Sembang Fotografi

Sebagai kenangan yang terindah.......

Moderator: matsaiko

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

khalid wrote:en. mat.
saya cadang nak ambik D7000 nie.. rasa bulan 11 available kat market malaysia kot...
minta advise sikit.berbaloi tak ambik kit len 18-105mm dia tu atau save cost ambik 18-55mm aje sebab budjet agak limited
tapi still nak sambar D7000 nie.sebab utk potret nak beli lens Nikon 50mm f/1.8 D
Nak sambar 18-200mm macam en.mat punya tak lepas laaa. kena sabar sikit kot...
Saya nak guna utk outdoor activities....
D7000 tu dah ok
tapi beli sekali kitlens sbb focal lengh lebih jauh (105mm)
jgn beli 18-55
sbb ko nak beli 50mm

sbb range 18mm dah ada kat 18-105
dan range 55mm dah ada kat 50mm

so ko boleh cover outdoor+travel (18-105) dan potrait (50mm)
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

mat abu
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 04 Feb 2010, 10:07
Location: bachok,kelantan
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by mat abu »

salam bro..
bro lau nk bawak dslr cara cam ner slamat
dari terkena air dan menyebabkan fungus..

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

mat abu wrote:salam bro..
bro lau nk bawak dslr cara cam ner slamat
dari terkena air dan menyebabkan fungus..
selak page awal bro..dah dinyatakan TQ
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

leha
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 07 Feb 2008, 23:48
Location: Port Klang

Re: Sembang Fotografi

Post by leha »

matsaiko wrote:
mat abu wrote:salam bro..
bro lau nk bawak dslr cara cam ner slamat
dari terkena air dan menyebabkan fungus..
selak page awal bro..dah dinyatakan TQ
Jgn salah selak ye bang..
nnt nampak bende lain pulak
alamak!terlebey Sdh.......... :lidah: :lidah:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Sembang Fotografi

Post by biNGai »

bang tanye skit..kemera apa yg ade all in one setting, maksud saya amik gamba dia trus edit otometik dlm kemera guna CS4 punye program..sedar2 time kite transfer gamba trus daa bole up kt fesbuk..time kasih
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

penJelaJahJuJur
Pendaki Gunung
Posts: 40
Joined: 27 Nov 2006, 01:40
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by penJelaJahJuJur »

biNGai wrote:bang tanye skit..kemera apa yg ade all in one setting, maksud saya amik gamba dia trus edit otometik dlm kemera guna CS4 punye program..sedar2 time kite transfer gamba trus daa bole up kt fesbuk..time kasih
kalo nak ade cs4 dr kemre.. webcam je la rasenye. dalam kompiter or laptop berkenaan beli cs4 letak. tayah transfer da trus leh up fesbuk :D

selamat mencuba!

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

biNGai wrote:bang tanye skit..kemera apa yg ade all in one setting, maksud saya amik gamba dia trus edit otometik dlm kemera guna CS4 punye program..sedar2 time kite transfer gamba trus daa bole up kt fesbuk..time kasih
apsal ko tak mintak bila shoot je muke ko gebu,slim,hensem,macho,gagah je terus? :kah:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by mizi »

matsaiko wrote:
biNGai wrote:bang tanye skit..kemera apa yg ade all in one setting, maksud saya amik gamba dia trus edit otometik dlm kemera guna CS4 punye program..sedar2 time kite transfer gamba trus daa bole up kt fesbuk..time kasih
apsal ko tak mintak bila shoot je muke ko gebu,slim,hensem,macho,gagah je terus? :kah:
tanya lagiii..kahkahkah..
climb long trail
p11at

User avatar
aleng
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 14 Jun 2006, 11:52
Location: Ipoh, Perak
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by aleng »

salam bro..ada pertanyaan ttg body kamera saya d80 da 2 tahun pakai..tetiba kena error pada skrin...
saya tnya kedai kos servis rm400-500 betul ka?

