haversack berat

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
green
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 25 Oct 2011, 15:19

haversack berat

Post by green »

salam semua warga GO saya mau tumpang bertanya :)

kenapa berat semua haversack tanpa muatan tidak sama?

adakah haversack tanpa muatan yang ringan adalah yang terbaik atau sebaliknya?

sekiranya berat haversack sahaja hampir mencecah 3kg++ bukankan ianya bakal membebankan kita?

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: haversack berat

Post by biNGai »

beg yg berat slalunya datang dgn sistem yg bagus utk beban yg berat..dan begitu sebaliknya..jadi adakah anda nak pikul beban yg berat atau ringan?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

green
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 25 Oct 2011, 15:19

Re: haversack berat

Post by green »

saya mau pikul itu barang berat tapi mau rasa ringan...buleh ka mcm tu en biNGai.saya ada sebijik karimor jaguar gr uk dan sebijik karimmor cougar china...yang cougar ni sedikit berat saya rasa dan paddingnya menyakitkan pinggang saya...so bolehkah saya buat kesimpulan beg yang berat bakal menyakitkan pinggang....ataupun memang beg buatan china memang tak bagus.utk pengetahuan en biNGai saya mau upgrade pakai haversack chap cicak...bila disurvey2 chap cicak ini macam berat...saya takut bila dah terbeli nanti bakal menyesal pulak...

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: haversack berat

Post by irmuaaz »

Byk faktor pasal beg berat atau beg ringan ni.

1. Pertama adalah saiz beg sendiri. Kalau kecik begnya mesti lagi ringan dari besar. Tapi kecik muat sikit barang. Besar muat byk barang. Besar volume beratlah dari kecik volum.
2. Kedua adalah material. Kalau beg buat dari cordura mesti lagi berat dari beg buat dari ripstop nylon contohnya. Tapi ripstop nylon tak setahan cordura dan sebaliknya.
3. Ketiga adalah construction. Kalau padding banyak macam expedition punya pack, pocket banyak kiri kanan atas bawah, dah tentu lebih berat dari beg alpine style yang ada satu compartment sahaja. Kalau carry system complex ada adjust sana sini pun mestilah lagi berat banding dengan carry system yang simple

Beg tu buat kat mana dah tak jadi persoalan dah skrg. China, Vietnam pun boleh buat quality dan kebanyakan manufacturer skrg memang dah tak buat beg kat europe us dah jam ni. Lebih penting adalah design. Dan design tu kena suit badan awak. Jadi penting test beg sebelum beli dengan letak beban dalam beg sekurang kurangnya 15kg tgk duduk ok tak. Kat pinggang gelongsor sana sini tak? Bahu ketat ke ok.
Kalau nak bawak beban berat lebih 20kg elok ambik beg yang carry system dia canggih sikit. Padding banyak, adjust point byk. Selesa nak pikul. Tapi berat sikit lah beg tu jadinya
Kalau plan nak bawak bwh 20kg je boleh pakai beg ala ala fast packing macam beg Golite. Frame pun takde padding pakai carrymat je. Tapi kalau lebih 20kg seksa babe. Ringan la.
Jadi tgk fit badan dan tgk nak guna camana bila nak beli beg.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: haversack berat

Post by biNGai »

mao pikol barang berat tp mao rasa ringan? minum air ketum la bang sblom treking..ekekeke

cap cicak? beg cap apa tu? slalunye yg jenis tangkap pinggang ka bahu ka bkan salah beg..itu adalah salah cara tuan punye beg yg packing, system tk adjust btul etc..just my doposen opinion..tQ
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: haversack berat

Post by irmuaaz »

Camtu pun boleh gak. Kau kena tunjuk aku la daun ketom tu rupa camana ngai hahah
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: haversack berat

Post by forestgump »

Nak ringan?
- Lampu picit..dapatkan lampu picit kayuh tanpa bateri
- Beras...kicap cap kipas... tenggiri jeruk..bawang kecil, sardin kecil, perencah kari ikan cap maggi
- 1 set mes tin untuk memasak dan 2 pinggan plastik
- mi maggi
- Snek merah dan asam boi
- Solid fuel
- Gula... taburkan gula dalam kayu untuk dibakar ngan solid fuel..cepat terbakar
- Flysheet biru putih 2 lapis
- Sleeping mat
- Guna pakaian trekking SETIAP hari..bau hapak apa ada hal?
- Track bottom dan baju lengan panjang untuk tidur
- Seluar pendek bola untuk mandi manda ngan t shirt cotton
- tuala mandi good morning
- Selimut dan stokin spare SEMATA2 untuk bawa tidur
- Lilin yg sudah di rendam dalam varnish selama 1 hari dan di keringkan selama 1 minggu<Lilin akan lambat cair, waterproof dan lagi terang!>
Ringanlah rucksack kalau aktiviti sekurang2nya 4 malam...

