Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

Post Reply
yazid mansor
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 07 Jan 2011, 18:56

Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by yazid mansor »

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hai..
sy ade sdkit soalan tntg persediaan sebelum ke KK..
soalan sy:

1) Adakah barangan ini perlu dibawa:
a-sleeping bag dan carry mat
b-makanan extra
c-beg kecil extra

sy ade trlihat gmbr di kem laban rata mnunjukkn hostel yg disediakn dan agak lgkp dgn sleeping bag n carry mat. perlu bawa ke? atau ade pakej trtntu je disediakn?

makanan juga disediakn, adakah sesuai mmbawa mknan tmbhn?

sy ade trlhat gmbr peserta di puncak dgn beg lbh kecil,
adekah sesuai mmbawa lbh dr 1 beg, dan jika mmbawa 2 beg, ade x tmpt smpanan beg atau brgn lain di laban rata?


2) Pakaian trekking

Pakaian trekking di KK same ke pakaian mcm kite naik gng di tmpt lain sbb stahu sy di sane sjuk?
jd bgmane pakaian yg brsesuain?


3) Persediaan mental, fizikal?

4) Latihan yg bersesuaian?

harap dapat sedikit sbyk info dr rakan GO..
terima kasih..

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by azhaar »

Wsalam Yazid
Berikut jawapan aku yang tak seberapa.

Mungkin ada sleeping bag utk disewa di Laban rata tapi harganya amat mahal. Jadi aku syorkan bawa sendiri naik. Carry mat tak perlu dibawa kerana di gunting lagadan dan laban rata tido atas katil serta selimut disediakan.

Makanan ektra tak perlu tapi kalau nak bwk maggi atau sebagainya boleh bawa kerana disana ada pantry lengkap dgn dapur. Buat pengetahuan En. Yazid restoran di laban rata ada dijual makanan tapi harganya amat mahal. Disyorkan juga beli panadol awal2 kat bwh takut pening kepala nak beli harga RM5 sebiji lagi tambah pening.

Beg kecil extra disyorkan bwk samada dimasukkan dlm beg besar atau dibawa (kalau beg besar porter bwk) Beg kecil ni untuk bwk air, baju hujan, kudap-kudapan, baju sejuk, dsb masa naik puncak dari laban rata nanti. Beg besar boleh disimpan di bilek/hostel.

Pakaian lebihkurang sama dgn naik gunung lain kecuali masa nak naik puncak perlu memakai pakaian sejuk macam gi oversea nak main snow. Walaubagaimanapun, kalau baju sejuk tu tak tebal, boleh pakai 2 helai t-shirt lengan panjang didalam sebab bila bila panas nanti boleh bukak selai demi selai. Sarung tangan perlu, kalau boleh kalis air. Kalau pakai balaclava mcm nak rompak bank atau mesin rumput pun bagus kalau tak tahan sejuk

Latihan & persediaan awal seperti naik gunung kat semenanjung. Cuma kalau boleh bykkan manaiki tangga apartment 20 tingkat hari2 hehehehe. Weekend naik puncak nuang pun dah ok. Kalu dari lolo ke puncak nuang boleh sampai kurang dari 3 jam dah boleh disahkan fit untuk naik GKinabalu.

Persediaan mental?
Aku boleh!
Never Give Up!
Selangkah bererti setapak lagi dekat!
Nenek dari jepun selamber dek aja potong aku. Takkan aku tak boleh.

-9W2ZOE

yazid mansor
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 07 Jan 2011, 18:56

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by yazid mansor »

hoho.. bro, trimas byk2..
insyaAllah mggu ni naik nuang lg skali..
aritu injured skit kt lutut.. tu smpi pnck pngasih je..

kne byk kn lg lat ku.. huhu..

