Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

Post Reply
etigge
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 13 Nov 2011, 09:41

Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.

Post by etigge »

Helo, apa khabar semua? Ada siapa yang tahu kordinat GPS tempat kapal terbang WW2 yang terhempas diBukit Berembun? Jauh ke ketempat tu dari puncak Berembun?

linmuti
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 29 Apr 2012, 22:43

Re: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.

Post by linmuti »

cuba check below coordinate
N 02degree49.166minit
E 102degree03.949minit

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.

Post by orga »

kapal terbang tu antara puncak berembun dan telapa buruk..
kalo pakai topo folow je permatang
ImageImageImage

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.

Post by kenoi »

23-24 jan 2013 lalu saya dah jejak kaki di tapak Liberator via Telapa Burok.
bagi saya, kalo ikut trek dr TB lebih cepat tiba di tapak nahas Liberator dr route Gng Berembun.

tapi kalo Tuan ikut route Gng Berembun utk ke Liberator, mmg saya salute 200x sebab lps Gua Kambeng tu trek pacak tak hingat sebelum smpi ke beirut Gng Berembun... :minum: :lidah:

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.

Post by forestgump »

Tayar k/terbang liberator bomber ni masih elok kan? Tahu tak nama sungair air meleleh di bawah bangkai k/terbang ni? Tu lah dia ulu sungai muar...dan ke bawah sikit ulu sungai penar<sempena nama major Pennar yg meloncat keluar dari k/rerbang bila k/terbang kena hentamn ngan jepun>
Maj Pernnar menjadi IGP pertama malaya...
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.

Post by kenoi »

ya Tuan, tayar nyer masih ada 'angin' lagi.. :lidah: hehe
laa...ulu sungai Muar ke Tuan...
terima kasih krn berkongsi info. :minum:

kwsn nahas dah mula diselimuti alam, tp trek di permatang sangat jelas+terang. mungkin menjadi laluan org asli mencari rezki.
cuma saya belum berpuas hati sbb tak dpt bergambar sebelah beirut Telapa Burok krn berada dlm kwsn pagar!...hehehehehehe

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.

Post by forestgump »

kenoi wrote:ya Tuan, tayar nyer masih ada 'angin' lagi.. :lidah: hehe
laa...ulu sungai Muar ke Tuan...
terima kasih krn berkongsi info. :minum:

kwsn nahas dah mula diselimuti alam, tp trek di permatang sangat jelas+terang. mungkin menjadi laluan org asli mencari rezki.
cuma saya belum berpuas hati sbb tak dpt bergambar sebelah beirut Telapa Burok krn berada dlm kwsn pagar!...hehehehehehe
Permatang tu boleh bawa kamu ke Kg orang asli di Langkap....kalau kamu tengok badan B17 leberator bomber tu...ada perkataan SNAKE....area tu banyak pokok rancang besi dan rotan ...

Tapi kat situ memang sejuk....sodap bila tidur...
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

triton2009
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 16 Feb 2013, 15:21

Re: Kordinate GPS Bangkai kapal terbang di Telapa Buruk.

Post by triton2009 »

tahun 1997-2000 trek dr TB ke tapak nahas Liberato bersih tapi sekarang makin banyak sampah.

Post Reply