Tema-tema untuk bulan akan datang (Sila bagi idea)

Sebagai kenangan yang terindah.......

Moderator: matsaiko

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Tema-tema untuk bulan akan datang (Sila bagi idea)

Post by betterman »

Hasil perbincangan, bagi menggalakkan lebih banyak penyertaan, pihak Gunung Online akan mengumumkan lebih awal tema-tema yang akan digunakan sepanjang tahun 2007 ini.

Ogos : Take 5

September : Merdeka di gunung

Oktober : Menu di campsite

November : Kabus gunung (jangan pulak letak gambar mawi the terminator) :mrgreen:

Disember : Melintas sungai
Last edited by betterman on 16 Jan 2008, 21:27, edited 2 times in total.

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

aku dah sedia gamba aku paling ganazzzz untuk bulan november...
yeaaa....yeaaaaa november rainnnn

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

haha blah la lu mawi.. kabus mane ade pakai spek itam :kah:

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

hahahahaha
Mawi, ayat trademark "Kabus Melurut Di Dada Gunung" jangan lupa letak :mrgreen:
kabus mane ade yang terer guna GPS kaler?
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Post by pgurlz »

boleh ar plan2 snap gambo... yg pasti bulan september tuh x dapt join
se-simple yg boleh

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

hehehe... pas ni boleh la tengok gambar power punya....[/list]

User avatar
puteri-rimba
Pendaki Tegar
Posts: 245
Joined: 02 Feb 2007, 15:01
Location: singapore
Contact:

Post by puteri-rimba »

poncho wrote:hahahahaha
Mawi, ayat trademark "Kabus Melurut Di Dada Gunung" jangan lupa letak :mrgreen:
kabus mane ade yang terer guna GPS kaler?

ogos dah tiba.. ade brani.. kasi up sekeping gambar.. ha ha ha :evil: :evil: :evil:

User avatar
faisall
Pendaki Sondol
Posts: 484
Joined: 02 Jul 2007, 16:25
Location: bandar uda utama
Contact:

Post by faisall »

:evil: tak sabar nak tunggu bulan oktober ,november dan disember :D
tanya sama itu hud hud

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

cik bett, tahun 2008 tema tak de ke? tak nak buat pertandingan foto lagi ke?

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

alamak buleh terlupa pulak
heheheh....
untuk bulan januari nie tema dia bukit tabur
ok tak??
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
Nizam
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 27 Jan 2006, 08:37
Contact:

Post by Nizam »

Salam...
untuk bulan januari nie tema dia bukit tabur
ok tak??
Uiksss...Kau New Year Arituh Celebrate Kat Bukit Tabur Ke Bett??? :evil:
[["Wa Budak Baru Belajar Memanjat" ®]]

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

betterman wrote:untuk bulan januari nie tema dia bukit tabur
ok tak??
ni spesific kt bukit tabur je ke?x kisah la gmbr ape2 pn? :oops:

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

alaaaaaaa..camnih aku tak layak aa masuk contest nih
kasi tema open sket aa Bett
mendaki bukit ke..main tabur-tabur ke. OK gak. janji aku bleh join.
:mrgreen:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger »

betterman wrote:alamak buleh terlupa pulak
heheheh....
untuk bulan januari nie tema dia bukit tabur
ok tak??
klau daki bukit yang ade 2 puncak leh masuk takk :lidah:
CARPE DIEM!

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Post by yonrawk »

ala sani tau la darah tengah manis....... tinggal 10 HARI LAGI!!!


:evil: :evil:
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

:kah:
x sabo2 sany.. :oops:

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

betterman wrote:alamak buleh terlupa pulak
heheheh....
untuk bulan januari nie tema dia bukit tabur
ok tak??
Wooo mana aci!
Sg. Chiling arr.. kn rmi gi chiling bln ni.. Yg tak gi tu, wat tak nmpk je ada tema ni.. Kekekekekeke!

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

sany ADALAH alger wrote:
klau daki bukit yang ade 2 puncak leh masuk takk :lidah:
ada braney..
kasi up la..
biar sumer org tgk..:evil: .


