Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

Post Reply
User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by nadir » 17 Mar 2010, 00:17

Salam semua,

rasanya amat baik kalau kita ada koordinat2 puncak puncak tinggi di malaysia nih. senang nak buat rujukan.

saya senaraikan, tapi mintak tolong kengkawan contribute ya.

kalau boleh dalam darjah dan saat , and dalam GR kalau ada.

1) Korbu
N -
E -
GR - 367478, 518963

2) Tahan
N -
E -
GR -

3) Yong Belar
N -
E -
GR - 374635, 514623

4) Yong Yap
N -
E -
GR - 375972, 526788

5) Chamah
N -
E -
GR - 398329, 578308

6) Ulu Sepat
N -
E -
GR -

7) Gayung
N -
E -
GR - 368959, 517680

8) Trusmadi
N -
E -
GR -

9) Kinabalu
N -
E -
GR -

10 ) Tambuyukon
N -
E -
GR -

11) Mulu
N -
E -
GR -

12 ) Murud
N -
E -
GR -

13) ....... gunung lain , sila tambah sendiri
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by poncho » 24 Mar 2010, 10:30

aik? dah 52 orang view takkan takde sorang pun bleh share info? hehe.
Dir, dalam data yang aku ada cuma ada 5 sahaja yang bleh share dulu. ada rezeki nanti aku up lagi.

GR untuk gunung berikut:
Korbu - 367478, 518963
Gayong - 368959, 517680
Chamah 398329, 578308
Yong Belar - 374635, 514623
Yong Yap - 375972, 526788
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by nadir » 24 Mar 2010, 10:52

Thanks ponch.... nanti aku upload kat atas.
dalam bacaan N + E ada tak? rasanya boleh check dalam mapsource , dia akan automatically bagi N+E . aku punya map source kong pulak, nak bukak takleh... siot jer...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by poncho » 24 Mar 2010, 13:06

Thanks ponch.... nanti aku upload kat atas.
dalam bacaan N + E ada tak? rasanya boleh check dalam mapsource , dia akan automatically bagi N+E . aku punya map source kong pulak, nak bukak takleh... siot jer...
hehe. no problemo.
tak payah gi Mapsource, tukar je unit dari RSO/WMRSO ke Decimal Degrees unit atau Degrees/Decimal Minutes nanti mesti kluar punya.
ada tu ada Nadir, cuma aku je yang malas nak tukartukar setting dah. hahaha.

lagipun, tak rok laa tukar ke Decimal Unit. macam curi koordinat Google Earth je. huhu
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by nadir » 24 Mar 2010, 13:19

Thanks ponch, nanti aku upkan yang mana aku ada.... mapsource still buat hal.... siot je
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Penjejak Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 19 Mar 2010, 15:28

Re: Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by Penjejak Gunung » 25 Mar 2010, 17:31

Adoi....handphone GPS aku hilang..
takdapat nak cek balik koordinat gunung...hu huhu...sedih sedih....

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 26 Mar 2010, 08:42

Dah hilang
Ko jadilah penjejak HP hilang lak
hu hu hu

Penjejak Gunung
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 19 Mar 2010, 15:28

Re: Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by Penjejak Gunung » 29 Mar 2010, 01:18

hahhaah.....takpe...dh beli hp yg murah ...if hilang tak laa ralat sangat...
this weekend ..nak naik siku..track geli geli...

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by mizi » 29 Mar 2010, 20:16

hahhaah.....takpe...dh beli hp yg murah ...if hilang tak laa ralat sangat...
this weekend ..nak naik siku..track geli geli...
jum la lajak ke swetenham mingu ni
climb long trail
p11at

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by abe~G » 31 Mar 2010, 11:39

tuan senator nadir!

projek mengumpul maklumat yang terbengkalai dan tak siap ada ler,
ada ler sikit pasal kordinat tu berserta dengan topo google map.

tapi segan ler rasa nak publish, ianya hanya dibuat untuk rujukan sendiri sahaja, tapi kalau nak kongsi apa salahnya.

rujuk link dibawah:

LoG yang belum siap

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by nadir » 31 Mar 2010, 11:56

waaaa abg G.... bagus bagus...... TQ!
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by betterman » 08 Apr 2010, 02:25

good effort abe G!!
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

yazid mansor
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 07 Jan 2011, 18:56

Re: Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by yazid mansor » 18 Jan 2011, 19:21

alamak, sy xtau la...
huhu.. sy folo guide je.. kih3
:wink:

Lionel Messi
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 27 Feb 2018, 10:02

Re: Mintak tolong - Koordinat gunung G12

Post by Lionel Messi » 01 Mar 2018, 21:39

kikiiii..... adik idan tokey besar kat selanor tuh.... takyah jejauh hiihiiii.... kamu nak rebus rengas api pon dia ada haahaha...
HolidayPalace
Royal1688

Post Reply