Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Sebagai kenangan yang terindah.......

Moderator: matsaiko

Post Reply
User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by matsaiko »

Dalam outdoor fotografi kita selalu mengambil gambar landscape/view.Dan sudah menjadi hukum optik dimana kamera kita tidak dapat mengimbangi cahaya yang tak sekata terutama shooting view landscape dimana cahaya diantara langit dan bumi amat berbeza.

Dengan itu maka terjadilah gmbr dimana bumi well xpose (ada detail) manakala langit putih (hilang detail).
Gambar dibawah adalah contoh cahaya yg tidak seimbang antara bumi dan langit.Dalam gambar ini,metering atau titik fokus adalah pada bumi (kawasan campsite) maka hukum optik akan mengabaikan kawasan yg bukan dalam metering kamera atau cahaya yang kuat (langit) berbanding bumi.
Image

Begitu juga sebaliknya.Bila metering (fokus) dibaca pada langit,maka langit akan well exposed (ada detail) tetapi bumi pula akan gelap.Ini adalah lumrah.Ia dinamakan hukum optik.
Image

© copyright reserved matsaiko
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by matsaiko »

Jalan penyelesaiannya adalah dengan menggunakan:

Gradual Neutral Density Filter (GND)
Ia mampu mengimbangi cahaya yang tidak seimbang antara langit dan bumi dan membuatkan gambar anda sempurna darisegi pencahayaan secara keseluruhan.

Tanpa GND
Image

Menggunakan GND8
Image

GND filters mempunyai beberapa jenis tahap kekuatanya
GND 2 - reduce 1 stop EV
GND 4 - reduce 2 stop EV
GND 8 - reduce 3 stop EV

copyright © matsaiko™ All right reserved
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by biNGai »

err kalo pkai polarizer sama main dgn aperture/shutter speed pon bole gak kan?


p/s: saya budak baru blaja pegang kamera..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by matsaiko »

biNGai wrote:err kalo pkai polarizer sama main dgn aperture/shutter speed pon bole gak kan?


p/s: saya budak baru blaja pegang kamera..
soalan yg bagus.
polariser pon bole gak tapi penggunaan GND lebih praktikal kerana polariser glass dia full gelap so dia akan reduce f stop pada keseluruhan gambar baik langit dan bumi.GND pula dia tak kerana dia bersifat 'gradual'
contoh gradual filter
Image

Manakala pengawalan aperture dan shutterspeed bole jika keseimbangan cahaya antara langit dan bumi tak terlalu berbeza dan kamera anda tidak menghadap direct ke cahaya matahari.Gambar dibawah contoh cahaya yg agak seimbang...bila cahaya matahari digunakan sebagai 'fill light' dan jatuh ke foreground (grup foto),maka cahayanya agak seimbang dengan background (langit), maka kamera anda dapat capture both xposure maka terhasil lah gambar dimana langit biru yang cantik dan ada detailnya (background), dan grup foto yang kecerahannya masih boleh diterima pakai...
Image
gmbr diatas adalah property of
http://budakjahat77.multiply.com/

harap membantu
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

ironore
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 19 Feb 2009, 03:01

Re: Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by ironore »

Good knowledge to shared...........

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by matsaiko »

Shoot guna filter Hoya NDx400
lokasinya open dan waktu shoot kol 1.30 tengahari
f22 shutter 15 sec

Image


yg ni pula
f10 30 sec
takleh guna f22 sbb gmbr jadi gelap !!
Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by matsaiko »

matsaiko wrote:A 'must have' filter tuk landscapes photography
1-GND = Gradual Neutral Density
kegunaan = menyeimbangkan perbezaan cahaya antara langit dan bumi

2-ND = Neutral Density
kegunaan = memotong kemasukan cahaya yg jatuh ke sensor sebanyak beberapa stop mengikut jenisnya.Sesuai untuk slow shutter photography
ND2 = potong sebanyak 1 stop
ND4 = potong sebanyak 2 stop
ND8 = potong sebanyak 3 stop
ND400 = potong sebanyak 9 stop

3-CPL = Circular Polariser Linear
kegunaan = memotong reflection (permukaan air/cermin) , memotong kemasukan cahaya sebanyak half stop dan menaikkan kontras langit/awan serta membirukan langit dan menaikkan kontras kaler.
dah faham sikit, smlm buat kajian sikit pasal CPL Filter dan hari ni terus pergi beli tadi, Yg no 2 tu tak berapa fahamlah
ND2 = potong sebanyak 1 stop
ND4 = potong sebanyak 2 stop
ND8 = potong sebanyak 3 stop
ND400 = potong sebanyak 9 stop
boleh jelaskan sikit tak mcm mana...tima kasih...jasamu dikenang
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by matsaiko »

kayrol,

tugas ND ialah menyekat jumlah kemasukan cahaya yang jatuh keatas sensor.
dan jumlahnya ditentukan dgn jenis2 nya (nd2,nd4,nd8)
ND2 menyekat sedikit je cahaya yang masuk (1 stop) berbanding ND8 (3 stop)

untuk mendapatkan effect air sungai menjadi kapas dan berwap,perlukan dedahan yang lebih lama dan jika aperture yg kecil (f22 keatas) masih tidak mampu menyekat jumpah cahaya yg masuk agar imej tidak overexpose,maka tibalah masa tugas ND filter.

setakat ni sy ada ND8 dan ND400 (filter kesayangan saya)
ketika cahaya redup atau jeram yang ber'canopy', ND8 sudah memadai
tapi ketika cahaya terang dan kuat ND400 amat membantu

Contoh hasil dari ND400 (9 stop)
Image
f22
10 second
ISO 100

gambar diambil pada jam 12.30 tengahari kawasan open.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by kayrol »

Ohhh jadi maksudnya bang mat, kalau kita nak ambik gambar landscape ataupun lebih pada langit kita guna filter CPL dan kalau nak ambik gambar aliran air elok dapatkan ND Filter pulak kan. Betul tak Bang Mat

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by matsaiko »

yer btolll... :mrgreen:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by kayrol »

tima kasih, banyak lagi kene berguru ni, sy berguru ikut online dulu yer, pasni rasa sedia sikit kene mai dok berdepan pulak. hehe

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by matsaiko »

no prob bro...
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by kayrol »

nak tanya kalau kita ambik gambar landscape ni, contohnya ambik gambar matahari terbenam, perlu tak kita pakai flash, Dah guna CPL Filter.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Tutorial :: Hukum Optik dan Kegunaan Filter

Post by matsaiko »

kayrol wrote:nak tanya kalau kita ambik gambar landscape ni, contohnya ambik gambar matahari terbenam, perlu tak kita pakai flash, Dah guna CPL Filter.
tak perlu flash
guna warm white balance utk naikkan mood golden hour
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Post Reply