KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Sebagai kenangan yang terindah.......

Moderator: matsaiko

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

Intermediate Nature/Landscapes Photocamp

Fasa 1 (shoot on location)
- mengenali serba sedikit tips dan fungsi2 di kamera
- rahsia penggunaan tools saya untuk mendapatkan gambar
- cara saya menggunakan ultrawide lens yang betul untuk mendapatkan dramatik scene yg maksimum
- asah mata,framing,composition dan 'supporting elemen'
- teknik dan normal setting yg selalu saya gunakan ketika shooting
- teknik shoot HDR waterfall (slowshutter)
- teknik HDR dan DRI shooting
- teknik night shooting

Break.Lunch

Fasa 2 (editing)
- teknik post processing menggunakan perisian photoshop cara saya
- teknik tone mapping HDR/DRI menggunakan perisian Photomatix cara saya

Dan tips2 yg bakal saya share !!

Durasi:1 Hari
8am - habis.

Lokasi shooting : Sungai Ulu Yam.
Lokasi editing : akan ditetapkan kemudian.

perlu bawa:
kamera
tripod
ND filter - jika ada
shutter cable realese - jika ada
Laptop + perisian photoshop


Bayaran : RM180
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

sekarang kita pilih datenya agar semua boleh dapat join.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

leha
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 07 Feb 2008, 23:48
Location: Port Klang

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by leha »

Wahh best nie....
klu itu date udah dpt lens baru sy mau joing..
klu xde kne tgu bln 3 la npk nyer...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

leha wrote:Wahh best nie....
klu itu date udah dpt lens baru sy mau joing..
klu xde kne tgu bln 3 la npk nyer...
lens anytime boleh beli
tp ilmu jarang2 u dpt peluang mcm ni
sbb sy jarang buat kelas n nak share rahsia saya dlm shooting dan editing.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by JeNaL »

bagus ni.... bravo reen
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

thanks jenal

takde sape ke yg berani sahut cabaran nih?
arituh beriya2 nak suh aku wat kelas :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by pr oli »

matsaiko wrote:Intermediate Nature Photocamp

Fasa 1 (shoot on location)
- mengenali serba sedikit tips dan fungsi2 di kamera
- rahsia penggunaan tools saya untuk mendapatkan gambar
- cara saya menggunakan ultrawide lens yang betul untuk mendapatkan dramatik scene yg maksimum
- asah mata,framing,composition dan 'supporting elemen'
- teknik dan normal setting yg selalu saya gunakan ketika shooting
- teknik shoot HDR waterfall (slowshutter)
- teknik HDR dan DRI shooting
- teknik night shooting

Break.Lunch

Fasa 2 (editing)
- teknik post processing menggunakan perisian photoshop cara saya
- teknik tone mapping HDR/DRI menggunakan perisian Photomatix cara saya

Dan tips2 yg bakal saya share !!

Durasi:1 Hari
8am - habis.

Lokasi shooting : Sungai Ulu Yam.
Lokasi editing : akan ditetapkan kemudian.

perlu bawa:
kamera
tripod
ND filter - jika ada
shutter cable realese - jika ada
Laptop + perisian photoshop


Bayaran : RM180(hanya di GO)

hehehe...
matsai....
bkn xnak join ini kelas....
kemera pun xdo...
ape tah lg lens n tripod.....
biasa pkai org punye je....
kalu stakat basic2 nak kenal DSLR kamera ok la....
ni tuk yg amatur leh le...
tp rugi x pg ini kelas....
- peace no war-
9W2OAT

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by kayrol »

wah bagus kelas ni, dah lama hajat nak nelajar ngan abg mat ni, apa kata aku vote untuk tarikh 12 dis ni, hari ahad, ok tak

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

kayrol
20 Dec boleh tak?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

Image

Night shoot ini saya gunakan teknik DRI untuk mendapatkan keseluruhan detail dalam gambar.
Apa itu DRI ? bagaimana nak shoot DRI ? bagaimana nak lakukan proses editing DRI ?