:mrgreen:
challenge your limit

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

bett n jenal,
masuk forum skuad GO jap.. aku ada sajesyen skek utk tema2 baru

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

uglysister wrote:bett n jenal,
masuk forum skuad GO jap.. aku ada sajesyen skek utk tema2 baru
ok noted... tq

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Sapa-sapa ada idea utk tema pertandingan???
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

1. aksi bersama 4WD
2. merentas sungai
3. aksi sederet (line-up)
4. potret hutan kita
5. candid selambe
6. uniknya orang asli
7. life in black & white
8. nature frame (bingkai semulajadi)
9. sebelum dan sesudah
10. gambar close-up (macro mode flora/fauna)
11. bertemu kasih? hahahaha
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

Bett,
aksi lompat jangan lupa weh. hehehe
:mrgreen:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Sunrise dan sunset disokong agar dikekalkan
begitu juga kabus gunung...

Cadangan tambahan
1. Banjaran
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

baikkk...... saya kekal di sini

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

perasan plak si kabusgunung nih
hahaha
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

kita start balik bulan februari nanti
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

nk wat tema apa pon wat la..tp kalo bole jgn la khusus kt sesuatu tempat..mcm bukit tabur..kalo sumer user GO org kelompo taper la..kasi la peluang sama kt org2 lain yg jauh,sabah srawak contohnya..sian kt depa yg tak penah pegi..

pastu kalo bole jugak..biar la tema tu mendorong ke ciri2 naturalist skek..jd tader la cara penilaian tu berdasar pd cantik dan huduh semata2..

pendapat..
ImageImageImage

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

orga wrote:nk wat tema apa pon wat la..tp kalo bole jgn la khusus kt sesuatu tempat..mcm bukit tabur..kalo sumer user GO org kelompo taper la..kasi la peluang sama kt org2 lain yg jauh,sabah srawak contohnya..sian kt depa yg tak penah pegi..

pastu kalo bole jugak..biar la tema tu mendorong ke ciri2 naturalist skek..jd tader la cara penilaian tu berdasar pd cantik dan huduh semata2..

pendapat..
bagi la idea bro...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

poncho wrote:1. aksi bersama 4WD
2. merentas sungai
3. aksi sederet (line-up)
4. potret hutan kita
5. candid selambe
6. uniknya orang asli
7. life in black & white
8. nature frame (bingkai semulajadi)
9. sebelum dan sesudah
10. gambar close-up (macro mode flora/fauna)
11. bertemu kasih? hahahaha
Iniiiiii mesti dh standby skeping utk stiap satu..

Aku cadangkan gmbr seseorang atau grup tgh melompat, takpun terjun ke, terjatuh ke, terbang ke, tak kisahlaa.. janji kaki tak sentuh tanah.. Dgn syarat dlm hutan mcm puncak gng, atas beirut, dlm gua dn seumpamanyer.. Dan BKN kt umah atau mana2 tmpt yg bertamadun..

Poncho, standby gmbr kt Tabuh.. hehehe!

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

hmmm...
kawasan campsite...beirut.. 8)

User avatar
rat-tat-tat
Pendaki Hebat
Posts: 369
Joined: 29 Mar 2006, 19:19
Location: The Cat's Eye Nebula
Contact:

Post by rat-tat-tat »

pada pendapat aku, xkesahlah tema ape pun yg dicadang (cadangan yg dicadang pun menarik)..asalkan hasilnye menarik untuk tatapan semua.

Hasil kerja mungkin bleh dikira dari segi ke"artisan" pix itu sendiri ke"angle"an,ke"sharp"an,keaslian dan kechantikkan nye sendiri.kerna pertandingan photography nie kena nilai betul².kalau nak men"edit" pun rasanya tak salah jika tak melampau..sekiranya diusik sedikit "level" atau "curves" nye untuk menaikkan seri pix,mungkin bleh dinilai juga.

kalau bLeh, buat sesuatu yg bLeh menarik minat ramai forumer's GO utk masuk pertandingan foto ni, selain dari "tajuk assignment" yg mudah & menarik.

p/s:sekadar memberi pandangan...chiLL peopLe!! :wink:
Image

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

betterman wrote:
orga wrote:nk wat tema apa pon wat la..tp kalo bole jgn la khusus kt sesuatu tempat..mcm bukit tabur..kalo sumer user GO org kelompo taper la..kasi la peluang sama kt org2 lain yg jauh,sabah srawak contohnya..sian kt depa yg tak penah pegi..

pastu kalo bole jugak..biar la tema tu mendorong ke ciri2 naturalist skek..jd tader la cara penilaian tu berdasar pd cantik dan huduh semata2..

pendapat..
bagi la idea bro...
ok..ni aqu kasi idea je..jgn pakai kalo tak sesuai..

