Sembang Fotografi

Sebagai kenangan yang terindah.......

Moderator: matsaiko

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

Aku buka topik ni jika ada apa2 pertanyaan tentang kamera,equipment fotografi dan perkara2 berkaitan.InsyaAllah sapa2 yang boleh jawab dipersilakan.Sama2 kita martabatkan fotografi tanahair.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
cikgumizi
Pendaki Gunung
Posts: 45
Joined: 28 Sep 2009, 20:42
Location: Shah Alam

Re: Sembang Fotografi

Post by cikgumizi »

thanks bro wujudkan thread ni..mmg berguna untuk yang baru nak berjinak2 dgn photography ni..sometimes we try an error for thousand times, with halfway to perfection, but single shoot with expert's guide, we touch the goal...i really appreciate this..
WeObserve:WeLearn:WeImprove

User avatar
9W2RMI
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 22 Aug 2010, 11:11
Location: KOTA BHARU

Re: Sembang Fotografi

Post by 9W2RMI »

salam. ada tak d jual tripod kecik utk dslr ? nak bwk yg besau x muat beg..

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

9W2RMI wrote:salam. ada tak d jual tripod kecik utk dslr ? nak bwk yg besau x muat beg..
ada..gi je usha kat kedai2 kamera berhampiran
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
cikgumizi
Pendaki Gunung
Posts: 45
Joined: 28 Sep 2009, 20:42
Location: Shah Alam

Re: Sembang Fotografi

Post by cikgumizi »

nak tanya otai...saya bercadang nak beli battery grip...kalau ori nikon MB-D80 around 5 ratus...tapi mmg puas hati le...3rd party, separuh dari harga tu..phottix, meike, octopus..etc...ada ke kesan negatif kalau pakai 3rd party ni?...
WeObserve:WeLearn:WeImprove

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

cikgumizi wrote:nak tanya otai...saya bercadang nak beli battery grip...kalau ori nikon MB-D80 around 5 ratus...tapi mmg puas hati le...3rd party, separuh dari harga tu..phottix, meike, octopus..etc...ada ke kesan negatif kalau pakai 3rd party ni?...
tiada effect apa.kalo beza pon darisegi smoothness pada vertical shutterrealese button dan aperture/shutter dial dia.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

penJelaJahJuJur
Pendaki Gunung
Posts: 40
Joined: 27 Nov 2006, 01:40
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by penJelaJahJuJur »

saye ade soalan cekgu.

nak naik gunung nak bawak ape ye?
sensitip tak cuace sejuk2 barang2 tu?
kire macam setup terbaek memuaskan nafsu mata dan hati serta tulang yang memikul laa

time kasih cikgu

yg resah,
gadis risau.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

nak naik gunung nak bawak ape ye?
bawak sleepingbag,carrymat,berus gigi dan apa2 lg keperluan naik gng :lidah:
sensitip tak cuace sejuk2 barang2 tu?
sensitif pada bateri la..cepat kong..so ketika tak guna (dimalam hari) cabut bateri,balut/simpan dlm drybag.
jaga kamera jgn kasi kena air hujan dan air laut jika aktiviti pulau.
kire macam setup terbaek memuaskan nafsu mata dan hati serta tulang yang memikul laa
Antara perkara asas yg perlu ada jika nk bwk kamera dslr naik gng:

1-Beg kamera yang sesuai untuk dibawa treking.
Dalam keadaan ketika naik gunung,dibelakang dah sandang rucsack,jadi beg kamera yg boleh diletak didepan/dada adalah praktikal.Boleh keluarkan kamera dgn senang tanpa berenti letak rucsack.

