ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Perbincangan dan tip rawatan kecemasan di kawasan terpencil
User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby lusuh adventure » 06 Jun 2010, 22:35

Ambil antibiotik jika kena gigit pacat..

Lusuh nak cerita sikit bab pacat ni....

Image

-ramai orang tidak ambil kisah pasal ni...alah..no hal punya bro..tidak mati pasal pacat ni...

-Pacat tu baik,sebab dia sedut darah kotor , jika pacat itu jatuh dengan sendiri setelah ia kenyang sedut darah itu bagus, sebab taring halus yang pacat guna untuk sedut darah tercabut sekali.

-Yang tidak bagus ialah, kita yang cabut sebelum pacat itu kenyang, taring halus anak terbenam disaluran darah tempat yang pacat sedut darah tu,

-kesannya darah keluar tidak henti-henti,jadi disinilah boleh berlaku jangkitan kuman pada saluran darah kita.....bahaya adik oiii...urat boleh jadi bengkak...jika lambat dapat antibiotik..tidak boleh jalan dibuatnya....

-Mat salleh..jika masuk hutan tropika..macam-macam vaksin dia orng ambil...sampai kena duri rotan pun dia orang cepat-cepat enjit antibiotik....

-So lepas ni...sesiapa yang alah pada pacat tu kena gigit...lepas keluar hutan pergilah jumpa doktor...cegah dulu sakit sebelum kena...

Nukilan dari Lusuh Adventure

Image
Evergreen exprience
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 08 Jun 2010, 16:31

Memangla bekas gigitan tu akan memudahkan kuman masuk dalam kulit tapi kalau dah nampak pacat nak biau lama lama.... seriau gak. Kalau Mak we tu siap jerit jerit lagik. mau tak panik kita dengau walaupun cuma pacat.
Kalau dah cabut (yang jenis belum kenyang la) taring dia tertinggal. Kita sapu anti septik je, pas tu ambil minyak gamat sapukan.
Sebab Gamat ni dari keluarga atau spesis yang sama jadi bahan dari gamat akan immiumkan hirodin yang menyebabkan darah tak berhenti keluar tu. Lagi satu gatal dia kurang sikit sebab imium gamat lebih power.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby biNGai » 08 Jun 2010, 19:20

kalo org daa kawen pkai minyak gamat nih kompom power gak ke bang?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby nazryst » 08 Jun 2010, 21:13

kalo org daa kawen pkai minyak gamat nih kompom power gak ke bang?
ermmmm... soalan macam ni bukan untuk pacat gigit orang.... ni kes pacat spesis orang gigit orang ni.... biasa orang tak menjerit laaa... tapi apa ehhh.... entah laa bang ... aiiii bujang... :oops:

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 09 Jun 2010, 08:56

Gamat ni from our experiance la masa aku kat Spartly. Awal taun 80 an la, masa tua aku masih lagi Pegawai Muda yang baru balik dari Ukrane. Kat sana tak belajar menda menda cam ni. Kitorang panggei *ditapis* Keling sebab itam kan dan idup kat celah celah batu karang yang dalam. Bila kita potong(Cincang sebenarnya) dia akan jadi lebih banyak sebab setiap unit potongan akan jadi hidupan yang berasingan dan akan membesar. Cincang cincang lagi esoknya akan jadi bertambah banyak dan berganda.
Moral of the story untuk Ngai. Kalau ko punya anu nak banyak bulehla sapu dengan gamat dan buleh potong potong. Esok pagi jangan terperanjat anu ko ada lima belas. keh keh keh.
Kalau bab Lintah lak.
Lintah ni kecik je asalnya. Bila dah kenyang isap darah jadi beso. Cam kat Perlis minggu lepas ada orang jumpa Lintah Gergasi dekat 8 hinci. Tu yang oragng buat minyak Lintah dengan memasak lintah tu sampai berminyak dan sapu kat anu supaya anu ko membesar. Tapi beso je tak power.
Nak power punya sapu la serbuk lada. memang panas membara.
keh keh keh

Farid McGuire
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 03 May 2006, 11:05
Contact:

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby Farid McGuire » 10 Jun 2010, 18:50


-Yang tidak bagus ialah, kita yang cabut sebelum pacat itu kenyang, taring halus anak terbenam disaluran darah tempat yang pacat sedut darah tu,

-kesannya darah keluar tidak henti-henti,jadi disinilah boleh berlaku jangkitan kuman pada saluran darah kita.....bahaya adik oiii...urat boleh jadi bengkak...jika lambat dapat antibiotik..tidak boleh jalan dibuatnya....
Info ini tak betul.