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by deep purple »

salam,

since charge wajib yg dikenakan oleh SSL (Sutera Sanctuary Lodge) & Taman Kinabalu yg mencecah hampir RM400 utk package mendaki Gunung Kinabalu bagi 2 hari 1 malam, x perlulah nk susah2 bawak sleeping bag ker, sleeping mat ker, maggi ker...bab maggi ni, makanan yg diaorg provide pun dh terlampau banyak yg kalau makan byk2 boleh rasa nk keluar balik...
Bawak aje personal item termasuk pakaian yang tahan suhu below 10 degree Celsius...kalau musim hujan, bawak skali yg kalis air... :)

"STAIRWAY TO HEAVEN" ~LED ZEPPELIN~

http://phototrek.wordpress.com/

yazid mansor
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 07 Jan 2011, 18:56

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by yazid mansor »

wasalam.. mkne nye xyah la bwk byk2..
lgpon nk naik tu bleh thn jauh.. huhu
klu xprlu bwk slepping bag ngn carry mat tu bgus la..
sng ckit.. hehe :P

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by deep purple »

yazid mansor wrote:wasalam.. mkne nye xyah la bwk byk2..
lgpon nk naik tu bleh thn jauh.. huhu
klu xprlu bwk slepping bag ngn carry mat tu bgus la..
sng ckit.. hehe :P
tulah psl...jgn ikut ilmu salah... :lol:

dh bayau mahal2 kt sutera sanctuary lodge & taman kinabalu, pastu kena plak menapak turun-naik kinabalu yg jauhnya 17.4 km...kalau main timpohon-timpohon lah, kalau ikut mesilau-timpohon plak, top up 1 km ++ lagi, so, x pyh susah2 bwk brg yg bukan2... :mrgreen: :keke: :tembak: :minum:

"CHINA WHITE" ~SCORPIONS~

http://phototrek.wordpress.com/

yazid mansor
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 07 Jan 2011, 18:56

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by yazid mansor »

Terima kasih ye shbt2 GO..
Nanti kalu ade pkara2 pntg trmasuk lathn ke ape ke gtau la ye...
:lol: :tembak:

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by Hangar 18 »

yeap betul ckp abg rosmal tu.

aku dulu pi kinabalu bawak sleeping bag sekali. hambik ko.. tak guna pun.
on trek dah diaorg bekalkan brunch. di laban rata dah mkn mcm kat hotel.
leh makan sampai muntah pastu mkn lagi pastu muntahkan lagi.

jadi.. bawak snack/coklat je kot takut2 le bekalan yg dibekalkan tidak mencukupi. kalau2.. tapi rasanya tak guna pun.
kalo guna pun time sampai peak subuh2 ari tu je.

cuma bab pakaian le kena particular sket. ikut je apa yg abg rosmal ckpkan tu.

p/s: part paling best kat kinabalu adalah duduk bersantai di pagi hari dibahagian luar belah dlm cafe laban rata tu. duduk atas kerusi, kopi o or teh o depan mata, makanan sarapan sket..mata memerhatikan keindahan g.kinabalu.. perkh.. mmg sayang ooo nak tinggalkan. rasa mcm mau extend je sehari lagi.

yazid mansor
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 07 Jan 2011, 18:56

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by yazid mansor »

bgus2.. sng byk la kalu xyah bwk.. huhu..
yg nme deep purple tu abg rosmal ke?
ni sy la yazid, kwn dr basmullah..

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by deep purple »

kinabalu mmg layan...kena pulak bayau mahal2 sekarang ni...lagi layan... :evil: :lidah: :tembak: :mrgreen: :kah:

fendi...ingat balik ganu cny ni nk intai jeram tanduk...prnh gi sana?

yazid...next round kita gi puncak nuang, ya?

"I HATE MYSELF FOR LOVING YOU" ~JOAN JET & THE BLACKHEARTS~

http://phototrek.wordpress.com/

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by Hangar 18 »

jeram tanduk sy tak pernah sampai bang.. tempohari time otw balik ke kl pernah masuk. tapi dah jauh sgt, minyak pun nazak2, terus patah balik.

nanti cny syukri masuk gagau bawak TATI student, sy plak mau layan trans batu balai ber 5.

