Gunung Besar Hantu

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

Post Reply
zulmeteor
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 14 Dec 2011, 14:38

Gunung Besar Hantu

Post by zulmeteor »

Salam,

ingin bertanya otai2 ...penah pergi tak gunung besar hantu?...boleh cerita tak peglaman..tq

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Gunung Besar Hantu

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Ha yang ni Tanah Jajahan Otai Orga
atau dia bapak antunya.

zulmeteor
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 14 Dec 2011, 14:38

Re: Gunung Besar Hantu

Post by zulmeteor »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Ha yang ni Tanah Jajahan Otai Orga
atau dia bapak antunya.


yeke...ade no contct die tak?

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Gunung Besar Hantu

Post by orga »

nak tya pasai apa eh..
ImageImageImage

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Gunung Besar Hantu

Post by lastman »

orga,

bile last ko masuk GBH??
aku dgr jambatan yg baru 2 thn buat tu dah sengit?

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Gunung Besar Hantu

Post by orga »

jembatan mana satu ni syed..
last aritu naik gng hantu tp satu route lalu situ..
jembatan tu bole pakai sebelah je..tp powil landy still bole lalu sampai lata kijang la
ImageImageImage

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Gunung Besar Hantu

Post by lastman »

kalo boleh lalu ok la tu..
aku pun dah lame x pg air terjun tu..
last masuk thn lepas sampai kem kopi radix je..

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Gunung Besar Hantu

Post by kabusgunung »

lata kijang pun dlm proses pembangunan semula...
balakbalak kesan kepala air dah dibersihkan
pondokpondok dah kena roboh utk buat baru...
maybe ko dtg nnt jln dah siap tar smp air tejun

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Gunung Besar Hantu

Post by lastman »

tq mawi atas info terkini..
tapi aku dah dgr sal nak buat jalan tar tu dah tahun ke 4 ni..
drpd jambatan lame lagi la..x tau bape lame lagi boleh bikin tar ni..
aku ade dgr cite dorang nak buat jalan dr kenaboi teus ke JB (janda baik)
itu pun xtau la betul ke dongeng semate mate..

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Gunung Besar Hantu

Post by kenoi »

tahun lepas (2011) saya panjat GBH dgn naik motor ikut trek balak sampai simpang 3 turun tangga besi Lata Kijang tu. pastu sambung menapak smpi ke puncak.
halangan terbesar cuma pembetung pecah/roboh je kt rumah org asli tu, kena hati² sket.

bro orga: jom kita pi naik gunung anak hantu plak..dr puncak bleh nmpk puncak batunyer itu... :minum:

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Gunung Besar Hantu

Post by orga »

kenoi wrote:tahun lepas (2011) saya panjat GBH dgn naik motor ikut trek balak sampai simpang 3 turun tangga besi Lata Kijang tu. pastu sambung menapak smpi ke puncak.
halangan terbesar cuma pembetung pecah/roboh je kt rumah org asli tu, kena hati² sket.

bro orga: jom kita pi naik gunung anak hantu plak..dr puncak bleh nmpk puncak batunyer itu... :minum:
gng hantu dah pegi tp blom ada plan mao ripit.. :wink:
ImageImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Besar Hantu

Post by shahrul »

bang orga ada berapa jenis gunung hantu kat tanah jajahan abg nih..?

gunung hantu/gunung besar hantu/gunung anak hantu tu semua lain2 ke..
sekadar bertanya nak menambah info :)

tk
_________________
_________________

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Gunung Besar Hantu

Post by kenoi »

kalo ikut peta askar lama yang ditanda:

1. Gunung Besar Hantu (4795)
2. Gunung Hantu (4071): point permatang ke puncak/bunyi penanda buluh

Gunung Anak Hantu takde ditanda dlm peta, point terdekat di tanda dlm peta ialah Bkt Enjin (4260)

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Gunung Besar Hantu

Post by orga »

shahrul wrote:bang orga ada berapa jenis gunung hantu kat tanah jajahan abg nih..?

gunung hantu/gunung besar hantu/gunung anak hantu tu semua lain2 ke..
sekadar bertanya nak menambah info :)

tk

betoi..ikut map gunung besar hantu dan gng hantu je sharul..
ImageImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Besar Hantu

Post by shahrul »

ramai bona famili gunung hantu ni ye :)
tapi yg best gunung bosa antu sbb ade air terjun tu..

terima kasih atas info abam2 :minum:
_________________
_________________

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Gunung Besar Hantu

Post by kenoi »

Gunung Anak Hantu (GAH) tu mungkin panggilan org² tempatan/org asli di sana.
Den tunggu bro Orga bikin Trip GAH ni, sbb beliau je antara yang penah jejak puncaknya. Agak² tahun ni bleh ke bro Orga?.. :minum:

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Besar Hantu

Post by shahrul »

kenoi wrote:Gunung Anak Hantu (GAH) tu mungkin panggilan org² tempatan/org asli di sana.
Den tunggu bro Orga bikin Trip GAH ni, sbb beliau je antara yang penah jejak puncaknya. Agak² tahun ni bleh ke bro Orga?.. :minum:
abam orga bizi tuh.. taun ni pilihanraya dia nak jadik YB :keke:
_________________
_________________

Post Reply