snake bite

Perbincangan dan tip rawatan kecemasan di kawasan terpencil
User avatar
specky
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 25 Feb 2006, 20:34
Location: kubang

snake bite

Post by specky »

salam buat kawan2 semua...saya seorang ahli baru...pagi tadi saya ada hadiri kelas snake bite...terfikir juga kalau perkara ni berlaku masa kat dalam hutan...so saya nak tanya pendapat kawan2....let say perkara nie berlaku..."nauzubillah"...mm apa yang kita nak buat??

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

benda nie pernah terjadi kepada group aku masa gi cus tahun 2004 dulu....
lepas dari kem agas, sorang budak aku yang bernama lofier kena patuk ular.....
tak tau lah ular apa.....
apalagas, baringkan budak tu terus ikat 2 bahagian.....
dia kena kat area dekat-dekat buku lali...
ikat satu kat bhgn atas sikit dr buku lali dan lagi satu bawah lutut.....
mmg ketat gila kitorang ikat....
aku sweeper masa tuh....
aku rilek je letak beg kuor kan handycam :D :D
hasil ke'cool'an aku tuh lah aku berjaya rakam saat-saat proses penyelamatan tersebut hehe....

group aku ada sorang nurse nama chimm....
dia lah yang godek-godek apa semua.....
pisau yang tajam pulak takder....
belah-belah tak lut....
kaki lofier dah jadik mcm eksperimen pulak :D

diorang belah kat kawasan yang kena patuk dan picit bagi darah keluar....
kalau ikut style darah tu keluar mmg ular berbisa sbb keluar darah hitam dulu baru darah merah biasa.....
alhamdulillah settle.....
bajet nak gi hospital melalui rekom tapi bila sampai kat peres si lofier dan ok dah.....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Ni thread yg bagus nie..
Kalau ada sapa2 yg mempunyai apa2 maklumat mengenai
snake bite a.k.a. di cium ulaq, kongsi2 lah..

Setahu saya..
Saya penah nampak "Snake Bite Suction" ~ mcm alat penyedut bisa
yg diperbuat dr plastik. Tp tak penah nampak skang nie.. Tak tahu
mana nak cari..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: snake bite

Post by Freelance »

specky wrote:salam buat kawan2 semua...saya seorang ahli baru...pagi tadi saya ada hadiri kelas snake bite...terfikir juga kalau perkara ni berlaku masa kat dalam hutan...so saya nak tanya pendapat kawan2....let say perkara nie berlaku..."nauzubillah"...mm apa yang kita nak buat??
Specky.... awak dah masuk kelas kan... leh lah curahkan ilmu kt sini.. leh kengkawan yg lain tahu fasal topik ni... :)

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Patukan ular bo;eh dibezakan bisa atau tidak... dan bukan semua patukan mengeluarkan bisa...

Tapi elakkan..

Paling best kongsi la sama!!
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

How NOT to Treat a Snakebite
i-No ice or any other type of cooling on the bite. Research has shown this to be potentially harmful.
ii-No tourniquets. This cuts blood flow completely and may result in loss of the affected limb.
iii-No electric shock. This method is under study and has yet to be proven effective. It could harm the victim.
iv-No incisions in the wound. Such measures have not been proven useful and may cause further injury.

*Source : US Medical Professionals
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
TokMat
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 18 Feb 2006, 23:51
Location: Hj Samuri, Kajang
Contact:

Post by TokMat »

amik jarum injection... jgn yg kecik sangat......kasi operate sikit....
buang jarum dia... sambung dgn tiub getah... ujung tiub getah sambung ngan corong ala2 corong minyak... carik la saiz yg sesuai....
so dah siap satu alat untuk menyedut bisa... tak yah nak pakai mulut nak sedut.... w/p tempat kena patuk still kena belah gak.... tahan jer la...

User avatar
specky
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 25 Feb 2006, 20:34
Location: kubang

Post by specky »

mm....dalam kelas tu...semua benda tak boleh buat...lecturer sebut takleh ikat...tak boleh potong....tak boleh sedut...1st takleh ikat sebab nak prevent gangrene...tak boleh potong sebab nak prevent infection...n takleh nak sedut sebab outcome kalau kita sedut dengan tak sedut sama...so saya tanya kalau kat dalam hutan...mmg kena gelak kat dalam kuliah tue...tapi saya terfikir kalau jadi...langkah2 keselamatan...then lecturer kata just baringkan patient...maksure dia calm...then immobilize the limb...or the affected area...try to bring the victim to hosp ASAP...saya cuba tanya kalau semua tak available...meaning nak bawa ke hospital paling kurang 2-3 hari kalau kita kat tengah2 hutan tue...the answer that i got was "u r not in malaysia"...hoho sukar...sebab tue nak tanya pendapat kawan2...usually kalau masuk hutan...kita bawa antivenom ker??setahu saya...ular yang berbisa kat kawasan pergunungan nie jenis ular kapak aka pit viper...kalau kena patuk dengan yang kecil usually tak ada symptom...tapi kalau kena patuk dengan ular kapak dewasa...boleh menyebabkan non stop bleeding...n can lead to organ damage especially kidney...furthermore...can lead to hypovolemic shock...masa saya naik trans titiwangsa dulu...ada jumpa pit viper...tapi alhamdulillah tak ada apa2 berlaku...ular tedung jarang ada di kawasan pergunungan tapi di lereng bukit yang banyak pokok getah n pokok kelapa sawit...kebarangkalian untuk ada tue tinggi...lagi satu spesis ular merbahaya nie ular katang tebu...not much info that i got about that kind of snake... :arrow:

User avatar
specky
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 25 Feb 2006, 20:34
Location: kubang

Post by specky »

adisos2002 wrote:Patukan ular bo;eh dibezakan bisa atau tidak... dan bukan semua patukan mengeluarkan bisa...
salam buat adisos...just want to add something here...my lecturer told me...she mentioned about her friend...a doctor...there was one case that the doctor thought it was non poisonous snake..and just discharged the patient home...as she just refer to type of fang bitten...what happen after that...the patient died in the taxi on the way home...so can we actually rely on type fang bite??just quiry...?? :arrow:

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Ok... dah bertambah menarik dah nie...
Inilah perbincangan ilmiah yang kita mahukan..

