Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Perbincangan dan tip rawatan kecemasan di kawasan terpencil
User avatar
buDak gUnUng
Pendaki Gunung
Posts: 63
Joined: 13 Mar 2009, 23:31

Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by buDak gUnUng » 18 Nov 2009, 15:44

harap sohabat2 dapat mambantu saya dlm massalah ni...

________________________________________________________________________________________
dUnIa InI AmAtLaH LuAs UnTuK dItErOkAi... oLeH iTu HaRgAiLaH aPa YaNg SuDaH dIKeCaPi......

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by matsaiko » 18 Nov 2009, 16:25

amik tembakau tempek kat tmpt tu,pastu letak plaster.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

penJelaJahJuJur
Pendaki Gunung
Posts: 40
Joined: 27 Nov 2006, 01:40
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by penJelaJahJuJur » 18 Nov 2009, 18:32

saya kadang2 letak sesuatu yang menyerap. pastu biar kering

contohnya kertas atau tisu

tapi bila tarik nanti darah balik.

phailed!

kena ulang banyak banyak kali :roll:

User avatar
lats840
Pendaki Gunung
Posts: 66
Joined: 07 Dec 2008, 09:07
Location: PD
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by lats840 » 19 Nov 2009, 16:37

kalo ikut petua yg aku tau..
gune air atas langit2 dlm mulut, msuk kan ibu jari...
calit skit kt langit2, selawat 3x..
sapu kat tmpat kluar darah...

pacat ker, luka jatuh ker...
alhamdulilah, darah stop kluar dr luka tu..
aku dh try, mmg darah stop pun..
tp tk tau la org lain..
hehehehhe.....

aku rse, org yg bg petua kt aku ni..
die amik dr kucing kot, sbb kalo kucing luka..
die main jilat2 jer, lpas tu luke die kering..
hahhaha... agak nye la...

peace
lats840

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by melati » 19 Nov 2009, 17:10

kalo ikut petua yg aku tau..
gune air atas langit2 dlm mulut, msuk kan ibu jari...
calit skit kt langit2, selawat 3x..
sapu kat tmpat kluar darah...
peace
luka skit2 blh la kot nie..
kalu gedabak besar..ermmm...

azim
Pendaki Gunung
Posts: 104
Joined: 02 Jun 2009, 12:14

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by azim » 19 Nov 2009, 18:40

kalu gedabak besar kita g hospital besar....hehe

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 20 Nov 2009, 09:03

Kalau Gedabak besaunya bukan pacat yang gegeeet. itu Gimau.

Tuan tanah
Biasanya macam pacat ni adalah satu keluarga dengan lintah dan gamat. Cuma gamat tu duduk di laut. Biasanya kita bawa minyak gamat dan gamat ni lebih besau dari lintah dan daya immunasion gamat dapat menghentikan pendarahan akibat pacat.

Kalau tak berapa besar... kaedah gunakan air lelangit mulut biasanya boleh menghentikan pendarahan akibat pacat. Kalau besar tampal je dengan plaster. huhu hub :mrgreen:

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by nazryst » 20 Nov 2009, 11:08

Kalau jumpa daun senduduk, kau ambik dan lumatkan pakai tangan pastu tempek kat atas luka tu.. kira ok laa...

Tapi bab pacat ni, biasa nya ketahanan badan tu ada masalah sikit, pacat ni bila dia gigit dia ada keluar kan satu enzim yang akan mencairkan darah selain dari penyebab gigi dia tertinggal, tu yang menyebabkan darah tak henti... tapi takder laa sampai mati kering darah...

Lagi satu kalau kau bawak serbuk kopi kampung... bleh laa kau tempek...
Kalau kau pakai kopi kapal api... takut kau terbang naik ke bulan.... bukan darah ajer kau hilang... kau bleh terus hilang ingatan....

Selamat mencuba apa jua cara sekali pun....

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by JeNaL » 20 Nov 2009, 11:30

Kalau jumpa daun senduduk, kau ambik dan lumatkan pakai tangan pastu tempek kat atas luka tu.. kira ok laa...
bang daun senduduk tu cam mana? katanya ada byk jenis senduduk
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
buDak gUnUng
Pendaki Gunung
Posts: 63
Joined: 13 Mar 2009, 23:31

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by buDak gUnUng » 20 Nov 2009, 16:04

tima kasih atas semua pengajaran...

