Ade sape2 tau..

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

mamuin
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 16 Jan 2012, 14:40

Ade sape2 tau..

Post by mamuin »

Salam,
Saya ahli baru kat sini. Saya ingin menjejak semula tapak kajian yg dijalankan oleh Orang Inggeris mengenai cicak. Saya nak cari org yg pernah naik gunung2 ni:

1. Gunung Lawit, Terengganu

Terdapat satu spesies cicak yg hanya boleh dijumpai di gunung ini sahaja. Kajian dijalankan pada tahun 1970an.


2. Gunung Jor, Batang Padang,Perak.

Terdapat satu spesies cicak yg dijumpai disini yg hanya dijumpai dikawasan ini. Tiada tarikh pasti mengenai ajian tersebut memandangkan ia baru dijumpai dalam koleksi muzium dan didapati ia adalah spesies yang unik dan baru.

Sekiranya ada sesiapa yg bole bawak naik gunung2 ni, sila hubungi saya. mamuin@gmail.com. Sekian, terima kasih. :D

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Ade sape2 tau..

Post by biNGai »

ini kene panggil geng-geng chap cicak nih..

apa lagi geng cicak..hehe

Gunung Jor Peak ka 4902 / 1494 m puncak gunung berhampiran Tanah Rata, Pahang, Malaysia. Berdasarkan kepada data, ia akan berada di kedudukan sebagai gunung ke-111 tertinggi di Malaysia. Puncak terdekat adalah Gunung Bunting, Gunung Rock, Gunung Bergantong, Gunung Tanggung, Bukit Kacu, dan Gunung Gandik
baru je plan nk ke Jor Peak nih..suratan atau kebetulan? hehehe..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by khalid »

dulu sampai empangan jor saja...

mamuin
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 16 Jan 2012, 14:40

Re: Ade sape2 tau..

Post by mamuin »

Terima kasih kpd yg memberi respon. En bingai, kalo bole, update la kat sini tentang trip ke Jor Peak ni. Kalo ada gambar2 menarik lagi cantik. Mungkin kita bole plan satu trip nnt. Thanks.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by JeNaL »

ko tanya Pendi....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Ade sape2 tau..

Post by biNGai »

aaaa..nanti dah set date trip pegi jor peak nih, ai kasi hello2 yer..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Ade sape2 tau..

Post by matsaiko »

kalo dpt tangkap cicak tu,bole jual mcm cicak tokek tak bang? kalo bole jual sy nak joim lah :lidah:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by deep purple »

matsaiko wrote:kalo dpt tangkap cicak tu,bole jual mcm cicak tokek tak bang? kalo bole jual sy nak joim lah :lidah:
soalan terakhir/ke-8 untuk program "WHERE THE MONEY DROPS"...hehe :lol: :lol: :lol:

"ALEXANDER THE GREAT" ~IRON MAIDEN~

http://phototrek.wordpress.com/

mamuin
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 16 Jan 2012, 14:40

Re: Ade sape2 tau..

Post by mamuin »

biNGai wrote:aaaa..nanti dah set date trip pegi jor peak nih, ai kasi hello2 yer..
ok bos. Thanks.

En. Matsaiko, jual2 cicak toke tu semua pembohongan belaka. Akibatnya, cicak toke kini hampir pupus! Jgn kita mudah percaya pada cerita2 karut macam ni, akibatnya mungkin spesies hidupan liar dan tumbuhan kita mungkin pupus. Sapa yang rugi? Kita jugak!

Saya menyeru kpd sume pendaki, sayangilah hutan dan hidupan liar kita. jgn kita suke2 kutip bende2 macam orkid, cicak atau apa saja. kalo kita bwk org yg suke buat camtu, kita mesti halang kerana sume tu akan mengakibatkan kepupusan....

mintak maaf...off-topic skit..hehe

mamuin
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 16 Jan 2012, 14:40

Re: Ade sape2 tau..

Post by mamuin »

Lupa plak...kalo utk kajian tu takpe la...kerana sampel yg diambil hanya sedikit. Utk rekod shj..terima kasih.

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by Hangar 18 »

JeNaL wrote:ko tanya Pendi....

Dear mamuin,

Regarding Mount Lawit,
Kindly drop by at Equine Park to discuss further.. if you are interested.

mamuin
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 16 Jan 2012, 14:40

Re: Ade sape2 tau..

Post by mamuin »

Hangar 18 wrote:
JeNaL wrote:ko tanya Pendi....

Dear mamuin,

Regarding Mount Lawit,
Kindly drop by at Equine Park to discuss further.. if you are interested.
Kat mana equine park ni? I'd really like to discuss further about this Mount Lawit. You can drop me an email: mamuin@gmail.com. Thanks.

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by Hangar 18 »

Equine Park, Seri Kembangan, Selangor.

You can drop me a call or text at 012-2220450 (fendi)

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Ade sape2 tau..

Post by biNGai »

drop smash ko bole fendi? ekekekek

hau bot wen tu drop tu mi regading de jorpik?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Ade sape2 tau..

Post by matsaiko »

ooo ye ke manala aku tau..btol ke tak...hehehe jgn le mareee
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

mamuin
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 16 Jan 2012, 14:40

Re: Ade sape2 tau..

Post by mamuin »

Ok. Thanks. Saya duk kat Penang. Bole ajak 'pengantin baru' Nadir skali nie..So saya rase discus dlm email senang skit. Hehe..

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by Hangar 18 »

cicak ni ke?
Image

mamuin
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 16 Jan 2012, 14:40

Re: Ade sape2 tau..

Post by mamuin »

Bukan camtu cicaknye..itu Banded Gecko. Dia nampak cam ni sikit2..
Image

Tapi ni spesies lain...

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by Hangar 18 »

oic.. yg mcm ni pernah dilihat kat batu singgahsana G. Tebu.

mamuin
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 16 Jan 2012, 14:40

Re: Ade sape2 tau..

Post by mamuin »

Betul ka Tuan Hangar18? Ade gmbr? Menarik tu!

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by kambinggurun »

gile rare cicak nih.. sape yang baik hati nak bagi kami peta Lawit?? hehhehe..
::SRC-Total Outdoor::

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by nazryst »

arcteryx sungguh mereka mereka ini...memang rare

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by Hangar 18 »

mamuin wrote:Betul ka Tuan Hangar18? Ade gmbr? Menarik tu!
pic proof tak dak. tu yg prob tu.

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Re: Ade sape2 tau..

Post by beckham@chayok2 »

pergghhh.... mmg best la klu dpt tgk cicak tue live. jarang2 dpt tengok wooo
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Re: Ade sape2 tau..

Post by cs_goh »

Lawit....minat.......tapi...
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by rainmaker »

nampak cicak lestik ye.hehe
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

mamuin
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 16 Jan 2012, 14:40

Re: Ade sape2 tau..

Post by mamuin »

Ok. Saya nak ke Lawit antara 18 Jun-7 julai 2012. Tarikh akhir akan diberitahu kelak...sape2 yg bole jadi guide,sila hubungi saya utk perbincangan lanjut. Terima kasih. :D

komunis timur
Pendaki Gunung
Posts: 47
Joined: 20 Apr 2011, 13:25

Re: Ade sape2 tau..

Post by komunis timur »

hubungi 0139998809

User avatar
pokpar
Pendaki Gunung
Posts: 84
Joined: 26 Aug 2009, 15:44
Location: k.trg / k.brang / kenyir / atas gunung
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by pokpar »

lama ke nok gi cari cicok tu?..
Guide License No.: TG10640
Mobile No.: 0139102125 (sms shj)

mamuin
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 16 Jan 2012, 14:40

Re: Ade sape2 tau..

Post by mamuin »

Tima kasih Tuan Komunis Timur. Pokpar, lame ke tak, bergantung kepada berapa lama nak smp ke puncak ataupun last water source/campsite. Mungkin 3-4 hari.

strawhatcrew
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 08 Mar 2012, 15:23

Re: Ade sape2 tau..

Post by strawhatcrew »

cari cicak tokek ke?

syhamid
Pendaki Gunung
Posts: 31
Joined: 27 Jan 2006, 11:06
Location: upm serdang selangor
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by syhamid »

gunung Lawit antara 18 Jun-7 julai 2012..saya berminat.... dan dah nampak puncak Lawit dari Susu Dara .. ... he..he...bergantung kepada berapa lama nak smp ke puncak ataupun last water source/campsite. Mungkin 3-4 hari.

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by Hangar 18 »

syhamid wrote:gunung Lawit antara 18 Jun-7 julai 2012..saya berminat.... dan dah nampak puncak Lawit dari Susu Dara .. ... he..he...bergantung kepada berapa lama nak smp ke puncak ataupun last water source/campsite. Mungkin 3-4 hari.
ini tempat lagi kejam dari Susu Dara OoOOoo..

User avatar
pokpar
Pendaki Gunung
Posts: 84
Joined: 26 Aug 2009, 15:44
Location: k.trg / k.brang / kenyir / atas gunung
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by pokpar »

bila nok naik nih?.. komunis kena isi borang cuti tuh.. hehehe
Guide License No.: TG10640
Mobile No.: 0139102125 (sms shj)

User avatar
pokpar
Pendaki Gunung
Posts: 84
Joined: 26 Aug 2009, 15:44
Location: k.trg / k.brang / kenyir / atas gunung
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by pokpar »

Image

cicok gitu ker?.. ada nama dok cicok yg di cari?..
Guide License No.: TG10640
Mobile No.: 0139102125 (sms shj)

mamuin
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 16 Jan 2012, 14:40

Re: Ade sape2 tau..

Post by mamuin »

pokpar wrote:Image

cicok gitu ker?.. ada nama dok cicok yg di cari?..
Lain ni Pokpar..cicak yg ni nama dia Cyrtodactylus quadrivirgatus, striped bent toed gecko. Cantik gambar ni! Cicak yg dicari tu takde nama melayu...

User avatar
pokpar
Pendaki Gunung
Posts: 84
Joined: 26 Aug 2009, 15:44
Location: k.trg / k.brang / kenyir / atas gunung
Contact:

Re: Ade sape2 tau..

Post by pokpar »

dakpe lah kalu jupe kakgi kita bagi la nama melayu.. hehehehe
Guide License No.: TG10640
Mobile No.: 0139102125 (sms shj)

mamuin
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 16 Jan 2012, 14:40

Re: Ade sape2 tau..

Post by mamuin »

Tima kasih kepada Komunis Timur dan Pok Par. Trip Lawit telah berlalu walaupun kurang berjaya. Kami tak sampai ke puncak atas sbb tertentu. Kita jumpa lagi bulan 12 nanti. Harap2 time tu bole smp puncak. Terima kasih juga kpd GO.

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Ade sape2 tau..

Post by che'gu »

bulan 12? Herm....blh belek2 jadual nih...:)

komunis timur
Pendaki Gunung
Posts: 47
Joined: 20 Apr 2011, 13:25

Re: Ade sape2 tau..

Post by komunis timur »

thank muin...
misi ke puncak tak berjaya
tp misi lain terlaksana...
syukur.....

Post Reply