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by gogoyeaha »

saya nak tambah sket berkaitan daki GK:-
alang2 dah bayau mahal...terus buat naik ikut mersilau turun timpohon.
ramai kata mersilau susah itu ini la...tp bagi aku...regular climber selamba.
kalau bukan regular climber pun...boleh buat naik ikut mersilau...janji trening DAN jgn underestimate GK.

pastu...bawak je knee n ankle guard. masa turun...lutut n ankle ni kena berkerja keras sket.
kalau anda xguna pun...atleast boleh bagi pinjam pada member/outsider yg injured lutut/ankle.

makan minum bawak utk ontrek jak spt coklat etc.

sleeping beg bagi aku xperlu...yg penting pakaian secukup rasa+kering.

ubat-ubatan berkaitan perut n demam/pening standby secukup rasa.

ramai yg daki GK suffer sebab xcukup trening/underestimate. jadi nasihat aku...kalu bukan regular climber...trening jak allout...janji daki GK nanti enjoy.

User avatar
zyzool
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 31 Aug 2010, 07:44
Location: Sinaran Baru
Contact:

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by zyzool »

Salam Semua,

nak tambah sikit pasal daki gunung kinabalu ni, mmg betul cakap gogo tu lebih baik naik kat mersilau turun kat timpohon sebab kalau naik dari mersilau kita bole nampak byk view yg menarik dan trek pun ok berbanding kalau naik dari timpohon... lagi pun kalau naik dari mersilau bole dapat 2 sijil dari kinabalu park sebab naik lalu mersilau, sgt sikit org naik dari mersilau.. biasanya kalau naik dari mersilau n tiada yg injured naik jam 9pg paling lewat bole sampai dalam jam 3-4 ptg kat laban rata... training naik turun tangga adalah yg terbaik utk kuatkan lutut sebab byk sgt tangga utk naik ke laban rata tu selain training utk stamina..

knee guard n ankle guard sgt2 membantu masa nak turun ditambah kalau ada treking pole, tapi kalau takde pun ok sebab biasanya masa van anta ke mersilau @ timpohon sebelum naik tu diorang ada jual tongkat buluh @ kayu dalm RM2-3 sebatang utk bantu naik dan turun GK.

Kudap2 mcm coklat @ apa2 makan beri tanaga mcm kacang2 menarik utk dibawa sebab mknn tgh hari biasanya dibekalkan dari bawah

kalau tido kat laban rata, selimut kat katil double decker dia mmg agak tebal jadi tak perlu sleeping bag tapi pakaian tebal dan kering, kasut yg sesuai utk daki kawasan berbatu dari laban rata ke puncak tapi dari mersilau ke laban rata pakai selipar asadi pun takde masalah mcm yg saya buat dulu.

sarong tangan kalis air amat perlu utk daki ke puncak sebab byk yg kita perlu daki guna tali yg berair..

suhu masa kami pergi dulu mencecah -4 darjah

semoga berjaya dalam pendakian tersebut..
"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Walk beside me and be my friend"
Azizul Azman
9W2ZUI
azizul.azman@yahoo.com

yazid mansor
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 07 Jan 2011, 18:56

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by yazid mansor »

Tq.. Kalau naik dari Timpohon dpt 1 sijil la ek?
Knape?

Kt mana nk dptkn sarung tgn yg kalis air ek?
Hrp2 time sy pergi ni x sejuk sgt... huhu..

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Sarungtangan yang kalis air diperlukan sebab tali yang kita nak pegang tu basah dan sejuk. Kalau tak pakai yang kalis air nanti tangan kita macam nak beku dan jemm.
Murah senang jer. Beli satu sarung tangan kain yang murah tu dan satu sarung tangan getah yang orang kerja plaster simen tu. Pakai sarung tangan kain dalam dan salut dengan sarung tangan getah tu. Kalis air dan murah. Tapi kekadang korang rasa kurang standard la murah punya. Cari la Glove kulit mahal punya. Tapi kulit sebenarnya akan serap air dan tangan awak akan sejuk dan jemm. Fikir la. mana satu ndak

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by nazryst »

Sarong kepala tak payah ker.... ermmm ada dua kepala nak kena sarong ... kang dua dua jem siapa susah...