________________________________________________________________________________________
dUnIa InI AmAtLaH LuAs UnTuK dItErOkAi... oLeH iTu HaRgAiLaH aPa YaNg SuDaH dIKeCaPi......
[/quote]

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by maclan » 20 Nov 2009, 17:27

Kalau jumpa daun senduduk, kau ambik dan lumatkan pakai tangan pastu tempek kat atas luka tu.. kira ok laa...
bang daun senduduk tu cam mana? katanya ada byk jenis senduduk

daun senduduk byk jenis ke..huhu..xtau plak..

yg tau yg biase tgk kt tepi jalan2 area kh mesti ade..bunga dia kaler ungu camtu..bunga dia pon leh makn...xigt dh buat ubat ape..

tp klu time naik gunung..pokok ni rasenye xde kt tanah tinggi...

tp petua nk hntikan darah or luka gune daun ni..memang boleh pakai la...dh pernah buat time camping2 pengakap zaman sekolah dlu...
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by mizi » 20 Nov 2009, 17:35

saya kadang2 letak sesuatu yang menyerap. pastu biar kering

contohnya kertas atau tisu

tapi bila tarik nanti darah balik.

phailed!

kena ulang banyak banyak kali :roll:
aku selalu lekat kertas surat kabo jerr...biar darah kering n kertas tu tanggal sendiri...kertas tisu x d galakan sbb dia menyerap darah...cara kampung hehhehee
climb long trail
p11at

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by matsaiko » 20 Nov 2009, 17:51

mizi
ko masuk utan bwk surat khabar ke? dasat :P
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by mizi » 23 Nov 2009, 10:21

mizi
ko masuk utan bwk surat khabar ke? dasat :P
abe mat tu kalu ada la...kalu x da kalu buat lg mcm org kg...lekat ngan daun2 kt darah duk kuar tu...jampi2 la sikit hehhehehe..
climb long trail
p11at

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by adventure inc » 25 Nov 2009, 11:49

tempek ngak suratkabar cara yang terbaik nak bagi darah tu benti n
kering, so far yang aku try laaa..
elakkan dari garu sbb kekadang bagi yang kulit sensitif bleh jangkit
gatal tu kat tempat lain..

bang, guna daun senduduk ke daun kapal terbang? petua org tua2;
daun senduduk tu wat bagi pacat/lintah mudah tanggal n daun kapal
terbang tu guna wat bagi benti darah, bleh jugak guna bagi reda kena
sengat jelly fish...
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by yonrawk » 25 Nov 2009, 18:05

bang daun senduduk tu cam mana? katanya ada byk jenis senduduk
Aku pernah dengar gak orang ckp daun senduduk ada byk jenis, tak tau la plak. Tapi nenek aku cakap dan diamalkan semua jenis boleh. Cuma yang tak boleh tu daun senduduk yang baru diracun (biasanya kat kampong2 org kampong selalu sembur racun). Tak tau la.

Aku biasa kalau treking tu masa jalan balak, kalau terserempak ngan daun senduduk aku tapau la 5-6 helai buat bekalan. Tapi daun senduduk ni aku tak pernah la buat untuk luka pacat. Luka sbb gigitan pacat pakai tisu/paper/endiplas gak yg praktis. :mrgreen:
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by orga » 01 Dec 2009, 15:03

senduduk yg aqu tau pon ada 2 jenis kot..yg bunga putih n bunga ungu..nama saintifik tak tau tp senduduk dr famili melastomatacae..baik kalo nk berentikan pendarahan..kunyah2 daun pastu tampal..

utk pacat idea pakai sokabar tu ok..tampal je n lama2 kering la sendri..
ImageImageImage

User avatar
nadzate
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 01 Mar 2009, 13:10

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by nadzate » 22 Dec 2009, 07:18

atau..

ada juga orang cakap jangan cabut pacat yang sedang menghisap.. semasa dia tengah sedut dia keluarkan enzim pencairan dan juga pressure tinggi.. so kalau cabut terus darah akan terus mengalir keluar... kalau nak cabut panaskan je pacat tu biar dia cabut slow2.. orang kata la bukan aku kata.. tapi aku try jadi gak kekadang ..

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by orga » 05 Jan 2010, 04:08

pokok penawar jambi pon ok kalo n tekap..
ImageImageImage

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by adisos2002 » 06 Jan 2010, 21:23

Hmmmm sori adik2 sbb atuk muzs lambat kasi petua.. sbb tk perasan topik nie..
1. Petua paling berkesan = guna pokok kapal terbang.. daun dia berbulu sikit, ko ambik lumat kan kt tapak tangan kasi berbuih daun tue. pastu ko letak kat tmpat pacat.. garenti.

