertutup biji mata...feeling dia? memang teruk giler! untuk case saya, doctor akan inject anti-allergen, so far kalau cara makan, hampir2 x der effect...menurut doctor, case allergic to Paracetamol ni boleh dikatakan rare, jarang2 berlaku, 1 dalam 1,000,000. :shock:
Terima kasih deep... tujuan kat sini untuk meng"educate"kan peserta dan gogo... dan ini lah masalah puncanya... kerana ada segelintir peserta di saat saat akhir baru menceritakan perihal alahan yang bila dah terkena....aku memang berharap trade ini akan di jadikan pedoman dan guideline paling serius... biar aa terlupa nak bawak spender atau baju.... jangan lupa ubat alergik sendiri....
saya setuju 100% kerana mcm sy kata, bab2 allergic ni jgn bawak main sbb in extreme cases walaupun jarang2 berlaku, ia boleh membunuh...bayangkan kalau berlaku di tgh2 hutan, kesian kat gogo dgn team members-nk imagine pun seram! :lol:

"BLIND IN TEXAS" ~W.A.S.P.~

http://phototrek.wordpress.com/

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Allergik

Post by nazryst » 11 Jul 2010, 23:25

Ok laa gang.... peristiwa ni memang kena kat aku sekali tahun 2000 dan latest 2010 di inas.... masa mamat ni kena sengat dan allergy... aku kena interview dia sama ada dia allergik panadol atau tak.... aku bersyukur pasal dia allergik dgn sengatan ajer... kira pengalaman dan sejarah berulang kembali.... beza yang dahulu dan sekarang.... mamat ni buang air besar dan berdarah... sebelum ni semua kes muntah dan bengkak serta ruam merah naik berbintat bintat.... jadi aku cuma monitor pernafasan dan berharap keadaan akan stabil.... nak kasi air ... ada pepatah kata tak bleh terlalu awal... kena kasi sikit sikit... sampai laa mamat ni pengsan dan sedar dari pengsan... aku cuba communicate supaya dia jangan layan sangat sakit.....so lepas dari tu ... semua ok tapi recovery dalam masa 1 jam lebih jugak

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Allergik

Post by JeNaL » 12 Jul 2010, 12:05

allergic jgn ambil mudah... kepada sape yg tau dia ada allergic tu siap la bawa ubat walau kemana pergi terutama masa kegiatan luar mcm naik gunung.... kalu dah jadi tak de 7eleven atau klinik yang buka yg boleh kita beli ubat mcm antihistamin...

heheh ni pengalaman aku kena penyengat masa trip bulan lepas... penyengat tu inject betul-betul atas urat tengkok belakang... masa kena je,.. trus mata gelap dlm lebih kurang 30sec... pastu kena pulak time pacak... lepas kena aku tak buang lagi dia punya sengat tu... nak abiskan pacak tu sampai kena merangkak... penglihatan dah blur walaupun aku pakai spec... dan rasa berpusing-pusing... rasa susah nak nafas... peluh kluar dgn byk terutama kat muka... nasib baik ada member yg buangkan sengat tu.... lepas buang sengat baru ok sikit... lepas tu trus makan ubat antihistamin (aerius)..mmmm ni pengalaman aku... cuma silap aku masa kena tu tak terus makan antihistamin... dan pada hal juga aku juga ada bawa adrenaline BP (epinerphine) injection...

ini kira kes yg boleh bawa serius jika langkah pencegahan awal tidak diambil...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Allergik

Post by nadir » 13 Jul 2010, 20:43

ya.... allergic reaction ni ada yang mild, ada yang moderate dan ada yang severe ( anaphylaxis ) macam yang jenal sebutkan tu .

setakat nih aku pernah alamai 2 allergic reaction, satu mild satu lagi severe.

mild:
masa kerja kat langkawi dulu , ada sorang participant aku kene sengat penyengat kat siku. masa kena dia senyap aja, tapi lama kelamaan dah takleh tahan baru dia bagitau. masa dia bagitau tuh, badan dia dah habis naik welts ( macam kelopak garam ) dan gatal gila. gatal dia bukan garu garu je , siap cakar tuuuu , siap mintak kawan tolong cakarkan belakang dia... hehehe... sibbaik masa tuh trekking dah nak habis, aku sumbatkan kedalam van dan hartar ke basecamp. kat sana diaorang soh dia mandi + hantar ke hospital untuk dapatkan injection antihistamine

severe:
omputih kena sengat penyengat jugak, 2-3 das dekat pipi dan leher. selang 2-3 minit, tangan dia mula rasa cucuk cucuk + badan rasa tak sihat. Sib baik dia pun reti wilderness first aid. terus makan antihistamine , tapi selang 4-5 minit , dia pengsan + low blood pressure ( x ada radial pulse ) . pass out jugak sekejap. vital signs kurang baik tapi stabil. dia kata payah nak telan ( mungkin ada pembengkakan skit kat salur pernafasan sekali ) sib baik antihistamine tu lama lama berkesan. cuak la jugak kat tepi lereng batu kapur tuh dok amik vital signs. kena usung dia keluar , muntak 2-3 kali , tapi last dia dapat berjalan sendiri ke kem.

