Gunung2: Daytrip dari KL

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

Post Reply
rinezry
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 18 Jan 2012, 21:00

Gunung2: Daytrip dari KL

Post by rinezry »

Salam semua,

Tumpang tanya, saya nak tahu kalau ada gunung2 (atau bukit-bukit yang berbaloi didaki) yang berhampiran KL yang boleh dituju dan didaki dalam masa satu hari? Katalah kalau saya bertolak keluar KL pukul 6.30pagi menuju ke gunung tersebut, daki, turun dan seterusnya sampai ke KL balik pukul 8pm macam tu, destinasi manakah yang paling sesuai? So far yang dah buat:

(i) Broga - boring sebab ramai sangat orang
(ii) Tabur West & East - memang tak pernah bosan dengan permandangan kat sini
(iii) Nuang

Fitness insyaallah takde masalah sangat lah, so kitaorang ingat nak buat gunung2 yang berikut, agak2 sempat tak kalau ikut timing yang saya bagi kat atas tu, dan ada tak lagi gunung2 yang boleh kami pergi 'melawat'? :D

(i) Gunung Datuk
(ii) Gunung Angsi
(iii) Gunung Bunga Buah

Terima kasih :D

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by Freelance »

rinezry wrote:Salam semua,

Tumpang tanya, saya nak tahu kalau ada gunung2 (atau bukit-bukit yang berbaloi didaki) yang berhampiran KL yang boleh dituju dan didaki dalam masa satu hari? Katalah kalau saya bertolak keluar KL pukul 6.30pagi menuju ke gunung tersebut, daki, turun dan seterusnya sampai ke KL balik pukul 8pm macam tu, destinasi manakah yang paling sesuai? So far yang dah buat:

(i) Broga - boring sebab ramai sangat orang
(ii) Tabur West & East - memang tak pernah bosan dengan permandangan kat sini
(iii) Nuang

Fitness insyaallah takde masalah sangat lah, so kitaorang ingat nak buat gunung2 yang berikut, agak2 sempat tak kalau ikut timing yang saya bagi kat atas tu, dan ada tak lagi gunung2 yang boleh kami pergi 'melawat'? :D

(i) Gunung Datuk
(ii) Gunung Angsi
(iii) Gunung Bunga Buah

Terima kasih :D
Sila perkenalkan diri anda di http://www.gunungonline.com/basecamp/viewforum.php?f=16

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by kenoi »

saya suka layan daytrip, tp perancangan perlu ada agar timing tidak tersasar & bersedia utk menghadapi sebarang cabaran. biasanya saya membawa keperluan sekurang²nya 1 malam sebagai persediaan jika perancangan tidak berjalan dgn jayanya.yg penting sihat tubuh badan & cergas

list gunung yg penah wat daytrip setakat hari ini:

1. Gunung Tampin Selatan
2. Gunung Datok-Rembau-Gagak
3. Gunung Angsi
4. Gunung Besar Hantu
5. Gunung Nuang
6. Pine Tree Hill-Twin Peak*
7. Gunung Brinchang-Irau*

*(tido resort le..kalo berulang dr rumah mmg jauh)

dalam perancangan:

1. Gunung Nuang via Janda Baik
2. Gunung Telapak Buruk via Kg Ulu Klawang

harith
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 24 Apr 2011, 19:29
Contact:

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by harith »

kenoi wrote:saya suka layan daytrip, tp perancangan perlu ada agar timing tidak tersasar & bersedia utk menghadapi sebarang cabaran. biasanya saya membawa keperluan sekurang²nya 1 malam sebagai persediaan jika perancangan tidak berjalan dgn jayanya.yg penting sihat tubuh badan & cergas

list gunung yg penah wat daytrip setakat hari ini:

1. Gunung Tampin Selatan
2. Gunung Datok-Rembau-Gagak
3. Gunung Angsi
4. Gunung Besar Hantu
5. Gunung Nuang
6. Pine Tree Hill-Twin Peak*
7. Gunung Brinchang-Irau*

*(tido resort le..kalo berulang dr rumah mmg jauh)

dalam perancangan:

1. Gunung Nuang via Janda Baik
2. Gunung Telapak Buruk via Kg Ulu Klawang

Nak ikut...ehe 8)

nrhyt75
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 26 Mar 2006, 15:32
Location: putrajaya
Contact:

