Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

Post Reply
kembaraPKNS
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 22 Apr 2010, 16:58
Location: PJ
Contact:

Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Post by kembaraPKNS »

Assalamualaikum. Saya inginkan info tentang Gunung Tapis dan Air Terjun Pelangi(Sg. Lembing Pahang) [dari pembayaran guide, permit dan lain-lain, kesukaran mendaki] kerana saya ingin menganjurkan program dalam bulan April ini. Harap yang berpengalaman dapat membantu saya.

TQ.

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Post by Hangar 18 »

Waalaikumsalam.
ujung april ke langgar ke 1 may ke?
kalo itu time bertembung le kita.
:)

kembaraPKNS
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 22 Apr 2010, 16:58
Location: PJ
Contact:

Re: Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Post by kembaraPKNS »

Tarikh blom tetap lagi..nk dapatkn info dulu..(tapi cantik jugak tarikh tu)
Kalu ktorg nak join camner?

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Post by Hangar 18 »

rasanya kalo april tak de time lain dah yg cun untuk elakkan apply AL banyak.
end of apr langgar 1 may je.
kalo itu time kita akan bertembung/trekking sesama je. campsite may be lain2.
kalo itu time plannya. apa kata kita jumpa (prefer equine park le)
kita bincang apa patut.
itu time apa jua info leh kasik, bawak buku nota je.

kembaraPKNS
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 22 Apr 2010, 16:58
Location: PJ
Contact:

Re: Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Post by kembaraPKNS »

thanks atas pelawaan tu..
Tapi Bro..boleh ke kite bincang secara maya je..email ke fb ke..tk jadi masalah kn..
Ktorg skg ni base kt shah alam..jadi nk smpai equine park tu problem jugak..
Atau kt jumpe kt tengah2 bole? Emm..kt mane yang sesuai??

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Post by Hangar 18 »

prefer face-2-face le bro.

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Post by khalid »

bro hangar.... ramainyer nanti kemsite besar ke...

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Post by Hangar 18 »

khalid wrote:bro hangar.... ramainyer nanti kemsite besar ke...
campsite kita terhad. kita pun dah full loaded. tapi jgn bimbang kita tak bermlm kat campsite yg sama dgn diaorg.

JBRR
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 11 Apr 2011, 01:30

Re: Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Post by JBRR »

Assalamualaikum. Saya inginkan info tentang Gunung Tapis dan Air Terjun Pelangi(Sg. Lembing Pahang) [dari pembayaran guide, permit dan lain-lain, kesukaran mendaki] kerana saya ingin menganjurkan program dalam bulan November ini. Harap yang berpengalaman dapat membantu saya.

fadzli
Pendaki Gunung
Posts: 96
Joined: 09 Feb 2006, 23:57
Location: selangor
Contact:

Re: Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Post by fadzli »

JBRR wrote:Assalamualaikum. Saya inginkan info tentang Gunung Tapis dan Air Terjun Pelangi(Sg. Lembing Pahang) [dari pembayaran guide, permit dan lain-lain, kesukaran mendaki] kerana saya ingin menganjurkan program dalam bulan November ini. Harap yang berpengalaman dapat membantu saya.
walaikum salam wbt

-Gunung tapis - 4, 957 feet
-Biasa orang buat 3h2m 2hari di gunung tapis 1 hari di Air terjun pelangi
-Guide biasa nya orang dari sg lembing di kenali sebagai Ayah mat(guide berdaftar) dia amik sehari Rm 200 no hp -0199062771
-Dari Sg lembing bleh naik lori or 4wd satu lori Rm 300 (bleh masuk dlm 10-15 org) 4wd Rm 300 (bleh masuk 7-8 org)
-Lori atau 4wd akan hantar sampai CP1 ,perjalanan 45min -1 jam
-Dari CP 1 ke CP 2 (campsite) trecking dlm 5-6 jam (campsite bleh muat dlm 40 org kalau susun betul2)
-Dari CP 2 ke CP 10 (3-4 jam )
-kesukaran mendaki .. 3/5
-Bulan November or December tidak di galak kan naik gunung tapis atas faktor hujan kebiasaanya sg lembing akan banjir tp kalau nak pergi juga sila le pergi tiada paksaan

serba sedikit info mengenai gunung tapis kalau salah tolong betul kan

terima kasih
LiveLEARNhikePLAY

JBRR
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 11 Apr 2011, 01:30

Re: Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Post by JBRR »

Maaf fadzli...
sewa lori @ 4x4 tu sehala je ke rm300...

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Post by Hangar 18 »

JBRR wrote:Assalamualaikum. Saya inginkan info tentang Gunung Tapis dan Air Terjun Pelangi(Sg. Lembing Pahang) [dari pembayaran guide, permit dan lain-lain, kesukaran mendaki] kerana saya ingin menganjurkan program dalam bulan November ini. Harap yang berpengalaman dapat membantu saya.
November?
sekali sg lembing kena banjir.. usahkan kita tak leh kuar, pekan tu nampak bumbung je.

last team masuk sebelum kami masuk 1 may lepas adalah team cologate, depa masuk oct 2010.
ada part trek dah tertutup resam.

paksu_97
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 06 Sep 2011, 17:01

Re: Info Gunung Tapis -Air Terjun Pelangi

Post by paksu_97 »

Ada kontek 4WD ke Air Terjun pelangi x? Nak wat trip santai ni

Post Reply