2-Drybag
Untuk elak kamera/aksesori basah

3-Ponco
Jika hujan ketika treking,ponco amat praktikal (tp kena yg tebal la jgn la yg emergency nye tu).sarung je so beg kamera didada selamat,rucsack dibelakang pon tak basah.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
cikgumizi
Pendaki Gunung
Posts: 45
Joined: 28 Sep 2009, 20:42
Location: Shah Alam

Re: Sembang Fotografi

Post by cikgumizi »

matsaiko wrote:
cikgumizi wrote:nak tanya otai...saya bercadang nak beli battery grip...kalau ori nikon MB-D80 around 5 ratus...tapi mmg puas hati le...3rd party, separuh dari harga tu..phottix, meike, octopus..etc...ada ke kesan negatif kalau pakai 3rd party ni?...
tiada effect apa.kalo beza pon darisegi smoothness pada vertical shutterrealese button dan aperture/shutter dial dia.
thanks bro merungkai kekonfiusan ni..huhu..terus angkat battery grip brand meike...jimat 2 ratus compared to ori..but, i get what i paid laa...xleh lawan ori nye kualiti...sedap n stable bila pegang...kurang sikit hand shake...tapi jd besar gedabak...
WeObserve:WeLearn:WeImprove

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

cikgumizi wrote:
matsaiko wrote:
cikgumizi wrote:nak tanya otai...saya bercadang nak beli battery grip...kalau ori nikon MB-D80 around 5 ratus...tapi mmg puas hati le...3rd party, separuh dari harga tu..phottix, meike, octopus..etc...ada ke kesan negatif kalau pakai 3rd party ni?...
tiada effect apa.kalo beza pon darisegi smoothness pada vertical shutterrealese button dan aperture/shutter dial dia.
thanks bro merungkai kekonfiusan ni..huhu..terus angkat battery grip brand meike...jimat 2 ratus compared to ori..but, i get what i paid laa...xleh lawan ori nye kualiti...sedap n stable bila pegang...kurang sikit hand shake...tapi jd besar gedabak...
wahh dah beli hehe..enjoy ur shooting :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by pr oli »

salam...
caya lah dah ade ruang sembang ni...

Mat sai..
leh la bukak ruang kamera terpakai lak...
mane la tau....
dak2 GO ade yg nak jual kamera..
leh la kengkawan tgk kat sini....
mane yg berkenan leh sambar kan...

hanya cadangan..... 8)
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

pr oli
utk jualbeli elok post kan je di 'Kedai"
Tapi kalo nak post iklan jualbeli brg2 kamera,boleh je post dlm thread ni ok
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by pr oli »

hahaha...
betul la tu....
atlist brg kiter tu kalu di jual...
leh tgk lg kat kwn2 sepergunungan kan....

roger matsai....
- peace no war-
9W2OAT

leha
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 07 Feb 2008, 23:48
Location: Port Klang

Re: Sembang Fotografi

Post by leha »

ade lens murah2 tak utk D40x......kit lens dh jahanam la.Lens apa yg seSwai yer klu nk carik yg murah2 punyer & dimane lokasinya....

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

leha wrote:ade lens murah2 tak utk D40x......kit lens dh jahanam la.Lens apa yg seSwai yer klu nk carik yg murah2 punyer & dimane lokasinya....
saya suggest Nikkor 18-70mm f3.5-4.5
the best dalam nikon kitlens's siries.murah dan best.Tapi baru dah takda.market second hand dalam RM500-RM700

Kalo kamu rasa 70mm tak cukup jauh boleh consider Nikkor 18-200mm f3.5-5.6 VR
sesuai utk travel..satu lens boleh cover dari wide ke zoom tp harga agak mahal sket la dlm RM2500

btw, kenapa dgn kitlens kamu? jahanam cemana tu?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

leha
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 07 Feb 2008, 23:48
Location: Port Klang

Re: Sembang Fotografi

Post by leha »

thanks 4 da suggestion Abe Mat...
Rasenyer Nikkor 18-70mm f3.5-4.5 je kot yg sy mampu..
Harge pun ok.Best pun ye jugak kn....
Abt my lens problem ni Abe Mat die punye Zoom ring adjustment tu dh x main.Keras semacam mcm hydraulic dh abis grease.. :kah: :kah: .........
mungkin kene jangkitang fungus kot akibat kerap berada di tempat yg sejuk. :lidah:
Mula2 kene time main auto jek.skrg auto/manual pun jadik.....