2. Ko ambik kapas.. ko bakar.. pastu masa dia berbara tue ko tenyeh kat tempat pacat tue. Konpom ok

3. Bawak jer masking tape.. pas tu tempek kat area gigitan.. ko kasi dlm 5-6jam dia akan berenti

4. Ko ambik lumut pada pokok.. tenyeh.. (tapi aku tk prnah cuba kata asli jer)

5. Ko guna daun pucuk pakis.. (sama gak aku tak pernah cuba.. kata org tua2 jer)

Harap2 dapat membantu
Salam
MUZS
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by pendaki_labuan » 06 Jan 2010, 23:56

tumpang lalu.... nak tambah sikit...
sebelum ditenyeh dengan daun ataupun pe-pe aje.. sapukan tempat kene gigit pacat dengan krim anti-septic, tujuan untuk membasmi kuman dibekas gigitan pacat...
tapi dibiarkan darah meleleh selepas sapu krim pun lagi bagus pasal mcm kene rawatan bekam pacat/lintah...hehehehe belum ada yg MATI kene gigit pacat, setahu aku tapi berkudis adalah.. :lol:
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

wildsotong
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 26 Feb 2009, 15:36

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by wildsotong » 21 Feb 2010, 00:04

aritu kena 9 ekor. letak surat khabar....berjaya brenti. tapi tak lama pastu kuar darah balik. letak plaster sampai lencun plaster tuh. daun senduduk atau daun kapal terbang aku tak tau pun jadi and tak kenal pun. :P

cara cabut pacat....aku letak bara rokok dan cucuh kat pacat tu, pastu masa dia nak gerak, aku alas daun supaya dia jalan atas daun tu n trus buang.

soalan: nape pacat ni gigit aku sorang je padahal ada 7 org lain dia tak gigit? ada awek darah manis pun pacat tu tak sudi.

hehehehe :P

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 22 Feb 2010, 08:42

Sebab darah engkau banyak toksid
Awek manis tu... darahnya banyak gula
ha ha ha

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by yonrawk » 23 Feb 2010, 09:52

Jawapan : Pacat takmo geget awek, sebab pacat nak geget sotong.... waaaaaaaakakakakakakaka

:kah: :kah: :kah:
:lol:
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 23 Feb 2010, 10:23

Yon
Aku nak tompang ketawa gak
kah kah kah :kah: :kah: :kah:

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by nadir » 21 Apr 2010, 12:41

hmmm... memang pacat nih lecah, kalau dia gigit memang memeleh dah menyusahkan. Yang aku pernah dengar orang gunakan daun pokok kapal terbang, bukan senduduk, tapi mungkin senduduk pun boleh kot.

ada sesapa penah cuba celox tak? dia serbuk yang mengerinkan darah. ada sorang supplier suggest aku jual, tapi sebab bende baru + ada expiry date, payah sket laaaa.. hehe tak silap aku ada dalam bentuk plaster jugak, tapi tak tahu keberkesanan dia kalau letak kat gigitan pacat
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by ajon » 22 Apr 2010, 12:16

klau kena gigit pacat ni...tak kesah sangat..darah pun kan nye bnyak kluar....

tapi yg tak tahan nye...bila dah balik umah...dia punya gatal tu yang buat tak leh tahan....

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by JeNaL » 22 Apr 2010, 14:22

klau kena gigit pacat ni...tak kesah sangat..darah pun kan nye bnyak kluar....

tapi yg tak tahan nye...bila dah balik umah...dia punya gatal tu yang buat tak leh tahan....
nak hilangkan gatal cuba guna cream ni ; Cloderm (Clobetasol propionate 0.0568% ww)
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by ajon » 23 Apr 2010, 08:45

klau kena gigit pacat ni...tak kesah sangat..darah pun kan nye bnyak kluar....

tapi yg tak tahan nye...bila dah balik umah...dia punya gatal tu yang buat tak leh tahan....
nak hilangkan gatal cuba guna cream ni ; Cloderm (Clobetasol propionate 0.0568% ww)
Jenal...krim ni berkesan ke....nanti aku cuba,try,test.....biasa klinik bagi, tak berapa baekk.