Berkenaan konsep rawatan terlebih dahulu yek..
-memang betul setakat nie belum dibuktikan dengan sah lagi teknik memotong pada bahagian patukan dengan niat membawa keluar bisa itu boleh berjaya.

- Secara common sense nya depa takut kita tersilap potong urat darah... sebab kan kita ada yang pergi kejantung dan yang keluar dari jantung... maksudnya kita pun tak tahu patukan tue kena pad yg mana.. so mmg takda pekdah sgt la kalu dipotong.. kena plak tersilap pada main arteri.. tak ke pendarahan berlebihan plak.

- bab ikat mengikat nie sebnonya ada caranya... satu jangan ketat.. dua kita kena tau jugak jenis ular tue... kena yang myotoksin/hemotoksin tak ker busuk abis area tue.. kita sebnonya cuba melambatkan proses penyampaian bisa keseluruh badan a.k.a ke jantung sebab jantung seterusnya akan mengepam darah tsbt ke seluruh badan..

- sbb tue kita elok ikat... tapi bukan ketat

- bab menyedut bisa nie ok gak.. tapi benda nie kena serta merta dan sebab tue kena adaSEDIKIT HIRISAN...ingat sedikit... bukan belah selagi buleh.. dan ianya dilakukan serta merta.. Kalu dah 15 menit tue bisa pun dah start berjalan..

- apa jadi kalu tertelan... hmmm pening-pening muntah jer, tak mati.. Jgn ada luka dlm mulut atau pada tangan kita yg memegang simangsa ajer dikhuatiri masuk dlm salur darah kita... dah tak pasal-pasal GO!!!

- RAWATAN TERBAIK RED..
R - Rest tenangkan nya... bila dia semakin cemas maka jantung akan mengepam darah beracun tsbt lbh laju keseluruh badan..
E - Emobilize elakkan pergerakkan yang boleh menyebabkan darah dipam kan lebih banyak ke jantung
D - Direct presure... beri sedikit tekanan atau ikatan seperti ikatan PATAH atau lbh dikenali sbg splint..
- elakkan si mangsa byk bergerak... rawat spt pesakit patah pastikan sendi tidak bergerak... sbb pergerakkan sendi adlh berfungsi mengepam darah juga!!

Kenapa DOKTOR KAWAN Cikgu anda kata ULAR yg patuk member dia tu tak berbisa.. tapi lepas tue kawan dia GO jugak..
Bukan semua jenis patukan boleh kita perasan terutama kategori KRAITS spt katam tabu (bukan katang tebu), ular kara... yg mana patukan mrk nie tak rasa sakit pun tapi bisanya NO 3 beb paling berbisa bawah ular Taipan...

Patukan tidak nampak kesan luaran spt pendarahan atau apa-apapun sesedar jer badan JAM pastu out turus... NeuroToksin melumpuhkan saraf kita. Tapi kalu doktor yg sememangnya dibidang ini dia tau nak cari kat mana bekas patukan.... ingat.. patukan kat tapak kaki kita susah nak jumpa bekasnya!!..
setahu saya...ular yang berbisa kat kawasan pergunungan nie jenis ular kapak aka pit viper...kalau kena patuk dengan yang kecil usually tak ada symptom...tapi kalau kena patuk dengan ular kapak dewasa...boleh menyebabkan non stop bleeding
Patukan yg menyakitkan selalunya dari KATEGORI Viper a.k.a VIPERIDAE apa yg SPEKY tulis tue tk salah... cuma lebih tepat lagi VIPERIDAE adalah famili besar Ular KAPAk... true viper & pit viper adalah sub famili nya..

p/s patukan famili VIPER sekecil mana tetap menyakitkan dan sama bahayanya dgn yg dewasa.. symptom tetap sama. Tak caya lihat saja bagaimanan mereka yg terkena patukan KAPAK BODOH a.k.a MALAYSIAN VIPER a.k.a SAW SCALES VIPER

Beza PIT Viper dgn True Viper adlah pd lubang haba/PITyg ada pada "pit viper".. kategori ular umumyna pd kebiasaan COLUbridae, VIPeridae, ELiPIdae.... ada jugak yg pecahkan berdasarkan Bisa / Tak Bisa... pas depa pecahkan pulak jenis bisa.. (ne pening sikit kalu nak ingat)

Annyway saya budak baru belajar... tolong kasi tau apa yg salah :arrow:

Muzs
SOS
Last edited by adisos2002 on 19 Oct 2006, 10:01, edited 1 time in total.
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

bab ular nie yang aku biasa lakukan semasa terserempak .....

paling senang ...kenal pasti bentuk ekornya....kebiasaannya jikalau ular itu ekornya tajam/ tirus ianya jenis tidak berbisa tetapi jikalau ekornya bulat kemungkinan besar ianya jenis berbisa...dan ular jenis nie mengeluar bunyi jikalau ianya terrasa terancam dan sedia untuk mematuk...ular berbisa nie akan menggunakan bisa dengan sebaik mungkin kerana proses mengambil tempoh untuk menghasilkan semula bisa maka setiap patukan ular berbisa nie macam Sniper le ...One Shoot One Kill ...baru berbaloi....oleh itu jangan ganggu spesies nie jika terserempak dan elakkannya...badan kita bukan boleh ditelan pun...viper senang dikenali dengan bentuk kepala segitiga...maka berhati2....