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by nrhyt75 »

Try:

1- Bukit Apek @ Bukit Putih. Check out info @ viewtopic.php?f=2&t=4454

2- Gng Nuang via Janda Baik
"I can't" are sad words in any language

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by pakcik »

Gunung Tampin Selatan? ikut mana ye? ikut area perumahan tu ke? ke ada jalan lain?
Never Crack Under Pressure

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by Freelance »

Ramai yang tak tau kt area ulu langat ada gunung2 lain selain dari Gunung Nuang... almaklumlah tak pandang gunung kecik2 ni..ahaks.. jangan pandang remeh gunung2 tu... setiap gunung trek berbeza..

Kt Ulu langat.. selain Gunung Nuang.. ada lagi gunung lain.. iaitu Gunung Chenuang dan Gunung Hitam.. boleh wat daypack.. :minum:

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by bargading »

Bro,
try bukit Kutu, Gunung bunga buah.

Gunung Tampin?
hmmm sapa ada info leh share?

Kak Lily,
Wah gunung chenuang & G hitam? x penah dgr kak lily tlg bagi pencerahan
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by Freelance »

bargading wrote:Bro,
try bukit Kutu, Gunung bunga buah.

Gunung Tampin?
hmmm sapa ada info leh share?

Kak Lily,
Wah gunung chenuang & G hitam? x penah dgr kak lily tlg bagi pencerahan
somphop. minggu lepas akak g Gunung Hitam.. gunung hitam ni masuk dari Kg Paya Lebar.. selepas hutan lipur air terjun gabai..Gunung hitam akak dah naik 2 kali.. starting point lain tempat ..kira akak dah merasa 2 pintu masuk ke trek gunung hitam.. Gunung hitam tak de beirup dan tak de view..

Gunung Chenuang ikut dari hutan lipur Sg congkak.. ada beirup.. gunung chenuang akak lum g lagi.. memang dalam plan nak g ni.. :wink:

Gunung tampin leh naik dari hutan lipur hutan tampin tu.. sampai ler pencawang .. kt area situ ada askar jaga.. parking kereta kt pencawang tu.. turun sikit masuk kt trek hutan..treking pagi tengahari pun dah leh sampai puncak..hehehe!!!
puncak tak de view..

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by shahrul »

Freelance wrote: somphop. minggu lepas akak g Gunung Hitam.. gunung hitam ni masuk dari Kg Paya Lebar.. selepas hutan lipur air terjun gabai..Gunung hitam akak dah naik 2 kali.. starting point lain tempat ..kira akak dah merasa 2 pintu masuk ke trek gunung hitam.. Gunung hitam tak de beirup dan tak de view..

Gunung Chenuang ikut dari hutan lipur Sg congkak.. ada beirup.. gunung chenuang akak lum g lagi.. memang dalam plan nak g ni.. :wink:

Gunung tampin leh naik dari hutan lipur hutan tampin tu.. sampai ler pencawang .. kt area situ ada askar jaga.. parking kereta kt pencawang tu.. turun sikit masuk kt trek hutan..treking pagi tengahari pun dah leh sampai puncak..hehehe!!!
puncak tak de view..
waaaa..banyak gak gunung yg tatau nih.. mekacih kak lily sharing

btw takde beirut..takde view..takde ayor terjun takpe asal ada YL :lidah:
_________________
_________________

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by Freelance »

shahrul wrote:
Freelance wrote: somphop. minggu lepas akak g Gunung Hitam.. gunung hitam ni masuk dari Kg Paya Lebar.. selepas hutan lipur air terjun gabai..Gunung hitam akak dah naik 2 kali.. starting point lain tempat ..kira akak dah merasa 2 pintu masuk ke trek gunung hitam.. Gunung hitam tak de beirup dan tak de view..

Gunung Chenuang ikut dari hutan lipur Sg congkak.. ada beirup.. gunung chenuang akak lum g lagi.. memang dalam plan nak g ni.. :wink:

Gunung tampin leh naik dari hutan lipur hutan tampin tu.. sampai ler pencawang .. kt area situ ada askar jaga.. parking kereta kt pencawang tu.. turun sikit masuk kt trek hutan..treking pagi tengahari pun dah leh sampai puncak..hehehe!!!
puncak tak de view..
waaaa..banyak gak gunung yg tatau nih.. mekacih kak lily sharing

btw takde beirut..takde view..takde ayor terjun takpe asal ada YL :lidah:
macam lah tak nampak tulisan ko yg kocik bebenor tu.. paling best ada air terjun.. hahaha!! akak adal ada anak ikan pun ok per hahaha!!! ingat korang je mau YL ya :lidah:

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by kenshina »

Boleh juga ke Gunung Sempah.. Leh parking kete kt RnR Genting Sempah... Tp dh lama jugak la org x naik. Last denga betterman naik..
challenge your limit

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by shahrul »

rinezry wrote:Salam semua,

Tumpang tanya, saya nak tahu kalau ada gunung2 (atau bukit-bukit yang berbaloi didaki) yang berhampiran KL yang boleh dituju dan didaki dalam masa satu hari? Katalah kalau saya bertolak keluar KL pukul 6.30pagi menuju ke gunung tersebut, daki, turun dan seterusnya sampai ke KL balik pukul 8pm macam tu, destinasi manakah yang paling sesuai? So far yang dah buat:

(i) Broga - boring sebab ramai sangat orang
(ii) Tabur West & East - memang tak pernah bosan dengan permandangan kat sini
(iii) Nuang

Fitness insyaallah takde masalah sangat lah, so kitaorang ingat nak buat gunung2 yang berikut, agak2 sempat tak kalau ikut timing yang saya bagi kat atas tu, dan ada tak lagi gunung2 yang boleh kami pergi 'melawat'? :D

(i) Gunung Datuk
(ii) Gunung Angsi
(iii) Gunung Bunga Buah

Terima kasih :D
aiseh tak suke Broga sbb ramai orang aaar..
ramai orang la best sbb dlm ramai2 tu mesti terselit amui2 chantek ato yl mantop :lidah:

alang2 tanak ramai orang shoot je terus ke Gunung Tok Wan.. dah tak jauh dah dr Broga tu
kalo ada rezeki jumpak la view yg menarik kat kiri kanan trek (flora hijau segar mata memandang) :minum:

Freelance wrote: macam lah tak nampak tulisan ko yg kocik bebenor tu.. paling best ada air terjun.. hahaha!! akak adal ada anak ikan pun ok per hahaha!!! ingat korang je mau YL ya :lidah:
aiseh nampak jugok die..pakai mekroskop ke hape :lidah:
_________________
_________________

rinezry
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 18 Jan 2012, 21:00

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by rinezry »

Ooops, sorry lambat reply. Sibuk kerja terlupa pulak nak follow up kat sini :oops:

Ho liao! :shock: Nampak gaya macam banyak lagi gunung2 sekitar KL ni yang boleh diterokai. Insyaallah kalau saya tak pergi sendiri, siapa2 yang nak organise mana2 trip nanti saya nak join sekali lah :D

fyzanua
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 18 Feb 2012, 23:13

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by fyzanua »

kak lily...

next trip nak g mana...kalau ada daytrip jgn lupa rojer2 kat sini yek...tak nah join group gunungonline nie... hope dpt peluang untuk join u alls... :D :shock: :oops:

molar
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 24 Oct 2011, 12:39
Location: Bukit Jalil

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by molar »

salam,

ada sapa2 simpan x track map gunung datuk.saya plan nak pegi next week.penutup sblum blan pose.gunung ni kena ada guide ke.kalo kena ada sapa2 x yg sudi jdk guide kami.

tq

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by biNGai »

trek map nk watpe? sana suda ada signboard laa..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Gunung2: Daytrip dari KL

Post by kenoi »

ramai yg sampai di Gunung Tampin Selatan je, tp x smpi ke Gunung Tampin.

di sini anda bleh jejak 3 puncak: 1. Bukit Tampin (menara telco, ada askar bersenjata) 2. Gunung Tampin Selatan 3. Gunung Tampin

Gunung Tampin di catat sebagai penghabisan Banjaran Titiwangsa iaitu banjaran paling selatan sebelum terputus di kwsn Melaka kemudian sambung semula dengan Gunung Ledang.

beirutnya dah reput dimamah alam terletak di kwsn rumpunan buluh. saya dah smpi di sini bulan disember 2012 lps. awas, kehadiran kerbau pendek berikutan begitu byk kolam mandi beliau di sepanjang trek selepas puncak Gunung Tampin Selatan.

Post Reply