ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Minta pendapat kawan kawan Pergunungan. Saya tengah buat suvey jehhhh.
Bercadang menunaikan Haji melalui jalan darat dengan rakan rakan pergunungan atas sebab:
1. Kita dah tahu hati budinya
2. Rakan Gunung telah biasa dengan cabaran
3. Trip ni macam naik gunung gak, dengan Truck dan camping serta masak sendiri.

Bebaru ni ada dengar berita orang nak ke Mekah dengan Bas, Naik Moto dan 4 WD. Saya mencadangkan dengan Truck kerana membawa penumpang dan muatan yang lebih sebab kita berkemah dan makan secara masak sendiri. Orang yang dicadangkan mesti ada kemahiran
1. Memandu Truck Tentera atau Lori Bawa Ayam. SantaiWong bulah juga.
2. Mahir Perubatan.
3. Mekenik or Jurutera Jentera
4. Mahir Membaca Peta
5. Geologist
6. Yang suka mengembara.
7. Tukang Masak sedap punya. Tukang masak asal buleh makan cam aku.. ha ha ha
8. Photographer - cam Mat Saiko amat dialu alukan. Jenal pog bagus jugak

Kenderaan yang dicadangkan
Hicom Defence Truck - Handalan.
Nak dapatkan penaja dari Hicom. Paper nanti aku buat.

Negara Laluan.
1. Thailand
2. Burma
3. Wilayah Assam (India)
4. Nepal
5. India Utara (Delhi)
6. Pakistan
7. Iran
8. Iraq
9. Saudi

Kos.
Semuanya sendiri tapi saya anggarkan RM8,000.00 seorang untuk minyak, makan minum dan kos kos lain.

Bil Peserta
Dijangka dalam 15 or kurang lagi. Keselesaan nak tido dalam Truck pakai Hammoc. Macam Askar pegi perang gak.

Masa
Dijangkan 3 bulan termasuk perjalan pegi dan balik.

Tarikh.
Dijangka 3 - 4 tahun lagi. Jadi ada masa kumpul duit. sambil menunggu wilayah yang bergolak cam Pakistan dan India tu henti bergolak.

Sila tambah Nasik. Aku bagi lauk Cili Api Goreng Belacan.

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by nazryst »

Salam Bang,

Kalau mengikut kronologi dari maklumat yang sedia ada, memang mustahil nak dapat melalui jalan myammar dan mendapat perlindungan diplomatik dari negara anarki macam tu... yang saya tau kebanyakan akan masuk laos dan terus ke china .. cross over ke nepal dan pegi naik everest dulu hehehehe baru pegi yang lain lain .... ehhmmm yang everest tu sebenarnya takder... cuma kita akan lalu kawasan pergunungan himalaya... apa pun saya setuju... dan saya takder kelebihan apa apa... cuma mengabih kan beras ajer bang

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Itu pun aku ada baca tentang penunggang motosikal yang dah sampai sempadan Pakistan dan dijangka tiba di Iran dalam 4 ari lagi.
Nazri:
Kalau lalu Tibet ok gak sambil lalu kat tepi Everest. Baru la pengembaraan seorang pendaki gunung untuk mengabdikan dirinya kepada Tuhan.
Tukang pengabih boreh juga diperlukan supaya nasi yang dimasak akan dihabiskan semuanya tanpa pembaziran. Sebab setiap insan punyai kelebihan masing masing. Sama ada kelihatan atau idak. Mana tahu dalam perjalanan nanti ada Minah Bunyian yang jatuh centtta dengan engkau dan janjinya nak kaweeen tapi engkau minta balasan bawa kita suma satu team terus terbang dengan tikar terbang ke Tanah Suci Makkah. Mana tahu......

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by nazryst »

Yup... pasal mamat motor modenas tu memang ada citer... dia travel sampai ke London... hari tu dia problem nak cross myammar....Ni aku punya propose laaa... buat 2 team:-

Ex Team - Management
Ex Team - Operation

Management - Handle sponsor, kalau boleh Hi-com, Petronas, Discovery Channel @ National Geography, Diplomatic Right, Contact embassy Malaysia (permit for weapon) bab ni aku serah kat forestgump dgn tuan kamal laa around the route, Cari local guide, Buat research kenapa ambil route Malaysia - Thailand - Laos - China - Nepal - India - Pakistan - Iran (ada problem banyak pasal dia orang memang tak suka fahaman sunil masuk, Iraq dan last sekali Saudi... apa pun yang paling penting mengenali Zon Lanun & freezing zone... kena pegi training menembak laa kot...Dictionary setiap negara english to local laa kan... buat nya takder guido

Operation - Set logistik segala mobile satelite, GPS, Lap top, Multimedia crew, segala *ditapis* laa, 3 lori (turbo diesel) dgn major modification winch (bagi bingai and the gang laa, Motor cross dan ATV kena bawak incase of emergency, all weather tire, routine servicing, average mileage 600km average travel, tapi kat kawasan gurun and high elevation 150 ke 300km kot sehari..