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

leha wrote:thanks 4 da suggestion Abe Mat...
Rasenyer Nikkor 18-70mm f3.5-4.5 je kot yg sy mampu..
Harge pun ok.Best pun ye jugak kn....
Abt my lens problem ni Abe Mat die punye Zoom ring adjustment tu dh x main.Keras semacam mcm hydraulic dh abis grease.. :kah: :kah: .........
mungkin kene jangkitang fungus kot akibat kerap berada di tempat yg sejuk. :lidah:
Mula2 kene time main auto jek.skrg auto/manual pun jadik.....
kalo zoom ring ketat leh antar service je...dan fungus hanya menyerang optik pada lens saja..bukan bodyparts.

contoh rupa fungus pada lens
Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
cikgumizi
Pendaki Gunung
Posts: 45
Joined: 28 Sep 2009, 20:42
Location: Shah Alam

Re: Sembang Fotografi

Post by cikgumizi »

pehh..fungus..ini la yang paling menakutkan dan semua orang berisiko..kos servis lens/sensor/mirror untuk 'menatang' ni menakutkan..x caya tanya nikon centre...
than, nak tanya otai...better hantar servis kat centre yang ternyata mahal tapi ada standard, atau kedai kamera yang jauh lebih murah tapi risiko sket?..or boleh suggest kedai yg proven ada kepakaran tu....
WeObserve:WeLearn:WeImprove

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

cikgumizi wrote:pehh..fungus..ini la yang paling menakutkan dan semua orang berisiko..kos servis lens/sensor/mirror untuk 'menatang' ni menakutkan..x caya tanya nikon centre...
than, nak tanya otai...better hantar servis kat centre yang ternyata mahal tapi ada standard, atau kedai kamera yang jauh lebih murah tapi risiko sket?..or boleh suggest kedai yg proven ada kepakaran tu....
Pada saya baik cegah dari awal yaitu PENJAGAAN.Sbb jika serius/banyak dijangkiti,baik takyah repair..duit repair tu baik save n beli lens baru je sbb cajnya mahal.Jika anda boleh beli lens atau kamera beribu2,apalah salahnya invest pada drycabinet. tak perlu cari drybox,silicon,bluehippo apa sume.Sbb silicon n bluehippo ada jangka hayatnya dan perlu ditukar baru.semestinya kaedah itu lebih murah tp penggunaan drycabinet adalah lebih praktikal untuk jangkamasa panjang dan darisegi keselamatan.Harga bermula dari RM180 keatas bergantung pada jenama dan saiz kapasitinya.

Contoh drycabinet jenama Aipo
Image


Selain Genuine Service Centre,kalo kat KL saya rekemen Cheah Camera,level 1,Menara Mutiara,Jln Ipoh...luar KL tak pasti.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by pr oli »

matsaiko wrote:
cikgumizi wrote:pehh..fungus..ini la yang paling menakutkan dan semua orang berisiko..kos servis lens/sensor/mirror untuk 'menatang' ni menakutkan..x caya tanya nikon centre...
than, nak tanya otai...better hantar servis kat centre yang ternyata mahal tapi ada standard, atau kedai kamera yang jauh lebih murah tapi risiko sket?..or boleh suggest kedai yg proven ada kepakaran tu....
Pada saya baik cegah dari awal yaitu PENJAGAAN.Sbb jika serius/banyak dijangkiti,baik takyah repair..duit repair tu baik save n beli lens baru je sbb cajnya mahal.Jika anda boleh beli lens atau kamera beribu2,apalah salahnya invest pada drycabinet. tak perlu cari drybox,silicon,bluehippo apa sume.Sbb silicon n bluehippo ada jangka hayatnya dan perlu ditukar baru.semestinya kaedah itu lebih murah tp penggunaan drycabinet adalah lebih praktikal untuk jangkamasa panjang dan darisegi keselamatan.Harga bermula dari RM180 keatas bergantung pada jenama dan saiz kapasitinya.

