Tutorial : Foto Adjustment/Enhacement/Editing/Retouching

Sebagai kenangan yang terindah.......

Moderator: matsaiko

Post Reply
User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Tutorial : Foto Adjustment/Enhacement/Editing/Retouching

Post by matsaiko »

Dalam dunia digital,kita boleh memperbaiki dan memberikan nafas yang lebih segar agar setiap gambar yang diabadikan lebih menarik untuk ditatap.Dengan bantuan software utk still photo yang bersepah,gambar yang tidak menjadi boleh diselamatkan dengan sedikit pengetahuan dalam teknik penggunaannya.

Contoh gambar dibawah ini,akibat cahaya yang kuat dibelakang mereka,maka wajah mereka sedikit gelap kerana metering kamera agak keliru untuk memberikan kecerahan yang sekata.Tapi dengan bantuan photoshop,ia boleh diselamatkan dan berulah wajah2 hensem dan jelita mereka terserlah :-)

Sebelum
Image

Selepas
Image

langkah2 didalam photoshop
-Level
menerangkan keseluruhan gambar
-layer masking
memadam kawasan yang tidak mahu diterangkan menggunakan brush tool
-shadow highlight
menimbulkan effect 3D agar gambar tidak flat
-brightness/contras
menaikkan kontras
-hue/saturation
menaikkan warna

masa yang diperlukan = 3 minit
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: Tutorial : Foto Adjustment

Post by kayrol »

bagus tu... kalau bang mat buat tutorial kat sini

User avatar
lats840
Pendaki Gunung
Posts: 66
Joined: 07 Dec 2008, 09:07
Location: PD
Contact:

Re: Tutorial : Foto Adjustment

Post by lats840 »

idup bro mat..
bleh la aku terang kan gmbar2 aku...
huhuhuh...

peace
lats840

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tutorial : Foto Adjustment

Post by matsaiko »

Tutorial salah satu cara membuat "Vignette" pada gambar

-buka gambar yang nak dibuat didalam photoshop
Image

-duplicate backround layer (ctrl+j) maka akan terjadi seperti step 2
-kemudian pastikan background (hitam) dibawah dan foregfound (putih) diatas seperti didalam step 3
Image

-tekan ctrl+backspace dan gambar akan jadi hitam
-pilih lasso tool seperti di step 4
-dan lukis bentuk seakan2 seperti di step 5
Image

-tekan ctrl+alt+D dan feather selection box akan keluar
-letak 100 didalam feather radius box dan tekan OK
Image

-tekan 'delete'
-tekan ctrl+D untuk hilangkan garisan putus2 tersebut
-ejas opacity (step 6) untuk terang atau gelap vignette mengikut citarasa anda
Image

-Layer > flattern image
-ctrl+alt+S

SIAPPPP

Sebelum
Image

Selepas
Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

leha
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 07 Feb 2008, 23:48
Location: Port Klang

Re: Tutorial : Foto Adjustment/Enhacement/Editing/Retouching

Post by leha »

fuyoo....terer la abg ni.
nk amik class editing dgn abg bley x?

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Tutorial : Foto Adjustment/Enhacement/Editing/Retouching

Post by rainmaker »

like!
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

Post Reply