Perghhh ini kerja paper work pun mau ambil 3 bulan bang... paling awal pun bulan March tahun depan gerak... ni apa yang aku nampak laaa... belum peserta medical check up lagi ni... kena member yang ada routine medicine.. hehehehe takkan nak kasi morfin ajer...

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by span »

waaa cam menarik jew propozal abg kamal ni
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Ya ya betul tu Nazry
Saya pun baru cadangan dan mengumpulkan maklumat. Satunya perjalanan yang dilalui oleh Mat Modenas tuhhh. Mungkin banyak akan mengambil tentetif dia. Sebab tu aku jangka dalam 3 atau 4 tahun nihhh baru buleh on.
1. Aku ada nampak route melalui Burma ada jalan dan potong masa perjalanan tapi ada masalah politikal. Muga muga mereka akan aman dan boleh kita lalu untuk masuk Wilayah Assam. Dari Assam tu mudah sikit nak masuk Nepal dan rehat sikit kat kaki Everest.

2. Pakistan dan India masih bergolak , ini ada kaitan pasal isu Kasmir, mana tahu dua tiga tahun ni ada perubahan.

3. Iran juga diambang peperangan dengan Amerika dan kita harap kerajaan Amerika akan tumbang juga akhirnya dan mengurangkan tekanan pada Iran untuk membina Logi Nukeliarnya untuk tujuan Eliktrik dan ekonomi.

4. Aku sedang mengkaji kaji semua perjalanan ini dan bagaimana nak hantar satu pasukan lain sebagai persediaan untuk menyerang Isreil melalui jalan darat. ha ha ha

5. Truck Handalan tu tidak dijual untuk orang awam. Ianya dari spesis buatan Eropah Timur yang sekarang hanya digunakan oleh Tentera Malaysia. Sedang cuba untuk dapatkan sponser atas tujuan komersial menunjukkan bertapa handalnya Trak Buatan Malaysia dengan bantuan teknologi Lotus merentas antara benua dari Pendaki Gunung yang cintakan keamanan.

6. Aku rasa permintaan nak buat Haji mungkin tak dapat sebab banyak no proseduea oleh Kerajaan Arab Saudi. Jadi rasanya kita Buat Umrah je. Buat Haji rasanya aku nak pergi bersenang lenang naik kapal terbang dengan isteri (Kalau ada orang nak la). ha ha ha setakat ni Free Duty

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by ajon »

Huuh...besar nye projek ni...harap2 berjaya..

cam sya, bagi sokongan je la...kitorang akan hantar dan sambut kepulangan jika projek suksess..

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by nazryst »

ajon wrote:Huuh...besar nye projek ni...harap2 berjaya..

cam sya, bagi sokongan je la...kitorang akan hantar dan sambut kepulangan jika projek suksess..
cehhh jangan merendah diri sangat ajon... abang kamal perlu kan crew tukar tayar nanti... apa pun kalau dapat 40 orang lagi laa bagus kan... setiap hari jumaat bleh buat sembahyang jumaat tu... silap haribulan kau pun bleh jadi khatib baca kutbah....

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Betul tu Nazri.
Tapi tak la sampai 40 horang. Aku juga perlu crew- macam kapal lanun juga. Crew juga adalah orang orang gunung. Kerana disitulah jiwa raga aku sebenarnya. Anggaran juga bertambah hasil perbincangan dengan Tuan Beso aku. Kena pakai 3 Truck dan dia nak ikut itu yang aku fening kepala nihhhh. Tuan Beso aku kata dia pernah memandu sendiri dari Bejing ke Istanbul dengan Vintage car sahaja, Truck Handalan ni lagi carooooo hapa.

Dalam Team ni tiada Darjat. Nama, pangat, gelaran semuanya ditinggalkan di Malaysia. Semua orang sama taraf, Satu Team dan Satu Malaysia. Cuma aku nak semuanya melayu Bumiputra Rokers. Anak anak Dayak adalah dipelawa menyertainya.