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by nadir » 23 Apr 2010, 09:59

kalau aku , aku tenyeh dengan iodine aja..... paling bes masa lepas mandi, kulit tu lembut sket.... fuhhh legaaaa
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Bagaimana Caranya Menghentikan Pendarahan Gigitan Pacat

Post by sid » 11 Oct 2011, 18:32

orang kata pakai bam (tiger bam ke.. bam gamat ker..) boleh jugak.. betul ke? lom try lagi
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

Matlask
Kerabat Gunung
Posts: 27577
Joined: 24 Aug 2019, 20:42

Efectos De Cialis En La Mujer Matlask

Post by Matlask » 29 Feb 2020, 02:15

Cipro Recall Buy Cialis Prezzo Medio Kamagra <a href=http://abuycialisb.com>Buy Cialis</a> Buy Retin A Online
Cialis Super Active Difference online cialis Clavamox Without A Prescription

Matlask
Kerabat Gunung
Posts: 27577
Joined: 24 Aug 2019, 20:42

Propecia Germany ??? Matlask

Post by Matlask » 29 Feb 2020, 02:15

Canine Keflex Cialis Teilen Levitra 20mg <a href=http://abuycialisb.com>Buy Cialis</a> Amoxicillin Dosage Amounts
Cialis Super Active Difference online cialis Clavamox Without A Prescription

Matlask
Kerabat Gunung
Posts: 27577
Joined: 24 Aug 2019, 20:42

Gogetpills Matlask

Post by Matlask » 29 Feb 2020, 02:16

Walgreens Cialis Prices Cialis Does Amoxicillin Cure Bladder Infections <a href=http://abuycialisb.com>Cialis</a> Sildenafil 100mg Tablets
Cialis Super Active Difference online cialis Clavamox Without A Prescription

Matlask
Kerabat Gunung
Posts: 27577
Joined: 24 Aug 2019, 20:42

Azithromycin 250mg Canada Matlask

Post by Matlask » 29 Feb 2020, 02:17

Using Less Than 1 Mg Propecia Cialis Viagra Express Mail <a href=http://abuycialisb.com>cialis without a doctor's prescription</a> Risultati Finasteride Propecia
Cialis Super Active Difference online cialis Clavamox Without A Prescription

Matlask
Kerabat Gunung
Posts: 27577
Joined: 24 Aug 2019, 20:42

Viagra Online Prescription Matlask

Post by Matlask » 29 Feb 2020, 02:17

Lioresal Sans Ordonance cialis 40 mg Cialis 20 <a href=http://abuycialisb.com>Buy Cialis</a> Cephalexin Cap 5 Mg C
Cialis Super Active Difference online cialis Clavamox Without A Prescription

Matlask
Kerabat Gunung
Posts: 27577
Joined: 24 Aug 2019, 20:42

Generika Cialis Forum Matlask

Post by Matlask » 29 Feb 2020, 02:18

Healthy Males Viagra Reviews Buy Cialis Propecia Pelo <a href=http://abuycialisb.com>cialis 5 mg best price usa</a> Worked For Me Propecia Finasteride
Cialis Super Active Difference online cialis Clavamox Without A Prescription

Matlask
Kerabat Gunung
Posts: 27577
Joined: 24 Aug 2019, 20:42

Cheap Viagra Canada Matlask

Post by Matlask » 29 Feb 2020, 02:19

Canadian Medications Online Cialis Propecia Libido Testosterone Levels <a href=http://abuycialisb.com>Cialis</a> Acheter Cialis Internet
Cialis Super Active Difference online cialis Clavamox Without A Prescription

Matlask
Kerabat Gunung
Posts: 27577
Joined: 24 Aug 2019, 20:42

Buy Disulfiram Matlask

Post by Matlask » 29 Feb 2020, 02:19

Cheap Drugs Buy Cialis Lioresal Contre Alcoolisme <a href=http://abuycialisb.com>Buy Cialis</a> buy accutane mexico
Cialis Super Active Difference online cialis Clavamox Without A Prescription

Matlask
Kerabat Gunung
Posts: 27577
Joined: 24 Aug 2019, 20:42

Definition Of Propecia Matlask

Post by Matlask » 29 Feb 2020, 02:20

Cialis Alle Erbe Funziona cialis vs viagra Priligy Viagra <a href=http://abuycialisb.com>Cialis</a> Furosemide Side Effects
Cialis Super Active Difference online cialis Clavamox Without A Prescription

Post Reply