Darah keluar tak henti-henti adalah kesan dari enzim anti-pengumpalan/anti-clotting enzyme, HIRUDIN.

Bila pacat gigit kulit kita. Dia akan injekkan satu sebatian kimia yang dipanggil Hirudin. Kesannya darah kita tidak akan membeku apabila terkena udara luar.

Jadi, jika ada yang berkata pacat menggunakan taring untuk melekat pada kulit, itu adalah tidak benar. Pacat menggunakan penghisap anterior..
Badan pacat terdiri daripada 34 segmen. Penghisap anterior (mulut) terbentuk pada enam segmen terhadapan badannya, yang digunakan untuk berpaut pada kulit, sambil mengeluarkan bendalir bius/anesthetic agar perumah tidak merasa digigit. Pacat mengeluarkan campuran mukus dan lekapan dari otot-otot sepusat di keenam-enam segmen tersebut agar terus berpaut dan merembeskan enzim pencegah pembekuan darah dalam sistem darah perumah.
Selebihnya baca sendiri lah... malas nak translate... kah... kah.... kah..... :evil:

PASAL PACAT DAN LINTAH

edisi Bahasa Melayu

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby matsaiko » 11 Jun 2010, 11:35

Bila pacat gigit kulit kita. Dia akan injekkan satu sebatian kimia yang dipanggil Hirudin. Kesannya darah kita tidak akan membeku apabila terkena udara luar.
tapi kenapa bila dia jatuh sendiri yakni dah kenyang kenapa darah tak mengalir kluar dah?

IMHO,hirudin ni berfungsi bermula pacat gigit hingga dia jatuh aka kenyang..lepas tu hirudin tu dah tak berfungsi maka darah akan beku bila terkena udara luar
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby poncho » 11 Jun 2010, 12:38

mungkin antibodi badan sudah mula merembeskan antibiotik semulajadi untuk imun pada luka atau koyakkan pada tisu kulit. macam kalau kita jatuh motor, koyak pada kulit hanya akan kita rasa sakitnya selepas 20-30 minit sebab antibodi mula menyusut untuk menahan sakit.

pacat tadi mungkin menebuk sedikit sahaja tisu kulit. sambil dia hisap sambil dia rawat tisu supaya perumah tadi tidak sedar atau mungkin memang pacat jenis pembaik pada tisu yang rosak seperti yang kita tau lintah (yang dijadikan ubat alternatif untuk sains perubatan) membaiki tisu-tisu kulit.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby nadir » 13 Jun 2010, 16:43

hmmm.... betoi apa farid mcguire tu habaq, pacat dia akan releasekan Hirudin sebagai anesthetic dan juga bagi mencegah pembekuan darah. Hirudin nih kalau tak silap saya dia mengelakkan pembentukkan jaringan protein yang akan menghalang platelet merah .... erk dah tak berapa ingat dah.

pengambilan antibiotik sebenarnya tak leh makan gitu aja, kena ada prescription dari doktor dan kena makan sampai habis. Antibiotik pun ada macam macam jenis. Bukan nak kata tak boleh makan, tapi kena tahu jugak sebelum telan je... hehe...

Kalau antibiotik yang lebih lebih masa kita sakit tuh , paling elok dielakkan. kalau nak, gi jumpa doktor, mintak nasihat. setengah orang allergic pada antibiotik, contoh penicillin , so consider jugak, ubat kalau nak pass pass kena jaga jaga jugak.

sebenarnya infection ni boleh terkena dari banyak sumber, dan boleh membawa maut ( systemic infection ) sekiranya tidak dirawat . bukan saja kena gigit pacat, tapi luka kecik atau scratch pun boleh membawa masalah besar , tambah lagi sekiranya antibody kita lemah ( penat , tak cukup makan , tak cukup tidur , selsema dll ) .

