Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Sebagai kenangan yang terindah.......

Moderator: matsaiko

Post Reply
User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by matsaiko »

Taman Nasional Bromo Tengger Semeru adalah taman nasional di Jawa Timur, Indonesia, yang terletak di wilayah administratif Kabupaten Pasuruan, Kabupaten Malang, Kabupaten Lumajang dan Kabupaten Probolinggo. Taman ini ditetapkan sejak tahun 1982 dengan luas wilayahnya sekitar 50.276,3 ha.Taman nasional ini adalah salah satu tujuan wisata utama di Jawa Timur.Selain Gunung Bromo yang merupakan daya tarik utama, Gunung Semeru yang merupakan gunung tertinggi di Pulau Jawa menjadi daya tarik tersendiri bagi para pendaki.Pada tanggal 2 - 10 June 2012 kami telah berkesempatan menjejakkan kaki dan menyaksikan sendiri keajaiban ciptaan Ilahi ini....

Image

Image

Image

Image

Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by matsaiko »

Image

Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by matsaiko »

Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by pulut_itam »

Terbaik Gambar nie..... gua bisa Jeloussss.....cantik bangattt..!!

congrat....Bro Matseiko...
Pulut a.k.a pitam

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by matsaiko »

Image

Image

Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by pulut_itam »

Bro..!! tanya sikit.... Camera guna model jenis apa nie ya...? tq!
Pulut a.k.a pitam

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by matsaiko »

pulut_itam wrote:Bro..!! tanya sikit.... Camera guna model jenis apa nie ya...? tq!
sy guna nikon D80 dan lens nikkor 12-24 dengan nikkor 80-200
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by matsaiko »

Gunung Semeru dari kejauhan.Gambar diambil dari jalur menuju ke Danau Ranukumbolo
Image

Danau Ranukumbolo akhirnya muncul didepan mata.Danau yang berketinggian 2400 meter dari aras laut.Subhanallah sangat cantik ciptaanNya
Image

Tak lepaskan peluang bergambar bersama rakan pendaki berlatarbelakangkan Danau Ranukumbolo
Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by matsaiko »

Jalur Danau Ranukumbolo dalam Duo Tone
Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by matsaiko »

Image

Kawasan Campsite kami pada hari pertama...Sungguh mendamaikan.Suhu drop pada 6 darjah celcius pada malam itu..seeejuuukkkkkkkk
Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by pulut_itam »

matsaiko wrote:
pulut_itam wrote:Bro..!! tanya sikit.... Camera guna model jenis apa nie ya...? tq!
sy guna nikon D80 dan lens nikkor 12-24 dengan nikkor 80-200
Ooo... teknik dan skill ler yg membezakan penggunaannya.... huhuhu BEST!! derr...tq.
Pulut a.k.a pitam

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by matsaiko »

Image

Image

Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by shahrul »

alhamdulillah dapat menikmati gambo pun jadilah :)

terima kasih bang mat

p/s: maaf bertanya.. gambo IR ni mcm mana dihasilkan? adakah teknik kamera atau photoshop?
_________________
_________________

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by Denan »

terbaik lah...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by matsaiko »

Image

Image

Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by matsaiko »

syahrul:
secara ringkasnya,modifikasi pada kamera dengan menggantikan 'hot mirror' asal kepada infrared filter/glass di sensor kamera. Infrared photography ialah menghasilkan foto dengan cahaya yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar kita dengan menggunakan kamera yang telah diubahsuai atau dengan menggunakan filter IR yang di pasang di depan lensa kamera. Kamera & filter IR tersebut dapat merakamkan radiasi cahaya IR (invisible light) yang dihasilkan pada gelombang tertentu yang dibaca dalam skala nanometre (nm).
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by matsaiko »

Image

Image

Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Taman Nasional Bromo Tengger Semeru,Jawa Timur

Post by shahrul »

matsaiko wrote:syahrul:
secara ringkasnya,modifikasi pada kamera dengan menggantikan 'hot mirror' asal kepada infrared filter/glass di sensor kamera. Infrared photography ialah menghasilkan foto dengan cahaya yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar kita dengan menggunakan kamera yang telah diubahsuai atau dengan menggunakan filter IR yang di pasang di depan lensa kamera. Kamera & filter IR tersebut dapat merakamkan radiasi cahaya IR (invisible light) yang dihasilkan pada gelombang tertentu yang dibaca dalam skala nanometre (nm).
saya salah faham jugak dulu.. ingatkan semata-mata ubahsuaian yg dilakukan menggunakan editing software/photoshop

rupanya ada letak filter :) .. terima kasih bang atas penerangan :minum:
teruskann.. :D
_________________
_________________

Post Reply