Pendapat saya le...
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

green
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 25 Oct 2011, 15:19

Re: haversack berat

Post by green »

Tq ye encik2 semua kerana menjawab persoalan sy itu.tq jgk pade yg bagi idea2 bernas.lilin rendam dgn varnish tu mcm menarik lah..walaupun dah ramai yang gn lampu ufo sekarang sy rasa penggunanan lilin msh praktikal jgk.sy mesti cuba... :)

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: haversack berat

Post by biNGai »

uihhh dlm nk ringan pon kene bawak sardin tin kecik ke bang? koman2 50gm gak tuh..baek bawak ikan bilis jer, menu pon macam2..bole wat ikan bilis sweet sour, ikan bilis masak kari, ikan bilis stim 3 rasa, ikan bilis goreng berlado..perghhh byk btui menu bole masak dgn ikan bilis nih..hehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: haversack berat

Post by forestgump »

biNGai wrote:uihhh dlm nk ringan pon kene bawak sardin tin kecik ke bang? koman2 50gm gak tuh..baek bawak ikan bilis jer, menu pon macam2..bole wat ikan bilis sweet sour, ikan bilis masak kari, ikan bilis stim 3 rasa, ikan bilis goreng berlado..perghhh byk btui menu bole masak dgn ikan bilis nih..hehe
Ikan bilis selalu menarik perhatian ulat2 serangga - tengiri jeruk dalam plastik kecil takpe.
Tin sardin boleh guna buat senjata jika perlu - tok seh tanya le...dan sardin merupakan barangan komoditi yg red indian Malaysia dalam hutan tu suka tukar menukar ngan kita :-)
Nak makan ikan...tukar lah sardin dengan depa...
teringat dulu pernah tukar ration B ngan puak Jahai pimpinan batin Caring - dia dapatkan kami landak raya.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: haversack berat

Post by shahrul »

irmuaaz wrote:Byk faktor pasal beg berat atau beg ringan ni.
2. Kedua adalah material. Kalau beg buat dari cordura mesti lagi berat dari beg buat dari ripstop nylon contohnya. Tapi ripstop nylon tak setahan cordura dan sebaliknya.
bukan cordura lagi ringan dari nylon ke bang? :shock:
_________________
_________________

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: haversack berat

Post by biNGai »

fuhhh lamanye tk makan landak..byk gune gak sardin nih ek..tQ for de info bro..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
shah_1816
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 31 Jan 2011, 13:31

Re: haversack berat

Post by shah_1816 »

forestgump wrote:Nak ringan?
- Lampu picit..dapatkan lampu picit kayuh tanpa bateri
- Beras...kicap cap kipas... tenggiri jeruk..bawang kecil, sardin kecil, perencah kari ikan cap maggi
- 1 set mes tin untuk memasak dan 2 pinggan plastik
- mi maggi
- Snek merah dan asam boi
- Solid fuel
- Gula... taburkan gula dalam kayu untuk dibakar ngan solid fuel..cepat terbakar
- Flysheet biru putih 2 lapis
- Sleeping mat
- Guna pakaian trekking SETIAP hari..bau hapak apa ada hal?
- Track bottom dan baju lengan panjang untuk tidur
- Seluar pendek bola untuk mandi manda ngan t shirt cotton
- tuala mandi good morning
- Selimut dan stokin spare SEMATA2 untuk bawa tidur
- Lilin yg sudah di rendam dalam varnish selama 1 hari dan di keringkan selama 1 minggu<Lilin akan lambat cair, waterproof dan lagi terang!>
Ringanlah rucksack kalau aktiviti sekurang2nya 4 malam...

