The Dirty, Rotten & Imbeciles of Mount Tebu

Sebagai kenangan yang terindah.......

Moderator: matsaiko

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

The Dirty, Rotten & Imbeciles of Mount Tebu

Post by Hangar 18 »

kat dataran kelapa
Image

dkt kubur panjang..
kitaorg cuba bakar tapi time tu lepas ujan. tak bermakna lansung
Image

dkt kubur panjang
Image

dkt kubur panjang
Image

& lagi
Image

on trek
Image

ni mungkin yg org nak wat turun. pakai gantung kat beg..
terburai jadiknya
Image

& lagi..
Image

& beberapa isu yg rasanya patut diambik kira.

papan penanda puncak yg banyak. dah le letak bukan kat puncak.
pastu tambah lagi.. golongan pendaki yg nak abadikan kenangan dgn meletakkan plat masing2 kat puncak.

unsur2 memaksa pendaki mengambil local guide dah berlaku.
1 ari brp mereka charge?
tak sampai ati nak sebut.. tapi.. leh gi mekah balik ari ler sng citer.

User avatar
rat-tat-tat
Pendaki Hebat
Posts: 369
Joined: 29 Mar 2006, 19:19
Location: The Cat's Eye Nebula
Contact:

Post by rat-tat-tat »

ermmm....
sedih tgk..sket hari lagi..tebu nie pun jadi cam nuang..abis semua!!!
:cry:

p/s: simpati kat group² yg akan naik tebu kalau kena charge mahal dgn local ppl..aisey..!!! xpe..bleh tukar program naik gng lain... :?
Image

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Post by yonrawk »

Bongok betol la sape yang buang sampah mcm tu...!!! :tembak:
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

tebu

Post by soulfly »

yonrawk wrote:Bongok betol la sape yang buang sampah mcm tu...!!! :tembak:
betul yon....
depan mata siot memang hampas diaorang ni :evil:
yang kat belah sungai kat puncak tu lagik hancus.... :evil:

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Re: The Dirty, Rotten & Imbeciles of Mount Tebu

Post by cs_goh »

Hangar 18 wrote: unsur2 memaksa pendaki mengambil local guide dah berlaku.
1 ari brp mereka charge?
tak sampai ati nak sebut.. tapi.. leh gi mekah balik ari ler sng citer.
berapa sehari charge??

RM200/hari??
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: The Dirty, Rotten & Imbeciles of Mount Tebu

Post by Hangar 18 »

cs_goh wrote:
Hangar 18 wrote: unsur2 memaksa pendaki mengambil local guide dah berlaku.
1 ari brp mereka charge?
tak sampai ati nak sebut.. tapi.. leh gi mekah balik ari ler sng citer.
berapa sehari charge??

RM200/hari??
more than that... tambah sebelah tgn lagi.

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Re: The Dirty, Rotten & Imbeciles of Mount Tebu

Post by cs_goh »

Hangar 18 wrote:
cs_goh wrote:
Hangar 18 wrote: unsur2 memaksa pendaki mengambil local guide dah berlaku.
1 ari brp mereka charge?
tak sampai ati nak sebut.. tapi.. leh gi mekah balik ari ler sng citer.
berapa sehari charge??

RM200/hari??
more than that... tambah sebelah tgn lagi.
RM700/hari? Trip dua hari jadi RM1400/trip?
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Post by yongyap »

RM250 kot.

Melampau la diorang ni.Guide satu hal , ahli / peserta pun satu hal.
Tak malu ke?Takde rasa tanggungjawab langsung.Bawak turun sorang sikit apa salahnya.Sampah sendiri pun nak tinggal.
Kasihan Hutan Kita

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

yes.. jawapan yong yap betui.

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

hadoi tebu.. tatau la gue mau cakap ape..

dari dulu pon tak berubah tempat sampahnye...
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

antara faktor utama kekotoran tebu adalah tembakau.

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

yongyap wrote:RM250 kot.
GILA!

mesti guide yg hebat... :evil:
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

cs_goh wrote:
yongyap wrote:RM250 kot.
GILA!

mesti guide yg hebat... :evil:
mmg gila.

hebat tahap mana pun guide. takkan sampai gitu sekali nak cekik org.