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by yongyap »

sarong kepala pakai snow cap yg biasa tu pun dah cukup.
manakala kepala satu lagi guna yg getah jenama durex (kalau tak silap) juga memadai.
Kasihan Hutan Kita

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Ada satu kes dulu kat Gunting Lagadan.
Malam tu tidur situ sebelum naik puncak.
Dah nak ter beron... tapi ayo sejuk sangat.. nak membasuhnya.
Kawan teman tadi masak la ayo dulu, nak buat cebok la
Masa dia siram tu.... terkenalah kepala mamat tu
Satu gunung dengo suaranya... ha ha ha.
Kepala tu kena jaga :kah:

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by gogoyeaha »

zyzool wrote:mmg betul cakap gogo tu lebih baik naik kat mersilau turun kat timpohon sebab kalau naik dari mersilau kita bole nampak byk view yg menarik dan trek pun ok berbanding kalau naik dari timpohon
betuui...trek lagi variasi berbanding timpohon
zyzool wrote:biasanya kalau naik dari mersilau n tiada yg injured naik jam 9pg paling lewat bole sampai dalam jam 3-4 ptg kat laban rata...
kalau trening cukup/fizikal tiptop...mcm aku ckp...mmg selamba. tp dah byk kali aku sweep member sampai laban rata jam 6-7petang/malam. rekod 'terpantas' aku sweep member..jam 10pm sampai laban rata :-). semua ni sebab degil xnak trening. hahahaha. padan muka..hahaha.
zyzool wrote:training naik turun tangga adalah yg terbaik utk kuatkan lutut sebab byk sgt tangga utk naik ke laban rata tu selain training utk stamina..
setuju...kalau boleh biar trening sampai nak mampus...naik GK nanti konpom tersenyum riang.
yazid mansor wrote:Tq.. Kalau naik dari Timpohon dpt 1 sijil la ek?
Knape?
laluan mersilau kiranya laluan extraordinary...jadi sabah parks sediakan satu sijil khas utk laluan ni (jika berjaya sampai puncak)
maknanya...dapat satu sijil lalu mersilau...satu sijil sampai puncak. rm12 utk 2 keping sijil tu kalu xsilap aku.

User avatar
zyzool
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 31 Aug 2010, 07:44
Location: Sinaran Baru
Contact:

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by zyzool »

ye yazid, kalau lalu timpohon akan hanya dapat 1 sijil, guide yg akan report kat kinabalu park sama ada kita lalu timpohon @ mersilau dan kita sampai puncak @ tidak... setiap satu tu ada sijil yg berlainan... sijilnya agak menarik... kalau lepas turun tu pegi water rafting ke lagi menarik, dpt lagi 1 sijil... hehehe

untuk dapatkan sarong tangan kalis air bole pergi metrojaya, universal traveller @ world of outdoor @ jusco dan sgt2 berguna kalau suhu dah mencecah -4 darjah nanti dgn tgn yg basah mmg terbaik... kalau boleh dapatkanla...

penutup kepala yg boleh tutup telinga skali amat membantu sebab haba dalam bdn byk dikeluarkan dari kepala jadi kepala mesti kena tutup utk elak byk haba keluar dari badan yg menyebabkan kita kesejukan... bawala ke puncak air yg boleh memanaskan bdn mcm air anggur @ apa saja yg bole memanaskan bdn bila kita minum... Yang penting HALAL....
"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Walk beside me and be my friend"
Azizul Azman
9W2ZUI
azizul.azman@yahoo.com

nana1776
Pendaki Gunung
Posts: 31
Joined: 12 Apr 2011, 16:34

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by nana1776 »

Assalammualikummmmmmmmmmmmmmm...
saya pun nak tumpang tanya ni....