Aku janji nak siapkan paper tu lepas aku balik Sungai Salan dengan Ngai nanti sebab Tuanku nak tengok dulu dan bab dengan DRB HICOM tu dia yang sattel sebab dia ada saham beso kat sana.

Laporan dari Chif Lanun.

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by soulfly »

ajon wrote:Huuh...besar nye projek ni...harap2 berjaya..

cam sya, bagi sokongan je la...kitorang akan hantar dan sambut kepulangan jika projek suksess..
aku pun sama cam ko bang..
takat palu kompang jelah ...
lama sangat...

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by JeNaL »

smlm kluar dlm KOSMO cerita pasal bermotosikal ke Mekah ni... ambik masa 45 hari baru sampai
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

penJelaJahJuJur
Pendaki Gunung
Posts: 40
Joined: 27 Nov 2006, 01:40
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by penJelaJahJuJur »

menarik nih proposal abg kamal nih
dulu dulu suke betul tengok PETRONAS Adventure Team kat tv

hmm..tang mana agak2 saya boleh contribute ni

Mr. President
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 03 Jul 2010, 14:10

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by Mr. President »

Maaf hamba mencelah, hamba macam berminat sangat dengan projek nih. Boleh hamba turut serta???
"berjalan tunduk bukan bererti engkau salah......."

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Masih terbuka
Projek ni mungkin 3 atau 4 taun lagi. Masih dalam perancangan tapi saya masih berminat dengan Route melalui Thailand, Burma dan masuk Wilayah Assam (India) terus Nepal dan India Utara. Masih mengkaji kaji dan saya dapati ada jalan disana. Moga moga Wilayah berkenaan tidak lagi bergolak semasa projek ini berjalan.
Mengikut ibu saya, arwah bapa saya pernah separuh jalan menggunakan laluan ini dan tersekat di India pada tahun 60 an. Bersama rakan rakan dari Pasukan Angkatan Tentera Malaysia.
Paper tu masih belum saya siapkan dan dijangka siap selepas Raya. Papaer ni untuk kegunaan pihak penaja. Dan setakat hari ini yang saya jangka sanggup untuk menaja adalah DRB HICOM untuk Truck Handalan- Teory iklan untuk menunjukkan bertahannya dan handal Trak buatan Malaysia untuk mengharungi perjalanan sejauh ini. Dawina - Syarikat induk kepada pengeluar makanan bermasak untuk Rason Tempur Tentera -=Brahim. Cuma ada seseorang yang minat mengembara dan pernah mengelilingi dunia mahu ikut serta. Saya kena bincang dengan dia dulu raya nanti.

Chiff Lanun

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by orga »

menarik projek abg kamal nih..
kalo diberi peluang nk polow gak..
ImageImageImage

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by deep purple »

salam...

idea yang cukup menarik & kalau jadi realiti ia sememangnya patut dibukukan...

"ANOTHER BRICK IN THE WALL" ~PINK FLYOD~

http://phototrek.wordpress.com/

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by azhaar »

Satu idea ekpedisi yang menarik abg kamal. Jual nasik lemak 3 tahun rasa2 boleh kumpul 8K. Pengalaman saya takde, kemahiran pun kurang, setakat perabihkan beras boleh masuk nama tak?
Saya cadangkan abg kamal bwk sekali dalam lori sebiji (atau 2 biji bergantung bilangan lori) motorcross sebagai mobiliti bergerak. Takkan nak beli rokok sekotak kena ronda satu pekan dengan truck. Sebelum pergi buatla test run 3d/2n satu malaya.
Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Ya ya betul tu Nazry
6. Aku rasa permintaan nak buat Haji mungkin tak dapat sebab banyak no proseduea oleh Kerajaan Arab Saudi. Jadi rasanya kita Buat Umrah je. Buat Haji rasanya aku nak pergi bersenang lenang naik kapal terbang dengan isteri (Kalau ada orang nak la). ha ha ha setakat ni Free Duty
Ya, saya rasapun untuk Haji tak praktikal sebab masaalah visa haji, deadline tarikh sampai dan kesesakan trafik.

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Alhamdulillah
Semoga Allah menunjukkan jalan Kebenaran.
Masih lagi terbuka untuk Geng Gunungonline. Orga, Nazry, Mamak,Jenal, Daus Span (bukan gosok periuk weei) nama nama yang dalam bayangan. Perempuan juga buleh disenaraikan. Setakat ni dah ada 2 penaja dan dijangaka beberapa penaja lagi akan tampil nanti dan maklumat terakhir 3 Truck akan pergi. Tapi kapasiti anggota kita cuma 2 truck sebab sebuah truck lagi akan digunakan oleh Pasukan Kayangan.
Saya masih mengikuti lagi perkembangan Mamat yang pakai Moto Kris tu sebagai track panduan tapi laluan saya masih berharap untuk menggunakan laluan asal.