ngeri siot....

skarang standby adrenaline + jarum.... hehe... rasa pelik jer kita suntik....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Allergik

Post by fulltimesinner » 13 Jul 2010, 21:32

aku jenis allergik ntah apa2, seafood, penyengat, makanan tak bersih, tp tak pernah sampai pengsan, cuma perut cramp pastu naik bintik2 merah, bibir jadik bibir angelina jolie. Oleh sbb itu kalu aku masuk hutan aku akan bawak loratadine, citrizine hcl, anatacid(mallox), pain killer. Selalunya tak kena alergik ni tp pernah kena sengat 2 kali, satu dgn lebah kat dahi hahahaha satu lagi kena gigit dgn moth kalu tak silap aku sbb aku tak perasan kat lengan. Aku just makan citrizine cepat2 pastu jalan je, time rasa pening lepak kejap, kalu aku rasa perut aku semacam aku telan antacid.

Yang penting kat sini rasanya ialah kenal diri sendiri, tau limitation.

Tp dah nama adventurer kadang2 kita nak test limit kita so once you've made up your mind, hadap je la :D

just nak share pengalaman yg tak seberapa...
just a small time adventurer :D

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: Allergik

Post by crampizium » 26 Oct 2010, 11:36

ada pernah terbaca info.. kalo kena alegi sengat2 ni, kalo xde ubat2 yg spesifik.. bole telan pil selesema .

betul ke?

ada sesape bole verify?

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Allergik

Post by nadir » 26 Oct 2010, 12:33

lebih kurang betul, sebab kebanyakkan ubat selsema ( macam polaramine , clarytine ( sp? ) clarinase ( sp? ) tu ubat antihistamine , antihistamine pun guna utk allergy jugak...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: Allergik

Post by crampizium » 26 Oct 2010, 14:06

ic.. tq2 atas info...

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: Allergik

Post by Luarpintu » 27 Jan 2011, 12:04

Salam semua,
just nk share sedikit info mengenai ubat allergi ni..saya baru je balik dr farmacy beli stok utk masuk hutan..ini apa yg diberitahu oleh farmacist tu...hrp kita bleh dpt manfaat drpdnya.Insya-Allah...

Antihisthamine:
-ni adalah nama utk group jenis2 ubat allergic..

Chloramine:
-1st Generation
-Mengantuk
-Berkesan selama 6 jam

Polaramine:
-2nd Generation
-Mengantuk
-Berkesan selama 6 jam

Aerius:
-3rd Generation(terbaru)
-Tidak mengantuk
-Berkesan selama 12 Jam
-RM 17.50(10 biji)

ZYRTEC (cetirizine hydrochloride):
-Paling biasa org masuk hutan beli.(bukan beli kt dlm hutan yer..)
-Tidak mengantuk
-Berkesan selama bukan 6..bukan 12..tetapi 24 jam!
-RM 10.50(10 biji)

ada beberapa nama lagi seperti Loratadine,Anatacid,Epinerphine dan sebagainya....so pilihlah yg terbaik utk anda.Saya beli Zyrtec seperti yg di suggest oleh farmacist tu je buat standby.Sesiapa yg ada lebih info dipersilakan.. :wink:

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Allergik

Post by nadir » 27 Jan 2011, 14:16

info bagus...

tak silap saya hospital selalu bagi Polaramine, pil kecik warna kuning... lepas makan fuuhhhhh macam kene dadah siot.... asyik carik bantal...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

apexx
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 27 Jan 2006, 09:38
Location: S.A
Contact:

Re: Allergik

Post by apexx » 14 Mar 2011, 15:42

deep purple: apa reaction allergy ko bila termakan paracetamol?
nadir... aku ada member yg akan jd mcm ni gak... dia tak boleh makan panadol... kalu makan jugak muka dia akan bengkak
aku allergy paracetamol..bkn setakat bengkak,terus collapse..hehhe..so,klo demam aku mkn ponstan klo teruk sgt la..klo biasa2 je,minum 100 plus n jogging..hahah

apexx
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 27 Jan 2006, 09:38
Location: S.A
Contact:

Re: Allergik

Post by apexx » 14 Mar 2011, 15:45

deep purple: apa reaction allergy ko bila termakan paracetamol?
heart beat naik mendadak, sakit kepala-berdenyut2, rasa x selesa yg keterlaluan, x larat, rashes all over the body, swelling-bibir, telinga, kelopak mata-sampai hampir2 tertutup biji mata...feeling dia? memang teruk giler! untuk case saya, doctor akan inject anti-allergen, so far kalau cara makan, hampir2 x der effect...menurut doctor, case allergic to Paracetamol ni boleh dikatakan rare, jarang2 berlaku, 1 dalam 1,000,000. :shock:
Terima kasih deep... tujuan kat sini untuk meng"educate"kan peserta dan gogo... dan ini lah masalah puncanya... kerana ada segelintir peserta di saat saat akhir baru menceritakan perihal alahan yang bila dah terkena....aku memang berharap trade ini akan di jadikan pedoman dan guideline paling serius... biar aa terlupa nak bawak spender atau baju.... jangan lupa ubat alergik sendiri....
saya setuju 100% kerana mcm sy kata, bab2 allergic ni jgn bawak main sbb in extreme cases walaupun jarang2 berlaku, ia boleh membunuh...bayangkan kalau berlaku di tgh2 hutan, kesian kat gogo dgn team members-nk imagine pun seram! :lol:

"BLIND IN TEXAS" ~W.A.S.P.~

http://phototrek.wordpress.com/
hahah..same2 ngn deep purple..

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Allergik

Post by betterman » 18 Mar 2011, 15:56

Salam semua,
just nk share sedikit info mengenai ubat allergi ni..saya baru je balik dr farmacy beli stok utk masuk hutan..ini apa yg diberitahu oleh farmacist tu...hrp kita bleh dpt manfaat drpdnya.Insya-Allah...

Antihisthamine:
-ni adalah nama utk group jenis2 ubat allergic..

Chloramine:
-1st Generation
-Mengantuk
-Berkesan selama 6 jam

Polaramine:
-2nd Generation
-Mengantuk
-Berkesan selama 6 jam

Aerius:
-3rd Generation(terbaru)
-Tidak mengantuk
-Berkesan selama 12 Jam
-RM 17.50(10 biji)

ZYRTEC (cetirizine hydrochloride):
-Paling biasa org masuk hutan beli.(bukan beli kt dlm hutan yer..)
-Tidak mengantuk
-Berkesan selama bukan 6..bukan 12..tetapi 24 jam!
-RM 10.50(10 biji)

ada beberapa nama lagi seperti Loratadine,Anatacid,Epinerphine dan sebagainya....so pilihlah yg terbaik utk anda.Saya beli Zyrtec seperti yg di suggest oleh farmacist tu je buat standby.Sesiapa yg ada lebih info dipersilakan.. :wink:

good info!!
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

nana1776
Pendaki Gunung
Posts: 31
Joined: 12 Apr 2011, 16:34

Re: Allergik

Post by nana1776 » 19 Apr 2011, 11:16

laaaaaa.. baru tau...
sbb mmg tak penah alergik ape...
mekasih sgt2.. mana la tau esok2 ter'ade' ke....

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Allergik

Post by aliph » 19 Apr 2011, 17:11

ANTIHISTAMINES & ANTIALLERGICS

CHLORPHENIRAMINE MALEATE (PIRITON)
tablet,dose: 2 biji(4mg) 4 x sehari-mengantuk
gatal-gatal,selsema,pernah guna ketika patukan dipatuk ular (kesan yang memberangsangkan)

DESLORATADINE (AERIUS) (specialists)
tablet,dose: 1 biji sehari-tidak mengantuk
selsema,gatal-gatal kulit,gatal-gatal mata

LORATADINE (CLARITYNE)
tablet,dose: 1 biji sehari-tidak mengantuk
selsema,gatal-gatal kulit,gatal-gatal mata

ada banyak lagi,ni penggunaan yang biasa digunakan di hospital2 dan klinik serta paramedik2 terlatih
info selnjutnyer nyer boleh hubungi farmasi PPUKM 03-9145 6701-aliph (kalau x bz boleh jawap)
ataupun reply jer kat topik ni.sya tau saya bgi tau,x tau apa lagi bukak buku....
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Allergik

