Tapak Kaki Binatang Apa?

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by AzmanZainal »

Salam kwn2..

Hari itu gi jalan2 kat Bukit Cermin, Putra Heights terjumpa kesan tapak kaki sape tah. Nak bertanya kepada expert2la tapak kaki binatang apa nie ek? Maklumlah dulu2 time pengakap ajar plaster cast main2 je.. hehe skang baru tau berguna.. Takkan pak rimo kot?

Image
.
Image

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by nabil »

beruang ke?? aku xpandai bab2 tapak nih..
rasa mcm penah tgk artikel mus pos pasal nih...
siap ada kesan kuku tuh..
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Beruang.
Putra Hight bersebelahan dengan Hutan Kuala Langat Utara.
Kawasan ni memang ada Beruang.

User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by AzmanZainal »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Beruang.
Putra Hight bersebelahan dengan Hutan Kuala Langat Utara.
Kawasan ni memang ada Beruang.
uish kawasan hutan yg kecik dan kelapa sawit mcm nie pun ada bruang.. kesian dia takde tmpat nak tggal dah.. apa2pun tq for the info skalian..

Image

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Asalnya kawasan ni semuanya hutan. Bermula dari Kampong Pulau Meranti (Sekarang jadi Cyberjaya) dan ada satu pekan lama Air Hitam sampai ke Kuil kona kona yang sekarang bersebelahan dengan Restoran Brayani Gam di Putrajaya tu. Hutan rimba semuanya. Aku pernah naik moto dari Sungai Besi nak Balik Banting lalu jalan lama tu terserempak dengan Maybank sebesar lembu kat kawasan tu.
Dari situ membawa ke pekan Dengkil semuanya hutan dan melalui estet Prang Besar yang sekarang jadi Putrajaya.
Berung tu mungkin dari Hutan Simpan Air Hitam (Belakang UPM) dan bila manusia membangunkan kawasan tu dia dah tak ada tempat tinggal lagi........ kesian kan. Habitat asalnya telah dirampas rakus oleh manusia. Tapi kalau kita tak buat macam tu dimana pula kita akan tinggal....... :evil:

Itu haiwan yang kita boleh nampak. Yang kita tak nampak..... ada berpuluh kampong kat situ termasuk Kampong Maharaja Lela yang letaknya bersempadan antara Daerah Kuala Langat, Petaling dan Klang Lama. Kat Persimpangan Sungai sebelum sampai Bukit Lancong dan Kampong Lombong tu.

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by mizi »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Beruang.
Putra Hight bersebelahan dengan Hutan Kuala Langat Utara.
Kawasan ni memang ada Beruang.
besar tuh..huhuhuhu kena selalu dongak ats pokok klu msk area nihhh
climb long trail
p11at

User avatar
roket*
Pendaki Gunung
Posts: 181
Joined: 22 Sep 2009, 02:16
Location: KL-JB

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by roket* »

seram !! ::cabut::
there is no such thing as failure, it is only a success* delay
-MARCcrewz-

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by JeNaL »

hutan simpan air hitam sekarang ni pun tinggal berapa kompatment je...semua keliling hutan batu

tp nak masuk hutan air hitam sekarang ni jaga-jaga jerat bersepah(orang asli punya)
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by AzmanZainal »

jerat percintaan pun bahayo gak, hati2 dgn apa jenis jerat skalipun.. ia tetap jerat

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Ok nanti aku cakap dengan Batin Sari (Ketua Kampong Busut Baru bersebelahan dengan Saujana Putra) sebab ni geng geng diaorang yang pasang rasanya. Asli lain tak sampai situ rasanya.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by orga »

mmm..beruang?
agak2 berapa cm saiz tapak tu man?
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by JeNaL »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Ok nanti aku cakap dengan Batin Sari (Ketua Kampong Busut Baru bersebelahan dengan Saujana Putra) sebab ni geng geng diaorang yang pasang rasanya. Asli lain tak sampai situ rasanya.
mmm byk tu abg kamal...bykk yg rimbat la
area tu dulu katanya ada harimau....dulu la... tp masa masuk haram hari tu kesan beruang still ada la.... ada sg kat situ pulak...abis tak de ikan...kena tuba kot... peta topo kawasan tu ada pd rembau...

heheh sori tuan tanah hijack jap topik
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Bukan Budak Asli punya hal. Kompom aku baru cakap dengan Batin tu jap tadi
" Bebudah Ashliiii sekarang tak fandai buat jeeerat, dia dah makan sadinnnn"
samada Dayak Indon atau pekerja kontrek Madura yang tinggal kat kawasan pembinaan sekitar yang buat keja ni. Sebab bebudak Asli dari Busut Baru, Kampong Lombong sekarang banyak keja dalam Ladang Kelapa sawit atau kilang Kat Telok Panglima Garang atau Bangi.

Kawasan tu memang ada lagi Beruang dan Maybank sebab dulu masa aku kat UPM lagi dah ada sekarang lagi dah tinggal kecil mana dia nak lari.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by JeNaL »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Bukan Budak Asli punya hal. Kompom aku baru cakap dengan Batin tu jap tadi
" Bebudah Ashliiii sekarang tak fandai buat jeeerat, dia dah makan sadinnnn"
samada Dayak Indon atau pekerja kontrek Madura yang tinggal kat kawasan pembinaan sekitar yang buat keja ni. Sebab bebudak Asli dari Busut Baru, Kampong Lombong sekarang banyak keja dalam Ladang Kelapa sawit atau kilang Kat Telok Panglima Garang atau Bangi.

Kawasan tu memang ada lagi Beruang dan Maybank sebab dulu masa aku kat UPM lagi dah ada sekarang lagi dah tinggal kecil mana dia nak lari.
kena report kat john ni
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by mizi »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Bukan Budak Asli punya hal. Kompom aku baru cakap dengan Batin tu jap tadi
" Bebudah Ashliiii sekarang tak fandai buat jeeerat, dia dah makan sadinnnn"
samada Dayak Indon atau pekerja kontrek Madura yang tinggal kat kawasan pembinaan sekitar yang buat keja ni. Sebab bebudak Asli dari Busut Baru, Kampong Lombong sekarang banyak keja dalam Ladang Kelapa sawit atau kilang Kat Telok Panglima Garang atau Bangi.

Kawasan tu memang ada lagi Beruang dan Maybank sebab dulu masa aku kat UPM lagi dah ada sekarang lagi dah tinggal kecil mana dia nak lari.
madura suma binatang pon dia mkn...
climb long trail
p11at

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by nadir »

erk... kalau dari mata aku , aku rasa anjing....
http://www.lettersforconcrete.com/image ... Prints.gif

kalau beruang, tapak yang tengah tu lagi besar.

http://dommy.com/alan/pix/bear_prints.jpg

Tapi ya, beruang tak ada retractable claw ,
http://outdoordynamics.multiply.com/pho ... photo%3D36

anjing saya tak pasti....

Kedalaman inprint yang cetek pun macam dibuat oleh binatang ringan

entah betul ke tak, tapi saya rasa anjing yang berkuku panjang...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Defcon
Webmaster Team
Posts: 308
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by Defcon »

HUhuhu kena letak sebatang rokok nie baru tau skala kebesaran hehehe...
.::[x]:

User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by AzmanZainal »

sorry aku terlupa plak nak letak mende ape2 sbg ukuran, tapi seingat aku saiz dia lebih kurang setengah tapak tangan.. gambar tu ada daun kering mungkin boleh buat gambaran kasar..

aku try2 google gambar tapak beruang, kebanyakannya ada 5 jari/kuku.. yg nie ada 4 jek.. tataulah kalu beruang malaysia ada 4 je.. mcm nadhir cakap rasanya anjing la..

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by forestgump »

Saya yakin itu samaada kucing tulap atau harimau kumbang sebab dulu, saya pernah trekking ke dalam hutan simpan Air Hitam ngan budak2 fak perhutanan pada tahun 1992.
Tapi kasihan tengok hutan kecil sahaja...... sepatutnya PERHILITAN memasang perangkap dan pindahkan haiwan2 pemangsa seperti harimau kumbang, kucing tulap, beruang dna binturong ke hutan terlindung lagi besar....
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by matsaiko »

AzmanZainal wrote:aku try2 google gambar tapak beruang, kebanyakannya ada 5 jari/kuku.. yg nie ada 4 jek.. tataulah kalu beruang malaysia ada 4 je..
beruang tu cacat kot.... :mrgreen:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by orga »

kucing, anjing n rimau kalo bejalan, kuku takan keluar..bila diancam je baru kluar kuku..
kalo tengok balik gambo tuh kesan kuku tu agak dalam..
ImageImageImage

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by nadir »

orga wrote:kucing, anjing n rimau kalo bejalan, kuku takan keluar..bila diancam je baru kluar kuku..
kalo tengok balik gambo tuh kesan kuku tu agak dalam..
itu yang aku mushkil tuh orga..... tapak macam anjing , tapi kuku anjing kalau tak silap aku bukan jenis sentiasa terkeluar ( macam beruang ) .

tapi kalau tak silap aku pernah jugak aku dengar anjing berjalan atas jalan , bunyi kuku dia.... hmmmmm nak kena carik tapak kaki anjing kat simen nih... tengok ada kesan kuku ke tak....

saper sini ada bela anjing? kasik up sket gambar kaki dia.....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by forestgump »

orga wrote:kucing, anjing n rimau kalo bejalan, kuku takan keluar..bila diancam je baru kluar kuku..
kalo tengok balik gambo tuh kesan kuku tu agak dalam..
Tapak beruang panjang... ni lebih kpd kucing tulap, rimau jumbang dan mungkin juga anjing. Memandangkan kawasan hutan kecil, tidak hairanlah kalau kuku kerap terkeluar. Lagi pun, kawasan kesan tapak ni nampak terang - open area - mungkin haiwan tersebut sedang berwaspada.
Jarang juga kucing tulap, rimau kumbang atau binturong jalan di kawsan terang benderang!!!!
Susah juga nak tahu kecuali kalau saya ada di sana, boleh cari najisnya ataupun kesan cakaranya.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by nadir »

hmmmm..... bagus pendapat FG nih.....

memandangkan kawasan sekliling pun kawasan perumahan , saya lebih kearah tapak kaki anjing

pelik benar kalau ada binatang liar lain yang dapat hidup dalam kawasan hutan kecik sejemput macam tuh.... kalau biawak atau ular boleh la percaya.... tapi kalau beruang, kucing tulap atau rimau kumbang , rasanya tak boleh idup kat tempat kecik camtuh.... mana dia nak carik makanan?

mushkilllll...huhu
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Tu yang kesian.
Dulu kawasan ni hutannya besar lebih 80 km persegi.
Hutan lama tersebut (Hutan Simpan Ayer Hitam) Dari sempadan Dengkil hingga ke Kinnara Pucong akhirnya dimajukan jadi Pelbagai Pucong sampai Buaya Pucong. Pucong lama tu adalah Pekan Batu 13 sahaja. Ada satu lagi Pekan Lama Ayer Hitam (Bandar Perlombongan Lama). Kampong Pulau Meranti (Ni Kampong Melayu Lama) dan Prang Besar Estate (Yang jadi Putrajaya Sekarang) kemudian aku sedang mencari satu lagi perkampongan lama West Point. Sampai Serikembangan tu semuanya hutan dan menjangkau Serdang Lama sampai Balakong. Ada satu lombong dedah yang dalam sampai nampak lori tu kecik je.... yang aku jangka jadi The Mine sekarang.
Kawasan ni semuanya hutan asalnya..... kesiannya.

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by sany ADALAH alger »

JenaL wrote: tp nak masuk hutan air hitam sekarang ni jaga-jaga jerat bersepah(orang asli punya)
ingat 15nov nie nak masuk.
CARPE DIEM!

User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by AzmanZainal »

bole jadi anjing kuarkan kuku pasal tempat tu selut licin nak kna grip atas tanah?

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by matsaiko »

kalo dia pakai kasut getah mesti grip hehe
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by orga »

mat..tp kalo bekas kasut getah ada gak kesan kuku, tu budin lalu namanya..ekeke

neway, kesan tapak tu mmg payah nk dipastikan dgn hanya tengok gambo..
kena tengok sendiri sbb nk tau brape besar, jarak antaranya dan kesan2 sampingan lain yg ada kt kawasan tu..
ImageImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Boleh refer kat sini. Nota yang Mus dari SOS dulu
viewtopic.php?t=1032
Rasanya Rimau Akar

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by sany ADALAH alger »

sany ADALAH alger wrote:
JenaL wrote: tp nak masuk hutan air hitam sekarang ni jaga-jaga jerat bersepah(orang asli punya)
ingat 15nov nie nak masuk.
pihak UPM tak kasi we masuk :x
area termasuk kaw research dorang.
okie ke masuk menyelinap nie??
CARPE DIEM!

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by JeNaL »

sany ADALAH alger wrote:
sany ADALAH alger wrote:
JenaL wrote: tp nak masuk hutan air hitam sekarang ni jaga-jaga jerat bersepah(orang asli punya)
ingat 15nov nie nak masuk.
pihak UPM tak kasi we masuk :x
area termasuk kaw research dorang.
okie ke masuk menyelinap nie??
sany ko nak masuk buat apa...berapa ramai...nak masuk ikut mana....

memang kawasan research kawasan tu
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by sany ADALAH alger »

nak pi tengok ayak terojon laa depa kata ayak dia hijau...

hang ada contact tak klau nak try masuk secara halal?
CARPE DIEM!

User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by AzmanZainal »

aku pernah masuk.. nnt aku postkan gambo ayor teghojon dia

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by nadir »

Akhirnya, aku dapat jawapan dari pemilik anjing sendiri:

" nadir
dog don't retract their claws. yes, their nails will scrape the ground unless its got owners that regularly clip their nails. ciao. "

so bagi aku , gambar tapak tu adalah tapak hangjing....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by AzmanZainal »

nadir wrote:Akhirnya, aku dapat jawapan dari pemilik anjing sendiri:

" nadir
dog don't retract their claws. yes, their nails will scrape the ground unless its got owners that regularly clip their nails. ciao. "

so bagi aku , gambar tapak tu adalah tapak hangjing....
haha misteri selama ini terbongkar.. moralnya kalau jumpe tapak cam gini maka anjinglah jwbnye.. tp rimau pon mcm nie cuma besar sket kan nadir?

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by nadir »

huhu... tapak rimau lain.... sekali pandang ..... sah rimau....heheheh kalau tak silap aku tapak rimau, tapak yang tengah tuh bulat... ada gambar tapi malas nak scan....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
pokpar
Pendaki Gunung
Posts: 84
Joined: 26 Aug 2009, 15:44
Location: k.trg / k.brang / kenyir / atas gunung
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by pokpar »

camana dah tau ke belum tapak binatang apa ni? jelaslah binatang ni bukang tomang sebab nyer binatang tu ada kaki.. heheheheh
Guide License No.: TG10640
Mobile No.: 0139102125 (sms shj)

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by adisos2002 »

Sbb dah petik nama aku berkali2 (muzs) so aku jawab.. mcm yg post kat topik aritu. Kalu kita refer balik sama2 cewah mcm kelas mengaji plak.
a. Beruang = Konpom salah (kalu nak taw bruang, ianya sebijik cam tapak kaki manusia cuma ada bekas kuku didepan)
b. Harimau = Konpom salah (rimau biasanya melebar sedikit sebelah blkgnya, pastu saiz ni kecik benor.. korang bandingkan dgn saiz daun tue, bdn pun ringan smacam bdasarkan kesan tekanan pd tanah)
c. Kucing = Pun salah (sbb kucing pun tapak ala2 rimau tapi dia kiut sikit lagi)
d. Anjing = Ya Betul.. (kuku terkeluar??? sbb masa dia lalu area tu licin. So utk lbh cengkaman.. Ko tgk bekas tapak kasut tue bole nmpak yg tanah situ licin)

Misteri selesai..
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: Tapak Kaki Binatang Apa?

Post by am »

wombat? hahahhaa
find me more at multiply | blogspot | flickr

Post Reply