Jadi kengkadang bila kita tengok kawan kita atau mat salleh makan ubat, kita kena ingat, ubat ubatan tu mungkin dah diprescribe kepada dia dan dia tahu cara pemakanan . memang tak dinafikan mat salleh ni kekadang phobia sket bila masuk hutan kita , selalu dengar cerita orang mati kena pacat la, dll. so diaorang datang prepared.

sofar yang terbaik yang saya amalkan - jumpe je pacat , mampuslah, baru nak naik ke , dah kenyang ke, semua aku bakar dengan lighter...
kalau sempat dia gigit, aku biar aja darah tu , sampai campsite nanti baru basuh
lepas basuh baru letak antiseptic dan plaster.
letak antiseptik 2-3 kali sehari. kalau dah gatal sangat, tonyoh dengan cotton bud yang dicelup dengan iodin.... boleh lega wa cakap luuuu... sbb iodin tu pedih....hahhahaah
Ulang 3-4 hari, nanti scab naik, kira nak sembuh dah dan tak rasa gatal dah...

yang selalu masalahnya saya tengok orang tak treat luka tu bebetul.... biarkan aja, pastu bila gatal, baru.... fuhhh nikmat diaaaa... tapi setiap kali kita garu, kekotoran yang ada kat kuku tu akan dipindahkan ke luka pacat tuh... so lambat baik dan mungkin boleh menyebabkan infection yang lebih teruk .


sekadar pengongsian maklumat saja, tiada lebih , tiada kurang.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby lastman » 13 Jun 2010, 18:12

tul ape yg farid infokan tu...
pacat mengeluarkan sejenis kimia yg membuatkan darah kite dr membeku...
macam care aku dgr nak bg darah berhenti keluar..tp rasenye darah tu kelua jugak..
rasenye maksud tersirat sehardcore-hardcorenye kite kalah gak ngan pacat ni..

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby lusuh adventure » 13 Jun 2010, 22:20

sory sahabat sekelian diatas info saya yang kurang tepat...itulah kesilapan saya belajar dari tok guru saya (org asli) dan otai-otai lama kurang ilmu sains...kekekekeke :lol: ...so jadi gunakan info yang diutarakan oleh saudara Farid McGuire.
Cuma nasihat saya sekali lagi, jumpalah doktor jika kena gigitan pacat yang banyak atau anda rasa tidak selamat. Pengalaman sahabat saya yang kena jangkitan akibat gigitan pacat ini amat siksa. Degan adanya perbincangan ini bertambah ilmu kita yer tak?
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby nadir » 14 Jun 2010, 08:17

steady bro!

Kekadang setengah pacat bila dia gigit saya perasan kawasan gigitan tu akan membengkak. sekali pernah kena area atas kaki+ buku lali, bengkak sampai dah takleh pakai kasut buaya..... esok tu surut sket . tapi tak semua, setengah pacat lepas dia gigit , takder bengkak pun....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby matsaiko » 14 Jun 2010, 11:24

nadir
ada satu pacat dia punya penangan bukan bengkak kat kaki tapi bengkak kat perut 9 bulan !!!

err gurau2 je abg2 sekalian..good info teruskan :mrgreen:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 14 Jun 2010, 13:08

Hu hu hu dia bengkak 9 bulan tuhhhh.
Nak tanya tambahan.... tompang lalu Tuan Tanah.
Pacat ni rasanya ada bebarapa jenis.
1. Pacat kecik cam jarum je yang saya jumpa kat Cemerong. Halus sangat boleh masuk celah setokin. Masuk semua ruangan dan bila dah kenyang beso gaban panjang hampir seinci.

2. Pacat Belang yang duduk di daun separas bahu kita. Dy=uduk atas pokok atau celah daun. Catal bila mengena. Saya kena di Gagau.

3. Pacat warna Hijau daun- Pong duduk atas pokok - sy kena di Irau

4. Pacat Perang panjang dan kuat Lari - hidup atas daun kering dan sangat cepat melompat sampai kita rasa macam dengar hujan. rupanya pacat melompat atas daun kering dan bunyi macam titik titik hujan. - Saya kena kat Kem 3 Mulu

5. Pacat kepala Coklat tapi badan Itam - Ni kena gatal nak mampos sampai aku cucuh bara rokok nak hilangkan gatal dia. Aku kena kat Sungai Temin nak Naik Korbu.

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby nadir » 14 Jun 2010, 18:36

matsai: huhu... itu pacat jenis tak geget punya.... lagi bahaya tuh, jenis ludah macam spitting cobra... hehehe

haa tudia... semua spesis pacat dah kluar dah...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby lastman » 15 Jun 2010, 18:05

lusuh..

agak2 ko la kan..kalo pacat gigit gatal ke kalo ko yg gigit lagi gatal????