Deep. Memeng perjalanan ini untuk dibukukan dan di Dokemtarikan. TV3 akan meletakkan 2 crew dalam team ini dan RTM juga berminat mengikut seorang rakan yang bertugas disana. Nanti lepas raya kita akan buat meeting............ banyak sangat penaja ni weeeei
Perjalanan saya jangka dalam 50 hari pergi balik. Missi saya disana kita ada 5-7 hari sahaja sebab kita akn rembat perjalanan malam juga jika kawasan itu selamat. Kita pandu truck kan dan ramai yang boleh memandu. Naik moto memang lama sebab sejuk tak boleh jalan malam dan kita tido gantung hammoc dalam Truck.

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by sany ADALAH alger »

idea yang punyai daya penarik para sponsor!
CARPE DIEM!

leha
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 07 Feb 2008, 23:48
Location: Port Klang

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by leha »

teringat story father & son journey to mecca.they travel by kete buruk dr fance to mekah,smp mekah jual kete.....abg kamal nnt klu dh smp mekah jgn jual truck plak ye sbb nk balik m'sia by flight...hihi

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by che'gu »

saya cuma bleh sumbangkan doa jer la....nk join sekaki rasanya blum layak lagi.
semoga projek ni berjaya dilaksanakan. Sekiranya projek ni berjaya dan disiarkan di tv nnt (sbb kata abg kamal krew TV3 dan RTM ada ikut), sy tak kan lepas peluang utk menontonnya....dan sudah tentu tumpang bangga dengan kejayaan kawan2. InsyaAllah......

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Terima Kasih Cikgu, Leha dan Azhar, En.Sany dan Abang Rosmal

Tak salah rasanya kalau saya mengundang sama Cikgu dan Abang Rosmal sebab kita semua Pendaki Gunung.
Tiadanya darjat antara kami, semuanya sama. Cadangan projek ni pong dalam tiga mpat taun lagi. Sekarang buat reserch dulu dan contac semua Pejabat Kedutaan dan saya pun sedang berhubung dengan Wisma Putra dan nampaknya semua orang rasa berbangga dengan Kertas Cadangan saya tuhhhh.
Ada juga permintaan parti politik macam nak turut serta tapi saya tolak mentah mentah sebab ini adalah UNTUK PROJEK GUNUNGONLINE. Tiada Politik dan semua pesertanya adalah dari Gunungonline kecuali seorang Boss saya yang sama sama berminat tentang Hutan dan Gunung tapi bukan komuniti Gunungonline. Tapi dia nak daftar sebagai ahli Gunungonline. Kita akan buat perjumpaan nanti termasuk Boss saya tuhhh. Anda semua kenal dia. Dan semangat KeLANUNANnya.

Semasa saya sedang demam (Dok umah termangu mangu cam orang gila) minggu lepas saya terselongkar buku catatan Bapa saya semasa percubaan untuk ke Mecca dengan Land Rover tahun 1967. 2 Buah Land Rover dengan 9 anggota kesemuanya dari Angkatan Tentera Malaysia termasuk seorang yang saya kenal dan bekas Boss saya juga Jendral Zaini Mohd Said (Kes Sauk- Bukit Jenalik). Saya akan berjumpa dia beberapa hari ini untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai percubaan ini.
Mengikut catatan itu juga mereka memasuki Thailand dan menyeberangi Burma lalu masuk ke Pakistan Timur (Bangladesh) dan India. Route itu ada maknanya kita ada peluang.

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by deep purple »

terima kasih banyak2 atas jemputan...kalau diizinkan Allah tentu saya akan turut serta :P

saya tak mau sentuh banyak2 tentang bab2 teknikal/logistik tetapi sebagai seorang yang berminat dengan penulisan dan fotografi, saya nak sentuh sikit pasal bab dokumentasi...kita keluar sket dari tajuk tapi pada saya perkara ni relevan gak...

saya benar2 terkilan dengan tindakan pihak stesen tv tempatan yang menyiarkan dokumentari mengenai pengalaman sdri Umai yang tersesat di hutan/laluan Gunung Tahan selama 19 hari. Saya yakin pihak yang menerbitkan program ini mampu menyediakan sesuatu yang setanding dengan program terbitan Discovery Channel, "I Shouldn't Be Alive". Kita sebagai pendaki begitu maklum dengan laluan Gunung Tahan yang menyakitkan tetapi pada yang sama begitu mengujakan. Terlalu banyak bahan yang boleh dieksploitasi untuk dijadikan dokumentari yang hebat lagi mengujakan. Mungkin pihak yang berkenaan tidak meletakkan priority pada tempatnya. Penerbit sepatutnya turut berganding-bahu dengan golongan yang dikenali sebagai pendaki.

So saya harap pihak gogo, Mr Kamal, memastikan bahawa hanya mereka yang benar2 layak-yang professional dan mampu menghayati jiwa pengembara/trekker/pendaki menyertai trip ini bagi menghasilkan dokumentari yang benar2 hebat-kita bukan tak boleh buat macam National Geographic dengan Discovery buat. Kita ada bakat, kemahiran dan pengalaman yang diperlukan-saya cukup yakin...

seperkara lagi, saya hanya melibatkan diri dalam bidang penulisan kerana minat. Kalau hasil kerja saya yang tersiar di dada akhbar, yang tak seberapa pun, yang masih di peringkat amatur dan banyak cacat-celanya dapat diterima oleh pelbagai lapisan masyarakat, baik pendaki maupun mereka yang tidak meminati apa yang kita minat, saya yakin sekali lagi di tangan mereka yang profesional, hasilnya tentu jauh lebih hebat...betul tak? Tapi apa yang penting mereka mestilah perlu menjiwai dan menyelami minda golongan yang dikenali sebagai pengembara... :shock:

"CAN'T LET YOU GO" ~RAINBOW~

http://phototrek.wordpress.com/

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Abang Rosmal.
Saya sangat menghargai catatan anda itu. Kita adalah pendaki dan pengembara dan kita harus menghayati semangat harapan dan cita cita pengembaraan. Sebab tu saya hanya memilih pendaki gunung kerana hati budi, tujuan dan harapan kita sama.... kita juga sama.
Dokumenteri Umai tu bukan Abang sahaja yang keciwa rasanya semua Pendaki Gunung rasa terkilan sebab mereka bukan Pendaki Gunung..... tak mungkin mereka boleh menghayati perasaan kita.
Saya menghimpunkan Jurugambar, penulis, dan pengembara sejati.... perjalanan tu kita lepak jap kat kaki Everest- semangat pendaki gunung.

Chiff Lanun.

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by span »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Abang Rosmal.
Saya sangat menghargai catatan anda itu. Kita adalah pendaki dan pengembara dan kita harus menghayati semangat harapan dan cita cita pengembaraan. Sebab tu saya hanya memilih pendaki gunung kerana hati budi, tujuan dan harapan kita sama.... kita juga sama.
Dokumenteri Umai tu bukan Abang sahaja yang keciwa rasanya semua Pendaki Gunung rasa terkilan sebab mereka bukan Pendaki Gunung..... tak mungkin mereka boleh menghayati perasaan kita.
Saya menghimpunkan Jurugambar, penulis, dan pengembara sejati.... perjalanan tu kita lepak jap kat kaki Everest- semangat pendaki gunung.

Chiff Lanun.

Waaa bess....bess.....
teruja ngan perancangan ni cip lanun hehehe....
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by che'gu »

abg kamal chiff lanun,
cam makin berkobar2 pulak nk jumpa abg kamal nih....story morry aper yg patut.
kalu ada kesempatan, sy blk smnjng nnt kita jmpa eh....

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

OK
Nanti kita jumpa. Call bila sampai LCCT sebab saya selalu ada kat LCCT Baru di Roundabaut sebelah tangki Petronas tu. Terowong air dan Letrik bawah landasan tu kami dapat. he he he. Kami tu Haram Jadah Sdn Bhd. ho ho ho

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by orga »

idup chiff lanun..tahun ni raya rimba jumpa lg bole stori mori pepanjang...
ImageImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Orga.
Raya rimba taun ni tah nak buat kat mana.
Utan ke sungai ke memana la kita jumpa nanti
Mr Ujang nak organise kat mana lak.
Nak upgrade menu. Tanya pendapat korang semua
Aku bawak satay dan buat Sup Tulang rusa... ada orang nak bako kambing ke

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by orga »

bako kambing tu bukan keja mamak ke..
kalo nk wat lucky draw tu bole la sy runding2..
ImageImageImage

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by sany ADALAH alger »

saje nyibuk.

objecktif trip nie ape yek?
CARPE DIEM!