Malayan viper saya pernah jumpa di Korbu dan Besar Hantu....berwarna hijau meresik....jenis nie ada ranking diantara ular berbahaya di dunia....
RAWATAN TERBAIK RED..
aku setuju dengan benda nie....yang penting jikalau kena patuk sebaiknya salur darah utama diketatkan dan dilonggarkan sekali sekala ....pada anggota badan terdapat beberapa titik nadi...dan disini semua pembuluh darah berkumpul...maka sebaiknya diikat hendaklah dua kali (dua tempat dari tempat dipatuk).....dan racun dikeluarkan secepat yang mungkin sebelum ianya meresap ke anggota lain...tenangkan kawan dan jangan lakukan banyak pergerakkan yang boleh mempercepatkan pam darah dan minum air banyak.....

walau camna pun bagi saya jikalau terkena patuk semestinya dilayan sama taraf....jangan ambil risiko dan buat seperti ianya dipatuk ular berbisa..

masih belajo kalau salah tegur OK

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

rembau wrote: Malayan viper saya pernah jumpa di Korbu dan Besar Hantu....berwarna hijau meresik....jenis nie ada ranking diantara ular berbahaya di dunia....
teringat ko lg ek..sangkut aqu ngan chukang taim tuh..marah kot lalu x bubuh tol..skang ni pon aqu dah stop night trekking area oked sampai puncak..tahun ni saje tetiap kali pegi musti jumpa..perangai dia mcm aritu gak..ngejar lampu..

speeky-->tu beza antara teori ngan pengalaman..bila dah ada dlm utan..kena patuk ular..tatau lak ular apa..n tatau lak ubat apa..sumer tu dah jd mcm percaturan idup mati..kalo ada anti-venom pon tp tatau ular apa..bkn bole main injek jek..kalo ada pisau pon tp tatau nk potong kt mana pon tokleh gak..aqu sages potong sekadar nk besokan skit kesan patukan supaya darah senang ditekan kuar jek..ikat sekadar melambatkan aliran bisa..


rawatan awal..RED mcm musz cite..
ImageImageImage

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Kawaan Tiada Ular Bisa

Kawasan yang diistiyarkan kemungkinan tiada ular berbisa; New Zealand, Cuba, Haiti, Jamaica, Puerto Rico, Ireland, Polynesia, and Hawaii.

Ular Berbisa di Afrika dan Asia
· Boomslang (Dispholidus typus)
· Cobra (Naja species)
· Gaboon viper (Bitis gabonica)
· Green tree pit viper (Trimeresurus gramineus)
· Habu pit viper (Trimeresurus flavoviridis)
· Krait (Bungarus caeruleus)
· Malayan pit viper (Callaselasma rhodostoma)
· Mamba (Dendraspis species)
· Puff adder (Bitis arietans)
· Rhinoceros viper (Bitis nasicornis)
· Russell' s viper (Vipera russellii)
· Sand viper (Cerastes vipera)
· Saw-scaled viper (Echis carinatus)
· Wagler's pit viper (Trimeresurus wagleri)

* Ular tidak mempunyai kelopak mata. Kemungkinan ular sedang tidur atau berjaga kelihatan sama dan juga ular tidak mempunyai deria dengar. Disini kelebihan dan kelemahan ular maka semasa berjalan/ trekking sebaiknya bergerak perlahan tanpa mengejutkan/mengancam ular kerana ular akan berundur jikalau diberi peluang. (kalau salah betoikan ok?)

User avatar
specky
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 25 Feb 2006, 20:34
Location: kubang

Post by specky »

waaa...tq tq...banyak ilmu yang dapat... :lol: mm tak rugi rasa...mm betul kita belajar teori jer...tapi pengalaman nie lebih mahal...mm nak rasa pengalaman sendiri kita doa moga tak jumpa...tapi bila orang yang pernah alami cerita..sekurang2nya...dapat bagi guide pada orang lain :arrow: ...

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Di Malaysia terdapat sebanyak 131 spesic ular air dan darat. tetapi hanya 16 ular darat dan 21 ular air yang berbisa. Yang terdiri daripada ular tedung, katang, senduk dan air...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Bisa ni. Beberapa perkara boleh kita buat.

Kalau kena patuk ular. Memang ujian perubatan kata kalau kita besarkan luka tempat kena patuk belum tentu boleh keluarkan bisa. Tetapi kalau lepas kena terus toreh dan sedut keluar boleh bantu kurangkan sikit bisa tu. Ikat jangan ketat sangat betul. satu lagi bagi dia makan garlic (bawang Putih) gunanya untuk jangan bagi jantung kita jem. layan orang tu jangan bagi tertidur. Dalam sedar organ organ badan terus melawan bisa tu dalam perjalanan ke sepital.

Lanun Tua :?:

zizan_1
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 11 Dec 2005, 11:25
Location: middle man
Contact:

Post by zizan_1 »

erm...kat website ni http://www.melur.com/myherba.asp

aku terbacalah pasal herba2 yg byk kegunaan dia...
dikatakan herba seperti beluntas, maman ungu, dukung anak, mahkota dewa, mata ayam dll... leh menyembuhkan@rawatan tradisional untuk
bisa2 serangga dan bisa gigitan ular... dan mcm2 lagi...
so member GO leh laa buat rujukan...maybe juga ada member2 GO yg ada ilmu dan pengalaman dlm bidang rawatan menggunakan herba ni lebih2 lagi khusus dlm rawatan gigitan serangga berbisa @ ular....
so harap dpt dikongsi bersama dgn warga@ GO...

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Ikat jangan ketat sangat betul. satu lagi bagi dia makan garlic (bawang Putih) gunanya untuk jangan bagi jantung kita jem
Disini ada beberapa maklumat tambahan statement Left Kom kita nie saya pun tak berapa / mungkin berkesan kot :) :

Bawang Putih tergolong dalam Famili Alliaceae dengan Nama Saintifik : Allium sativum


Kegunaan :

Bawang puti h menpunyai antibakteria menentangjangkitan E.coli, methicillin -resistant Staphylococcus aureus dan Salmonella yand dapat digunakan untuk tujuan merawat jangkitan kuman.

Sesetengah patukan ular, racun bisanya akan menyerang otot dan saraf. Bro Mus terer bab nie. boleh tetambah yer bro.
bab ikat mengikat nie sebnonya ada caranya... satu jangan ketat.. dua kita kena tau jugak jenis ular tue... kena yang myotoksin/hemotoksin tak ker busuk abis area tue.. kita sebnonya cuba melambatkan proses penyampaian bisa keseluruh badan a.k.a ke jantung sebab jantung seterusnya akan mengepam darah tsbt ke seluruh badan..
Racun yang menyerang sistem pertahan badan mangsa akan tertumpu jantung yang mengalir melalui darah.