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

aleng wrote:salam bro..ada pertanyaan ttg body kamera saya d80 da 2 tahun pakai..tetiba kena error pada skrin...
saya tnya kedai kos servis rm400-500 betul ka?
orang kedai tu ada kata apa punca masalahnya?
ada beberapa kemungkinan.kemungkinan yg paling common dn tak perlu repair adalah aperture ring pada lens tak lock.lens ko ada aperture ring tak? kalo ada pastikan ia lock.

Image

pastikan lock pada nombor 22 (selari dgn dot putih tu)
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Sembang Fotografi

Post by che'gu »

JeNaL wrote:sekadar nak tambah pasal drycabinet dan nak kawal kelembapan udara....

kalau masa treking boleh guna silica gel. tak semestinya guna masa trekking silica gel ni juga boleh guna masa kat umah. boleh letak dalam bekas plastik dan simpan kamera dan lens dlm bekas plastik tu. tapi masa nak simpan kamera bagi tempoh yg agak lama di nasihatkan buka stap. pasal dekat stap kita tu ada peluh kering yg mengandungi byk garam

sori bro jenal, nk tanya menatang STAP tu aper? Kat bahagian mana benda tu duk kat kamera? Aku selalu simpan kamera lama2 ni....

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

che'gu wrote:
JeNaL wrote:sekadar nak tambah pasal drycabinet dan nak kawal kelembapan udara....

kalau masa treking boleh guna silica gel. tak semestinya guna masa trekking silica gel ni juga boleh guna masa kat umah. boleh letak dalam bekas plastik dan simpan kamera dan lens dlm bekas plastik tu. tapi masa nak simpan kamera bagi tempoh yg agak lama di nasihatkan buka stap. pasal dekat stap kita tu ada peluh kering yg mengandungi byk garam

sori bro jenal, nk tanya menatang STAP tu aper? Kat bahagian mana benda tu duk kat kamera? Aku selalu simpan kamera lama2 ni....
hehe rasanya STRAP ..tali kamera.
aku jarangg gantung kamera di leher (nampak mcm pelancong la plak hehe) kebiasaan sandang di bahu.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Sembang Fotografi

Post by che'gu »

owh....kalu strap aku tau la. Hehehe....
okes, tq abe mat...aku biasanya lilit srtrap kat pergelangan tangan jerk...

User avatar
9W2RMI
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 22 Aug 2010, 11:11
Location: KOTA BHARU

landscape

Post by 9W2RMI »

salam bro mat. sy x th la mcm mana nak tny soalan ni tp sy try. kalau bro mat phm soalan ni, kira betul la pertanyaan ni. soalannya kalau ambik gambar landskap, mcm mana nak dptkan gambar yg agak jauh ke dalam dan kiri kanan gambar tu nampak mcm melengkung aje? ( cth mcm gmbr mount semeru, jawa timur yg di post by emran - gmbr no 3 & 4 ( nak post kat sini x reti :oops: ).

kalau gmbr tu dah di edit, blh x bro mat crite ckit caranya? kalau ada lense khas utk gmbr tu pun blh la crite ckit.... :lol:

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: landscape

Post by matsaiko »

9W2RMI wrote:salam bro mat. sy x th la mcm mana nak tny soalan ni tp sy try. kalau bro mat phm soalan ni, kira betul la pertanyaan ni. soalannya kalau ambik gambar landskap, mcm mana nak dptkan gambar yg agak jauh ke dalam dan kiri kanan gambar tu nampak mcm melengkung aje? ( cth mcm gmbr mount semeru, jawa timur yg di post by emran - gmbr no 3 & 4 ( nak post kat sini x reti :oops: ).

kalau gmbr tu dah di edit, blh x bro mat crite ckit caranya? kalau ada lense khas utk gmbr tu pun blh la crite ckit.... :lol:
Itu dinamakan distortion effect.Ia berlaku jika menggunakan Ultrawide lens.Kebanyakan landscapers menggunakan ultrawide angle lens untuk mendapatkan dramatic scene.contoh2 focal lenght ultrawide yg popular adalah