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Ko ingat ni periksa sekolah menengah ke pakai objektif.

Setiap peserta ada tujuan memasing tapi jalannya sama. Naik truck, mengembara hingga ke Mecca dan balik dengan selamat. Objektif penaja juga lain memasing ada tujuan memasing tapi jalannya sama.

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by deep purple »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Ko ingat ni periksa sekolah menengah ke pakai objektif. :lol: :lol: :lol:

Setiap peserta ada tujuan memasing tapi jalannya sama. Naik truck, mengembara hingga ke Mecca dan balik dengan selamat. Objektif penaja juga lain memasing ada tujuan memasing tapi jalannya sama.
:shock:

setuju sgt...masing2 ada objektif masing2...whatever pun idea untuk trip ni mmg excellent...

"THE WORLD IS JUST AWESOME"

http:/phototrek.wordpress.com/

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by sany ADALAH alger »

pertanyaan mengenai objektif proposed trip adalah bersangkut paut dengan borak borak kosong saya dengan En Tim Slessor suatu ketika dahulu. untuk mendedahkan identiti insan bernama En Tim Slessor, beliau merupakan salah satu anggota asal xpdc First Overland Land Rover. lihat sini untuk full detail:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Oxford ... Expedition

http://www.firstoverland.co.uk/

masih segar dalam ingatan nasihat sinis beliau iaitu kena ada unsur charitable dalam sesebuah mission/xpdc. jika tidak mission tersebut hanyalah satu catatan peribadi dan tidak akan mengundang globalised impact.
jika dikaji sekarang ramai berpayung atas nama charitable untuk selesa berkomunikasi dengan bakal sponsor. jika tidak berhaluan sedemikian trip nie tidak perlu di ketahui oleh kapitalis-kapitalis serta media.
CARPE DIEM!

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by ajon »

sany ADALAH alger wrote:pertanyaan mengenai objektif proposed trip adalah bersangkut paut dengan borak borak kosong saya dengan En Tim Slessor suatu ketika dahulu. untuk mendedahkan identiti insan bernama En Tim Slessor, beliau merupakan salah satu anggota asal xpdc First Overland Land Rover. lihat sini untuk full detail:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Oxford ... Expedition

http://www.firstoverland.co.uk/

masih segar dalam ingatan nasihat sinis beliau iaitu kena ada unsur charitable dalam sesebuah mission/xpdc. jika tidak mission tersebut hanyalah satu catatan peribadi dan tidak akan mengundang globalised impact.
jika dikaji sekarang ramai berpayung atas nama charitable untuk selesa berkomunikasi dengan bakal sponsor. jika tidak berhaluan sedemikian trip nie tidak perlu di ketahui oleh kapitalis-kapitalis serta media.
Betul gak tuu...ape yg En.Sani nyatakan..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by biNGai »

cayalaa saniboi..awak mmg hebat laa skang
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by orga »

ye la ngai..sejak dia rajin backpacking sana sini ni makin hebat la liverpul..
ImageImageImage

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by sany ADALAH alger »

jenalllll depa nie jahat dok chitchat jek takde ilmiah langsung...
CARPE DIEM!

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by deep purple »

sany ADALAH alger wrote:jenalllll depa nie jahat dok chitchat jek takde ilmiah langsung...
x per...bagi meriah forum...he!he! :lol: :lol: :lol:

"THERE'S NO HOPE EXCEPT IN NO LONGER TRYING..."

http://phototrek.wordpress.com/

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Post by nazryst »

Masalah charitable banyak tak sampai ke tangan tertentu, lebih membesarkan perut tertentu... aku takder lah kata tak setuju dengan cadangan ni.... tapi nawaitu menunai haji, dalam mengenali diri dalam perjalanan dan mencari keredhaan serta iktibar yang ada dah cukup besar tanggungjawabnya, kalau nak charitable cuma ahli dalaman sahaja yang tau, cukup cukup lah dah terpublisitikan projek yang ada impak maksimanya dinilai pada mata masyarakat, sama ada elok atau tidak...nawaitu kena betul....

Setiap perjalanan yang baik, dugaan selalunya besar... sebagai contoh, bertapa indahnya sebuah gunung itu dan tinggi, semakin sukar dan banyak cabaran untuk sampai kepadanya....dan itulah satu nilai dalam jiwa pendaki yang tidak boleh dijual beli dengan penceritaan... melainkan pengalaman sahaja akan terus kekal...wallahualam

Post Reply