Bawang putih ini mempunyai efek antiseptik untuk sistem pencernaan dan pernafasan, dan juga perangsang imun yang dapat menolong mengelakkan terjadinya pengerasan arteri.

Paling utama bab patuk ular ianya dapat perjalanan darah dan mengurangkan gumpalan darah, membantu mengelakkan serangan sakit jantung.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

rembau wrote:Kawasan yang diistiyarkan kemungkinan tiada ular berbisa; New Zealand, Cuba, Haiti, Jamaica, Puerto Rico, Ireland, Polynesia, and Hawaii
nak tambah satu negara lagi iaitu: SRI LANKA :lol:

wlaupun negara nih berjiran/satu benua dgn negara sarang ular iaitu INDIA tp ironinya diiktiraf oleh pemburu2 ular sbg venom snake-free country..



subahanallah..
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

s'kum semua,
aku nak share skit pasal snake bite treatment yang aku belajar. dari apa yang dijar pada kami, cara koboi potong dan hisap dah tak diterima lagi dah dan ikat tourniquet pun tak diterima jugak. cara yang dijar ialah dengan membalut bahagian yang kena patuk ular tu dengan bandage, sepanjang limb yang kena patuk tu. so kalau kena patuk kat kaki, kena balut dari hujung jari sampai ke groin. dari tempat patuk ke atas. gunakan bandage yang agak firm, macam elastic bandage. crepe bandage pun boleh guna, tapi seelok - eloknya guna elastic bandage. selepas bandage, bahagian kaki tersebut patut di - splint - kan supaya tak bergerak. selepas tu evacuate ASAP ke hospital unutk antivenom. jangan tinggikan bahagian yang dipatuk tu, sebab ia akan menyebabkan daran lagi cepat mengalir ke seluruh badan. kalau ada venom di sekitar kawasan patukan , jangan lapkan atau basuh kerana venom tu boleh digunakan untuk mengenal pasti jenis antivenin yang patut digunakan .

teknik yang diterangkan di atas dipanggil Pressure Immobilazation technique ( P.I.T.) ia disyorkan dan diajar oleh Wilderness Medicine Institute (http://www.nols.edu/wmi/) . setahu aku , hanya inilah treatment untuk bites and stings yang di-endorse oleh WMI di serata dunia. teknik lain dah tak diterima lagi. Tujuan utamanya ialah unutk melambatkan peredaran darah ke seluruh badan. antivenom tidak praktikal unutk dibawa semasa trekking sebabnya, ia perlu disimpan sejuk ( dalam petiais) dan tidak tahan lama ( 1-2 minggu kalau tak silap) lain ular, lain antivenomnya, tak ada silver bullet.

refer gambar : http://www.emedicinehealth.com/images/4 ... -27549.jpg

nadir

sifoo.co.uk
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 05 Dec 2005, 15:04
Location: belay the second
Contact:

salam...

Post by sifoo.co.uk »

assalamualaikum...

hye guys, just nak share kalau boleh bantu skit. first thing mmg betul kate nadir kiter cuma boleh beri bantu mula jer (which mean kita sebenarnyer adalah bukan doktor) cut mmg bahaya (dgn memotong bahagian yang terkena patukan wory wound infected. jgn tinggi kan bahagian kaki yang dipatuk, betul nnt blood circulation laju. lagi cepat venom sampai menjemput hehe. balut bandage betul supaya darah jalan lambat skit or kalau tak der bandage guna hanky atau bandana untuk wat ikatan pada kaki just simple not (cth: wat ring besar gunakan kain tadi den masukkan kat kaki yang terkena patukan obviously point it kat main vain bawah lutut dan celah peha + amik kayu masukkan ke tengah kain tadi pastu pusing kayu tadi wat macam water tab (pili paip) lepaskan jerutan tadi every 5 to 10 minutes continuesly). then calm the casualty oftenly jgn wat crowd (kecoh2) better incharge tak ramai treat casualty 1-2 org jer. sbb kalau ramai kecoh + bising2 casualty not comfart den blood circulation lagi laju sbb kardiovascular systems time tuh over react. jgn biarkan perkara nie happen lagi cepat venom merebak ke part organ sensitif. ingat! aper2 kes injuriespun kiter hanya perlu beri bantu mula dun treat casualty seem like we are a doctor. bahaya bro...

cume pengalaman mengajar erti kehidupan sebenar teori just effort. so rajinkan diri tengok croc hunter hehe....just kidding.

p/s : hambapn bru blaja sila beri tunjuk ajar. :)
climb at its best

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

patukkan ular

Post by forestgump »

Bagi mereka yg kena patuk, kalau dapat bunuh ular ataupun perasan rupa ular tersebut, tipnya adalah...
1. ULAR BISA - sisiknya BESAR
2. ULAR tak berbisa - sisiknya kecil lah.
3. Bentuk kepalanya....kalau tiga segi ia ular kapak dan ianya akan menyerang tisu badan.
4. Kalau menegak dan bentuk S badanya bila nak attack....mungkin ular senduk atau tedung dan bisanya menyerang saraf.
Pastikan mangsa...TENANG...kawasan patukkan DIBAWAH jantung..dan balut bermula dari ATAS hingga menutupi kawasan patukkan dan bisa patukan ular berbisa pada kebiasaannya boleh di tenangkan dan dan di tewaskan oleh enzyme badan kita dengan syarat - tenangkan mangsa, perlahankan degupan jantungya yg akan menyebabkna pengaliran darah cepat serta pastikan jantung berada ATA dari kesan patukkan tersebut.
Ular berbisa tidak akan sesekali menghabiskan bisanya untuktujuan satu patukkan - ia memerlukanya untuk pemburuan.
Normally, patukkan pertama adalah patukan kering, sebagai warning pertama.
Jumlah ular berbisa tidak banyak di hutan kita jika di bandingkan dengan jumlah sebenar SEMUA spesis ular yg ada. Anggaplah SEMUA ular yg di temui adalh berbisa dan practise caution dan bukanyaoffensive - maknaya JANGAN membunuh sebarang ular sesuka hati!
Pastikan SETIAP pendaki mempunyai sebatang tongkat yg boleh di gunakan bagi mengelak dari patukkan ular...gunakalah ia untuk mengalihkan ular di rentis yg di lalui.
Kalau ular yg di temui membuat posisi S dan cuba mematuk...ia selalunya adaah yg jenis berbisa dan jika ular melindungi kepalanya didalm lilitan sendiri ...pasti ia jenis tidak berbisa dan mengharapkan kekuatan lilitanya untuk membunuh mangsamya.
Inilah pengalaman yg ingin di sampaikan....
jangan sesuka hati bunuh ular ya?
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira »

rembau wrote:Di Malaysia terdapat sebanyak 131 spesic ular air dan darat. tetapi hanya 16 ular darat dan 21 ular air yang berbisa. Yang terdiri daripada ular tedung, katang, senduk dan air...
tambahan sket yer.. daripade sume ular yang berbise tu, hanya 40% patukan mengeluar kan venom.. dan daripade sume patukan yang mengeluarkan venom tu, hanya 50% bertujuan untuk membunuh dan boleh membunuh manusia.. insyaallah.. jike anda dipatuk ular, kemungkinan untuk anda mati adalah rendah, jadi yang pasti, step paling penting adalah untuk bertenang supaye blood circulation tak laju.

terdapat beberape method yang bercanggah dalam forum ini, tetapi yang pasti, method yang same adalah dengan bertenang..

method untuk membaringkan mangse agak kurang baik kot.. maybe kalo duduk, level jantung akan lagi tinggi dan ini mungkin akan membantu melambatkan venom itu sampai kejantung...
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

User avatar
pokpar
Pendaki Gunung
Posts: 84
Joined: 26 Aug 2009, 15:44
Location: k.trg / k.brang / kenyir / atas gunung
Contact:

Re: snake bite

Post by pokpar »

takdop org nok sambung dah ker pasal patukang ulor ni?..
Guide License No.: TG10640
Mobile No.: 0139102125 (sms shj)

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: snake bite

Post by forestgump »

Ni pengalaman saya sendiri Jan 2009...di pendalaman Sg Siput...kena patuk ular kapak Indonesia pit viper - saya memang kerap rujuk kepada buku2 tentang ular supaya senang ingat.
Masa tu sedang membantu memasang camera trap untuk projek konservasi harimau belang.
Org kata jangan panik...tapi manusia kan? PASTI panik....macam2 lalu depan mata...anak...bini...sapa nak bawa kereta balik..sapa nak bagi makan kucing dirumah dsbnya...
Tapi ingat juga tunjuk ajar SAS Australia mengenai rawatan pertama kecemasan - Austraoia mempunyai 10 ular terbisa didunia!!!
Jurulatih australia tu cakap, kalau berdarah tempat dipatuk, maknanya ular dah tebuk melepasa kulit luar...
Approach mereka simple tetapi amat efektif!
Saya dipatuk bahagian ibu jari kanan kaki so...bandange dibuat dari atas peha sampai ke betis. Tujuanya adalh untuk endorfin dalaman badan kita melawan venom. Tapi kenan tenang dan dilarang minum air maupoun makan selama 12 jam pertama serta kena duduk dan sandar badan ke pokok sambil kaki diletakkan kebawah.
Ular kapak menyerang tissu dan saya kena senantiasa melihat warna kawasan ibujari kaki..kalau warna biasa dan bengkak, maknanya venom tidak bergerak. Kalau dah mula gelpa warna kulit, maknanya venom dah bunuh tisu dan akan menyerang tisu yang lain.
Saya juga menelan 4 Voltaren....ubat antihistamine yang membantu melawan bengkak.

4 hari saya tak berdiri...dan mujurlah ada 2 rakan lain yang senantiasa berada disisi.
Sakit memanng berdenyut2 panas menikam....
Ni kali ke5 kena patuk ular....yang ke2 kena ular kapak kurang bisa....yang 3 patukan lain tu tak bisa langsung...
Ikutlah cara Australia...berbaloi pergi sana 2 bulan training ngan SAS-R Australia
Rajin2lah senantiasa membaca buku tentang lar bila ada masa free.....




*pss abg FG saya boldkan part Tx untuk senang kawan fokus....jenal
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: snake bite

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

TQ Bro
Maklumat yang sangat berguna

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: snake bite

Post by betterman »

terbaek bro fg. thanks atas perkongsian.
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: snake bite

Post by deep purple »

according to MNS hand book on "poisonous snakes of peninsular malaysia", semua spesis ular laut adalah berbisa & sgt sedikit maklumat/kajian yang telah dijalankan mengenai venom ular2 tersebut...apa2 pun berhati-hatilah masa trekking kat hutan & kalau terdengar bunyi ayam berketak tu, itu bukannya bunyi ayam hutan tetapi indicator bahawa ada tedung selar nearby...tedung selar merupakan ular berbisa paling besar di dunia & ular ini lebih mudah dijumpai pada waktu siang...walaupun ada antivenom utk ular tetapi bisa yang dikeluarkan adalah sgt kuat...pernah terserempak sekali masa turun dari Gunung Datok ikut trek lama...

"IS THIS LOVE" ~WHITE SNAKE~

http://phototrek.wordpress.com/

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: snake bite

Post by adisos2002 »

Kalu patukkan ular kapak jarang yg bawa maut.. dia slalunya akan meninggalkan parut dan kesan lecuran yg mrosakkan.. Bab byi berketak ni mmg dr dulu org kg semua pesan.. Aku prnah tsrempak jugak. fuhhh ilang darah jap...
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

Wanmanjung
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 01 Jun 2010, 21:34

Re: snake bite

Post by Wanmanjung »

Nak tanya sket boleh tak?