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby lusuh adventure » 19 Jun 2010, 21:46

wei....lastman...encik syed...

kalu pacak lusuh gigit...ia sedap..ekekekekekekek
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby rainmaker » 06 Jul 2011, 08:46

good info.tq tq
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby aliph » 07 Jul 2011, 08:39

gatal2 layan antihistimine ler
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby Tokwan » 07 Jul 2011, 10:23

Pacat ni kalau gigit , kalau boleh jgn cabut...lakukan sesuatu supaya dia jatuh sediri seperti:-
1. kenakan api.
2. Air tembakau.

Tokwan selalu lumoq air tembakau kat kaki, stokin dan kasut, supaya dia tak mau panjat.

Kalau tarik, dia akan tinggalkan gigi pasai dia ni pesyen tak tau nak lepaskan gigitan kalau ditarik. Tapi kalau dia sakit atau tak suka, dia akan lepaskan gigitan tu.

Tokwan selalu sapu antiseptic ja lepas di kughoh.

Kalau masih bleeding pun sikit saja, jawabnya plasterla...

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: ambil antibiotik jika kena gigit pacat

Postby irmuaaz » 15 Apr 2012, 17:23

Antibiotic ni kita ambik untuk treat infection. Tak kira la infection luar kat luka atau kat dalam badan. Dalam kes luka, yang buat jadi infection adalah kegagalan kita sendiri untuk cuci luka dengan baik.

Signs and Symptoms untuk infection luka adalah
1. Kawasan luka jadi bengkak dan panas
2. Ada nanah di kawasan luka
3. Kalau dah advance stages boleh juga ada s/s demam
4. Kalau kulit dah discolour jadi kuning hijau biru etc.

Jadi sebagai expedition leader/guide penting untuk kita awasi sebelum terjadi. Langkah treatment luka secara basic adalah

1. Stop Bleeding- hentikan pendarahan, pakai bandage sterile.
2. Clean Wound- bersihkan kawasan sekitar. Hanya kawasan sekitar kita cuci dengan alcohol/acriflavin/iodin/antiseptic cream atau apa2 benda lain lah yang korang pakai. Kawasan luka sendiri kita cuci dengan AIR BERSIH SAHAJA dengan irrigation syringe. Ini kita boleh modify pakai botol air mineral kalau tak bawak. Kalau kita tonyoh iodin ke acriflavin ke alcohol ke antiseptic cream ke dalam kawasan luka itu akan membunuh tissue2 di kawasan luka. Kita taknak bunuh tissue2 tu pasal dalam langkah 3 kita nak promote healing
3. Promote healing- Pasang bandage dan tukar dressing tiap hari dan pastikan kawasan luka bebas dari benda kotor etc. Bab ni memang senang sembang dari buat pasal masa trekking memang payah.

Expedition leader dan guide jugak patut tahu jenis luka mana yang selamat utk patient continue trek atau kena evacuate terus.

Kalau ada signs and symptoms of infection maknanya kita tak cuci luka tu baik2. Time tu yang kita boleh buat adalah cuci sekali lagi kawasan luka, bandage balik dan harap tak jadi teruk lagi.

Saya punya pengalaman dgn gigitan pacat infection belum pernah lagi. Tak bermakna takleh jadi. Tapi saya rasa untuk gigitan serangga/pacat/lintah risiko utk allergy lebih tinggi. Saya sendiri ada species pacat yang saya allergic. Yang ada belang2 kuning tu. Orang kata pacat bulan/rimau. Wallahualam. Kalau saya kena gigit jadi bengkak.

utk info S/S allergy adalah
1 Kawasan gigitan jadi bengkak.
2. Gatal
3. Kawasan gigitan jadi panas
4. Kalau teruk boleh naik ruam

Dalam kes ni saya treat dgn NSAID (Non steroidal anti-inflammatory Drug) atau nama glamournya Panadol/Aspirin/Ibuprofen dan jugak Anti-Histamines (Zyrtec, Claritine etc)

NSAID boleh beli kat kedai runcit je. Anti-histamine kena ada prescription doctor jadi sembanglah dengan doctor atau GP anda untuk mendapatkannya. Saya bawak jugak anti-biotics wide spectrum dalam FAK saya bila expedition multiple day tapi ini utk saya seorang dan bukan utk orang lain. Macam Nadir cakap anti-biotic bukan boleh bagi orang sebarang. Doctor je boleh bagi.

Harap info ini membantu.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my


Return to “Tindak Balas Kecemasan”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron