Page 1 of 1

Kathamandu

Posted: 30 Nov 2012, 14:00
by mohdariff
Ada sesiapa yg pernah trekking ke kaki pergunungan everest?Kalau x silap 15 hari trip ni,bukan sampai ke puncak. Tolong bagi info jika ada ajen yg bagus menguruskan dan pernah mengadakan trip ini.Ada sekali nampak iklan kt mudah.my tapi sekarang dah xde lagi.

Re: Kathamandu

Posted: 30 Nov 2012, 15:04
by seper4alif
mak ai... 15 hari naik evr mmg terbaik ah heehehe... en orga rasanya yang tuan maksud kan tuh

Re: Kathamandu

Posted: 01 Dec 2012, 23:41
by komunis timur
Tlg tel nom nim...
0102575590 - angoh den
Dia ada buat trip kesana..

Re: Kathamandu

Posted: 02 Dec 2012, 00:46
by mohdariff
Ada sesiapa yg pernah pergi trek ni,mana tau boleh cite sikit pengalaman.

Re: Kathamandu

Posted: 02 Dec 2012, 19:35
by ikan-lelumba
nk pegi basecamp ke? bila nk pegi.? sye ade contact company yg supply guide/trekking package kt sana.
Bulan 10 aritu sye pegi Annapurna Basecamp. Ingat 2013 nk pegi everest basecamp lak. Skrg solo lg, blm ade sape2 yg nk join.
Ingat nk cari geng beberapa org.

Re: Kathamandu

Posted: 02 Dec 2012, 23:20
by mohdariff
Plen nak g bulan 6 tahun depan, ada 2 orang. Nak tanya tentang kos sinopsis perjalanan.hehe

Re: Kathamandu

Posted: 02 Dec 2012, 23:51
by ikan-lelumba
kalu bulan 4 bole join sye jer..lagi ramai dlm 1 grup bole dpt murah skit..bulan 4-5 musim bunga, cantik la. kalu bulan 6 (june-august) rasanyer dh start musim hujan, monsoon. Aritu sye pegi bulan 10 baru lepas monsoon, cuaca tengok elok sgt. everday clear blue skies. cadang nak rasa musim bunga plak.
kos pun tengok gak pakej yg ko amik.
aku sejes ko training pi naik ulang alik tangga kat batu caves tu. sbb trek dia tak sama cam hutan kite. guide aku ckp musim hujan pacat byk hehe..
nnti kalu nk aku bole kasi contact guide yg aku pakai tu. sorang lg freelance guide yg aku jumpe masa trekking tu.
Nnti ko try2 jer la compare harga/pakej.
Tp kalu ikut pengalaman aku nk save bajet :
- ko amik guide/transport/penginapan/flight ke Lukla biar agen/guide uruskan
- makan ko byr sendiri - senang ko nak bajet ape yg ko nk mkn. Lagipun bukan byk benda ko bole makan. kena jadi vegetarian, hari2 mkn dhal bhat, veggie fried rice, veggie pasta, veggi curry, veggie momo, etc. paling kuat pun ko bole makan telur jer. Lain la ko tk kisah nk makan daging tk semelih hahahahaa. yak steak..
- kalu ko fit tkyah pakai porter. pikul sendiri jer beg. takpun ko share 2 org 1 porter. 1 porter bole carry dlm 20kg jer. bukan byk brg ko nk bwk pun. lain la ko nk bwk dslr camera + 2-3 lens berat gak tu nk pikul.

Re: Kathamandu

Posted: 05 Jan 2013, 21:48
by mohdariff
Lama betul x boleh buka website GO ni,kenapa ek? Apapun,terima kasih atas segala cadangan yg diberi. Biasanya berapa hari trip ni?Baca kt utusan malaysia, diaorang g 18 hari.Lama sgt,susah pula dapat cuti.

Re: Kathamandu

Posted: 07 Jan 2013, 10:35
by deep purple
Assalamualaikum, :D

Saya & member2 pegi dulu 21 hari -15 hari trekking EBC & KP, baki 6 hari tu utk standby apa2 yg patut. Kami pergi masa musim bunga nak masuk musim panas tapi kat Kala Patthar suhu di awal pagi sebelum matahari naik cecah -6 darjah Celsius! :o

Bila tanya kat guide pasal salji dan ais kat EBC, dia kata, keadaan camtu sepanjang masa... :)

http://phototrek.wordpress.com/

"LIFE IS SHORT. THE TRAIL IS LONG. BEST WE KEEP MOVING"

Re: Kathamandu

Posted: 10 Jan 2013, 12:45
by mohdariff
Masa pergi dulu berapa kos keseluruhan?ada kemungkinan ke trip tu dipendekkan masa kpd 10 hari keseluruhan?

Re: Kathamandu

Posted: 10 Jan 2013, 14:36
by ikan-lelumba
ebc payah nk pendekkan sbb ade 2 x kena acclimatize. Jangan main2 kawan, bulan 12 aritu ade member pegi trip ebc, sorang peserta meninggal pada hari ke-3 sbb kena AMS. Lagipun kena ade 2-3 hari standby utk flight delay.
kalu nk trip pendek skit pi Annapurna Basecamp je la bro. Nak pendek jadi 9, 7 hari bole. kalu fit bole wat 6 hari jer. cuma kena jaga2 jgn sampai kena AMS. Prepare fitness & gear yg cukup. Malam2 sejuk. Pakai thermal wear, fleece, down jacket, glove/snowcap,thermal socks. Sejuk2 senang kena AMS utk kite yg tk biasa dgn tpt tinggi/sejuk. View cantik Annapurna route ni, di keliling Annapurna Mountain & Machhapuchhre (Fishtail) mountain. Kalu cuaca tak baik utk fly, bole pegi/balik naik bas jer 8-9 jam ke Pokhara.

Re: Kathamandu

Posted: 10 Jan 2013, 22:38
by mohdariff
AMS tu apa? Pernah kena pening gila,muntah2 masa naik Kinabalu. Bila turun sikit dari Laban Rata terus ok.Itu AMS ke? Nampak Annapura trek ok sikit ya.

Re: Kathamandu

Posted: 11 Jan 2013, 11:32
by deep purple
mohdariff wrote:AMS tu apa? Pernah kena pening gila,muntah2 masa naik Kinabalu. Bila turun sikit dari Laban Rata terus ok.Itu AMS ke?
AMS ler tu... :) kalau dekat area2 Himalaya, kalau x rawat, AMS leh jadik HAPE (High Altitude Pulmonary Oedema) & kalau extreme cases leh kena plak HACE (High Altitude Cerebral Oedema). Dua-dua ni leh kasi mati...

Formula dia mudah aje. Lagi tinggi kita naik, lagi teruk kesan AMS...

Masa gi dulu, kita orang telan pil Diamox (Acetazolamide). Drug ni leh kurangkan sket kesan AMS.

Ada orang kata trail Annapurna lagi best dari EBC & KP...

"WE TAKE PLAY SERIOUSLY"

http://phototrek.wordpress.com/

Re: Kathamandu

Posted: 11 Jan 2013, 11:36
by betterman
teringin nak ke nepal tapi bajet tak berapa nak ada

Re: Kathamandu

Posted: 11 Jan 2013, 11:37
by deep purple
mohdariff wrote:Masa pergi dulu berapa kos keseluruhan?
oppss lupa plak! :o

masa gi dulu all in dlm RM4K++.. :)

"IMPOSSIBLE IS NOTHING"

http://phototrek.wordpress.com/

Re: Kathamandu

Posted: 11 Jan 2013, 11:59
by mohdariff
Kembara deep purple memang hebat!!!

Re: Kathamandu

Posted: 11 Jan 2013, 15:39
by deep purple
mohdariff wrote:Kembara deep purple memang hebat!!!
TQ bro... :D

saya anggap ini trip trekking terbaik yang pernah saya tempuh walaupun memakan masa 15 hari...x rasa boring sebab sibuk layan view dgn amek gambar... :wink:

"DREAM AND MAKE ALL YOUR DREAMS COME TRUE..."

http://phototrek.wordpress.com/