Post by JeNaL » 20 Apr 2011, 13:09

ANTIHISTAMINES & ANTIALLERGICS

CHLORPHENIRAMINE MALEATE (PIRITON)
tablet,dose: 2 biji(4mg) 4 x sehari-mengantuk
gatal-gatal,selsema,pernah guna ketika patukan dipatuk ular (kesan yang memberangsangkan)

DESLORATADINE (AERIUS) (specialists)
tablet,dose: 1 biji sehari-tidak mengantuk
selsema,gatal-gatal kulit,gatal-gatal mata

LORATADINE (CLARITYNE)
tablet,dose: 1 biji sehari-tidak mengantuk
selsema,gatal-gatal kulit,gatal-gatal mata

ada banyak lagi,ni penggunaan yang biasa digunakan di hospital2 dan klinik serta paramedik2 terlatih
info selnjutnyer nyer boleh hubungi farmasi PPUKM 03-9145 6701-aliph (kalau x bz boleh jawap)
ataupun reply jer kat topik ni.sya tau saya bgi tau,x tau apa lagi bukak buku....
aliph...tq
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Allergik

Post by aliph » 20 Apr 2011, 17:09

aku kalau kena gigit pacat paling leceh skali
*untuk bahagian sapu2 plak*

calamine cream/lotion
crotamiton (eurax-G) cream
urea (carbamide-G) cream
zinc oxide cream
hydrocortisone cream/ointment - ni lepas geget dek pacat,sapu je.tido memang lena punya
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Allergik

Post by orga » 27 Apr 2011, 10:19

bagus la aliph..ada gak wakil org farmasi kt GO nih..

ada suggestion tak utk ubat2 terbaru dipasaran yg sesuai di letak skali dlm first aid skang nih..ye la, manatau skang ada ubat2 yg lg baek..
ImageImageImage

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Allergik

Post by aliph » 05 May 2011, 10:08

pas je 1st aid tu kat saya
saya tlong update kan
kebanyakkan 1st aid saya tngok ubat dier expired!!!!!!
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Allergik

Post by orga » 05 May 2011, 23:40

bole jugek..nnt tolong pm address bole..hehe
ImageImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Allergik

Post by irmuaaz » 15 Apr 2012, 17:33

ada beberapa nama lagi seperti Loratadine,Anatacid,Epinerphine dan sebagainya
Saja nak buat pembetulan sedikit. Epinephrine atau nama kurang glamournya adrenaline hanya digunakan untuk merelaxkan brochial muscle dan memberi peluang untuk patient bernafas dalam kes anaphylactic shock. Itupun bukan boleh beri sebarang dan selalunya orang yang ada kes allergy teruk dia akan tahu dan bawa sendiri. Kalau main bagi je boleh jadi orang tu terus flip out/mengamuk/lari sana lari sini dan kalau teruk boleh kena heart attack. Lepas bagi adrenaline tetap kita kena bagi anti-histamine pasal adrenaline tak boleh buang anti-histamine dalam system badan.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Allergik

Post by irmuaaz » 15 Apr 2012, 18:36

bagus la aliph..ada gak wakil org farmasi kt GO nih..

ada suggestion tak utk ubat2 terbaru dipasaran yg sesuai di letak skali dlm first aid skang nih..ye la, manatau skang ada ubat2 yg lg baek..
Kalau nak barang2 lain bukan ubatan macam SAM Splint, CPR Face Shield, CPR Pocket Mask, SAM Splints, Battlefield bandage dan Custom First Aid Kit, Closure strips, Microthin Dressing atau nak isi balik first aid kit boleh tanya saya. Kalau beli kat pharmacy pengsan nak penuhkan FAK.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Allergik

Post by irmuaaz » 16 Apr 2012, 02:21

ada beberapa nama lagi seperti Loratadine,Anatacid,Epinerphine dan sebagainya
Saja nak buat pembetulan sedikit. Epinephrine atau nama kurang glamournya adrenaline hanya digunakan untuk merelaxkan brochial muscle dan memberi peluang untuk patient bernafas dalam kes anaphylactic shock. Itupun bukan boleh beri sebarang dan selalunya orang yang ada kes allergy teruk dia akan tahu dan bawa sendiri. Kalau main bagi je boleh jadi orang tu terus flip out/mengamuk/lari sana lari sini dan kalau teruk boleh kena heart attack. Lepas bagi adrenaline tetap kita kena bagi anti-histamine pasal adrenaline tak boleh buang anti-histamine dalam system badan.
Pembetulan diri sendiri "adrenaline tak boleh buang histamine dalam system badan"
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Post Reply