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

tebu

Post by soulfly »

Hangar 18 wrote:
cs_goh wrote:
yongyap wrote:RM250 kot.
GILA!

mesti guide yg hebat... :evil:
mmg gila.

hebat tahap mana pun guide. takkan sampai gitu sekali nak cekik org.
ni betul2 boleh gi haji,

User avatar
rat-tat-tat
Pendaki Hebat
Posts: 369
Joined: 29 Mar 2006, 19:19
Location: The Cat's Eye Nebula
Contact:

Post by rat-tat-tat »

mak ai...rm250..
gile ke apeee!!!!...
Image

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

Hangar 18 wrote: mmg gila.

hebat tahap mana pun guide. takkan sampai gitu sekali nak cekik org.
mesti SUPER guide. :evil:

tau tumbuhan, tau binatang, tengok langit blh tau bila hujan, ada tahap pro nagivation

boleh out door 1st aid, cari makanan dari hutan kalau ration peserta tak cukup...dll

"fire in hole" bagi dia org! :twisted:
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

cs_goh wrote:
Hangar 18 wrote: mmg gila.

hebat tahap mana pun guide. takkan sampai gitu sekali nak cekik org.
mesti SUPER guide. :evil:

tau tumbuhan, tau binatang, tengok langit blh tau bila hujan, ada tahap pro nagivation

boleh out door 1st aid, cari makanan dari hutan kalau ration peserta tak cukup...dll

"fire in hole" bagi dia org! :twisted:
kalo itu macm punya skill, pastu ajarkan org benda2 yg diatas tu. berbaloi le bayar rm250 per day

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

guide tu tolong kutip sampah sekali kot..

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

vanhemeir wrote:guide tu tolong kutip sampah sekali kot..
ada betulnya juga sbb kata guide local tu. dia mmg kutip sampah wat turun.
melalui pemerhatian aku plak..

campsite nak ke LWP tu dah clear..ada timbunan sampah kat tepi, tapi dulu2 lagi parah..
ikut geng2 yg naik sama Lily.. diaorg clearkan tempat tu baru ni.

port sampah yg aku tengok dah org clear.. kat celah batu pintu gerbang.
situ mmg tiada sampah. dulu ada..

sampah bertambah kat.. trek.. banyak sgt..
kat sungai.. tak lalu nak mandi kalo tengok dari atas..

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Hangar 18 wrote:
vanhemeir wrote:guide tu tolong kutip sampah sekali kot..
ada betulnya juga sbb kata guide local tu. dia mmg kutip sampah wat turun.
melalui pemerhatian aku plak..

campsite nak ke LWP tu dah clear..ada timbunan sampah kat tepi, tapi dulu2 lagi parah..
ikut geng2 yg naik sama Lily.. diaorg clearkan tempat tu baru ni.

port sampah yg aku tengok dah org clear.. kat celah batu pintu gerbang.
situ mmg tiada sampah. dulu ada..

sampah bertambah kat.. trek.. banyak sgt..
kat sungai.. tak lalu nak mandi kalo tengok dari atas..
BEST camne...balik beg ringan lor...

Berapa org guide kat sana...larat ke nak kutip tu....

Jabatan hutan nape tak buat lak...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

kotornya tebu...
sayang betoi kalau dah jadik gunung komersial ini lah yang terpaksa dihadapi
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Post by lastman »

mak aiiiii cam sampah kat pasar malam!!!!!

hangar tul ke kos guide rm250 sehari?wowwww
gunung cantik air sg lg la cantik tp sayang.
aku rase majlis perbandaran pun xleh buat ape sal xkan drg nak
naik gng kutip sampah2 tu.sepatutnye tu tangungjawab kite semue
lepas camp.hampeh tul dorang yg buang sampah nieee...

malaysia indahhhhhh?????????

tokBatin
Pendaki Hebat
Posts: 325
Joined: 26 May 2006, 19:41
Location: kem pasong(selama)
Contact:

Post by tokBatin »

bayar guide mahal nak mampus..
sampah takmo tlung jaga..
kepada guide kat sana kitaorg pendaki gunung suh jadi guide bkn semata2 nak bg ko duit..
tlung la prihatan tentang kebersihan..
duit nak banyak..uat kerja mcm org bodoh..
bek ko bela lintah kat umha..
cepat kaya sampah pon tak payah nak jaga.. :x :x :x

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

apa lagi... anjurkanlah trip membersihkan gunung tebu...

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Amboi en mail... bukan main marah nampak??? hang jgn citer banyak. Jom pi sana duduk 3 hari kasi clear sampah ada berani???