10-20mm
10-22mm
10-24mm
11-16mm
12-24mm

satu lagi jenis lengkungan yg extreme adalah fisheye lens.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

yazet
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 02 Feb 2010, 22:41

Re: Sembang Fotografi

Post by yazet »

Salam bro matsaiko

saya merupakan pendatang baru dlm forum GO ni. Ada 1 soalan tentang bag kamera.
bag apa yg sesuai & praktikal utk membawa dlsr semasa mendaki. kalu ada suggestion
bag apa lagi bagus...sekian...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

ko carik lowepro
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

yazet
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 02 Feb 2010, 22:41

Re: Sembang Fotografi

Post by yazet »

terima kasih matsaiko. model apa yg dipikirkan sesuai?

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

siri Toploader atau Outback
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

yazet
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 02 Feb 2010, 22:41

Re: Sembang Fotografi

Post by yazet »

terima kasih sekali lagi bro matsaiko...

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by yongyap »

matsaiko

Dalam karya² lanskap sdr,sy dapati mood atau tona warna yang sama dikekalkan.Ianya sedikit sebanyak menjadi identiti kepada karya² lanskap dari sdr.Lantas timbul persoalan dihati saya bagaimana sdr berbuat demikian?

Adakah dengan penggunaan filter dapat menghasilkan tona² tersebut.Ataupun sdr menggunakan perisian olahan gambar dalam bentuk 'action'?Saya pasti setiap karya dihasilkan bukan pada masa yang sama namun ianya tidak banyak berbeza dari segi mood dan tona warna.

Mungkin dengan konsep Berkongsi Itu Mengambilberat, sdr boleh huraikan persoalan saya.
Kasihan Hutan Kita

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

terima kasih Yong Yap
sebelum sy menjawab,boleh sy tau dulu,gamabr yg mana satu saudara maksudkan?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by yongyap »

karya² yang sy maksudkan itu mempunyai elemen² air dan pohon² serta batu-batuan yang mengelilinginya.
sy amat teruja dgn karya² tersebut.
Kasihan Hutan Kita

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

Selain gambar2 normal,
Image

saya juga meminati dua jenis teknik dalam kebanyakan karya2 saya yaitu

HDR (High Dynamic Range) dan DRI (Digital Range Increase)
Image


dan IR (Infrared Photography)
Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by pr oli »

matsai....
bile nak wat kelas...
basic2 jd la.....
ramai yg nak join ni....
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

pr oli

sy hanya buat jika ada permintaan saja..kalo ade takde masalah.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by pr oli »

owh...
ok2...
nampk positif tu.....
hehehe....
pe2 leh roger nanti....
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Sembang Fotografi

Post by che'gu »

sayer nk masuk kelas abg mat. Bila bleh on?
hehehe....

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

hah..dah ada 2 orang :D
kite tgk brp org lagi yg nak join k..
sambil tu nk survey dulu,apa yg korg nak belajar sgt2 ttg photography..
sbb dunia photography ni amat subjektif..lain org lain tujuan dan kecenderungannya..
lagi senang korg listkannya agar senang saya prepare..kalo segan bole pm sy.

err dan satu lg,sy ni mmg takde sebarang lulusan dlm bidang fotografi yer..ni nk bgtau awal2 :mrgreen:
sy belajar dari pembacaan,kawan2 dan rajin explore
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by yongyap »

terima kasih atas penjelasan matsaiko.jika ada kelas,masukkan nama saya ye.

saya tertanya² , apa akan jadi pada imej kalau kamera ir tu tangkap gambar waktu malam?tak kira la ada lampu sket² ke...
Kasihan Hutan Kita

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

yong yap

orang tak shoot IR pada malam/lowlight sebab outputnya mengecewakan.Kebiasaannya,IR dirakam ketika matahari panas/terik barulah akan dapat tone yang terbaik.Dan jika kita dapat tone yang paling optimum,proses pengolahan warna akan lebih mudah.Gambar bawah ni adalah tone yang terbaik yg pernah saya dapat.