Segalanya terjawab jika menghadiri kelas ini.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by kayrol »

wah cantik gambar tu guna teknik DRI, serius aku tak tau apa lagi pasal DRI

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by kayrol »

matsaiko wrote:kayrol
20 Dec boleh tak?

20 dec memang free masa tu, tapi kalau 12 dec tu memang kebetulan dah ada kat KL, huhu

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by che'gu »

matsaiko wrote:thanks jenal

takde sape ke yg berani sahut cabaran nih?
arituh beriya2 nak suh aku wat kelas :D
Aku sahut cabaran hang abg mat.....Saya misti pilley. Count me in. hehehe....

Okes, kalu date 20 Dec aku bleh join.
Tp kalu 12 Dec tak dapat join la....

harap2 jd la....

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

sori aku silap tgk kalender bukan 20 Dec hari isnin tu ekekek

kayrol..12 Dec tu aku agak BZ lagi dgn wedding job aku

Dengan ini aku istiharkan tarikhnya adalah Sabtu 18 Dec 2010
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by kayrol »

matsaiko wrote:sori aku silap tgk kalender bukan 20 Dec hari isnin tu ekekek

kayrol..12 Dec tu aku agak BZ lagi dgn wedding job aku

Dengan ini aku istiharkan tarikhnya adalah Sabtu 18 Dec 2010

alamak 18 hb ka, aku masuk cabaran kayak sg merbok waktu bg mat, borang pun dah anta, ejust tarikh pada 19 hb leh tak...hari ahad tu

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by khalid »

kayrol wrote:
matsaiko wrote:sori aku silap tgk kalender bukan 20 Dec hari isnin tu ekekek

kayrol..12 Dec tu aku agak BZ lagi dgn wedding job aku

Dengan ini aku istiharkan tarikhnya adalah Sabtu 18 Dec 2010

alamak 18 hb ka, aku masuk cabaran kayak sg merbok waktu bg mat, borang pun dah anta, ejust tarikh pada 19 hb leh tak...hari ahad tu
en. mat saya book satu seat dulu, insyaallah ada lagi nanti..dok kumpul kerabat nie..
kalau tarikh dah confirm betul-betul nanti saya nak kumpul lagi sikit kerabat gunung leh carpool
Last edited by khalid on 26 Nov 2010, 06:34, edited 1 time in total.

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by khalid »

ada sesiapa dari utara berminat nak gi leh carpool ngan saya

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by kayrol »

khalid wrote:ada sesiapa dari utara berminat nak gi leh carpool ngan saya
cik khalid, kalau itu tarikh kasi tukar 19 hb, sy sorang car pool sama awk

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

ok 19hb

ada apa2 bantahan?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by kayrol »

matsaiko wrote:ok 19hb

ada apa2 bantahan?

setuju, cik khalid, sy tumpang kete awk,

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

Image

Bagaimana nak shoot HDR?
Bagaimana nak shoot slowshutter HDR?
Bagaimana penggunaan 'exposure braketing' pada kamera?
Bagaimana nak process HDR didalam *photomatix agar tak kelihatan 'overdo'
Segalanya terjawab di kelas nanti


*photomatix ver. 2.5 akan diinstall pada laptop anda.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

Image

Seni Melihat
Bagaimana saya 'compose' sesuatu scene untuk mendapatkan gambar yang tinggi impaknya
Bagaimana saya bermain dengan angle
Dimana nak letak subjek utama,bagaimana nak memasukkan supporting elemen (persekitaran) samada sedia ada atau mencipta sendiri.

Segalanya terjawab di kelas nanti.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by khalid »

kayrol wrote:
matsaiko wrote:ok 19hb
ada apa2 bantahan?
setuju, cik khalid, sy tumpang kete awk,
ok, inshaallah - boleh.

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by khalid »

che mat.
filter ND berapa yang disyorkan?
tak beli lagi nak cuba beli satu dulu...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

khalid wrote:che mat.
filter ND berapa yang disyorkan?
tak beli lagi nak cuba beli satu dulu...
Beli Hoya ND8
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by fulltimesinner »

matsaiko wrote:Image

Night shoot ini saya gunakan teknik DRI untuk mendapatkan keseluruhan detail dalam gambar.
Apa itu DRI ? bagaimana nak shoot DRI ? bagaimana nak lakukan proses editing DRI ?