Contoh drycabinet jenama Aipo
Image


Selain Genuine Service Centre,kalo kat KL saya rekemen Cheah Camera,level 1,Menara Mutiara,Jln Ipoh...luar KL tak pasti.


terbaek ni...
dah cam peti ais lak...
tp dry...
ilmu..ilmu....
thanks mat shai....
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
9W2RMI
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 22 Aug 2010, 11:11
Location: KOTA BHARU

Re: Sembang Fotografi

Post by 9W2RMI »

salam. satu soalan bang mat. lense 200mm dan 300mm byk beza tak? kalau sekadar 200mm untuk beginner kira ok tak agaknya? tq.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

9W2RMI wrote:salam. satu soalan bang mat. lense 200mm dan 300mm byk beza tak? kalau sekadar 200mm untuk beginner kira ok tak agaknya? tq.
perbezaan focal lenght bukan bergntung pada anda begginer atau pro.1stly bergantung apa yg anda nak shoot.2ndly kualiti/keupayaan lens tersebut,3rdly bajet anda.3 benda tu penting utk anda tahu dlm membuat keputusan memilih@membeli lens

jika bajet anda besar,pilih jenis 'fastlens' yaitu lens yg aperturenya constant dan maksimum bukaan aperture yg seluas f2.8 kerana selain berkeupayaan shoot ketika lowlight,kualiti gmbarnya amat superbbb..lelebih lg ada VR (utk nikon) atau IS (utk canon)

maknanya jika bajet anda bukan penghalang,amik je 300mm f2.8 yg harga berbelas ribu tu

tapi kalau anda kurang bajet,tp pentingkan kualiti pic , baik amik 200mm f2.8 janji fastlens.

as long as ko tak shoot bola di stadium,binatang liar yg bukan dlm zoo dan apa2 subjek yg anda kena duk jauh darinya...200mm enough already..

tapi kalo anda takde bajet,tak pentingkn kualiti,nak gak range 300mm amik la 70-300mm f3.5-5.6 tu dan versi yg ada VR.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
cikgumizi
Pendaki Gunung
Posts: 45
Joined: 28 Sep 2009, 20:42
Location: Shah Alam

Re: Sembang Fotografi

Post by cikgumizi »

matsaiko wrote:
9W2RMI wrote:salam. satu soalan bang mat. lense 200mm dan 300mm byk beza tak? kalau sekadar 200mm untuk beginner kira ok tak agaknya? tq.
perbezaan focal lenght bukan bergntung pada anda begginer atau pro.1stly bergantung apa yg anda nak shoot.2ndly kualiti/keupayaan lens tersebut,3rdly bajet anda.3 benda tu penting utk anda tahu dlm membuat keputusan memilih@membeli lens

jika bajet anda besar,pilih jenis 'fastlens' yaitu lens yg aperturenya constant dan maksimum bukaan aperture yg seluas f2.8 kerana selain berkeupayaan shoot ketika lowlight,kualiti gmbarnya amat superbbb..lelebih lg ada VR (utk nikon) atau IS (utk canon)

maknanya jika bajet anda bukan penghalang,amik je 300mm f2.8 yg harga berbelas ribu tu

tapi kalau anda kurang bajet,tp pentingkan kualiti pic , baik amik 200mm f2.8 janji fastlens.

as long as ko tak shoot bola di stadium,binatang liar yg bukan dlm zoo dan apa2 subjek yg anda kena duk jauh darinya...200mm enough already..

tapi kalo anda takde bajet,tak pentingkn kualiti,nak gak range 300mm amik la 70-300mm f3.5-5.6 tu dan versi yg ada VR.
thanks..baru nak tanya..dah ada jawapan..hihi
WeObserve:WeLearn:WeImprove

User avatar
9W2RMI
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 22 Aug 2010, 11:11
Location: KOTA BHARU

Re: Sembang Fotografi

Post by 9W2RMI »

tapi kalau anda kurang bajet,tp pentingkan kualiti pic , baik amik 200mm f2.8 janji fastlens.


:cry: uihhhh..... bajet tersangatlaaaa kureng... 200mm f2.8 tu pun dah cecah 4 angka. igt nak ambik yg harga below rm1k. sy ni ambik gambo orang2 yg tersayang aje. buleh la kot. tq. :mrgreen:

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

9W2RMI wrote:
tapi kalau anda kurang bajet,tp pentingkan kualiti pic , baik amik 200mm f2.8 janji fastlens.