Kenapa kalau kena patuk ular x boleh makan n minum?
Sebab dari apa saya belajar dari WMFR dulu, pesakit perlu minum banyak air supaya badan dapat menyahtoksin dari badan melalui air kencing

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: snake bite

Post by adisos2002 »

Ok soklan bagus, bisa masuk dlm badan bergerak ikut salur darah.. lagi byk minum air maka darah akan akan lagi cepat sampai keseluruh badan yg akan bawa bisa ular tu. Sbb tu kita ikat sdikit, utk mlambatkan aliran darah. Minum byk air utk mnyah toksin bila ada bisa yg bukan sekuat bisa ular tue. Salah makan.. Biasanya kalu kena sengatan mana2 srangga kita tak galakkan minum air yg byk scara terus..
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

Wanmanjung
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 01 Jun 2010, 21:34

Re: snake bite

Post by Wanmanjung »

Tenkiu.. Aku pun ingat2 lupa pasal snake bite ni. Tu yang aku tanya balik.

Nanti bila aku balik lumut, aku bukak balik kitab wmfr, aku tambah lagik kt sini

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: snake bite

Post by adisos2002 »

Good2.. sharing is caring
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: snake bite

Post by span »

salam bro2 sekalian, saya mmg slalu ada baca ttg cara ni, tp cam x yakin jew cara ni , risau gak manatau satu hari kene kat kita
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: snake bite

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Kalau ada sesiapa yang ada Kemuning Hitam yang berkilat tu. Boleh digosokkan di tempat patukan tu. Kemuning memang tak mampu mengubati tapi terbukti dapat meredakan bisa terutama serangga kecil. Tedung Sela tu kuat sangat kena bawak gak ke Hos[ital tapi untuk meredakan boleh.
Satu lagi yang saya dapat dari Guru saya dulu makanlah bawang putih banyak banyak sebab bawang putih ni membantu jantung tidak jem disebabkan bisa ular sementara menunggu rawatan atau ketika kecemasan.

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: snake bite

Post by span »

haa bawang putih, org tua saya slalu ingatkan kalo masuk utan banyak2kan bawang putih, dia cakap banyak khasiat, rupa2nye salah satu khasiat dia membantu jantu x jem ekkk, wahhh info berguna ni abg kamal, thanks 4 sharing, dapat tambah ilmu ni heheheh
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: snake bite

Post by irmuaaz »

Kalau ikut WMI langkah pertama adalah mengenalpasti jenis ular yang patuk samada non-elapid (viper) atau elapid (cobra). Dua ini kita boleh cam dari kesan gigitan. Tak perlu kita nampak ular tu sendiri. Ini penting sebab cara rawatan 2 ular ni berbeza.

Kalau gigitan non-elapid kita boleh lihat 2 puncture wound yang nyata. Macam kita bayangkan kena patuk ular
Kalau gigitan elapid kita boleh lihat kesan cakar.

Bila dah kenal pasti pertama kita
1. Stop bleeding
2. Clean wound.

3.
Lepas tu utk non-elapid
Kita splint macam kita splint patah tulang. Kalau kena patuk kat lengan kita splint mcm lengan tu patah. Kalau ada magic marker kita tanda kawasan gigitan sebelum kita splint supaya kita boleh monitor ada envenomation ke tak.

Untuk elapid
Kita splint macam non elapid tapi lagi ketat maknanya apply pressure bandage. Jangan ketat macam tourniquet. Kita nak simpan lengan tu nak pakai bukan nak potong

4. Macam wound dari mana2 gigitan binatang kita terus evac.

Saya pun belajar kita kena keep patient hydrated dan makan macam biasa semasa evac.

Yang boleh tolong hanyalah anti-venom. Di hospital besar jadi gegaslah ke hospital. Dalam masa tu keep patient calm dan jangan excited sangat. Kalau nasib baik envenomation tak teruk dan takde kesan jangka panjang.
S/S envenomation teruk kita akan lihat bengkak, panas, discolouration dan Blebs. Korang akan tahu sendiri bila nampak. Aku tgk slide je pun dah gerun.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: snake bite

Post by poncho »

Mengenal Jenis Ular Berbisa
Oleh: Rosman Ahmad
Sumber: Utusan Malaysia, Sabtu,24 Jun,1995


Panduan mencegah gigitan ular

SEJAK dahulu lagi ular telah dikaitkan dengan kejahatan dan kehinaan, maka disebabkan oleh perasaan iniah kebanyakan orang akan merasa geli atau takut terhadap ular.

Reaksi spontan biasanya jadi punca ramai orang tidak teragak-agak membunuh ular tanpa memikirkan sama ada ia daripada jenis yang berbisa atau tidak.

Di Malaysia terdapat kira-kira 141 jenis ular yang berhabitat sama ada di air atau di darat. Daripada jumlah ini hanya 16 jenis ular di darat dan 21 jenis ular laut yang dikenal pasti berbisa.

Ular darat seperti ular tedung, ular katam tebu dan ular kapak tergolong daripada ular yang berbahaya dan selalunya didapati berhampiran dengan tempat kediaman atau kawasan kerja. Manakala ular laut, hampir kesemuanya mempunyai bisa dan boleh dianggap berbahaya.

Ular yang berbisa biasanya mempunyai taring sama ada panjang dan boleh digerak-gerakkan (bagi ular kapak) ataupun yang berkedudukan tetap (bagi Ular tedung, ular katam tebu, ular pantai ataupun ular laut) di bahagian atas rahang. Taring-taring ini biasanya beralur (bagi Elapidae) ataupun alur yang bertaup membentuk seperti jarum hipodermik (bagi kumpulan Viperidae) supaya bisa dapat disuntik ke dalam tubuh mangsa.

Racun atau bisa ular tersimpan pada kelenjar yang terletak di kiri dan kanan pipi dan disalurkan ke taring melalui duktus. Seekor ular berkeupayaan mengawal jumlah bisa yang disuntikkan ke tubuh mangsa dan biasanya tidak akan menghabiskan kesemua bisa pada satu gigitan.

Bisa ular biasanya mengandungi bahan-bahan racun haemotoksin, neurotoksin dan myotoksin. Kesemua racun ini terdapat pada setiap ular tetapi hanya salah satu daripadanya lebih dominan dan mendatangkan kesan kepada mangsa - bergantung kepada jenis ular.