Segalanya terjawab jika menghadiri kelas ini.
cantiknye gambar ni :minum:
just a small time adventurer :D

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by che'gu »

19 hb eh? Aku cam ada kat Nuang masa tu.
Herrmmmm....takpelah, aku blk awal lah dr Nuang tu...semata2 utk kelas nih.
So, kompem la yer 19 tu?

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by khalid »

setakat nie yang confirm

1. che 'gu
2. kayrol
3. khalid
4. anuar (kwn khalid)


ada lagi 2 kwn berminat, nanti saya confirm kemudian..

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

che'gu wrote:19 hb eh? Aku cam ada kat Nuang masa tu.
Herrmmmm....takpelah, aku blk awal lah dr Nuang tu...semata2 utk kelas nih.
So, kompem la yer 19 tu?
nuang bila2 bole pegi bro :-)
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

khalid wrote:setakat nie yang confirm

1. che 'gu
2. kayrol
3. khalid
4. anuar (kwn khalid)


ada lagi 2 kwn berminat, nanti saya confirm kemudian..
ok thanks khalid
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by pr oli »

sorry mat..
x dpt join....
:minum:
- peace no war-
9W2OAT

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by yongyap »

matsaiko wrote:
khalid wrote:che mat.
filter ND berapa yang disyorkan?
tak beli lagi nak cuba beli satu dulu...
Beli Hoya ND8
kalau beli cap ayam, ketara sgt ke resultnya?
Kasihan Hutan Kita

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

yongyap wrote:
matsaiko wrote:
khalid wrote:che mat.
filter ND berapa yang disyorkan?
tak beli lagi nak cuba beli satu dulu...
Beli Hoya ND8
kalau beli cap ayam, ketara sgt ke resultnya?
mahal sgt ke Hoya tu?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

Simple steps adjustment didalam photoshop menggunakan layer blending dan layer masking untuk menaikkan color akan diajar ketika editing session.

Original pic
Image

Retouch pic
Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by kayrol »

reen, berapa org dah yg confirm kelas ni........
tak sabar rasanye nak timba ilmu dari sifu ni....

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

maximum 10 je..senang aku nak deliver knowledge aku kat peserta.
Jgn lupa,selain kamera,laptop etc tu,bawa buku catitan sekali sbb byk steps editing bakal aku kongsikan.Takut lupa pulak tak catit.. :D

1. che 'gu
2. kayrol
3. khalid
4. anuar (kwn khalid)

setakat ni 4 org ni sume dari utara ke?
kalo sume dari utara,dari plus hiway,korg exit rawang n tuju ke pusat bandaraya.Maybe kita akan jumpa di Pasaraya Warta,Selayang.Warta ni tepi jalan je (belah kiri korang) dan terletak sebelum exit/roundabout/flyover jika nak ke Kepong atau ke Batu Caves.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by khalid »

1. che 'gu
2. kayrol
3. khalid
4. anuar
5. fairus

reen kawan saya 2 orang tu guna zoom lens je. leh kot no..
inprocess la tu nak dapatkan wide lens..

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by matsaiko »

khalid: takde masalah..

Pada yang nak join ni,boleh bayar komitmen fees sebanyak RM100. Baki boleh dibayar pada hari kelas.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by abe~G »

erm menarik, jap tengok kelender 19hb tu hari apa? ahad eh. :roll: saya mau polow ini game.

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: KELAS FOTOGRAFI KEMBALI LAGI (INTERMEDIATE)

Post by khalid »

abe~G wrote:erm menarik, jap tengok kelender 19hb tu hari apa? ahad eh. :roll: saya mau polow ini game.
abe G kalau jadi

1. che 'gu
2. kayrol
3. khalid
4. anuar
5. fairus
6. wan
7. abe G

Locked