Pertanyaan tentang trip Benum.

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

Post Reply
Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Pertanyaan tentang trip Benum.

Post by Syahrul_Penang »

A'kum rakan-rakan...

Mintak pendapat / idea dan kalau ada lain-lain cadangan..

Dalam Oktober nanti ( cadangannya 24-28.Okt.08 ) aku plan nak buat trip ke Gunung Benum melalui Ulu Cheka..

Jadi aku nk minta sedikit pandangan / pendapat / idea kawan-kawan tentang :-

1. Bolehlah aku buat trip ke Benum via Ulu Cheka?

Jika boleh.
1.Macam-mana dengan urusan yang perlu aku buat mengenai nak mendapatkan guide,nak apply permit,kos yang berkaitan.
2.Dengar kata Benum via Ulu Cheka dah masuk dalam kawasan Taman Negara jadi guide perlu dapatkan orang Taman Negara,betul ka?
3.Jika tak perlu,ada tak sapa2 yang boleh menjadi guide untuk trip ni selain dari orang kampung Tengah?
4.Berapa kosnya?
5.Berapa hari yang diperlukan selesaikan trip> Ulu Cheka - Puncak Benum - Ulu Cheka?
6.Berapa orang yang sesuai bikin trip ni?,pasai dengar kata 4WD dia tak bleh load banyak.


Minta tolong kepada rakan-rakan yang boleh beri pendapat..


Syahul
9W2GGK

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by solaris »

wsalam bang tak tau ler bang, kalu trip nie tak makan masa panjang bley saya join...PM saya ja sekian..

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Syarulpenang.. sila tanya poncho dan ngai..... grup poncho dia dah pernah ikut ulu cheka.. ngai lak pernah ada pengalaman turun kt ulu cheka...
akak dulu nak g time cuti 1 may dulu..... cuba wat trans dari lata berembun-gng benum-ulu cheka... tapi tak dpt nak kontek orang2 kt ulu cheka.. nak deal transport tu yg penting tu... lagipun ulu cheka adalah kawasan taman negara.... so kena mintak kebenaran ler... so akhirnya kitaorg wt single trek je lah..tak jadi wat trans.... lata berembun-gng benum.... syarul layan dari lata berembun ler lagi charor.... :wink:

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Pertanyaan tentang trip Benum.

Post by poncho »

Syahrul_Penang wrote: 1. Bolehlah aku buat trip ke Benum via Ulu Cheka? boleh..hanya perlu mengikut prosedur yang betul insya-Allah semuanya lancar.

Jika boleh.
1.Macam-mana dengan urusan yang perlu aku buat mengenai nak mendapatkan guide,nak apply permit,kos yang berkaitan.
pasal guide dan permit, akan masuk dalam satu pakej under Taman Negara Klau. kos tu akan diberitahu sekali

2.Dengar kata Benum via Ulu Cheka dah masuk dalam kawasan Taman Negara jadi guide perlu dapatkan orang Taman Negara,betul ka?
ya betul

3.Jika tak perlu,ada tak sapa2 yang boleh menjadi guide untuk trip ni selain dari orang kampung Tengah?
guide memang orang tempatan tapi dilantik dan diakui oleh pihak PERHILITAN

4.Berapa kosnya?
untuk 12 orang (1 guide) dalam RM160-180 seorang termasuk makan

5.Berapa hari yang diperlukan selesaikan trip> Ulu Cheka - Puncak Benum - Ulu Cheka?
5 hari adalah sangat sesuai. sebab pihak PERHILITAN juga macam dah set route tu untuk 5 hari 4 malam

6.Berapa orang yang sesuai bikin trip ni?,pasai dengar kata 4WD dia tak bleh load banyak.
12 orang. sebab guide pun ade kouta macam Taman Negara Tahan, Pahang


Minta tolong kepada rakan-rakan yang boleh beri pendapat..
pendapat ni berdasarkan trip lepas. kalau ade kesilapan fakta atau ejaan minta maaf ye.
untuk info TERKINI (mana tau ade kenaikkan harga) boleh hubungi pihak PERHILITAN Kuala Klau, Pahang


Syahul
9W2GGK
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

aah poncho dah jawap pun :wink:

mongkut
Pendaki Gunung
Posts: 73
Joined: 10 Apr 2007, 14:08
Location: Depan Kubur, View Bukit Tabuh

Post by mongkut »

rul... 24/10 tu 24syawal rasenye... dlm mood raye lg tu... :oops: raye 1bln... :lol: :oops:

User avatar
rakangunungpenang
Pendaki Gunung
Posts: 190
Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Location: Butterworth
Contact:

Post by rakangunungpenang »

poncho hang buat la trip benum...bleh aku join sama...aku nak gak p benum...hehehe........bila hang nak buat bg tau ek.....

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Post by Syahrul_Penang »

Bro Poncho,
Bagaimana hendak dihubungi PERHILITAN Kuala Klau?...boleh beri no tel atau email atau apa2 saja untuk aku tanya depa dengan lebih lanjut lagi.

Mongkut,
Time raya la best..bleh treking bawak kuih lagi.

Akak Liliy,
Bleh detailkan sikit trip Lata Berembun - G.Benum.

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Syahrul_Penang wrote:Bro Poncho,
Bagaimana hendak dihubungi PERHILITAN Kuala Klau?...boleh beri no tel atau email atau apa2 saja untuk aku tanya depa dengan lebih lanjut lagi.

Mongkut,
Time raya la best..bleh treking bawak kuih lagi.

Akak Liliy,
Bleh detailkan sikit trip Lata Berembun - G.Benum.
nak detail mcamana tu..tentatif program ke? kos2 ke?

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Post by Syahrul_Penang »

Apa2 aja..
Tentatif pun bleh,kalau dah bagi tentatif lajak le sekali dengan kos2 nyer..

apexx
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 27 Jan 2006, 09:38
Location: S.A
Contact:

Post by apexx »

syarul, nk itot..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

syahrul ;

blom jumpe abg aku lagi laa mau kasi deal itu gaid/perhilitan

sila tanya poncho dan ngai..... grup poncho dia dah pernah ikut ulu cheka.. ngai lak pernah ada pengalaman turun kt ulu cheka...

quote lily ni cite cam aku tak lepas jerr lalu ikut ulu cheka ekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Post by yongyap »

skrg ni kalau nak ikut ulu cheka tak payah nak mengadap Brother Bear lg ke?senang la camtu...
Kasihan Hutan Kita

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Post by Syahrul_Penang »

sabar...sabar..satu siksaan...takpa gua tunggu lu punya info Ngai..

Post Reply