Ular dari keluarga Elapidae mempunyai bahan racun saraf (neurotoksin), keluarga Viperidae pula bahan racun jenis darah (haemotoksin) manakala keluarga Hydropidae pula mempunyai bahan racun otot (myotoksin).

Di samping bahan-bahan ini, bisa juga mengandungi sejenis enzim yang dipanggil hyaluronidase yang bertindak sebagai mangkin bagi meningkatkan penyebaran bisa ke saluran darah ataupun saraf. Bisa ular mempunyai dua fungsi yang utama:

- Bertujuan melumpuhkan atau membunuh mangsa.
- Bertindak sebagai ejen penghadaman.


Ular berbisa terbahagi kepada 3 keluarga yang utama:

Keluarga Elapidae:
Jenis ular yang tergolong di dalam keluarga ini ialah: UIar katam tebu, ular katam belang, ular katam kepala merah, ular matahari biru, ular pantai belang, ular pantai bintik, ular pantai bintik kecil, ular tedung hitam dan ular tedung selar.

Ular jenis ini mempunyai taring yang tetap di bahagian hadapan rahang atas. Kesemua ahli keluarga Elapidae adalah berbisa dan amat berbahaya pada manusia. Bisa ular kumpulan Elapidae bertindak kepada sistem saraf mangsa.

Antara tanda-tanda keracunan bisa ular jenis ini ialah:

Jenis tedung:

- Kesakitan pada tempat gigitan dalam masa setengah jam.
- Bahagian bekas gigitan membengkak (selepas 1 jam digigit).
- Lemah-lemah badan.
- Pengeluaran air liur yang berlebihan.
- Mengantuk.
- Lumpuh pada otot-otot muka, bibir, lidah dan saluran pernafasan.
- Tekanan darah menurun.
- Mata kuyu (ptosis).
- Pandangan menjadi kabur.
- Sawan (konvulsi).
- Badan berpeluh.

Dalam kes-kes teruk tanda-tanda berikut adalah nyata:

- Komplikasi kardiovaskular.
- Hipotensi.
- Sakit yang amat sangat pada bahagian perut.

Jenis katam tebu:

- Biasanya gigitan ular jenis ini tidak meninggalkan kesan kesalutan yang teruk.
- Jangka masa kesakitan juga tidak berlarutan.
- Tiada kesan bengkak atau perubahan warna kulit pada tempat gigitan.
- Tanda-tanda lain adalah serupa dengan kesan gigitan tedung.

Ular matahari

- Kesakitan pada bekas gigitan.
- Bekas gigitan membengkak.
- Kudis terjadi pada tempat gigitan.
- Gangguan pernafasan

Nota: Keracunan yang teruk dapat dikenal pasti dengan tanda-tanda toksin saraf dalam masa 1 jam.

Ular Keluarga Viperidae:
Di Malaysia, jenis ular yang tergolong dalam keluarga ini adalah semua jenis ular kapak. Ular kapak bodoh, ular kapak sumatra, ular kapak gunung, ular kapak tokong, ular kapak kapak hidung pipeh, ular kapak bakau, ular kapak hijau.

Ular dari keluarga ini amat mudah dikenali berdasarkan kepalanya yang seakan-akan bentuk segi tiga. Di antara mata dan lubang hidungnya terdapat lubang (pit) yang berfungsi sebagai deria pengesan haba yang amat sensitif kepada haiwan berdarah panas.

Kelenjar racun ular ini terletak di kedua beleh pipinya dan biasanya bertindak terhadap sistem saluran darah dan tisu yang menyebabkan berlakunya pendarahan samn ada di luar atau di dalam.

Antara tanda-tanda gigitan ular jenis ini ialah:

- Sakit yang amat sangat pada tempat gigitantan (dalam masa 5 minit).
- Bekas gigitan akan membengkak dan perubahan warna akan berlaku pada kulit dalam masa setengah jam.
- Pendarahan yang tidak berhenti pada kesan gigitan.
- Pendarahan pada gusi, usus dan saluran kencing.
- Darah tidak membeku.
- Keracunan yang teruk boleh menyebabkan bahagian lutut dan lengan atas membengkak dalam masa 2 jam disertai dengan pendarahan.


Ular keluarga Hydropidae:
Terdapat 21 jenis ular laut di Malaysia dan kesemuanya tergolong di dalam keluarga ini. Ular laut mempunyai ekor yang pipeh seperti dayung dan biasanya berkepala kecil.

Semua ular laut adalah berbisa dan kebanyakan spesis mempunyai bisa yang bertindak terhadap sistem otot mangsa. Kesan bisa dari gigitan ular laut hanya dapat dirasakan selepas setengah jam. Semua ular laut adalah berbisa dan kebanyakan spesis mempunyai bisa yang bertindak terhadap sistem otot mangsa. Kesan bisa dari gigitan ular laut hanya dapat dirasakan selepas setengah jam.

Antara tanda-tandanya adalah:

- Kesakitan pada otot-otot.
- Kesukaran untuk menggerakkan kaki dan tangan.
- Dalam jangka masa 1 hingga 2 jam, mangsa akan merasakan kesakitan yang amat sangan apabila menggerakkan anggota badan.
- Dalam jangka masa 3 hingga 6 jam air kencing akan berubah menjadi perang gelap.