Image

Senarai yg berminat menghadiri kelas
1-pr oli
2-chegu
3-yong yap
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Sembang Fotografi

Post by che'gu »

Selain tambahan utk yg basic2 tu, aku sngt berminat dng HDR dan DRI.
IR minat gak, tp kuasai satu2 la dulu. Lagipun takde duit lagi la nk operate kamera ke IR mode. Huhuhu....
Ada lagi sebenarnya yg nk belajar dng abg mat nih, terutamanya bab editing. tp tunggu jumpa dulu lah.

Takde lulusan dlm fotografi tak menjadi masalah kerana pada aku pengalaman adalah guru yg paling bagus selain kelas2 formal. Ala....kita wat ala2 sembang2 petang jer la. Sharing2 jerrrr......hehehe....
Hehehe....

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by pr oli »

che'gu wrote:Selain tambahan utk yg basic2 tu, aku sngt berminat dng HDR dan DRI.
IR minat gak, tp kuasai satu2 la dulu. Lagipun takde duit lagi la nk operate kamera ke IR mode. Huhuhu....
Ada lagi sebenarnya yg nk belajar dng abg mat nih, terutamanya bab editing. tp tunggu jumpa dulu lah.

Takde lulusan dlm fotografi tak menjadi masalah kerana pada aku pengalaman adalah guru yg paling bagus selain kelas2 formal. Ala....kita wat ala2 sembang2 petang jer la. Sharing2 jerrrr......hehehe....
Hehehe....

che'gu..
jgn risau ini matsai byk pengalaman...
hahaha...
ala santai2 sudehhh...
wat cam kat tasek titiwangsa tu pun ok kan....
cume masa tu x join pun....
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

cadangan kat titiwangsa tu dah ok..boleh bagi cadangan tarikh?
Selain tambahan utk yg basic2 tu, aku sngt berminat dng HDR dan DRI.
IR minat gak, tp kuasai satu2 la dulu. Lagipun takde duit lagi la nk operate kamera ke IR mode. Huhuhu....
Ada lagi sebenarnya yg nk belajar dng abg mat nih, terutamanya bab editing. tp tunggu jumpa dulu lah.
wahh byk tu HDR,DRI,Editing...hehehehhehe
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Sembang Fotografi

Post by che'gu »

matsaiko wrote:cadangan kat titiwangsa tu dah ok..boleh bagi cadangan tarikh?
Date yg aku bleh bg komitemen hanya selepas 13 disember. awal dari tarikh tu ada urusan yg perlu diselesaikan. Pr Oli, ada cadangan?

wahh byk tu HDR,DRI,Editing...hehehehhehe
Banyak ker? Hehehehe..... :lidah:

User avatar
9W2RMI
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 22 Aug 2010, 11:11
Location: KOTA BHARU

Re: Sembang Fotografi

Post by 9W2RMI »

salam bro mat. nak tanya soalan tak brapa cerdik ckit. ada x cara nak buka lense filter yg dah ketat sampai x leh nak buka ?

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

9W2RMI wrote:salam bro mat. nak tanya soalan tak brapa cerdik ckit. ada x cara nak buka lense filter yg dah ketat sampai x leh nak buka ?
soklan ni mcgyver je boleh jwb nih hehe...ikut logik,letak minyak sket kot kalo takleh gak,biarkan jela dia bersemadi kat lens tu huhu...filter ni jgn screw on ketat2 posible tuk melekat tinggi.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
9W2RMI
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 22 Aug 2010, 11:11
Location: KOTA BHARU

Re: Sembang Fotografi

Post by 9W2RMI »

hmm.... kalu bersemadi kat c2 x de harapan la nak guna nd8. hu hu....

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

9W2RMI wrote:hmm.... kalu bersemadi kat c2 x de harapan la nak guna nd8. hu hu....
boleh ape..letak jela nd8 kat atas uv filter tu..
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by pr oli »

mat....
nak tanya ni...
penah berjual beli kat shashinki.com ke?....
ni online camera shop....
proses jual beli telus ke mat?...
brg kompom ori ke?....
ingin tahu....
tq..
- peace no war-
9W2OAT

Post Reply