Boleh kasi tips tak tuk naik kinabalu ikut mesilau taim2 cuaca yg dijangka hujan ni... insyaalllah saya akan naik pada 30/4/2011 ni.... ni kali kedua.. yg pestaim tu ikut timpohon...

saya masih baru ni.. sile beri tunjuk ajo.. mekasih en/puan/cik otai2.......

User avatar
faisall
Pendaki Sondol
Posts: 484
Joined: 02 Jul 2007, 16:25
Location: bandar uda utama
Contact:

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by faisall »

Agak2 kat Puncak kinablau Ada tak sejuk mcm
Kat Puncak Gunung Yong Yap..
tanya sama itu hud hud

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by gogoyeaha »

nana1776 wrote: Boleh kasi tips tak tuk naik kinabalu ikut mesilau taim2 cuaca yg dijangka hujan ni... insyaalllah saya akan naik pada 30/4/2011 ni.... ni kali kedua.. yg pestaim tu ikut timpohon...
tips dia...sebelum harijadi...trening sampai nak pengsan. kalau sampai pengsan lagi bagus :-)
tips masa mendaki...sejam pertama... pace slow n santai jak. jgn ikut kelajuan org. santai sesantainya sampai enjin panas baru langkah steady.
gudluck
p/s: ni cuaca di kk ni makin stabil=kurang hujan berbanding 2-3 minggu lepas.
faisall wrote:Agak2 kat Puncak kinablau Ada tak sejuk mcm
Kat Puncak Gunung Yong Yap..
susah nak ckp faisall. beberapa kali aku naik GK...ada yg aku steady xpakai glove etc...ada yg gila babas sejuknya.
senang citer utk persedian ko...ko bajetlah suhu antara 3 darjah > -2 darjah.
kalau atas dari tu kira panas lah.

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by aliph »

bang faisal kalau kat puncak yongyap boleh lagi kot tnggal bju
kat kk:gulp! ....nangeesss...
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

apexx
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 27 Jan 2006, 09:38
Location: S.A
Contact:

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by apexx »

klo nk wat daypack cmner??any suggestion?

yazid mansor
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 07 Jan 2011, 18:56

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by yazid mansor »

Alhamdulillah selamat pergi dan selamat balik.. Cume xpuas ambk gmbr kt puncak coz masa nk sampai puncak, ujan turun... Huhu.. Terima kasih semua yg membantu..

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by mohdariff »

deep purple wrote:salam,

since charge wajib yg dikenakan oleh SSL (Sutera Sanctuary Lodge) & Taman Kinabalu yg mencecah hampir RM400 utk package mendaki Gunung Kinabalu bagi 2 hari 1 malam, x perlulah nk susah2 bawak sleeping bag ker, sleeping mat ker, maggi ker...bab maggi ni, makanan yg diaorg provide pun dh terlampau banyak yg kalau makan byk2 boleh rasa nk keluar balik...
Bawak aje personal item termasuk pakaian yang tahan suhu below 10 degree Celsius...kalau musim hujan, bawak skali yg kalis air... :)

"STAIRWAY TO HEAVEN" ~LED ZEPPELIN~

http://phototrek.wordpress.com/
Tolong berikan info tentang trip ke puncak kinabalu 2 hari 1 malam yg RM400 tu,email kepada saya
ya-mohdariffmohdyusof@yahoo.com

User avatar
akimura
Pendaki Gunung
Posts: 45
Joined: 03 Jul 2011, 08:37

Re: Persediaan sebelum ke Gunung Kinabalu

Post by akimura »

saya dah naik 2 kali g. kinabalu ni dlm tempoh 3 tahun ni. mmg selesa tinggal di laban rata. bab makan mmg best mcm hotel buffet.

cuma skang ni plan nak naik kali ke-3 tp kalo boleh masa ada ais di puncak gunung.
biasanya masa bila ada ais kat puncak?
Conquered: Broga, Tabur, Kinabalu, Besar Hantu, Bunga Buah, Irau, Belumut, Panti, Ulu Semangkok

My shop:
http://www.mudah.my/waterproof-outdoor
http://www.facebook.com/waterproof.outdoor

Post Reply