:cry: uihhhh..... bajet tersangatlaaaa kureng... 200mm f2.8 tu pun dah cecah 4 angka. igt nak ambik yg harga below rm1k. sy ni ambik gambo orang2 yg tersayang aje. buleh la kot. tq. :mrgreen:
below 1k bro boleh pakai nikkor 70-300mm f4-5.6 non VR atau 55-200mm f4-5.6 non VR
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
9W2RMI
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 22 Aug 2010, 11:11
Location: KOTA BHARU

Re: Sembang Fotografi

Post by 9W2RMI »

below 1k bro boleh pakai nikkor 70-300mm f4-5.6 non VR atau 55-200mm f4-5.6 non VR

saya guna sony a300. kalau minolta 80-200mm blh la dpt dlm 400 ratus aje. 3rd party punye lense pun ada dlm 700 ratus. tp x pasti ada VR ke tak. VR tu penting ke ?

User avatar
9W2RMI
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 22 Aug 2010, 11:11
Location: KOTA BHARU

Re: Sembang Fotografi

Post by 9W2RMI »

below 1k bro boleh pakai nikkor 70-300mm f4-5.6 non VR atau 55-200mm f4-5.6 non VR

saya guna sony a300. kalau minolta 80-200mm blh la dpt dlm 400 ratus aje. 3rd party punye lense pun ada dlm 700 ratus. tp x pasti ada VR ke tak. VR tu penting ke ?

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

9W2RMI wrote:
below 1k bro boleh pakai nikkor 70-300mm f4-5.6 non VR atau 55-200mm f4-5.6 non VR

saya guna sony a300. kalau minolta 80-200mm blh la dpt dlm 400 ratus aje. 3rd party punye lense pun ada dlm 700 ratus. tp x pasti ada VR ke tak. VR tu penting ke ?
laaa pengguna sony rupanya..ingatkan nikon hehehe kalo sony aku tak berapa nak reti sgt pemilihan lens nya
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by pr oli »

D7000...
sape tau model ni...
D7000&D90 leh kongsi lens yg same?...
baper harge D7000...?...
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

pr oli wrote:D7000...
sape tau model ni...
D7000&D90 leh kongsi lens yg same?...
baper harge D7000...?...
D7000 ada body motor so takda masalah penggunaan lens.
dari apa yg aku tgk,model ni dah tapau D90 huhu
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by pr oli »

matsaiko wrote:
pr oli wrote:D7000...
sape tau model ni...
D7000&D90 leh kongsi lens yg same?...
baper harge D7000...?...
D7000 ada body motor so takda masalah penggunaan lens.
dari apa yg aku tgk,model ni dah tapau D90 huhu

jadi mat...
D7000 leh pkai lens D90 la ye?...
tau harga kat pasaran baper D7000 ni?...
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

yup boleh..lgpon kitlens D7000 ni 18-105 gak
rege kat malaysia kalo tak silap aku blom anounce lg..rege luar USD1,200 body only

* 16.2MP CMOS sensor
* 1080p HD video recording with mic jack for external microphone
* ISO 100-6400 (plus H1 and H2 equivalent to ISO 12,800/25,600)
* 39-point AF system with 3D tracking
* 2016 pixel metering sensor
* Scene Recognition System (see 2016 pixel sensor, above) aids metering + focus accuracy
* Twin SD card slots
* 3.0 inch 921k dot LCD screen
* New Live View/movie shooting switch
* Full-time AF in Live View/movie modes
* Up to 6fps continuous shooting
* Lockable shooting mode dial
* Built-in intervalometer
* Electronic virtual horizon
* Shutter tested to 150K actuations

Sumber: http://dpreview.com/previews/nikond7000/
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by pr oli »

matsaiko wrote:yup boleh..lgpon kitlens D7000 ni 18-105 gak
rege kat malaysia kalo tak silap aku blom anounce lg..rege luar USD1,200 body only