Pendapat saya le...
Good info n tips..TQ tuan..boeh dipraktik kan nnt.. :)
** kalo ade lagi sila la kongsi kan..hehe :mrgreen:

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: haversack berat

Post by irmuaaz »

shahrul wrote:
irmuaaz wrote:Byk faktor pasal beg berat atau beg ringan ni.
2. Kedua adalah material. Kalau beg buat dari cordura mesti lagi berat dari beg buat dari ripstop nylon contohnya. Tapi ripstop nylon tak setahan cordura dan sebaliknya.
bukan cordura lagi ringan dari nylon ke bang? :shock:
Idak cordura lagi berat dari nylon Shahrul. Thread count dia lagi tinggi dari nylon. Tapi lagi tahan laaa. Nak tahan dan ringan susah la gak. Mana boleh menang suma.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: haversack berat

Post by shahrul »

semalam baru pegang satu beg cordura satu lagi nylon fabric
granite gear nimbus meridian 62L vs karrimor sabre sf 60-100

yg cordura tu fabric dia nipis, licin, lembut.. nylon plak kasar dan tebal
fabric ni pun ada mcm2 jenis, pening gak kalau tak rasa sendiri
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: haversack berat

Post by shahrul »

tapi kalo ikut kat report ni meme menang kat Cordura/kodra laaa..

Image

Image

Image

:D
_________________
_________________

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: haversack berat

Post by irmuaaz »

Cordura yang nipis nipis tu brand name je cordura cam cordura enduro tapi itu blend nylon rayon. Kalau cordura betul buat dari Rayon macam kain jeans tu macam beg eastpak dulu yang popular tu.

1000D, 950D suma tebal2. Yang tu baru betul Cordura. Yang buat dari nylon atau nylon/rayon blend tu sama je la macam ripstop nylon 420, 450. Takboleh la sama kuat macam Cordura 1000DD.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: haversack berat

Post by shahrul »

ok, paham..terima kaseyy :D
_________________
_________________

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Re: haversack berat

Post by pakcik »

batin tu nama dia Caring? caring la kot orangnye..keh keh keh..
Never Crack Under Pressure

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: haversack berat

Post by poncho »

Strong/Good. Light. Cheap. pick two :mrgreen: :mrgreen:
kalau nak barang (beg) bagus dan ringan, takkan dapat yang murah kecuali diberi. bukan dijual.
memang susah nak balance antara 3 faktor nie. senang cerita, cari yang bagus dan reliable. boleh harap dan membantu.

cap cicak tu memang brand idaman ramai -- termasuk la saya :mrgreen: , tapi macam kawan2 kat atas pesan, sila ukur beg ikut badan sendiri. bukan survey secara online. badan kalau serasi, akan wujud 1 perasaan "berkenan" dengan beg bila dipakai dan diadjust.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: haversack berat

Post by seper4alif »

pepatah melayu ada mengatakan....

berat poket membayar... ringan bahu memikul....
sonag jo bayar... tuh... dua hari treking bag sudah jadi dodol....
addooiyai
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: haversack berat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Falsafah nak rengan tu jer
Bawa barang yang hanya diperlukan dan cukup cukup sahaja
Macam aju trekking bawak selai lantak la berhari hari apa ada pasal
bukan ada aweks pun nak ngurat kita kat dalam utan tu. Kalau ada aweks pun aweks tu sama sama bau macam kita :kah:
Makanan juga perlu diringkaskan supaya tidak berat membawanya but..... saya plus extra baget 1.4 untuk Keselamatan... manalah tahu hujan atau apa apa hal tak buleh keluar hutan kita ada reserb untuk kita sendiri.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: haversack berat

Post by seper4alif »

ada member bawak plastik sampah dalam bag kasi tiup kembungkembung haahaha... naik camah tuh
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: haversack berat

Post by Hangar 18 »

green wrote:saya mau pikul itu barang berat tapi mau rasa ringan...buleh ka mcm tu en biNGai.saya ada sebijik karimor jaguar gr uk dan sebijik karimmor cougar china...yang cougar ni sedikit berat saya rasa dan paddingnya menyakitkan pinggang saya...so bolehkah saya buat kesimpulan beg yang berat bakal menyakitkan pinggang....ataupun memang beg buatan china memang tak bagus.utk pengetahuan en biNGai saya mau upgrade pakai haversack chap cicak...bila disurvey2 chap cicak ini macam berat...saya takut bila dah terbeli nanti bakal menyesal pulak...

confirm tak nyesal...

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: haversack berat

Post by Luarpintu »

jgn beli chap cicak...beli cap Arc'teryx... :lidah:

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: haversack berat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Beli cicak tokek aje la :lidah:

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: haversack berat

Post by Tokwan »

Pack smart, and buy smart..nescaya ringan...kalau ikut Abang Kamal...dia nanti bawak dua akar saja....hehehehehe...laaaaaaaagi ringan....

Tak pun upah porter bawak barang,....kita melenggang je..

Post Reply