cadangan aqu supaya kita masih mengekalkan konsep nature and adventurious dlm sumer tema..sbb kena la dgn spec gunung..dlm memilih tema elok la bg je mengikut sesuatu teknik..so kalo tema tu berdasarkan satu teknik yg dipilih, org akan ada lebe kebebasan utk berkreatif diluar kotak kebarangkalian fikir..contohnye la antara 2 tema ni, ‘melintas sg’ dgn ‘speed & motion’..melintas sg tu subject khusus, paling kuat pon org akan berkreatif guna teknik silhouettes, abstract, black & white atau reflective..misal kata kalo ada yg antar gambar ‘melintas sg’ dlm black & white, kita tokleh kata gambar tu tader komposisi, tader depth and scale atau tader itu ini..berbanding tema ‘speed & motion’, terpulang kt snapper nk pilih subject..nk melintas sg ka nk apa ka..bila ada kebebasan pilih subject, pemikiran jd lg dinamic nk hidupkan sense of art..dr segi pemilihan karya pon lebe adil dan mudah, lg senang kalo nk kata gambar2 tema ‘speed n motion’ tu wrong ISO ka,lack white balance ka, penoh noise ka, lack sharpness,exposure n apabenda lg tah..kalo masih nk stick ngan tema mcm ‘melintas sg’ ni..jd flat art je la pastu, senang la aqu nk sages tema lain..’menurun bukit’,’membasuh messtin’,’menyental kain’,’membuat kuih’,’melipat baju’,’jatuh terlentang’,’duduk bersimpuh’,’menyapu sampah’,’memadam papan hitam’,’mengasah parang’ekeke..byk la tema mudah, advantage la bg yg da ada gambar camtu tp jd ‘beku’ la art..

lg satu pasal kualiti gambar..bg la ruang skek kt compacts dan prosumers users..mana bole nk beat kualiti dslr..jd toksah la kisah sgt pasal midtone, contrast, distortion,detail n apabenda lg tah ngan kamera yg bole lekat ND grad filter, ada stabilizer, fish eye, ultra wideangle lens dan memacam kalo nk dimanupulasikan tuh..art is significant form..it have the power to stimulate an ‘aesthetic emotion in sensitive viewers’..rather than thinking what’s the right way to photograph a subject,think about how u can photograph it to trigger this spark of emotion in the viewer..lebih kuang sebijik mcm kata pal hermansen..bkn nk soh hebat cam joe cornish atau art wolfe..tp setidak2nya kasi gak la kredit skek kt gambar2 yg ada environmental science ‘value’ dlm komposisinya tuh tak kira la kt foreground atau jd framing..subject sokongan contoh mcm landskap karst, batuan terluluhawa biotik, kesotan talus, batu jelmaan hornfel dsb..tu sumer menda2 rare yg ada kt utan n gng kita..spesis flora fauna yg rare pon byk ye dak..mcm mind mapping plak nih..walau kita mungkin nampak biasa tp tinggi value kt naturalist luar yg tengok.. jd menda2 teknikal bole ar lebe kurang skek kot..yg penting result akhirnya: inspiring..

pastu, untuk menggambarkan hutan dan gng ni exreme tak cukup sekadar tunjuk peace berbackground korbu jek..atau kita bole ambik gambar seradikal ‘genggam bara api sampai jd abu di kemsait’..tp, apa tujuannya?..ni sama bunyi mcm pak engku saun..aqu puji usaha murni GO wat pertandingan foto ni..setidaknya ia mcm menaikkan martabat gunung2 dr pandangan mata2 yg tak pernah melihat keindahannya..tp tak salah kalo dlm masa yg sama pertandingan foto ni bole jd medium mendidik..bila setahun da ada strukturnya, maka setahun lg kita perlu membina..sudah tentu hari ini perlu lg baek dr semlm..ikut instinct aqu, yg antar foto2 ni pon bukan kisah sgt nk menang pon, tp cukup sekadar seni mereka dihargai..then, cara appreciation tu salahsatunya ialah beri pilihan utk mereka berkarya luar dr kotak kebarangkalian fikir dgn seni yg tidak ‘beku’..sapa tahu dgn bergerak ke arah itu, satu hari nnt dr pertandingan foto GO ni bole lahir jaguh terbilang dlm nature landscape photography kt negara kita mungkin dgn gaya retro,naive,kontemporari dsb..itu tak mustahil..tader yg mustahilnya kalo kita berani..

rasa aqu da lebe2 ‘bagi’ plak nih..pepon apa salahnya amik mana2 yg positif..lg pon tak sumer pandangan aqu sama cam org lain..seni aqu ni pon aliran fine art bknnya photography..jd mungkin berbeza bujur-lentur susur-galur alur fikirnya..

ni tema cadangan aqu..ekeke,da menceceh baru bg ye dak..

-speed n motion
-silhouette
-jungle abstract
-amazing wildlife
-black & white landscape
-sunset or sunny sky
-reflective image
-cloud formation
-menacing weather
-rare creatures
-night view
-woods art
-light or lightning
-dramatic camouflage

sumer dlm format utan dan gng..amacam?malaysia bole kan..

ops,lg satu sblm terlupa..kalo bole gambar2 yg hantar tu siap la info skek..kamera apa,brapa iso,brapa exposure,brape speed atau detail skek la pasal description gambar..ramai yg nk belajar ni..setidaknya ramai nk tahu camne gambar tu diambik..ada la skek konsep mendidik org lain tader la main rahsia2 skil pukul gambar k..gambar yg menang tu pon kasi la review skek..

lg satu,ekeke..alang2 pjg tulih ni kempen skek bole le kot..sesapa nk ikot amik gambar wildlife nnt pm la..aqu tgh cari pasangan yg ada lens pjg, pandai memanjat dan mengendap, bole berduaan ngan aqu 4 mlm..jom ke jenut n ngarai...
ImageImageImage

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

ipat & orga

thanks atas korang punya pendapat

tapi kena ingat jugak...
sini bukan candidsysndrome, photomalaysia, fotowarung, shutterasia, fotokaki, chap ayam....
sini majoriti bebudak outdoor yang bukan semua amik gambor..
dan bukan semua reti mengambik gambor...

sebab tuh kalau nak pikir hal2 seni sangat agak payah lah nak apply kat sini...
kalau mintak exiff, nanti nak kena ngajor pulak mcm mana nak carik exiff...
lepas tuh sbb kena letak exiff akan membantutkan diorang nak letak gambor kat sini...

sbb tuh kalau nak letak tajuk pon biar yang memudahkan semua orang...
let say kalau letak tajuk MAKRO, semua orang tau ke apa itu gambor makro???

lain lah kalau kat forum photographer..
yang semua term2 photography dah mmg sedia maklum sendiri...

lagi pon tujuan pertandingan nie nak memeriahkan GO sahaja...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

s'kum semua....

saya sokong jugak apa yang orga cakapkan. kalau nak value sesuatu gambar, content, message/meaning, composition semua penting. mungkin dari hasil gambar gambar yang kita lihat, jangan pandang rendah pada photographer amatur yang guna camera digital biasa. Pendapat akular, yang paling penting is the head behind the camera , the eye which identifies the scene. berapa ramai pemenang pertandingan fotografi Go yang guna pro punya DSLR? Jangan pandang rendah sama fotographer GO, aku sendiri ternganga :shock: bila aku tengok sesetengah gambar.... bagi aku kalau kita bukak topik topik yang lebih creative, insyaAllah ada yang boleh pelajari dan lihat teknik baru and be inspired.

pendapat topik yang aku rasa paling sesuai:

-macro photography ( tapi kena specific jugak - insect / flora / etc )
- flora - dipecahkan kepada - kulat dan cendawan / halia hutan / periuk kera / rhodedendron/ orchids / etc.
- emotions ( emosi semasa mendaki - bukanya muka senyum sokmo ye tak ye?)
- Silhouette
- Guides and porters ( gambar guide dan porter yang paling cool - pakai cawat & bawak sumpit ker.... heheh )
- Orang asli
- kerosakkan alam / pencemaran pencemaran sungai / pembalakkan/ tanah runuth / sampah / santaiwong
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster »

w'salam nadir dan semekum semua,

aku setuju semua pendapat semua orang di atas.. memang best la kalu dah pakai dslr, since dah beli memahal, make sure gambo nye mantap lagi ber-feel....

pada masa yang sama jangan diperlekehkan sume pengguna p&s sebab, siapalah dslr, kalu tak belajar dulu sebagai p&s..

berkenaan pada tajuk, sume idea kat atas memang best, bernas, dalam berisi dan imaginatif...

tapi kan apa kata kita tambah satu kategori baru: photostory..

memandangkan sudah tidak perlu dipertikaikan akan kebolehan jurufoto dan para pemosing GO, ape kata kali ni kita cuba timba daya kreativiti warga GO dalam mempamerkan hasil foto depa untuk diolah menjadi satu cerita lengkap... terpulang la nak jadik komedi ke, sementel ke atau just a travel photo-log.. berikan sepenuh autonomi untuk mereka berkarya, tapi lebih cantik kalu fotosetori tu selaras dengan tema pertandingan pada bulan tersebut...

cuma memberi pendapat... ape pun aku sokong, pilihanraya pun dah makin dekat...

nadir, mana product review?

User avatar
rat-tat-tat
Pendaki Hebat
Posts: 369
Joined: 29 Mar 2006, 19:19
Location: The Cat's Eye Nebula
Contact:

Post by rat-tat-tat »

nadir wrote: jangan pandang rendah pada photographer amatur yang guna camera digital biasa.

ini sebenarnye kita cari..setuju ngan en.nadir.itu realiti.dan hasil p&s adakalanye bLeh berkualiti dari dslr.Petikan ayat "its not the size of the gun, but the man behind the trigger"

mr.bett..
setuju dgn reply ko, tajuk/assignment mesti open atau kata lain senang utk forumers faham tu pun kalau ada yg faham.

mr.QtrMaster..
photo-journal /storyboard.kategori baru yg bleh dipertimbangkan.Idea yg menarik.

p/s:mostly forumers ramai pemilik p&s camera.so jgn segan nak tunjukkan bakat anda.apa yg penting ready bahan² anda untuk dihantar berdasarkan tajuk/assignment.


happy photography!!..photography for fun!!
Image

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster »

weh, weh.... ni bukan nak belanda topik.... tapi kan, aku dah lama nak tanya benda ni...

aku teringin sangat nak tahu ape jenis kamera dan peralatan (aksesori) fotografi yang warga gunung sekelian gunakan... kalu boleh nak mintak sajes satu edisi khas yang tunjukkan outdoor photographer in action siap ngan gambar equipment dia...


sebagai langkah goodwill, aku mewakili adventure malaysia.com akan sponsor hadiah untuk pemenang bagi tema : "adventure photogapher & his/her outdoor studio"...

hadiah dia berupa : kompas poket jenama brunton, lutsinar kaler survival oren, dilengkapi wisel survival.

tarikh dan tempoh pertandingan ni: terpulang pada budi bicara Bett selaku pentadbir forum dan kapla GO..

ada sokongan ke?

User avatar
rat-tat-tat
Pendaki Hebat
Posts: 369
Joined: 29 Mar 2006, 19:19
Location: The Cat's Eye Nebula
Contact:

Post by rat-tat-tat »

tiada bantahan!!!...
mr.pengurusan..bile bLeh proceed??..kuikuikui


p/s: best nie...menggalakkan ramai forumers turut serta..happy photography!!!
Image

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

menarik tuh Q.... toche toche...

actually, bukan tanak bukak topik yang lagi menarik tapi kalau terlalu teknikal sapa yang tau??
berapa ramai kat sini tau silhoutte, macro, depth of field, ??
insyaALlah tajuk-tajuk mcm nie akan keluar jugak satu hari nanti...
sini majoriti bukan photographer pon...

buat masa sekarang nie, kalau buleh tajuk yang diberi tuh biarlah mudah difahami oleh semua...
dan bukan tajuk teknikal...
nanti tak fair utk semua pengguna GO..

tujuan utama pertandingan nie adalah utk menggalakkan penyertaan kerabat GO utk hantar hasil-hasil lensa diorang ke GO...
dan utk memeriahkan GO yang agak mandom nie...

kalau dah bagus main kamera, bagi lah tajuk apa pon...
even tajuk taik ayam pon kalau dah pandai amik gambar, dapat gambar yang lawa...

mmg bukan semua pengguna dSLR tuh bagus...
contohnya mcm aku...
poyo-poyo beli dSLR, tapi hampeh gak amik gambor hehehe...

pengguna camera PNS ada yang lagi bagus
seperti cth ipat dan jugak phob...
2 pengguna PNS yang tersangat bagus...

pendapat korang semua akan take into account
thanks atas feedback semua...

insyaAllah one day pertandingan fotografi GO nie akan lebih maju ke depan satu hari nanti..
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Post Reply