Langkah berjaga-jaga:
Selalunya ular tidak akan menyerang manusia, malah ular sebenarnya takut kepada manusia. Kebanyakan kes gigitan ular terjadi apabila ular terkejut, terpijak ataupun tempat kediamannya diganggu oleh manusia sama ada secara sengaja ataupun tidak. Oleh itu anda patut berjaga-jaga:

- Elakkan daripada cuba menangkap ular atau mengganggu ular.
- Berhati-hati apabila bekerja di kawasan yang menjadi habitat ular seperti di kawasan sawah padi ataupun semak. Jangan sekali-kali memasukkan, tangan atau kaki ke tempat yang mana dipercayai terdapat ular seperti di celah batu, di bawah tunggul kayu dan sebagainya, sekiranya perlu gunakan kayu terlebih dahulu.
- Sekiranya nampak ular sedang tidur atau berehat, jangan mengusik atau mengejutkannya. la selalunya akan mematuk sekiranya diganggu.
- Seandainya anda terserempak dengan ular, jangan cuba lari, tapi berhenti dan jangan bergerak, selalunya ular akan berlalu pergi. Petua ini juga berkesan ke atas ular laut, sekiranya anda bekerja di kawasem pantai atau muara sungai yang berair cetek.
- Ular laut adalah tidak agresif, kebanyakan kejadian gigitan ular laut ialah apabila manusia mengganggu atau memegangnya secara kasar. Jika anda terserempak dengan sekumpulan ular laut, jangan menghampirinya kerana mungkin ketika itu musim mengawan dan kebanyakan ular amat agresif pada masa tersebut.
- Pakai pakaian tebal seperti kasut kulit atau but separas lutut, sarung tangan, seluar panjang, baju lengan panjang dan topi ketika bekerja di kawasan yang menjadi habitat ular.
- Kebanyakan ular berbisa keluar pada waktu malam yang panas, oleh itu berhati-hatilah apabila berjlan pada waktu malam. Jangan berjalan dalam gelap, bawalah lampu suluh dan sebagainya.
- Semasa berkhemah, bersihkan sekeliling khemah daripada semak-samun, sampah-sarap ataupun batu-batu terlebih dahulu. Jangan sekali-kali tidur di luar khemah. Kehangatan badan anda akan menarik perhatian ular terutama jenis ular kapak. Buang atau tanam makanan yang tidak habis jauh dari kawasan perkhemahan, kerana makanan yang bersepah akan menarik perhatian tikus dan seteruanya menarik perhatian ular.

Jika anda digigit ular:

- Cuba bunuh ular tersebut kerana ia penting, bagi tujuan mengenal pasti antivenin bagi bisa ular tersebut. Ini adalah bagi mengelakkan daripada kesilapan menyuntik antivenin yang salah, ia tidak hanya sia-sia malah juga boleh membahayakan nyawa si mangsa.
- Tetapi jangan membuang terlalu banyak masa untuk membunuh ular itu kerana rawatan awal kepada mangsa adalah lebih penting. Di samping itu amat dikhuatiri ketika sibuk membunuh ular itu ia mungkin akan digigit sekali lagi.
- Untuk membunuh ular, gunakan kayu panjang, jika boleh gunakan buluh. Pukul dengan kuat di bahagian belakang kepala ular tersebut tetapi seboleh-bolehnya jangan hancurkan kepalanya kerana ular juga boleh dikenal pasti dari bentuk kepalanya. Sekiranya percubaan membunuh ular tersebut tidak berjaya, mencukupi jika anda dapat mengingati saiz dan corak warna ular tersebut.
- Walaupun ular tersebut telah mati, anda haruslah berhati-hati ketika memegangnya. Jangan cuba mengusik kawan atau bermain-main dengannya kerana berkemungkinan ular tersebut masih hidup.
- Walaupun ular tersebut telah mati, bisanya masih boleh membahayakan sekiranya tersuntik ke tubuh sehingga 1 jam setelah ular tersebut mati.


Nota: Antivenin adalah dadah yang diproses khas dari bisa ular yang boleh digunakan sebagai antidot kepada gigitan ular.

Antivenin adalah spesifik kepada sesuatu jenis ular. Jika tersilap memberikan antivenin ia boleh membawa maut. Terdapat sejenis antivenin yang dipanggil antivenin Polivalent yang mana ia boleh digunakan untuk merawat semua jenis bisa gigitan ular.

Soalan
APAKAH langkah pertolongan cemas yang perlu dilakukan apabila seseorang itu dipatuk ular?
Rizal Azman, Selayang Baru.

Encik Rizal,
Walaupun tidak semua ular itu berbisa, adalah dinasihatkan setiap kes gigitan ular merupakan kes kecemasan dan mangsa hendaklah dibawa ke hospital dengan segera.

Jangan tunggu sehingga tanda-tanda keracunan bisa ular kelihatan. Rawatan dengan menyuntik antivenin kepada mangsa gigitan ular telah terbukti berkesan.

Perlu diingat penggunaannya mungkin mendatangkan kesan sampingan yang boleh membahayakan nyawa mangsa. Oleh yang demikian ia mesti dilakukan oleh pegawai perubatan dan seeloknya dirawat di hospital.

Pastikan mangsa berkeadaan tenang. Mangsa gigitan ular biasanya terkejut dan takut. Ini akan menyebabkan mangsa menjadi pucat dan lemah selepas dipatuk ular. Berlainan ilengan kesan bisa ular yang hanya nyata selepas 15 minit ataupun beberapa jam selepas dipatuk ular.

Oleh itu mangsa hendaklah sentiasa tenang dan diberitahu bahawa:
1. Tujuan rawatan ialah untuk memastikan ia sembuh sepenuhnya.
2. Ular tersebut mungkin tidak berbisa.
3. Tidak semua ular yang berbisa berjaya menyuntikkan bisanya. Pengesahan keracunan bisa ular hanya boleh dibuat apabila terdapat tanda seperti disebut di atas.

- Baringkan mangsa dan elak pada bergerak.
- Pastikan bahagian yang digigit tidak digerakkan, ia akan mencegah racun daripada disebarkan dengan lebih meluas lagi.
- Balut kawasan yang digigit dengan pembalut (gunakan splint).
- Salur intravenous hendaklah dipasang pada bahagian anggota yang sihat, ini bagi memudahkan proses memasukkan antivenin.
- Bawa mangsa-ke hospital terdekat.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: snake bite

Post by shahrul »

sapa2 rajin nak belajar sila masuk course nih..
http://www.gunungonline.com/basecamp/vi ... f=9&t=4669

28-29 Aug 2012 @ HUKM

-pernafasan kena kontrol
-jantung mengepam darah yg dicemari bisa ke seluruh badan
_________________
_________________

Post Reply