* 16.2MP CMOS sensor
* 1080p HD video recording with mic jack for external microphone
* ISO 100-6400 (plus H1 and H2 equivalent to ISO 12,800/25,600)
* 39-point AF system with 3D tracking
* 2016 pixel metering sensor
* Scene Recognition System (see 2016 pixel sensor, above) aids metering + focus accuracy
* Twin SD card slots
* 3.0 inch 921k dot LCD screen
* New Live View/movie shooting switch
* Full-time AF in Live View/movie modes
* Up to 6fps continuous shooting
* Lockable shooting mode dial
* Built-in intervalometer
* Electronic virtual horizon
* Shutter tested to 150K actuations

Sumber: http://dpreview.com/previews/nikond7000/


wah...
terbaek la mat...
thanks atas info tu...
bergune betul....

so kene tunggu la ni...
hahahaha....
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
nowa
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 25 Aug 2006, 17:12
Location: mazar-e-sharif,Afghanistan

Re: Sembang Fotografi

Post by nowa »

9W2RMI wrote:
below 1k bro boleh pakai nikkor 70-300mm f4-5.6 non VR atau 55-200mm f4-5.6 non VR

saya guna sony a300. kalau minolta 80-200mm blh la dpt dlm 400 ratus aje. 3rd party punye lense pun ada dlm 700 ratus. tp x pasti ada VR ke tak. VR tu penting ke ?
aku alpha user, VR (vibrate reduce-nikon) IS-Canon dan SS-alpha kira penting jugak bagi kebanyakkann lens yg focal length lebih dari 200mm. Utk alpha lens, mmg takde yg sebab SS dah built in. Tapi pada pandangan aku lebih praktikal pakai tripod atau beans bag utk hasilkan kualiti gambar tanpa blur.

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by sany ADALAH alger »

OFF TOPIC

sorry aku off topic jap.but i ader soklan la.
aku ade beberape unit camera yang daa rosak. warranty dah abis. tak pernah dibawa ke distributors utk rawatan lanjut.
so nak buat ape ngan camera tue selain dicampakkan ke recycle box? ade suggestion lain ke? ade kedai yg nak ambik tak?
CARPE DIEM!

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

ada kedai amik...kedai besi buruk :lidah:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by JeNaL »

sekadar nak tambah pasal drycabinet dan nak kawal kelembapan udara....

kalau masa treking boleh guna silica gel. tak semestinya guna masa trekking silica gel ni juga boleh guna masa kat umah. boleh letak dalam bekas plastik dan simpan kamera dan lens dlm bekas plastik tu. tapi masa nak simpan kamera bagi tempoh yg agak lama di nasihatkan buka stap. pasal dekat stap kita tu ada peluh kering yg mengandungi byk garam

VR, IS , SS, biasanya amat berguna bila hand held untuk reduce motion bagi speed tertentu dan focal lens tertentu. sebaiknya guna tripod lagi bagus. penggunaan VR, IS, SS ni akan menyebabkan battery kuat makan dan juga lebih sensitif kepada gegaran berbanding dgn yg tak ada function tersebut. apa pun bergantung juga kepada cara dan penggunaannya dan kesesuaian event.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko »

jenal

aku penah shoot dlm dewan yg lowlight guna 70-200 VR (pinjam lens kawan)

focal lenght 200mm , shutter 1/15 ...dammm so sharppp ...kesimpulannya teknology anti shaking ni amaatttt membantu terutama sekali time lowlight

kalo shoot outdoor ditengahari, tak kesah sgt takda anti shaking ni...yg penting tangan kena tegap ketika tekan shutter dan shutterspeed kena at least lebih tinggi dari focal lenght.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by sany ADALAH alger »

matsaiko wrote:ada kedai amik...kedai besi buruk :lidah:
aduh kompem depa ambik murah....haiya
CARPE DIEM!

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by khalid »

en. mat.
saya cadang nak ambik D7000 nie.. rasa bulan 11 available kat market malaysia kot...
minta advise sikit.berbaloi tak ambik kit len 18-105mm dia tu atau save cost ambik 18-55mm aje sebab budjet agak limited
tapi still nak sambar D7000 nie.sebab utk potret nak beli lens Nikon 50mm f/1.8 D
Nak sambar 18-200mm macam en.mat punya tak lepas laaa. kena sabar sikit kot...
Saya nak guna utk outdoor activities....

Post Reply