:lol:

Tak baik kata org camtu, kay korbu pun masih ada sampah. Tapi bukannya kita tak kutip kan?? rasanya semua guide2 kat Perak tue kasi clear sampah. Tapi masih lagi ada... haaaa amacam??? sapa salah???

Maknanya ada yg naik sendiri tanpa pengawasan kan kan kan.. So jgnlah cakp macam tu tak elok tau. :cry:

Saya sokong penggunaan guide tempatan diwujudkan, tapi bak kata korang sampai rm250 tue hmmmmm. Nak tanya sikit berapa orang guide? satu depan satu belakang? macammana service?? harap2 tip top macam harga gak la ok.

Salam
Muzs
SOS

**tak salah mahal kalu kena pada tempatnya kan kawan2 :wink:
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

sebab sesetengah orang yang tidak prihatin pasal sampah... semua orang dapat akibatnya... lepas ni semua orang akan perlu bayar mahal untuk naik gunung.. tukar hobi la oii...

ala... minyak pun mahal... apa nak hairan, zaman sekarang semua mahal.. betul tak?

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

bett,
tebu bukan shj gunung komersial.
malah lebih dari tu.
pelbagai jenis manusia yg naik tebu ni. bermula dari tujuan yang putih, sederhana hinggalah ke hitam.

rembau?
jabatan hutan... mereka tau apa ttg mencintai alam.
mereka tau keje mereka senang jerk.
sbb tu kat puncak gunung ada lubang besar mereka korekkan.

lastman,
yeap.. latest info... mana2 yg nampak cam leh dipow.. akan ditekan/enforce ambik local guide yg berharga seperti diatas.

tokBatin,
aku rasa guide sana mmg tulon jaga sampah.. tapi keje sorang dua je.. mana sempat nak cover.
apa2 pun rm250 bagi aku ttp mahal ler.

adisos2002
aku tak pasti diaorg pakai skill brp. sorang guide brp hiker.
rasanya kalo kita ckp 20 org sure diaorg akan ckp 2 guide.
andai kita ckp kita 5 org jerk
takut diaorg ckp nak 2 guide gak. at least ada teman berckp.
service depa.. aku tak pasti..
cuma sakit ati gak ler berdasarkan senario ni.


tika kami naik.. ada 2 group turun.
aku tanya kat salah 1 team tu.kat sweeper diaorg.
diaorg ckp le dari setiu.. then dia explain ler.. ttg dia ada lesen tourist guide.
cuma kuciwa ler.. saper le wat sampah fresh kat sungai tu.
adakah guide berlesen tak sempat nak cover ttg hal tu. atau.. atau .. atau..

vanhemeir,
ttg hal wak projek cuci tebu.. berat tu.. sbb.. 1,2,3.

tokBatin
Pendaki Hebat
Posts: 325
Joined: 26 May 2006, 19:41
Location: kem pasong(selama)
Contact:

Post by tokBatin »

jom naek gunung tebu kita g cuci..
aku pon lom naek lagi..
kalo mcm tuh punya mahal bek tak yah naek..
date biar yang bes sket..
senang nak mintak cuti..

mus jgn mrh aku..hehhehe geram dgn bab duit guide tuh je..
apsl depa tak mintak atas duit dolar bagi org nek gunung lagi sakit ati..
hehehehhe

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Bukan marah.... i luv u he he he.

Ko bayangkan kalu guide charge RM250???? hmmmmm memang sepatutnya ada banyak perkara yang dia kena sediakan.

Paling tidak pun penerangan terperinci tumbuh-tumbuhan, haiwan, disampin mampu menyediakan khidmat 1st aid jika perlu dan paling penting mesra dan ramah.

Pada aku yg terlibat dalam bussiness nie dulu,
1st kita jangan mintak dia kurang tapi mintak dia listkan service atau kebolehan dia.

2nd baru kita negotiate price, kalau reasonable selalunya diaorg akan accept.

3rd harga tak turunn.... service tak bagus mana hmmmmmmmmmm "lu pikir la sendri!!"

Muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

ada betuinya cara adisos2002 berfikir tu.
mintak dia listkan apa dia leh kasik dlm service dia tu.
tambahan.. ada radio ke? radio tu mmg leh function bebetul ler.

cuma aku nampak 1 je dia leh provide.
citer2 ttg misteri, cerita sebalik batu2 yg ada sana. (biasa 2 jam gak tu ambik masa nak melawat peak yg luas tu)
ajak budak2 layan gua

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Post by lastman »

hangar
tul ke drg ade lesen guide?

kelako la.sal lesen guider @ green card tu utk bwk pelancong luar bukan utk pelancong tempatan.lg pun tebu aku rase bukan under tmn negara kalo x silap aku la.kalo tul la under tmn negare pun tentu drg paham tarta tertip alam sekitar tu...very funny la....duit mau pastu keje x mau.

mungkin drg x sedar drg gak yg akan naik g tebu tu lg so bl tgk koto
camne pelancong nak dtg...kurang la income drg tu.

kalo x silap aku 1 time aku naik tebu taun 1997-98 la keadaan diatas mmg bersih gile cam ade org jage.2nd time naik 2000 pun pun bersih lg tp keadaan dah berubah skit.pondok kat atas dah roboh tp bersih lg.tp kat belakang pondok tu drg dah buat tpt buang sampah siap korek lubang
dalam lg.besola jugak.drpd bawah hinge ke puncak ade bape meter
lg nak sampai.pangok gak mase tu.

last skali aku pg 2001 kalo x silap tp x dpt naik sal kerajaan xxx ambil alih
ganu so macam2 la cite.dan yg paling x best thn 2002-03 tebu telah
diwartakan gunung no 3 paling kotor selepas nuang ngan ledang.
sedih geler .

hangar camne keadaan anak sg kat puncak?still bersih lg ke
dah hancur gak?kalo sg pun hancur kene la pikul air dr bawah x pun
kem tok hassan.

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

lastman,
depa ckp.. depa ada lesen.
tak de le plak aku nak ceknya mereka ada ke tak.
sbb aku mmg tak suka berurusan dgn depa.
sembang pun aku tak sembang even dia bersembang dgn member2 aku yg lain..

gunung tebu dibawah hutan lipur.. jadik.. mmg depa tak leh paksa ambik guide mana2 pun, tu secara undang2.

tapi.. ada ler makhlum yg cuma mengaut keuntungan diatas sesuatu tragedi/peristiwa/keadaan/kecelakaan dgn alasan.. bla bla & bla.

sungai kat puncak time aku gi sampah ada gak.. kesan tinggalan yg fresh.
aku mmg tuduh budak2 yg time aku naik.. & diaorg turun.

Brother`mon
Pendaki Gunung
Posts: 21
Joined: 05 Jun 2008, 16:09
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by Brother`mon »

Salam,
isk isk isk...
inilah jadinya kalau takdak kesedaran sivil dan otak letak kat celah toskin..dah besar panjang pun x leh pk apa itu sampah....awatla depa dok buang rata-rata mcm ni...
sakit mata tengok...

p/s : tahniah pada kawan2 yang sudi kumpul dan bakar..at least anda berusaha lakukan yang terbaik dan termampu seadanya..

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

haiya kalo kena caj rm250.. baik g transTT puas hati wei.. 5 @ 6 hari treking :lol: aah wat ler budget betul2 ..mana gunung nak g :wink:

uhh ni sampah baru sangat ni.... time g ngan dak2 itu hari..tak de lak sampah kt batu pancung.. .kebetulan kami g... gaid2 tempatan mgkn sorang dua je lah kot.. baru turun gunung pikul wat pembersihan sampah... memang byk depa pikul sampah... dulu kt campsite yg dekat water point.. lagi byk smph.. skrg dah kureng sikit....
jgnkan tempat2 yg leh clear nampak ehh.. ada sampah.. sepanjang trek pun ada sampah.. sakit mata ni tgk.. nak2 plastik gula2 lah, plastik roti, plastik jajan...... so masa turun hari tu.. sorang satu bagi plastik.. so sepanjang turun kitaorang kutip sampah2 tu.. penuh gak lah poket seluar aqu ni... :evil: (psss sbb tu ler tujuan pakai seluar pendek kt luar ni..senang nak sumbat sampah2 kecik2 dlm poket seluar :lol: )
masalah gunung tebu ni.. rasanya kalo dak2 gunung..atau pendaki gunung.. atau pencinta alam.. tak kan mungkin wat sampah mcm2 ni rupa.... biasanya pendaki tempatan atau orang2 setempat atau orang2 kampung... gunung tebu bukan saja boleh dinaiki dari hutan lipur lata belatan... dari sebelah belakang tebu pun leh naik gak.. bermakna ada trek lain yg leh gak g ke gunung tebu ni... so gng tebu ni dah tak terkawal... so mana2 trek dah leh ikut... so manusia2 ni lah yg byk wat sampah... nilah kalo pendidikan sivik dan moral tidak diserapkan dari rumah lagi..... tak tau lah korang ..kalo makan gula2 ke jajan ke... kt bandar ke mana2 tempat lah.. adakah korang buang sampah merata2.... memang ler ada majlis perbandaran wat keje... tapi tabiat dan habit tu.. dah terbiasa kot.. tu yg bila makan jajan ke apa ke.. main buang je kt tepi @ tgh2 jalan raya ke apa... jadi kt hutan ke gunung ke mana2 tempat lah.. dah terbiasa wat feel mcm ni.. so hutan gak ler jadi mangsa tempat sampah sarap.... so didik lah diri sendiri menjaga kebersihan diri dan tempat awam..... :wink:

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Post by lastman »

sungai kat puncak time aku gi sampah ada gak.. kesan tinggalan yg fresh.
aku mmg tuduh budak2 yg time aku naik.. & diaorg turun.

siut tul kat sg atas pun ade sampah gak!!!!!
sayng tulbukan semue gunung ade anak sg kat puncakkkk!!!

arrrghhhhh nie boleh mendatangkan kemarahan maksimum ni....

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Post by lastman »

lily,

mase aku climb tebu dulu aku penah selisih ngan org kg naik tebu
tp drg x sampai pun ke puncak.aku sempai sembang ngan org
tempatan sane drg naik tebu hny smpi kem tok hassan sahaje dan
bermalam disane di tp sg.
aku pelik gak ape yg dorang buat kat kem tok hassan tu kan
ade ape pun...tny pny tny barula drg cite gng tebu ni kaye
ngan hasil hutan dan hasil galian?GALIAN?emas ke?
drg cakap drg cr batu cincin kat tok hassan.cantik lak
batu cincin yg drg dapat tu.tang emas kompom drg xbgtau
takut kang pendaki bwk dulang lak . :kah:

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

lastman wrote:lily,

mase aku climb tebu dulu aku penah selisih ngan org kg naik tebu
tp drg x sampai pun ke puncak.aku sempai sembang ngan org
tempatan sane drg naik tebu hny smpi kem tok hassan sahaje dan
bermalam disane di tp sg.
aku pelik gak ape yg dorang buat kat kem tok hassan tu kan
ade ape pun...tny pny tny barula drg cite gng tebu ni kaye
ngan hasil hutan dan hasil galian?GALIAN?emas ke?
drg cakap drg cr batu cincin kat tok hassan.cantik lak
batu cincin yg drg dapat tu.tang emas kompom drg xbgtau
takut kang pendaki bwk dulang lak . :kah:
yalah dak2 gunung ni mana lah terfikir nak g bertapa ke? nak cari akar kayu ke?nak cari keris ke? nak korek2 tanah cari bijih timah @ mas ke? tak tau ler kot2 ada gak yg terlintas kt hati nak cari2 benda tu? :evil: yalah nak wat2 benda mcm tu kena fikir byk kali wei.... kita g daki gunung kena tau lah tujuan daki gunung tu. niat kita nak g tebu ... bkn niat lain... orang kampung mungkin ler ada niat lain... kalo tak camner sikit punya ramai orang2 kampung kt sana rajin daki gunung tebu tu...
:wink:

haiya kalo betul lah ada mas kt sana.. confirm..gunung tebu ditutup utk projek perlombongan..hahaha!!!lama2 tanah kt sana pun jadi lubang lubang... habis asyik kena korek je... :lol:

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

mlm ni aku akan kembali lagi ke sana. tengok camna.. apa yg leh aku buat. bantu mana yg patut.
harap cuaca tak hujan.. untuk wat keje2 tu

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

tebu

Post by soulfly »

Hangar 18 wrote:mlm ni aku akan kembali lagi ke sana. tengok camna.. apa yg leh aku buat. bantu mana yg patut.
harap cuaca tak hujan.. untuk wat keje2 tu
hangar 18,
aku harap leh sampai puncak awal sikit,bolehlah buat keje lebih masa kat puncak tu.... :D

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

soulfly merasmikan tfx9nya dgn mengisi2 tin2 yg dikorek2 dari dlm tanah, dikemek2 dan dibawak turun.
Image

ni plak.. sesuatu yg aku tetap declarekannya sampah.makanan tak abiz pastu tinggal.
wat biak tikus jerk
Image

Post Reply